Apple «skrur» oss fast

Reparere MacAt Apple ikke er spesielt gla i at vi skrur opp vår Mac, iPod eller iPhone bør ikke være en stor nyhet. Apple har alltid foretrukket å selge komplette produkter og ikke fokusert på «oppgradering» eller «selvbygging». Det har vært notorisk kronglete å skru opp Apple produkter og nå har de gjort det enda vanskeligere. Apple benytter nemlig en helt egen skrue i fler og fler produkter.

Apple har flyttet seg fra å bruke standard «Phillips»-skruer til Torx, Torx Security, Torx Plus og nylig en helt egen type skrue som foreløpig kalles «Pentalobe». Det er nettstedet iFixit som i et blogginnlegg gjør oss oppmerksomme på denne endringen fra Apple. iFixit er kjent som selskapet som skrur fra hverandre alle nye Apple-produkter få dager etter det er i butikken og selskapet lever av å selge ekstradeler til Apple-produkter og andre elektroniske produkter.

Skruer

De har blitt oppmerksomme på at Apple i økende grad bruker en ny type skrue som iFixit hevder Apple selv har utviklet. De kaller den foreløpig «Pentalobe» og ingen eksisterende skrutrekker fungerer med denne skrutypen. Apple brukte for første gang denne skrue typen i 2009, men har introdusert den igjen på den nye MacBook Air og iPhone 4 i flere land.

Å benytte svært ukurrante skruformater er selvsagt en sleip måte å få folk til å slutte å skru opp sine produkter på. Årsakene til dette valget kan være mange, deriblant et ønske om at det skal være vanskeligere å reparer produkter selv for å «opprettholde» en kvalitetsstandard også i bruktmarkedet. En annen grunn kan være å gjøre det vanskelig for uautoriserte reperatører av typisk iPhone som gjør stor suksess.

Det er foreløpig ikke noen gode skrutrekkere for «Pentalobe»-skruen på markedet, men det er mest sannsynlig bare et tidsspørsmål før noen produserer slike skrutrekker i større kvanta. iFixit selger allerede noe de kaller for iPhone 4 Liberation Kit som inneholder, ifølge dem selv, en middelmådig «Pentalobe»-skrutrekker og et sett med vanlige torx-skruer til å erstatte Apples «djevelske» skruer.

iFixit har også laget en video om skruene som kan være verdt å få med seg hvis du tenker på å skru opp ditt Apple-produkt -- noe du bør kunne gjøre uten å måtte lete verden rundt for en skrutrekker.

Tags:
MagnusXs bilde

MagnusX

Apple kaster bare bort ressurser. Det er bare snakk om tid før "pentalobe" og de andre skruene blir å finne som bits på eBay til noen få dollar.

admins bilde

admin

@MagnusX

Definitivt. Alle Torx-variantene får man jo lett kjøpt. Dette er idioti på høyt plan mener nå jeg. Torx bør holde fint.

Mittis

Hvem er hu dama i bildet?

pushits bilde

pushit

På tide å overlate Apple-skuta til noen andre enn Jobs. Han kan gå planken for min del, bundet og forknytt. Da gjenstår det bare å vinke farvel:

"Adjø, Steve. Det var moderat hyggelig så lenge det varte. Vennligst forsvinn og hold deg borte i all evighet."

christer247

Er veldig enig i Magnus og Admin, det er totalt bortkastet, og sløs av ressurser..
Er ikke helt enig med Pushit da.. Jeg tviler på at Apple hadde vært hva de er i dag uten han.
Men, at ikke alle valgene Apple tar er über-smarte kan vel alle si seg enig i til en grad...

Mars

@pushit

pushit sier: "På tide å overlate Apple-skuta til noen andre enn Jobs."

Mars sier: Hvorfor det?

pesnp

Dette er bare enda et tegn på at Apple fokuserer på kvalitet. Torx er enn mye bedre skrue en phillips og pozidrive. Kraften blir lettere overført og det er mindre fare for å ødelegge gjenger. Apple gjør det faktisk lettere for oss...

Lost

pesnp: Fikk du ikke med deg at Apple har sluttet med torx, som forøvrig er det beste systemet, og gått over til et hjemmelaget system kalt "pentalobe"?

Dette er et nytt og særdeles idiotisk forsøk på å ta kontroll over brukerne på! Som tidligere nevnt vil det ta noen dager og du vil få kjøpt passende verktøy for noen mynter hos Plingv& Plong import. Lavmål fra Apple >:-o

admins bilde

admin

@pesnp

Helt enig hvis de hadde holdt seg til torx variantene. Pentalobe derimot gjør det foreløpig vanskeligere.

palelnans bilde

palelnan

Dette er ikke et reelt problem for meg. Har aldri kjøpt iPhone for å skru på den selv.

Og:
Æsj, knirkestemme. Noe som har ødelagt mang en tutorial opp gjennom tidene.

danibo77s bilde

danibo77


Og:
Æsj, knirkestemme. Noe som har ødelagt mang en tutorial opp gjennom tidene.

???

Like dumt som om jeg skulle sagt; Æsj, bergenser-dialekt. Noe som har ødelagt mang en tutorial opp gjennom tidene.

Da ville jeg nok blitt bøtteskylt i forumet ;)

HenrikWLs bilde

HenrikWL

På tide å overlate Apple-skuta til noen andre enn Jobs.

Ja, det gikk jo fryktelig bra sist gang han forlot skuta. :rolls eyes:

palelnans bilde

palelnan

@danibo77 Dialekt og knirkestemme er ikke helt det samme. Og det er ikke så mange bergensere som lager tutorials. :-)

Uansett det var et sleivspark, og hun her er ikke den verste.

Men det er ganske ille å høre på sånne overamerikaniserte dialekter med monotont tonefall og knirkestemmer, det virker som en selvmanifestert standard.

ddybings bilde

ddybing

Dum beslutning. Om et par uker selger de nok skrutrekkere til dette....

amund.saeter (ikke bekreftet)

FRA ET MEKANISK STÅSTED:

Det er riktig at Torx generelt er bedre enn phillips, siden bitzene til philips har en tendens til å spise opp mønsteret i skruhodet.

Men, ulempen med torx på slike produkter derimot, er at man lett overfører FOR MYE moment. Faren for å ødelegge innvendige gjenger og knekke deler blir ikke mindre, men mye større.

Pentalobe ser kanskje littegrann bedre ut, med tanke på å fordele kreftene på en større flate. Og en viktig bieffekt er at denne bitzen neppe blir å finne hvor mannen i gata handler verktøy.

hbst

Jeg husker jeg ble rasende da jeg for en del år siden skulle montere ei ny lampe, og det viste seg at ingenting jeg hadde å skru med, kunne brukes. Det var første gangen jeg så Torx. Alle vet jo hvordan Torx har tatt over, og i dag blir man "rasende" når Torx IKKE passer!
Så lanserer Apple en ny type, og folk reiser bust! Men det er jo grovt enfoldig, nesten fornærmende, å tro at slik dumhet rår hos Apple, at de med dette tror de kan holde folk fra å skru.
Apple har kanskje laget det systemet som skal vise seg å ta over etter Torx, fordi det er enklere? billigere? sterkere? vakrere?
APPLE, nå større enn Microsoft også på skruer!!

Maxima

Det er ikke Torx skruer som følger med Liberation kit som det står i artikkelen, derimot 2 stk Phillips #00

hiawatha

Jobs skal gå planken for noen skruer..?!?!?!?
...virker som det er flere som har en skrue løs.

Hobbes

Det er allerede ute skrujern til penta til et par dollar. Tror dere virkelig at det er fordi folk ikke skal skru opp selv de har gjort det? De vet jo godt at det kommer skrujern som funker innen kort tid. Er ganske sikker på at det er noe annet som ligger bak

SVENRiK

En skrue løs...men er det hos Apple eller hos alle her i forumet vedr. denne nye skruetypen? Har ikke falt dere inn at Apple gjør dette fordi de ganske enkelt vil skru sammen produktene sine ennå bedre enn i dag da? Og at denne skruetypen gjør dett bedre enn de gamle? Apple vet da for søren at de som på liv og død vil mekke og skru sjøl også greier det med denne nye skruetypen ganske fort.

Apple scorer og tjener mer på å komme med sånne ting enn at de taper på det. Hvorfor? Fordi de viser omsorg og omtanke for sine produkter. Samme overfor sine kjøpere.

Det er bl.a dette som gjør Apple til det de er, og skiller dem ut ifra pc-markedet. Det er iallfall jeg glad for.

SVENRiK

Noe annet jeg skulle hatt litt hjelp til, om noen på mac1 eller andre kan bistå meg: nemlig hvordan jeg kan oppgradere nettradioen i iTunes. Nrk har jo gjort noen endringer som gjør at jeg ikke får de opp lenger...

På forhånd takk!

gvalstad

Off topic:
"Like dumt som om jeg skulle sagt; Æsj, bergenser-dialekt. Noe som har ødelagt mang en tutorial opp gjennom tidene."

Jeg hadde en gang en Canonskriver som snakket bergenser, en dame som sa "Bytt blææækk", byttet kjapt til engelsk.

Abelll

Som regel vil en passende flattrekker gjøre jobben for dem som absolutt vil inn i maskinen. Apple gjorde nok endringen av helt andre grunner. Bedre kvalitet kanskje?
Men hvorfor MÅ de gjøre endringen, i stedet for å konsentrere seg om innmaten i produktene. Torx er en stabil og bra skrue som brukes over hele bygge og industriverdenen uten problemer. (kan skrive under på det) :)
De som stetter sammen produktene bruker selvfølgelig momentnøkler som hindrer overslag av skruen. Men om uhellet skjer med en ivrig privatkunde, er det vel bare mersalg for Apple? De kan da selge kunden nytt utstyr....

Facelesss bilde

Faceless

akkurat hva vi trenger, enda en standard...

Jeg kan ikke se at hverken pentalobe eller torx plus er en positiv utvikling i forhold til vanlig torx eller torx security. Vanlig torx har en bedre utnyttet kontaktflate som også vil være bedre sikret mot slitasje. For oss som liker å skru litt selv er det ikke noe problem at apple bytter skruer (vi kjøper bare nye bits), men jeg håper ikke pentalobe er noe som sprer seg videre til andre produsenter.

slogmos bilde

slogmo

Tipper Dealextreme snart selger disse.
De som kommer ut med det først kommer nok til å tjene seg litt $$ på dette.
Forøvrig synes jeg dette er idiotisk av Apple.

Som dama i videoen sier. Jeg har kjøpt dingsen, da skal jeg kunne gjøre hva jeg vil med den.

macsame

Behøver jo ikke å skru, sender bare inn så får man en ny tilbake.
Det gjorde jeg med min iPhone 3G :)

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Jeg har kjøpt dingsen, da skal jeg kunne gjøre hva jeg vil med den.
Det er jo ikke helt sant.

Du har kjøpt en pakke som består av maskinvare og programvare. Det siste er «intellectual property» (som det heter på amerikansk), med lov- og sedvanebestemte begrensninger på bruk. En del av maskinvarens funksjon kan være å beskytte sistnevnte.

Du har også kjøpt en garanti mot feil. Maskinvaren kan være laget slik at risikoen for feil begrenses.

Jeg er ganske sikker på at en høy andel av alle reklamasjonssaker, for de aller fleste produkter, skyldes uvettig bruk eller forsøk på modifikasjoner. Det er naturlig at produsenter med respekt for seg selv forsøker å unngå dette.

Det er veldig mange produkter som er beskyttet mot ukyndig modifisering. Men ofte ligger beskyttelsen «skjult» som krav til fagkunnskap, eller i pris på utstyr, som er nødvendig for å foreta inngrep.

En liten kommentar:

http://www.youtube.com/watch?v=56Ed8fHP-xU&feature=related

slogmos bilde

slogmo

@T.B.Hansen:
Selvfølgelig ryker alt av garanti om man åpner produktet selv.
Men det er jo helt opp til bruker om man vil risikere det eller ikke.
Hva om jeg mister telefonen i bakken?
Bakdekselet knuser. Jeg finner et på nett og tenker at jeg skal bytte selv siden dette ikke går på garanti.
Nå må jeg altså finne en spesialskrutrekker for å få gjort dette?

En på jobben har kjøpt seg iPhone 4. Guttungen skal få hans gamle iPhone 3G.
Men først må han bytte bakdesksel og front pga sprekker (jobber som håndtverker).
Null stress, er bare å få delene fra f.eks Dealextreme.

Så lenge man er klar over at man ikke burde åpne et elektrisk apparat (spesielt om det går på 220V) med mindre man har litt peil, og er klar over at garantien ryker ut vinduet så ser jeg ikke noe galt med litt DIY.

Apple skal stikke kjepper i hjulene på alle mulige måter snart føler jeg.
Det er null stress for de å ha vanlige skruer, og lage det slik at de ser om telefonen er åpnet eller ikke.
Er den åpnet så er det tough luck, for da gjelder ikke garanti.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Så lenge man er klar over at man ikke burde åpne et elektrisk apparat (spesielt om det går på 220V) med mindre man har litt peil, og er klar over at garantien ryker ut vinduet så ser jeg ikke noe galt med litt DIY.
At et produkt er utgangspunkt for DIY, hvorav en høy prosent av prosjektene nødvendigvis ender dårlig, er en god måte å ruinere en produsents omdømme på...

Dette har naturligvis også å gjøre med hvem Apple ønsker å selge til.

Apple skal stikke kjepper i hjulene på alle mulige måter snart føler jeg.
Dette er vel noe enkelte har følt fra den dagen Macintosh kom på banen, med en strikt garantipolitikk som i praksis umuliggjorde modifikasjoner. Men Apple har jo faktisk lempet på reglene her etterhvert.

Og igjen: Apple er ikke alene om slike tricks. Det gjelder alle produsenter som selger «pakker» der funksjonalitet er en viktig del av produktet. Apple markedsfører ikke produktene sine mot «mekkerne», men mot dem som ønsker å betale litt mer for å slippe å mekke. Ønsker man noe å mekke på, kjøper man andre merker...

iValid

Rett og slett idioti fra Apples side, eller? Kanskje pentalobe overtar?

TheEdge24s bilde

TheEdge24

@pushit
Mener du dette fremdeles...?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai