ping #28: Chrome uten H.264 og DigiPost

ping

Nytt år, nye ping-episoder. Vi starter året med å flytte inn i nye lokaler og vi diskuterer Mac App Store, Chrome uten H.264 og Postens nye digitale postkasse - DigiPost.

ping #28

Se ping #28 i HD på Vimeo eller abonner på iTunes.

Kjøretid: 22:24 minutter

I epsiode 28 har vi flyttet inn i nye lokaler og Mats blir grundig lurt av Arne. Vi snakker også om Mac App Store, Chrome uten H.264 og Postens nye digitale postkasse - DigiPost. Trenger vi en ny postkasse?

pingMeta

pingCrew

hendelsesløysa

Viktig at Posten å lansere denne tjenesten. Pr i dag sendes alt for mye i papirform hvor mye heller kunne blitt sendt på e-post. Riktig så bra initativ av Posten, dermed synn at noen fra ping direkte ler av tjenesten, useriøst.

Jokers bilde

Joker

Kunne dere ikke hakket ned 2 sekunder på filmen så hadde den vart på 22.22?

btw, bra episode

arnefismen

Hendelsesløysa:

Jeg er helt enig i at det sendes alt for mye i papirform. Saken er likevel at vi har et medium som vi kan bruke som erstatning, som er mer enn godt nok, nemlig e-post.

Det er helt urimelig for meg å bli tvunget til å bruke en ny kommunikasjonskanal som er lukket, uten at det for meg som forbruker har helt klare fordeler. Det har ikke DigiPost.

Hvilke behov mener du at en slik løsning vil dekke som man ikke i dag kan dekke vha e-post?

For meg fremstår dette som en løsning laget av et selskap som har innsett at de ikke lenger tjener penger på at bedrifter sender brev, og prøver å finne en ny inntektsmodell, uten at det er bra for oss.

iAndrews bilde

iAndrew

Jeg jobber i Posten og fikk et lite skriv om denne tjenesten. Er enig i stort sett alt dere sier. I prinsippet synes jeg det er en god idé, men det er mye som taler imot. Det finnes allerede løsninger, og hvem vil betale porto for e-post? Er det mulig at dette ikke bare blir en ny kjedelig tjeneste hvor vi finner en liten del av posten vår?

Jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk, men ikke negativ. Håper det blir en suksess og gleder meg til å prøve det ut!

Macoldis (ikke bekreftet)

Tanken er sikkert god, men.....

Man bør sikkert sitte veldig høyt oppe i hirarkiet i posten for å tro at dette blir et stort økonomisk løft

Sakset fra Posten sin side:
>>>>>>Hva med sikkerheten?
Vi arbeider kontinuerlig med sikkerhet og har som målsetting å ha like god sikkerhet som nettbankene.<<<<<<<<<<<<<<
..........................................
Posten har dermed kun som "målsetning" å ha like god sikkerhet som nettbanker!!!
God sikkerheten finnes dermed ikke da det kun er en målsetning.
Så....Får vi se når det "mediet" er hacket og rotet begynner... frem til de har nådd målsetningen sin om sikkerhet.

Sakset fra Postens sin side:
>>>Kan jeg sende post som inneholder konfidensiell eller sensitiv informasjon?
Ja, det kan du. I første versjon vil løsningen legge til rette for bruk av samme sikkerhetsnivå som nettbanker og liknende applikasjoner.<<<<

Dette må da være et kjekt medie for banditter og pedofile for å kunne sende krypterte meldinger til hverandre om neste seanse.
Eller!!!...er kansje ikke sikkerheten og krypteringen sååååå god alikevell.

Lykke til

Macoldis

hendelsesløysa

Arne:

Viktig å ikke tenke e-post i vanlig forstand på et slikt produkt. Dette er feilen ALLE gjør og blåser det vekk med latter og fnis. Tydeligvis ikke satt deg godt nok inn i det.

E-post mangler sikkerhet og verifisering på at den er lest og mottatt av riktig mottaker. En vanlig e-post konto kan settes opp på x antall maskiner, lese av alle som har riktig passord og alle kan bekrefte at innholdet er lest. Dermed egner ikke e-post seg til mere enn enkle beskjeder.

Det som Posten gjør her er å tilby en tjeneste som faktisk GJØR dette. Tenk på alle dokumenter som i dag går i Posten som kunne gått elektronisk: skattekort, rekommanderte brev, signaturer på lån etc. Mye er ikke tilrettelagt i dag for alt dette, men mulighetene er enorme.

På innlegget ditt virker det som om du tror at det sitter en gjeng fjøsnisser på 85 år i toppledelsen i Posten som tror de skal lure kundene sine med å tilby et produkt som allerede finnes, lure kunder og tjene penger på det. Viktig å tenke litt annerledes enn Postman Pat her altså.

arnefismen

Hendelsesløysa:

Vi trenger ikke flere standarder for å levere sikker informasjon, det er bedre å utbedre de kanalene som allerede eksisterer. De fleste i Norge i dag forholder seg til to slike kanaler, nettbanken deres og Altinn. Av de tingene du nevner, så mener jeg at det bør være Altinn's ansvar å levere skattekort, og nettbanken min sitt ansvar for å tilrettelegge for signering av lån. Begge disse kanalene er (iallefall relativt) sikre, og støtter muligheten for å registrere lest status.

Problemet med Digitalpost er at de prøver å løse et problem som jeg ikke tror er så stort. Hvor mange rekommanderte brev har du fått de siste 5 årene, som ikke var kodebrikker? (De blir vel uansett vanskelig å sende ut digitalt). Jeg har ikke fått noen.

Det største problemet i forhold til utsending av post er ikke sikkerhet, det er folks evne til å ta de i bruk. Min postkasse er nesten alltid tom, jeg får nesten ingen post via brev, siden nesten alle jeg har et kundeforhold til leverer ting via e-post eller nettbank (e-faktura eller avtalegiro). Den eneste grunnen jeg ser for at folk ville adoptert Posten sin løsning er fordi de blir påtvunget den, og det er et dårlig utgangspunkt i forhold til å lansere en ny tjeneste.

Jeg tror ikke toppledelsen i Posten prøver å lure kundene sine, men jeg tror de er relativt desperate etter å finne en måte å forbli relevante i fremtiden.

Sånn jeg ser det, er ikke DigiPost løsningen på det.

Simen Gs bilde

Simen G

Hva er Noraaker? Bare lurer.

hendelsesløysa

Arne:

Bare for å ta litt trykket av stemingen først:

- Helt enig i at AltInn med sine måter å logge seg inn på og BankID som signatur langt ifra er optimalt (apropo: vet ikke hvor mange typer login AltInn er oppe i nå, men vi snakker vel om alt fra å bruke kortleser til å oppgi ymse passord som en aldri husker likevel).

- Og jeg sier heller ikke at tjenesten kommer til å ta fullstendig av i bruk for ALLE av oss: mengden type post som går i postkassene i dag som DA kan sendes digitalt er ikke stor.

Men, la meg bruke enda litt mere tid på Digipost slik at du kanskje ser litt lengre på det enn kun rekommanderte brev. Du nevner også at man istede bør bruke de kanaler vi allerede har, problemer er at vi har ingen kanaler som håndterer dette. Jeg forklarerer her:

Det som Posten lanserer nå gir alle i hele landet en digital postkasse sammen med den som henger på husveggen.

Du kan i dag sende et godt gammeldags brev til hver eneste person i Norge og være sikker på at det kommer frem, men kan du det via e-post? Nei, for du vet ikke e-post adressen, eller har han/hun e-post? Har han byttet e-post adresse? Bruker han jobb e-post adressen, g-mail, hotmail, yahoo, gud-vet-hvilken-e-postkonto-du-bruker!!! Eller la meg heller spørre slik: hvorfor sender fortsatt mange offentlige kontorer fortsatt brev i posten, brev som kunne vært sendt på e-post? Jo, fordi de har ikke e-post adressen registrert, og de har heller ikke kapasitet til å vedlikeholde slike e-post adresseregistre. Postadresse på gamlemåten kommer derimot alltid frem, personer bor alltid på folkeregistrert adresse. Hva med å da lage en "folkeregistrert e-post adresse" som følger personen uansett? DET gjør Posten nå.

Burde den vært innlemmet i AltInn? Optimalt sett JA, men ikke slik AltInn fungerer i dag. AltInn er en kommunikasjonsportal fra det offentlige, og ingen privatpersoner eller firma har mulighet for å sende informasjon via AltInn. Dermed er vi likelangt: AltInn blir en halv-veis løsning, vi må bruke gmail-kontoen likevel som kanskje har blitt byttet ut med hotmail siden i fjor (ref avsnittet øverst). Med andre ord: informasjonen sendes i vanlig postgang likevel.

Det som Posten lanserer nå gir oss også faktisk full MULIGHET til å droppe hele den fysiske postkassa. Faktisk det å ha postkassa hengende på døra blir unødvendig, ALT kan sendes digitalt og fysiske varer sendt i pakker kan hentes på postkontoret med hentemelding fra ... ja, nettopp: Digipost.

Og ønsker du absolutt ikke å leve i den digitale tidsalder? Har du ikke PC nei? Da skriver Posten ut brevet og legger det i postkassen hjemme.

Jeg ser absolutt INGEN ulemper. Posten digitaliserer seg selv 100%, eneste analoge du sitter igjen med nå er postpakkene som må hentes på postkontoret. Og om 10 år scanner de kanskje inn julekortene også så blir de levert på noen få timer istedenfor i romjulen. Muligheten er enorme!

En ting er derimot ikke avslørt så vidt jeg har lest i alle fall: Hvilken signatur skal de bruke for å logge seg på Digipost? Er Posten lur så bruker den også en av de allerede eksisterende login der ute (sannsynlgvis BankID) og da blir dette like enkelt som å logge seg på nettbanken. Er Posten veldig LITE lur lager de ENDA en login metode. La oss krysse fingrene.

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

De bruker nok bank id, det virker meget sannsynlig for meg. Det er fler enn banker som også allerede gjør dette (feks forsikrings selskaper). Eneste som er synd er at BankID stinker, det er så dårlig, ustabilt og lite gjennomtenkt...samt det fungerer på få steder (ikke chrome Mac, iPad, iPhone, etc etc etc...) så det hadde nesten vært best om de faktisk lagde en ny løsning som ikke baserte seg på java, eller var funksjonelt på et bredere spekter...så kan heller bankene begynne å benytte seg av dette.

admins bilde

admin

@hendelsesløysa

Jeg så Digipost i bruk i dag hos Posten. De bruker BankID eller Buypass som identifikasjon. De jobber også med Difi/MinID. De har en lang vei å gå, men jeg tror de er inne på noe som faktisk kan fungere. Jeg ser et behov, spørsmålet blir på gjennomføringen.

Hoxmark

Hvor kjøpte dere akvariumet? :D

Vær så snill! hvor? :D

MoMartins bilde

MoMartin

Bra Ping oppstart på det nye året! Kjekt å få en rundtur i de nye lokalene i starten. ;-)

PS: Arne, pranken din var genial! http://æsj.no/

admins bilde

admin

@Hoxmark

Det er et biOrb Life 30 liters akvarium. Dyrego-kjeden fører dem. Little Angry Boy som fisken heter, er en Betta fisk a.k.a kampfisk. Foreløpig bare en fisk der, men vi må finne en fisk som er «kompatibel» :)

arnefismen

Simen G:

Nordaaker er selskapet jeg jobber i: http://nordaaker.no

johannes1430

BankID på iPhone i nettbanken fungerer veldig bra! Hvis de gir samme funksjonen til "Digipost" blir det jo ikke noe ekstra stress.

Hvis porto blir billigere som resultat av å droppe papirpost ser jeg ikke noe negativt med det.. Da blir tjenester hos banker/bedrifter litt billigere, og staten sparer litt penger.

Synes dere ofte er i overkant negative og skeptiske:) Men likevel bra med diskusjon!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai