Mac App Store åpner 6. januar

Mac App Store åpner 6. januarApples Mac App Store åpner offisielt torsdag den 6. januar 2011. Lanseringsdatoen ble i dag offentliggjort av Apple og ifølge selskapet vil butikken åpne i 90 land samtidig - deriblant Norge.

Vi vil, ifølge Apple, finne et rikt utvalg av både gratis og betalte programmer klare for nedlasting fra første dag.

Det har vært ryktet at Mac App Store skulle lanseres allerede denne uken, men Apple har nå tatt bladet fra munnen og offentliggjort lanseringsdatoen for den første biten av den neste store oppdateringen av Mac OS X, Mac OS X 10.7 Lion.

App Store revolusjonerte mobile applikasjoner og vi håper vi vil gjøre det samme for Mac-applikasjoner med Mac App Store ved å gjøre det lett å finne og kjøpe Mac-applikasjoner. Vi gleder oss til å sette i gang den 6. januar

uttalte Apples sjef, Steve Jobs i en pressemelding.

Apple har opplyste ikke hvor mange applikasjoner vi vil finne i Mac App Store ved lansering, men det har i lengre tid vært mulig for utviklere å sende inn sine applikasjoner til godkjenning.

Slik fungerer Mac App Store

Det hele fungerer helt likt som på iOS. Du vil finne både gratis og prismerkede applikasjoner og akkurat som i iOS vil utvikleren få 70% av fortjenesten hvis applikasjonen koster penger.

App Store kommer til Mac OS X

Installasjonen av applikasjonen skjer via ett klikk på kjøp-knappen og applikasjonen lastes deretter ned og installeres automatisk. Eventuelle oppdateringer til applikasjonene vil dukke opp i App Store akkurat som de gjør i iOS. Det skal dermed bli vesentlig lettere å både finne, kjøpe og installere programvare på Mac.

Lanseres iWork 11 samtidig?

Mange rykter har hevdet at Apple vil lansere den neste versjonen av iWork samtidig som Mac App Store. iWork vil sannsynligivs da kun bli tilgjengelig i Mac App Store og man vil ha muligheten til å kjøpe enkelte applikasjoner. Trenger du kun Keynote, kjøper du kun Keynote.

SondreAJ

:D

Baika

Ser veldig fram til dette ! :)

Ttigers bilde

Ttiger

Ja, dette blir go start på nyåret!

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Gleder meg sykt og håper den neste versjonen av iWork blir lansert i samme slengen.

DanTheMan

Blir dette tilgjengelig for Leopard brukere? Vil man bruke iTunes store-kontoen sin?

petrus764s bilde

petrus764

Nei, S-L/Lion only. Antar man vil bruke iTunes-kontoen.

artofdesign

Er vel en god måte å drepe fildeling, slik at folk betaler for programmene.

Mistahh

Vet ikke hva jeg skal si om denne utviklingen av OSX. iOS er jo veldig lukket, og at iOS og OSX smelter mer og mer sammen er ikke akkurst drømmeverden for meg som liker den åpenheten man har i OSX per dags dato. Men det kommer sikkert mange kjekke programmer som kan live opp OSX. Men tanken på iOS som et operativsystem for Macen, håper jeg ikke kommer med det første.

kajac2

Min dommedagsprofeti er at Mac OS X kommer til å bli et lukket system for å "forhindre piratkopiering", på samme måte som iOS. (Egentlig grunn er at The Holy Saint Steve Jobs skal få full kontroll over sitt diktaturregime, noe de mange millioner disipler han har fryder seg over)

Det mange ser ut til å ikke skjønne er at en slik programbutikk setter en effektiv stopper for en god del programmer og kreative idéer. Hvis du utvikler i et annet programmeringsmiljø enn Xcode får du ikke programmet i butikken, hvis du utvikler programmer som er åpen kildekode har du ikke sjans, osv. Populære programmer som Firefox og Photoshop vil ikke bli godkjent på grunn av de svært strenge retningslinjene.

Jeg kan forstå konseptet med en slik programvarebutikk på en lommeenhet, der det ikke er nødvendig å ha mer enn litt småspill, kalender og nettleser, men for en vanlig ordentlig datamaskin virker dette helt meningsløst slik det fremstilles i dag.

Fremtiden er tydeligvis at alt lagres og styres av innholdslevrandører (den store nettskyen), slik at du overhode ikke har noen kontroll over filene dine. Chrome OS er et eksempel på dette. Og dette fungerer heller dårlig. Spotify har f.eks. sine perioder nede, og da har jeg ikke tilgang til musikkbiblioteket mitt. Eller kanskje internettlinjen har problemer? Og selvfølgelig kan du si at jeg skal bruke offlinefunksjonen på spotify slik at dette ikke skjer, men da forsvinner jo halve poenget med spotify: at jeg ikke skal fylle opp datamaskinen min med filer.

Jeg er 100% imot både Cloud Computing og App Stores for PC (ja, jeg omtaler Mac som en PC). Sistnevnte kan fungere hvis alle typer programmer, alle typer lisenser og alle typer utviklingsmiljøer tillates, og selvfølgelig at programmet ikke MÅ godkjennes før det havner i butikken. Men det skjer nok ikke med det første. Eneste trøsten er at det (i hvertfall en stund fremover) er mulig å installere programmer som ikke kommer fra App Store.

devo

Det er bra at ikke alle er ukritiske til denne utviklingen. :)

Jeg tror vi som forbrukere ender opp med et godt betaling- og distribusjonssystem for de programmene vi ønsker oss. Vi slipper å forholde oss til ørtogførti sider og alle programmer er registrert og kan lastes ned når vi trenger å installere de igjen. Det er hovedmomentet, og slik det ligger an til nå.

Hvis dommedagsprofetien slår til må den komme via oppdateringer og lignende. Det er folk generellt sett flinke til å komme seg unna hvis de bare vil. Jeg tror det er i Apples interesse å følge folks mening så godt det lar seg gjøre for deres egen del. De tjener jo 30% på hvert salg. Apple er et distribusjonsfirma mer enn de er et sensurfirma (noe de også er).

Igjen. iTunes Store viser at det er all slags musikk som ligger ute, og det ser ikke ut som om at de vil fjerne "Explicit" eller lignende i løpet av nær fremtid. Og podcaster ligger jo over alt og der kan man si hva man ønsker. Distribuert gjennom iTunes. Jeg mener man må se på den modellen de har hatt lengst, iTunes Store, for å se hvor Apple kan ende opp med App Store til iOS og Mac OS.

Apple vil først og fremst tjene penger, og skaffe seg et marked. Deretter tar de kampen om åpenhet. At de legger seg på "strengt nivå" allerede nå betyr jo bare at de kan lempe seg ned på lavere nivåer uten å trekke hele showet i ettertid.

Angående nettskyen tipper jeg vi kommer til å ende opp med et system hvor private filer er lokalt til det sekund man legger til andre brukere eller velger å dele de på eget initiativ. Det er ingen grunn til at dette ikke skal fungere bra til slutt.

Wackhys bilde

Wackhy

Disse "dommedagsprofetiene" deres holder overhodet ikke mål før Apple sier at Mac App Store er det ENESTE stedet man kan installere software fra.
Vil du ikke bruke det, så lar du være å bruke det, og gjør det på nøyaktig samme måte som i dag. Ingen tvinger deg til å installere App Store eller bruke det.

SgtAlexxs bilde

SgtAlexx

Det er ingen som tviner deg til å bruke AppStore. Jeg tror dette blir en fantastisk plattform for utviklere som faktisk har lyst til å ta betalt for programmene sine, i steden for at de ligger spredt rundt på all verdens torrent-sider.

Dessuten ender vi opp med en kvalitetssikring av programmene som havner i AppStore.

Det kunne vært hvem som helst som lagde en slik løsning. At det er Apple gir vel motstanderene av "lukkede" system bare mer bensin på bålet. Som en stor motstander av piratkopiering ønsker jeg slike løsninger velkommen med et stort smil!

SgtAlexx
www.molotow.no

Mistahh

Apple vil tvinge brukere til å bruke AppStore til å laste ned programmer som man ellers ikke kan kjøpe andre steder, f.eks iWorks? Jeg er tilhenger av et fritt internett, der man kan kjøpe produktene flere steder, slik at man unngår monopolpris på produktene. Å innlemme produkter i AppStore, for så å ekskludere andre utsalgssted, er ikke til forbrukernes beste, men Apples beste, som kan prise produktene så høyt de vil. Når det er sagt skjønner jeg tankegangen til Apple. De vil ha høyest mulig profitt på produktene sine. Men det må være lov til å være uenig med måten å gjøre det på.

SgtAlexxs bilde

SgtAlexx

Det er ingen som har sagt at AppStore skal ha enerett på salg av disse programmene.

SgtAlexx
www.molotow.no

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Men sjansen er stor for at AppStore vil være det billigste alternativet...

Frihet er bra i de fleste sammenhenger — men det må gå an å se forskjell på reell ufrihet, og ordninger som gjør det lettere for folk å finne det de trenger og vite at de kjøper kvalitet, i et ellers ganske forvirrende marked.

kajac2

Ingen som har sagt at de skal ha enerett, men det er slik i iOS, og jeg tror Apple leker med tanken om at det skal bli sånn i MacOS også. Konseptet med App Store er genialt egentlig, men det er kommunismen også, på papiret. Når Apple ser at de har all makt til å kontrollere programvaremarkedet på sine maskiner, tror jeg Apple som de kontrollfrikene de er, vil utnytte denne muligheten til fulle, slik de har gjort på iOS. Hvis App Store fungerte slik at alle typer programmer, alle typer programmeringspråk og alle typer lisenser ville vært godkjent (slik som på f.eks. MacUpdate), ville faktisk App Store vært en god ting.

DanTheMan

Egentlig har jo Ubuntu hatt dette i årevis! Det er jo ikke så spesielt nyskapende...

keiserjohn

"Min dommedagsprofeti er at Mac OS X kommer til å bli et lukket system for å "forhindre piratkopiering", på samme måte som iOS. (Egentlig grunn er at The Holy Saint Steve Jobs skal få full kontroll over sitt diktaturregime, noe de mange millioner disipler han har fryder seg over)"

Jeg tror du må lese mindre på itavisens forum kajac2.
Kommentarene din er så selsome at de undrar seg enhver fornuftig kommentar.

Hvis du senker paranoiaen og tenker hardt. Så finnes det veldig tydelige og fornuftige tegn på hvorfor apple skal lage en app store til osx. Det handler ikke om at osx skal bli en ipad, eller at Steve Jobs blir Stalin 2.0.

kajac2

Jeg leser aldri på ITavisens forum. Akkurat det holder jeg meg for god for :)

Jeg trodde aldri at apple kom til å innføre App Store-konseptet i det hele tatt, da jeg mener det er helt på tryne. Ikke konseptet om en programbutikk der alt er samlet, men at Apple har monopol på programvaredistribusjon, og at Apple skal godkjenne programmene etter rettningslinjer som er som snytt ut av nesen på en dårlig sitcom. Men det skjedde i iOS, og jeg liker ikke utviklingen av App Store for Mac. Ubuntu er allerede nevnt, og hadde App Store fungert slik som en pakkebehandler i linux, ville jeg sett annerledes på ting. Samme med Android Market. Alle kan legge ut programmene sine der (gratis), og Android støtter offisiellt å installere programmer utenom Market. Dessuten er det ingen godkjenningsprosess og ingen barnslige rettningslinjer.

Kort fortalt er allerede Jobs blitt Stalin 2.0 på iOS. Hva får deg til å tro at det ikke skjer på Mac etterhvert? Hvis en person skyter han som sitter ved siden av deg, og så sikter pistolen på deg, tar du det med ro og tenker at han sikkert ikke vil trekke av? Apple har alledere gjort det med iOS, hvorfor skal de ikke gjøre det med Mac? Apple er kontrollfriker, og jeg tror de ønsker å ta kontroll der de kan.

Jeg snakker ikke om det som skjer de neste 5 månedene, men kanskje de neste 5 årene.

krsk0

Noen som tror at apple vil droppe ilife (og kanskje iwork) cder og kun distribuere via app store?

Edit: Ser at det er skrevet om dette nederst i artikkelen!

Cybbe

Jeg ser ikke at Apple kan bevege seg mot en helt lukket Mac OS X plattform i den nærmeste fremtid. Men det kan bli et problem om "App Store" de facto blir standard distribusjonsplattform. En kan tenke seg at Apple leker med den tanken, å lansere titler eksklusivt på App Store, og at enkelte utviklere også går den ruten. Om App Store blir de facto standard kan det også gå utover utviklere som ikke ønsker underkaste seg den drakoniske Jobsianske kontroll.

keiserjohn

Jeg leser aldri på ITavisens forum. Akkurat det holder jeg meg for god for :)

Jeg trodde aldri at apple kom til å innføre App Store-konseptet i det hele tatt, da jeg mener det er helt på tryne. Ikke konseptet om en programbutikk der alt er samlet, men at Apple har monopol på programvaredistribusjon, og at Apple skal godkjenne programmene etter rettningslinjer som er som snytt ut av nesen på en dårlig sitcom. Men det skjedde i iOS, og jeg liker ikke utviklingen av App Store for Mac. Ubuntu er allerede nevnt, og hadde App Store fungert slik som en pakkebehandler i linux, ville jeg sett annerledes på ting. Samme med Android Market. Alle kan legge ut programmene sine der (gratis), og Android støtter offisiellt å installere programmer utenom Market. Dessuten er det ingen godkjenningsprosess og ingen barnslige rettningslinjer.

Kort fortalt er allerede Jobs blitt Stalin 2.0 på iOS. Hva får deg til å tro at det ikke skjer på Mac etterhvert? Hvis en person skyter han som sitter ved siden av deg, og så sikter pistolen på deg, tar du det med ro og tenker at han sikkert ikke vil trekke av? Apple har alledere gjort det med iOS, hvorfor skal de ikke gjøre det med Mac? Apple er kontrollfriker, og jeg tror de ønsker å ta kontroll der de kan.

Jeg snakker ikke om det som skjer de neste 5 månedene, men kanskje de neste 5 årene.

Å sammenligne ios mot osx er urimelig, siden det er to helt forskjellig platformer, med forskjellige oppgaver. Det du sier er så vagt, at jeg vegrer meg for å kommenterer, men uansett.

Du kan jo stille deg selv åpenbare spørsmål i sammenhengen.

Hva tror du er grunnen til at apple lager app store i osx?

Hva vil fordelen være ved å lukke osx?

Hva er SJ/Apple sitt mål for apple som en datamaskin?

Jeg kommer til en helt annen konklusjon enn det du gjør her.

kajac2

Da stiller jeg meg selv disse åpenbare spørsmålene:

Hva tror du er grunnen til at apple lager app store i osx?
Samme grunn som i iOS, altså enkel tilgang til programmer, samtidig som Apple har full kontroll over hvilket innhold man har, og hva det skal koste.

Hva vil fordelen være ved å lukke osx?
Skal vi se.... Hmm. Ehh........ Ja, det er.... Eller... Nei, kommer ikke på noen fordeler med å lukke OSX.

Hva er SJ/Apple sitt mål for apple som en datamaskin?
Lage en datamaskin helt uten feil eller mangler, der brukeren kan gjøre alt ved hjelp at ett tastetrykk, og som er idiotsikkert selv mot de største idiotene. For å gjennomføre dette MÅ Apple ha kontroll over maskinvare, programvare og tredjepartsprogramvare. Ellers åpner det jo for at folk kan ødelegge den optimale Mac-opplevelsen. Minner litt om kommunismen (eller Norge for den saks skyld), der myndighetene begrenser befolkningen etter det regjeringen tror er best for oss.

Nå er det din tur til å svare på samme spørsmålene :)

bambinis bilde

bambini

Føler at det er litt sånn julaftenkribling i kroppen. Gleder meg veldig til den nye app store for Mac som åpner torsdag :)

dundee

Er strengt tatt usikker på hvor dette bærer, men desverre mer skeptisk enn håpefull. MAS virker jo å være et konsept Apple har kommet opp med etter at de har sett hvordan AppStore ble mottatt, jeg har dermed en følelse av at de i større grad vil gå ut fra den plattformen enn fra iTunes Store.

Jeg ser på en side fordelen ved å få et sted å forholde seg til med "garantert" programvare, men ser ikke helt hva man får som du ikke får fra dagens nedlastningssider hos Apple. For utviklerene vil det kunne være greit å slippe å hoste applikasjonene selv, men samtidig tar Apple 30% av inntekten.

Nedsiden, slik jeg ser det, er for det første at det å vurdere kvalitet på programvare har mange innslag av subjektivitet. De retningslinjene som er kommer fra Apple tyder jo også på at Apple vil bestemme utvalget, ved at man ikke kan regne med å få godkjent programmer som er variant av eksisterende programmer.
Kravet om at man må ha fullversjoner på MAS står jo også litt i veien for argumentet om å slippe hosting, hvis du vil tilgjengeliggjøre demoer må du distribuere dem utenom.
Kravet til å benytte XCode og Objective C er etter min mening nokså udelt negativt. XCode som utviklingsverktøy befinner seg et tiår etter de fleste andre, skjønt det er jo i vakkert samsvar med nivået til Objective C. I mine øyne ser dette ut som et grep gjort utelukkende for å låse utviklerene til Mac, siden man da ikke kan utvikle kryssplatformapplikasjoner i f.eks. java.

Jeg er desverre redd Apple vil legge begrensninger på muligheten til å benytte MAS som en av flere kanaler, og at de vil vri OS X i en retning som gjør det vanskeligere å innstallere programmer fra andre kilder. Forhåpentligvis tar jeg feil, men jeg tror uansett at MAS desverre vil bli en suksess hos den jevne bruker som vil ha "Mac-opplevelsen" også her, slik at alt blir enklest mulig. At de mister valgfrihet og konkurranse er ikke så nøye...

bambinis bilde

bambini

Apple vet at mer enn 90% (sikkert veldig nær 100) er brukere som bryr seg om en ting og det er brukervennlighet.

Derfor er dette sååååå velkomment. Sikkert noen som liker den gamle måten med mer kontroll, og så har du de som alltid er skeptiske, men de får nå bare ture på. De blir vel å finne i samme sære gruppen som også hacker mobilen sin ;)

Men for alle oss andre - jippi!!!!

MindTooth

Ser frem mot å kunne kjøpe flere programmer via Mac App Store :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai