Apple klatrer på patentlistene

I fjor fikk Apple bevilget 563 nye patentsøknader i USA. Dette er det høyeste antallet noensinne for selskapet, men det er likevel bare en brøkdel av det antallet som IBM fikk gjennom.

For første gang i historien har Apple havnet på listen over de 50 selskapene i USA som fikk bevilget flest patenter i løpet av et år. Med hele 563 godkjente søknader i 2010 havner de på 46. plass ifølge tall fra IFI Claims Patent Services.

På toppen av listen finner vi nok en gang den gamle kjempen IBM som i fjor økte sine antall patenter med 5 896. Til sammenligning har selskapet selv uttalt at det tok dem 50 år å nå 5 000 patenter fra da de startet selskapet i 1911.

På andreplass finner vi Samsung, med Microsoft like bak. Totalt bevilge det amerikanske patentverket 219 614 patentsøknader i 2010, en økning på 31 prosent fra 2009.

Flest antall godkjente patenter i USA

 1. IBM - 5 896
 2. Samsung Electronics - 4 551
 3. Microsoft - 3 094
 4. Canon - 2 552
 5. Panasonic - 2 482
 6. Toshiba - 2 246
 7. Sony - 2 150
 8. Intel - 1 653
 9. LG Electronics - 1 490
 10. HP - 1 480
Tags:
ddybings bilde

ddybing

Nice! Blir flere og flere grunner til å kjøpe Apple produkter etterhvert som de får ting som andre produsenter ikke får lov til å ha på sine produkter ;)

axentrix

Blir flere og flere patenttroll, Apple blir nok det etterhvert de også.

Hele patentsystemet er helt bak mål, de må virkelig finne på noe nytt system snart, for å sikre innovasjon i verden..

torsteng

@PowermacG4; hvordan kan du si at det er "nice"? Det er selvsagt det hvis du er deleier i Apple, men for oss forbrukere er det ikke noen fordel at en kjempestor aktør får flere sabler å rasle med - for å kneble konkurrenter. Apple kopierer også mindre konsepter fra andre, det bør være en viss oppfinnerhøyde på patenter. Patenter kan være veldig bra og veldig ille. Det er bra noen noen som er små kan beskytte sine oppfinnelser fra å bli stjålet fra de store, men dessverre er det altfor lett å ta patent på noe som ikke er noe nytt. Det er veldig vanlig at store aktører tar patent på ting som har eksistert i lange tider. Mindre aktører har ikke finansielle muskler til å bestride slike patenter. Jeg sier ikke at Apple nødvendigvis har slike patenter, men kanskje at de tar patenter på det som er neste naturlige skritt. Det er bare gjetninger dog.. jeg har ikke satt meg inn i patentene deres.

PS: Jeg har både ipod, iphone, ipad og Mac, så jeg kalles Apple-fan, men håper virkelig ikke på noe Apple-monopol.

-Torsten G

Mr_MacBookPro17

Hvorfor har de ikke tenkt på det... Men det blir vel i neste søknad...

Evil D

Må si meg enig med axentrix og torsteng; patenter blir i alt for stor grad brukt til å hindre konkurranse og innovasjon.
Så dette er ikke nødvendigvis bra--spesielt ikke for oss forbrukere.

Vil anbefale boken "Against intellectual monopoly" av Boldrin og Levine, som tar for seg en teoretisk og historisk gjennomgang av temaet. Boken kan lastes ned fra hjemmesiden: http://www.dklevine.com/general/intellectual/againstfinal.htm

SN25P

Innvilget, ikke bevilget.

Siggii

Hvorfor får for eksempel Samsung innvilget patentsøknader i USA? Burde ikke de gjøre dette i Japan? Eller er USA et "patentsentrum", slik at patenter er fritt frem å stjele så lenge det er patentert i et annet land enn USA?

Noen som vet?

torsteng

@Siggi; Nå er ikke jeg veldig oppdatert på patentering, men det er vel gjerne naturlig å registrere patentet først i det som vil kunne være det viktigste landet å ha patentet. Man har forsåvidt en viss tid til å videreføre patenter til flere land (det blir dyrere dess flere land du har patentet i), men patentsamarbeidet mellom land er ikke EN universell avtale så det kan vel være noe av grunnen til ikke å starte patentet i Japan. Og så har jeg en mistanke om at det kan være enklere å få gjennom patenter i USA (når man ser på hva som har blitt godtatt).

-Torsten G

ddybings bilde

ddybing

Har ikke Apple patent på Multi-Touch?

Syns jeg ser mange andre telefoner ( bl.a HTC) som har dette. "Pinch to zoom" osv..

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai