Lyst på en Xserve - nå er siste sjanse

Xserve siste sjanseApple offentliggjorde i fjor, til mange bedrifters skuffelse, at de ville slutte å selge sitt serverprodukt Xserve. Apple har ikke hatt stor komersiell suksess med sine serverprodukter og de siste årene har dette heller ikke vært et satsningsområde for selskapet. Vil du allikevel sikre deg en Xserve er det nå absolutt siste sjanse - Apple slutter å selge dem 31. januar.

Xserve har helt siden introduksjonen i 2002 vært Apples eneste serverprodukt beregnet på bedrifter. Xserve har, sammen med Mac OS X Server, vært populær spesielt hos mediebedrifter som for eksempel NRK. Sammen med Final Cut-pakken har Xserve ofte vært en sentral bit i arbeidsflyten til mediebedrifter. Mange av disse selskapene vil nå stå overfor et større dilemma, hva skal erstatte deres Xserve? Apple selv anbefaler å bytte til Mac mini server eller Mac Pro, men for de fleste er dette ikke et alternativ.

Apple introduserte Xserve i 2002, den gang med G4-prosessorer. Xserven har siden den gang blitt jevnlig oppdatert, men det har alltid vært relativt tydelig at Apple ikke har satset veldig hardt på å nå dette markedet.

Den 31. januar avslutter Apple alt salg av Xserve. Vil du ha en må du med andre ord sørge for å bestille nå.

Tags:
bekiils bilde

bekiil

Nei, for nå er det alt med i som gjelder :/
Er møkka lei av å lese om ipad, iphone, ios, etc etc.

nicho

Hackintosh Xserve, anyone? :-P

Anonymous

Hei

Apple forventer sikkert at store firmaer går over til å bruke Mac Mini server isteden!
Registrerer på nettet at det er stor missnøye med at Apple kutter ut Xserve
Apples sitt forsvar er dårlig salg og fortjeneste
Det heteste rykte er at hele "PRO" avdelingen til Apple er på vei ut
Tror nok at vi snart ser det samme hender med Mac Pro maskinene.

Har nevnt det før og nevner det igjen.....
Da Apple byttet navn var tiden for oss Mac brukere på vei ut og ikke på vei opp
Om 5 år.... om du ikke kan putte det i lomma eller bære det med deg står det ikke Apple på det, desverre.
Apple burde vært delt opp i to avdelinger.... en for voksne og en for iBarn
Ikke som nå med at all fokus penses over på sistnevnte gruppe

Macoldis

ggt667s bilde

ggt667

Jeg tror det var et godt valg av Apple. Fin hardware i disse boksene som regel, men Apple har et talent når det kommer til å forkrøple god serverprogramvare.

Holdningen min er

arbeidsstasjon: Mac
servere: Linux

Hvis formålet er å ha et system som skal gå som et tog på skinner.

... og jeg kan godt ta imot en XServe om Apple ikke blir kvitt den, men den vil komme til å kjøre debian eller Ubuntu hos meg.

SRD

Helt enig med bekill. Apple driter i profesjonelle brukere.

ggt667s bilde

ggt667

Ja, i-produktene hadde kanskje passet bedre i et datterselskap som Disney enn i hovedselskapet...

Truls Waage

Vil bare si at jeg er enig med dere andre - jeg liker ikke retningen Apple har valgt.

quadra800s bilde

quadra800

Får håpe de åpner for at MacOS X Server kan kjøre på "vanlige" x86-PCer da.

Arild Holtet

For oss private brukere, så blir vel ikke dette noe savn.

Men som flere andre, synes jeg at Apple har fått ett "fjortispreg". Mobiler, spill og annet, føler jeg som en nedtur. En del av utviklingen, javel men en elendig utvikling.

A.H.

kajac2

Fremtidsprofetien min er følgende:

 • Mac Pro fases helt ut, og får ikke en erstatter. Apple vil nå satse alt på hjemmebrukere.
 • Apples profesjonelle programmer blir faset ut. FinalCut, Logic og Aperture forsvinner til fordel for lillebrødrene iMovie, Garageband og iPhoto
 • MacBook Pro-maskinene blir til MacBook-maskiner, og dagens hvite MacBook forsvinner. Da blir alle Mac-maskinene i aluminium.
 • iMac blir omdøpt til Mac. i-en blir forbeholdt Apples mobile enheter. Det blir da slik:
  iEnheter: iPhone, iPod og iPad. Alle kjører iOS
  Macenheter: Mac, MacMini, MacBook og MacBook Air. Alle kjører Mac OS
 • iPod Touch fases ut til fordel for iPhone. iPod Classic vil forsvinne.

Tilleggsprofetier jeg er redd vil skje, men som jeg egentlig ikke tror på.

 • App Store vil bli eneste veien å få programmer til Mac. Man har ikke kontroll over filsystemet lenger (ingen Finder), og programmer bruker indekseringstjenester som Spotlight for å finne forskjellige filtyper. iWork vil liste alle iWork-dokumenter, iTunes vil liste musikken, slik det idag er i iOS
 • Mac-maskinene vil avvikles, og Apple vil bli et rent mobilselskap
 • Lokal lagring vil avvikles, og alle filer og data blir lagret i MobileMe. Dette krever selvfølgelig nettilgang 24/7
svars bilde

svar

kajac2: og da vil Apple miste alle pro brukerene sine, de får kritikk fra div filmselskaper, musikere, fotografer osv.

Aperture tviler jeg på blir erstattet med iPhoto, det at Apple har lagt ut Aperture på OSX app store tror jeg tyder på at de beholder programmet.

ggt667s bilde

ggt667

Får håpe de åpner for at MacOS X Server kan kjøre på "vanlige" x86-PCer da.Hva skal du med MacOS X server? Den er nesten like krevende til vedlikehold som Windows, MacOS X Server er det dårligste produktet Apple har levert til dags dato meg bekjent.

quadra800s bilde

quadra800

ggt667: Sant nok, men mange firmaer har faktisk brukt massevis av penger på systemer med MacOS X Server. De blir nå tvunget over på andre plattformer.

Men for all del, Apple graver sin egen grav, og jeg skal ikke være for sen med å hoppe av idiotien.

hansingehagens bilde

hansingehagen

xServe har vært uslåelig som webserver ... jeg har att min gående (uten stopp) siden 1. september ... håper MacPro Server kan klare det samme og at MacOS X Server fortsatt blir jobbet med.

ggt667s bilde

ggt667

siden 1. september 2010?

Jeg har maskiner her som har gått uavbrudd siden 30. juni 2003, det var sist gang jeg flytta.

hansingehagens bilde

hansingehagen

2003??? ... mener du at du har hatt servere oppe å gå i 8 år uten reboot? ...

subsequent

Er ikke sikkert de slutter og produsere Mac OS X Server. Kan hende de lisensierer det ut til og kjøre på VMWARE eller lignende. Men kajac2 sin teori kan høres veldig trist ut, men sann.

ggt667s bilde

ggt667

Jeg nekter å tro at MacPro vil bli terminert.

Selv om iMacene begynner å bli farlige kjappe.

geirliksom

Ettersom iOS-apps stort sett blir laget på Mac Pro tviler jeg sterkt på at de fjerner alle Pro-enhetene. Som tidligere er nevnt; Apple har ikke vært spesielt gode på servere. Tror heller de spesialiserer seg på ting de kan, som Mac og iOs-enhetene. Jeg tror ikke det er alle produkter som har profesjonelt preg forsvinner selv om Apple dekker et hull i budsjettet.

JoRock

Det som referes til som "pro-markedet" har kun hatt positiv vekst de siste årene. Mange som kjøper mac ser på apple som ikonet for pro produkter og det er derfor vi kjøper dem!
Ser vi at mac fungerer for profesjonelle bruker må det fungere ypperlig for en normal forbruker. Om Apple kvitter seg med sin mac Pro og sine "Pro" programmer er dette et komersielt selvmord. Det meste som du ser på TV eller Kino er redigert i Final Cut studio.

Skal Hollywood produsenter sitte foran én 27" iMac og redigere i iMovie?
Dette skjer ikke, apples pro "undertone" blir borte og salgsgimmiken er forsvunnet.
Apple er da dødt...

Arild Holtet

kajac2 jeg håper ikke du får HELT rett i dette, men jeg er like "bekymret" som deg. Har hatt Mac siden iMac G3 Bondie Blue. Har enda mine 2 aller første iMac G3, min iMac G4 og min iMac G5. Når Apple begynte med KUN glossy skremer, så gikk jeg over til Mac Pro og 30" matt skjerm. Kutter Apple ut feks. Mac Pro, og kun har iMac og andre skjermer i KUN glossy, da er jeg ferdig med Apple sine produkter. Har og en 15" MacBook Pro med matt skjerm. Trist utvikling, og Windows 7 eller nyere er kansje svaret for mange i tiden som kommer. Apple får bli en slags Game platform, med lPad, iPod shuffle, iPod nano, iPod touch iPod Classic iPhone og iPad. iMac er en flott maskin, men gru og grøss for den glossy skjermen. Det gamle gode Apple og Mac som vi hadde, så FNØS vi av Microsoft og games. INGEN av mine venner med Mac, har games på sine maskiner. Vi er ute av barnehagen med sandkasser og sklier, og har og sluttet med bleier. Slik er det bare.

Ellers så er jeg 100% enig med JoRoc.

torbjoerns bilde

torbjoern

Til server-bruk er Linux uslåelig, så hvem trenger Xserve?

@Arild Holtet: Jeg tviler på at Apple vil kutte ut Mac Pro samtidig som de bruker en masse ressurser på et ubrukelig produkt som iPad. Om Mac Pro likevel forsvinner kan du fortsatt bruke en MacMini eller MacBook (Pro) sammen med en matt tredjeparts-skjerm. Da har du fortsatt Mac OSX på original maskinvare samtidig som du har matt skjerm. Jeg har min MB koblet til en 24" Samsung-skjerm, og det fungerer utmerket. Nevner for ordens skyld at Samsung-skjermen min er matt ;-)

X

Leon83s bilde

Leon83

Jeg tviler på at de kommer til å kutte ut Mac Pro. De har vel et greit nok marked for Mac Pro (musikere, fotografer, designere, videofolk osv).

Og så bruker nok mange Apple-ansatte Mac Pro. F,eks systemutviklere.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Syntes glossy skjerm på min iMac er topp. Fargene blir så ekstremt mye bedre etter min mening. Men hvis det er får mye lys og i rommet kan jo gjenskinn bli et stort problem.

Men hva bruke folk flest serverene til?

ggt667s bilde

ggt667

Til server-bruk er Linux uslåelig, så hvem trenger Xserve?I essensen så kjører jo MacOS X linux software som postfix, apache og openLDAP.

Men fysj for et brukergrensesnitt dem har klart å lage på serverprogramvaren sammenlignet med f eks iTunes og Final Cut. Ikke bare ser det rart ut, men bare halvparten av funksjonene fra originalprogramvaren er tilgjengelig eller fungerer.

Arild Holtet

Det går vel helst bra torbjoern.

Men vi som liker Mac og OS X på grunn av, stabilitet og design blant mange grunner liker ikke utviklingen. Ville være forbauset, hvis Mac Pro ble tatt ut av produksjonen. Men fjortispreget og pengejaget har overtatt nå. Trist å se men Apple er ikke som det var.

torbjoerns bilde

torbjoern

@Arild Holtet: Pengejaget var et faktum allerede da Steve Jobs ble sparket fordi han heller ville lage en bra maskin enn en (på kort sikt) lønnsom maskin. Fjortis-faktoren ble bekreftet for alvor da Apple begynte å lage iPod mini og iPod nano i alle regnbuens farger - og deretter med berøringsskjerm?!?!?! Fullstendig på trynet...

Hva blir det neste? En iPhone shuffle som ringer opp et tilfeldig valgt nummer i telefonlista di?

X

njadve

Til server-bruk er Linux uslåelig, så hvem trenger Xserve?

@Arild Holtet: Jeg tviler på at Apple vil kutte ut Mac Pro samtidig som de bruker en masse ressurser på et ubrukelig produkt som iPad. Om Mac Pro likevel forsvinner kan du fortsatt bruke en MacMini eller MacBook (Pro) sammen med en matt tredjeparts-skjerm. Da har du fortsatt Mac OSX på original maskinvare samtidig som du har matt skjerm. Jeg har min MB koblet til en 24" Samsung-skjerm, og det fungerer utmerket. Nevner for ordens skyld at Samsung-skjermen min er matt ;-)

X

Selvsagt kan man kjøpe en Mini, men er ikke de som er i markedet for en Pro ute etter ytelse? Hvis ikke, hvorfor vurderte de i det hele tatt Pro i utgangspunktet, og ikke Mini?

Jeg er heller ikke overbegeistret for Apples utvikling. Etter at de gikk over til intel og begynte å virkelig selge maskiner virker det som at at skal gjøres idiotsikkert. Enkle løsninger som selv bestemor skal fikse, uten å tenke på de som ønsker en litt mer avansert maskin. De siste årene har iOS-suksessen gått dem helt til hodet, og det virker som om det er alt de tenker på. OS X har ikke fått noe særlige forbedringer siden Tiger, egentlig. Noen små oppgraderinger og fikser har det vært, men for å være helt ærlig så var min Powerbook mer stabil med Tiger enn Leopard. Jeg nedgraderte den faktisk...

torbjoerns bilde

torbjoern


Selvsagt kan man kjøpe en Mini, men er ikke de som er i markedet for en Pro ute etter ytelse? Hvis ikke, hvorfor vurderte de i det hele tatt Pro i utgangspunktet, og ikke Mini?

Jeg håper vitterlig at du har rett, selv om jeg samtidig er nesten sikker på at enkelte i Apple-ledelsen har vurdert å legge akkurat nok hestekrefter i Mini'en til at de kan gjøre det samme med Mac Pro som de nå gjør med Xserve.

Arild Holtet

@njadve:

Jeg kjører selv Tiger på min Mac Pro. Føler den mer stabil en både Leopard og Snow Leopard.

Skulle nesten ønske, at Apple ikke hadde sluttet med sin egen Power Prosessor. Men heller ønske de hadde bygget videre på den.

Wackhys bilde

Wackhy

Fremtidsprofetien min er følgende:

Mac Pro fases helt ut, og får ikke en erstatter. Apple vil nå satse alt på hjemmebrukere.
Apples profesjonelle programmer blir faset ut. FinalCut, Logic og Aperture forsvinner til fordel for lillebrødrene iMovie, Garageband og iPhoto
MacBook Pro-maskinene blir til MacBook-maskiner, og dagens hvite MacBook forsvinner. Da blir alle Mac-maskinene i aluminium.
iMac blir omdøpt til Mac. i-en blir forbeholdt Apples mobile enheter. Det blir da slik:
iEnheter: iPhone, iPod og iPad. Alle kjører iOS
Macenheter: Mac, MacMini, MacBook og MacBook Air. Alle kjører Mac OS
iPod Touch fases ut til fordel for iPhone. iPod Classic vil forsvinne.

Tilleggsprofetier jeg er redd vil skje, men som jeg egentlig ikke tror på.

App Store vil bli eneste veien å få programmer til Mac. Man har ikke kontroll over filsystemet lenger (ingen Finder), og programmer bruker indekseringstjenester som Spotlight for å finne forskjellige filtyper. iWork vil liste alle iWork-dokumenter, iTunes vil liste musikken, slik det idag er i iOS
Mac-maskinene vil avvikles, og Apple vil bli et rent mobilselskap
Lokal lagring vil avvikles, og alle filer og data blir lagret i MobileMe. Dette krever selvfølgelig nettilgang 24/7
Profetien din er så feil som det går an å bli.
Disney og Pixar er noen av Apples største kunder, og disse bruker stort sett Mac Pro. I tillegg har du et utall medieselskaper rundtom.
Det at Apple kutter Xserve - som de nesten ikke solgte - er et tegn på at de fjerner produkter de ikke selger, for å fokusere på produkter de selger. Hvordan du da kan dra en slutning at dette betyr at de skal kutte produkter som selger klarer jeg ikke se.

At du mener Final Cut, Aperture og Logic forsvinner forteller meg vel egentlig at du ikke har peiling på hva det er du sitter og lirer av deg...

MacBook kommer til å bestå i mange mange år fremover, og separeres - som i dag - med MacBook Pro og MacBook Air. Alle tre modellene selger som aldri før, og Apple er ikke interessert i å kutte i de maskinene som selger mest.

iMac kommer til å fortsette å være iMac. Enkelt og greit. Dette navnet er ikonisk for Apple, og kommer alltid til å bestå.

iPod touch kommer ikke til å fases ut. Igjen, dette er Apples bestselgende iPod noensinne. Hvorfor skal de være så dumme å fjerne denne linjen?

iPod classic brukes av ca samtlige artister, DJ etc som har krav til masse plass. Denne kommer ikke til å forsvinne før man får iPo touch eller nano med tilsvarende lagringsplass.

App Store kommer aldri til å bli eneste veien å gå. Les lisensreglene for App Store, så skjønner du hvor idiotisk denne påstanden er. Du kan ikke bruke programmer fra App Store i kommersiell sammenheng. Gjør i det minste et minimum av research før du kommer med profetier som dette. Det kommer ikke til å bli mindre kontroll over filsystemet.

Lokal lagring vil aldri kunne avvikles 100%, enkelt og greit. Apple kommer heller aldri til å hoste alle filer til alle sine brukere, og det er ikke alle brukere som kommer til å betale for MobileMe.


Hei

Apple forventer sikkert at store firmaer går over til å bruke Mac Mini server isteden!
Registrerer på nettet at det er stor missnøye med at Apple kutter ut Xserve
Apples sitt forsvar er dårlig salg og fortjeneste
Det heteste rykte er at hele "PRO" avdelingen til Apple er på vei ut
Tror nok at vi snart ser det samme hender med Mac Pro maskinene.

Har nevnt det før og nevner det igjen.....
Da Apple byttet navn var tiden for oss Mac brukere på vei ut og ikke på vei opp
Om 5 år.... om du ikke kan putte det i lomma eller bære det med deg står det ikke Apple på det, desverre.
Apple burde vært delt opp i to avdelinger.... en for voksne og en for iBarn
Ikke som nå med at all fokus penses over på sistnevnte gruppe

Macoldis

Xserve har blitt fjernet fordi de ikke solgte noen av de. HVorfor skal man ivareta et produkt som ikke selger? En bedrift drives ikke på prinsipp...
Sjekker du Apple sine sider ser du at de i heller har lansert Mac Pro Server som en erstatter. Det betyr at du ikke trenger å gå for Mac Mini, men du kan gå for Mac Pro eller Mac Pro Server.
Pro-avdelingen til Apple såvel som Mac Pro maskinene kommer til å bevares, og ingen av de kommer til å forsvinne.

Vi kan snakkes igjen om fem år, så skal jeg møte opp med min bærbare Mac som er for stor til å puttes i lomma. Jeg kan da også koble opp via Internett og VNC for å vise deg skrivebordet på min stasjonære Mac hjemme.

2011 kommer det til å komme mer fokus på Mac, blant annet med lansering av OS X 10.6 Lion.
At det har vært mest fokus på i-Devices er ikke så rart når disse står for godt over halvparten av Apples inntekt og margin. Apple skal tjene penger de også.

ØyvindM

@Wackhy: Du tok ordene ut av munnen min ;) Takk!

aleksanders bilde

aleksander

Ser ut som Active Storage har noe i gjære - http://getactivestorage.com/

Ellers er jeg veldig lei for at Apple har valgt å utfase Xserve. Alle de som sier at Xserve ikke solgte nok; dere aner ikke hvilken rolle Xserve spiller i film/TV-markedet. Det er logisk at en server ikke selger like mye som en iPod Nano eller en Macbook (Pro). Dersom Apple vil ha en del i det profesjonelle markedet, må de tilby en serverløsning som fungerer sømløst med OS X og de profesjonelle applikasjonene sine.

På [url=http://www.savethexserve.com/">www.savethexserve.com har det kommet inn over 4700 underskrifter for å beholde Xserve. Mange av de som har skrevet under, hevder å ha alt ifra én til flere titalls Xserve som de administrerer. Det blir fort en del maskiner, og bare tenk på hvor mange vanlige «klient-Macer» de tjener. Uten Xserve er Mac på skolen ofte totalt utelukket, fordi det ikke er noen optimal måte å integrere maskinene i et AD-domene på, uten OS X Server. Mac Mini Server må være en spøk, og i beste fall kunne sammenlignes med Windows Home Server-type løsninger. Mac Pro server er nok bra for bedrifter som ikke har noen spesielle krav til oppetid, og kun har én server. Ikke alle har plass til å stable 2-10 Xserve-maskiner i rack i lag med andre maskiner. Du får jo 2 maskiner pr 6U eller 8U hvis jeg ikke tar feil. Plutselig må man utvide arealet litt...

Wackhys bilde

Wackhy

OS X Server kan virtualiseres, trenger ikke en Xserve for dette. Du kan også fint bruke en Mac Pro til dette.
Har du server fra før virtualiserer du bare OS X Server dersom du trenger det. Billigere for deg, mer fortjeneste for Apple.

Spiller liten rolle om det er over 4 700 underskrifter på å beholde Xserve. Hvor var disse når det gjaldt? Blir som Venstre i forrige stortingsvalg.

Arild Holtet

Tenker litt på utviklingen fra Mac fikk Intel prosessor. Apple laget Mac mini, for folk som ville gå fra Windows til Apple. Da kunne de beholde sin skjerm så Apple sa. Da hadde Apple Mac Pro som var den store Mac maskin. Samt low end som iMac var, og på mange måter er enda. Hvis Mac mini skal ERSTATTE Mac Pro, da kan Apple like godt slutte å lage datamaskiner. Heller utvikle Mac OS 10 videre, og bare selge sitt operativsystem. Men da er Apple ett firma som selger mobiltelefoner og musikk/spillemaskiner.

Kan da ikke tro dette er meningen!

aleksanders bilde

aleksander

OS X Server kan virtualiseres, trenger ikke en Xserve for dette. Du kan også fint bruke en Mac Pro til dette.
Har du server fra før virtualiserer du bare OS X Server dersom du trenger det. Billigere for deg, mer fortjeneste for Apple.

Spiller liten rolle om det er over 4 700 underskrifter på å beholde Xserve. Hvor var disse når det gjaldt? Blir som Venstre i forrige stortingsvalg.
Hvor var disse da det gjaldt? De ble jo samlet inn når det gjaldt. Vi fikk jo ikke noe forvarsel akkurat.

OS X Server KAN virtualiseres, men mener du virkelig at virtualisering er best i alle situasjoner? Virtuelle metadatakontrollere? Virkelig? Hva med virtuelle instanser av FCSrvr? Hva er da vitsen, når man ikke får brukt ytelsen fullt ut fordi den skal dele det med andre virtuelle servere? Ja, man kan «fint» bruke en Mac Pro til det, HVIS man har plass til Mac Proer i racket, dersom man ikke har noe spesielt behov for LOM, redundante strømforsyninger, og ellers generelt hot-swap av hardware når noe går galt..

svars bilde

svar

aleksander: Man bør jo ikke kjøre den sammen med andre, man kan eks kjøre OSX Server på ett eget blade, vist Apple tilater at den kjøres på eks VMware AIX.
Parallels har vell også ett system som kan kjøres rett på jern, vist jeg ikke husker feil.

aleksanders bilde

aleksander

Men hva er vitsen med virtualisering hvis man bare skal ha én virtuell maskin på én fysisk maskin? Blir ikke virtualiseringen litt unødvendig (foruten det faktum at OS X Server ikke kan kjøres rett på boksen)?

svars bilde

svar

aleksander: På blade servere er det helt normalt og kjøre en fysisk maskin pr blade.
Når det kommer til rene vmware løsningene som er rene virtualiserings OS, kan dette kjøres på maskinener som har alt fra 2-32 (mulighens flere) fysiske prosessorer.
Kommer jo ann på hvor mye penger man skal legge i det, men datasentere som baserer seg på virtualisering har ikke "normale" maskiner i rackene.

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai