Årets beste Mac-applikasjoner

Årets beste Mac-applikasjoner2010 nærmer seg slutten og med Mac App Store rett rundt hjørnet passer det bra å se tilbake på programvareåret 2010.

2011 vil gi oss mye nytt, men hva skjedde i 2010. Hvilke nye gode Mac-applikasjoner dukket opp eller fikk store oppdateringer? Dette er det vi mener er årets beste, mest spennende eller lovende Mac-applikasjoner.

Steam

Steam til MacMac-plattformen har alltid hatt et rykte på seg for å ikke være spesielt spennende for spillere, men 2010 har utvilsomt vært det beste året noensinne for Mac-brukere som vil spille. Denne våren dukket endelig den populære spillplattformen Steam fra Valve opp på Mac OS X og siden da har spill som Half Life 2, Team Fortress 2, Counter Strike, Left 4 Dead og en rekke andre spill blitt lansert.

Steam vil også i 2011 bety mye for Mac OS X som en spillplattform og er du en smule spillinteressert, bør du laste ned Steam helt gratis.

Reeder

ReederPå tampen av 2010 ble en av de første iOS-suksessene også tilgjengelig på Mac OS X. I 2011 vil vi, takket være Mac App Store, se mange flere slike applikasjoner og Reeder er et god eksempel på hva vi har i vente.

Reeder har gjennopplivet RSS-leseren som kategori på Mac OS X og programvare henter alle feeds vi har i Google Reader-kontoen vår og presenterer nyheter og innhold i et lekkert, annerledes og brukervennlig grensesnitt. Det er lekende lett å dele innhold til Twitter, Instapaper, Pinboard og andre lignende tjenester og Reeder viser oss hva vi har i vente når iOS og Mac OS X henter inspirasjon fra hverandre. Programmet er foreløpig gratis og kan lastes ned fra MadeatGloria.com. Husk å legg inn Mac1 og iPod1 sin RSS-feed i Reeder.

HyperDock

HyperDockDet er ikke å legge skjul på at Microsofts Windows 7 har fått flere funksjoner vi gjerne skulle sett i Mac OS X og to av dem er «Aero Peek» og «Aero Snap». Et lite program med navn HyperDock dukket opp i 2010 og ga oss akkurat dette.

HyperDock viser deg innholdet i alle vinduer i docken og i noen programmer, som for eksempel iTunes, gir den deg muligheten til å styre play, pause samt metadata om artist, album og sang som spilles kun ved å holde muspilen over. Dette fungerer også i iCal og er svært, svært nyttig hvis du er flittig bruker av disse programmene. Programmet gir også noe av funksjonaliteten til Aero Snap, nemlig muligheten til å maksimere et program sitt vindu automatisk til hele skjermen ved å dra det opp til toppen av skjermen. Drar du vinduet til sidene, deles vinduet til halvparten av skjermen. HyperDock er foreløpig gratis og kanskje årets beste utvidelse av Mac OS X.

Microsoft Office 2011

Microsoft Office 2011Når vi først nevner Microsofts forbedreringer, kommer vi heller ikke uten om at Microsoft i år slapp en ny versjon av Microsoft Office. I høst kom Microsoft Office 2011 for Mac OS X og den er utvilsomt den beste utgaven av verdens mest populære kontorpakke vi har sett på Mac.

Office 2011 er raskere, ser penere ut og har fått mye nyttig ny funksjonalitet. Programvaren føles mye mer som en ekte Mac-applikasjon. Jobber du i et Microsoft-miljø er det få veier uten om Office og i Office 2011 har opplevelsen endelig blitt god.

1Password 3

1Password1Password er ingen ny applikasjon, men i 2010 fikk programmet en stor oppdatering til versjon 3.0.

En rekke nye funksjoner kom i det populære programmet som håndterer alle dine passord, innlogginger og sensitive data. Med svært forbedret synkronisering på tvers av enheter, tillegg til nettlesere som Safari og Chrome, har 1Password blitt mye lettere og smartere.

Når en stadig større del av vårt liv flyttes inn i den digitale verden, er programvare som 1Password gull verdt når det kommer til sikkerhet og muligheten til å ha en fornuftig tilnærmelse til passord og sensitive data. 1Password koster $39 og er lett verdt et hvert øre.

Safari 5

Safari 5Hva er vel en kåring som dette uten en applikasjon fra selveste Apple? I 2010 fikk Safari en størrre oppdatering som introduserte støtte for tillegg/extensison og forbedret støtten for HTML5 i nettlseren. Fremtiden er lys for webapplikasjoner og Apple skal ha ros for sitt arbeid med WebKit og Safari.

Støtten for tillegg i Safari 5 har også betydd mye for annen tredjepartsprogramvare til både Mac OS X og iOS. Safari 5 er en svært god oppdatering til en allerede god nettleser.

Sparrow

sparrowEpost-klienter har vært til forveksling like i lang tid, men i år kom endelig en epost-klient som snudde det hele på hodet. Sparrow har latt seg inspirere av Twitter-applikasjonen Tweetie (nå Twitter) og iOS og har gjort epost både enkelt og lekkert. Sparrow er ikke for storbrukeren av epost, men heller for «Ola Nordmann» som ikke sender og mottar hundrevis av epost i uka.

Sparrow er nok et eksempel på programvare som låner fra iOS og vi tror vi får se mange lignende med introduksjonen av Mac App Store. En lovende start og en annerledes løsning på e-post.

Printopia

PrintopiaApples introduksjon av AirPrint til iOS gikk ikke som planlagt og lovnaden om å støtte alle skrivere ble raskt redusert til kun å gjelde et knippeHP skrivere. Med applikasjonen Printopia kan du gjøre det Apple ikke fikk til - skrive ut til hvilken som helst skriver.

Uansett om du har en blekkskriver koblet til Macen, en laserskriver koblet til nettverket eller en skriver koblet rett til routeren så vil du kunne skrive ut fra din iPad eller iPhone så lenge Macen kan skrive ut til denne. Med Printopia installert deler programvaren alle skriveren som er satt opp og det eneste kravet er at Macen kan skrive til denne skriveren samt at Macen er slått på. Med en prislapp på $9 er det en billig investering for å få mer ut av din skriver.

Transmit

TransmitTransmit er heller ingen ny applikasjon og denne lille lastebilen har fulgt oss i mange år. I 2010 fikk programvaren deirmot en veldig stor oppdatering og ble sendt opp i versjon 4. FTP-klienten har fått en rekke nye funksjoner og vi er store fans av muligheten til å enkelt legge volumer fra FTP, iDisk, SSH eller Amazon S3 rett på skrivebordet.

Oppdateringen letter arbeidet for en hver som jobber opp mot eksterne servere. Et skikkelig godt gjennomført arbeid fra Panic.

Hva er dine favoritter?

Ingen slik liste er komplett uten å høre hva dine favoritter er? Har vi glemt noen viktige programmer i 2010? Fortell oss hva du synes er årets beste eller mest lovende programmer i kommentarfeltet.

Tags:

Rolfie

Hva med Alfred? http://alfredapp.com
Det er for meg den desidert viktigste programvaren jeg har installert i år.

TigerOlas bilde

TigerOla

Programmet har kanskje en svært begrenset brukermasse i Norge, men da DaVinci Resolve kom for Mac var det stor jubel og hæla i taket her i gården.. ;)

admins bilde

admin

@Rolfie

Alfred er også en veldig god kandidat ja - jeg skal føye den til lista.

FastBrings bilde

FastBring

Hva med CleanMyMac ?

ZerBoxs bilde

ZerBox

Takker for tipsene! Fant et par nye godbiter her.

Burde kanskje også nevnt Dropbox - som nylig kom i 1.0?

nubbizs bilde

nubbiz

CleanMyMac kom vel ikke i 2010.

For min del er det Transmit 4 og eventuelt Dropbox som står på toppen.

Dj bassmasters bilde

Dj bassmaster

Jeg er ikke 100% om Evom kom i år, men det er desidert den applikasjonen jeg har hatt mest bruk for i år :D

palelnans bilde

palelnan

Hva er bra med Alfred? Jeg har prøvd noen lignende programmer før, og jeg skjønner aldri poenget.

Jeg åpner mine applikasjoner og søk like kjapt som Alfred, ved hjelp av dock og Spotlight. Ønsker innspill på hvorfor dette programmet liksom er bra.

Det sparker liksom ikke at "jeg greier å fyre i gang Photoshop 1,4 tideler raskere enn før".

Alfred.Woodden

@Rolfie, der ble jeg litt nervøs når du skrev "Hva med Alfred". Jeg lurte på hva i h**** er det jeg har gjort i søvne denne gangen på weben? hehe

Har installert Sparrow Mail. Ufattelig bra!!!

Meows bilde

Meow

1. [color=#0000FF">Dropbox!! Gratis til alle plattformer. Intuitivt grensesnitt. Bra integrasjon.
2. [color=#0000FF">uTorrent, som er blitt ufattelig mye raskere og stabilt etter årets patcher. Bruker NULL ressurser! Ingen over, ingen ved siden.
3. [color=#0000FF">MS Office 2011 - Office er ikke det samme, MYE raskere, stabilt og (ikke minst) penere enn 2008.

anders_85

Ser at Reeder kan hente fra Google, noen som vet om Reeder kan hente RSS feeds fra Safari bookmarks også? Hadde kanskje vært en god måte å få oppdateringer på iPhonen, men ser ikke at Google Reader kan synkronisere med Safari, så da må jeg manuelt legge inn alt jeg vil ha, som blir klønete.

Chriistoffer

@anders Du må legge inn fra Google kontoen. Går ikke ann å legge inn fra programmet. Da ville jeg heller valgt Netnewswire som er mye bedre per dags dato. Reeder har heller ingen mulighet for download hvis du har rss på torrenter etc

Ecker00

@TigerOla, var ikke klar over at d hadde kommet til Mac! Takk for tipset, d blir vilt

m4rtin

Hva med Skitch? Først betaversjonen kom riktig nok i '07, men 1.0 kom i starten av Desember. http://skitch.com

wazabi

Hva med Totalfinder fra Binaryage?

http://totalfinder.binaryage.com/

TearJacK

flott at det bare er til gmail da....

noe lignene som tar alt av kontoer?
er møkk lei Mail til osx som ikke takler hotmail

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai