Mac App Store endrer programvaremarkedet?

Mac App StoreMac App Store har vært ute i litt under en måned, men allerede nå begynner man så smått å kunne se noen interessante trender. En rekke applikasjoner er kun tilgjengelig i Mac App Store og store aktører vurderer nå også å flytte sine applikasjoner inn i Apples nye programvarebutikk. Alt på under en eneste måned.

Mac App Store ble lansert 6. januar i år og nærmer seg dermed sin første måned i drift. Tjenesten er en del av Mac OS X Lion som lanseres senere i år. Mac App Store som vi har i Snow Leopard er dermed å betegne som en beta av den fullstendige tjenesten. Allikevel har Mac App Store allerede medført større endringer i Mac-miljøet.

Pixelmator omsetter for 1 million dollar

En rekke leverandører av programvare har gjort sin programvare utelukkende tilgjengelig via Mac App Store og samtidig solgt i bøtter og spann. Et eksempel på dette er det glimrende bilderedigeringsprogrammet Pixelmator. Kort tid etter lanseringen av Mac App Store annonserte selskapet bak Pixelmator at de flyttet programvaren utelukkende til Mac App Store og samtidig reduserte prisen til $29 - fra $79.

Den lavere prisen og den forenklede distribusjonen gjennom Mac App Store medførte i en omsetning på over 1 million dollar på under 20 dager for Pixelmator. Det betyr at selskapet på kort tid har solgt mer enn 35 000 kopier av Pixelmator og tjent 700 000 dollar - omtrent 4 millioner kroner med dagens kurs. Apple på sin side har tjent 300 000 dollar på transaksjonene. For et lite utviklingsteam som Pixelmator er dette store tall, svært store tall.

Også Evernote, den populære tjenesten for å organisere notater, rapporterte også om svært gode tall. Det første døgnet etter Mac App Store-lanseringen hadde Evernote mer enn 90 000 nedlastninger i Mac App Store. 40 000 av disse nedlastningene var helt nye brukere til Evernote.

Microsoft vurderer Office i Mac App Store?

Ifølge All Things Digital/Wall Street Journal har Microsoft ikke utlukket å legge sin populære Office-pakke inn i Mac App Store. Mange har antatt at selskaper som Adobe og Microsoft ikke har ønsket å legge sin programvare inn i Apples butikk, men skal vi tro Wall Street Journal utelukker Microsoft ikke dette. Microsoft har allerede åpnet opp for Apples andre App Store og lanserte i forrige uke OneNote for iPhone - Microsofts første Office-applikasjon til iOS.

Også flere store spillutviklere har hevet seg på Mac App Store og nylig dukket «storspill» som Call of Duty og Civilization opp i butikken.

Ifølge rykter skal Microsoft også utvikle en egen «App Store» i neste store oppdatering av Windows. Windows 8 skal inneholde noe som på ryktebørsen så langt kalles Jupiter. Et nytt system som skal gjøre det mulig å kjøpe, installere og behandle programvare rett fra Windows - ikke ulikt hva Mac App Store gjør allerede i dag.

Har introduksjonen av Mac App Store og en framtidig lansering av en «Windows App Store» startet de største endringen i programvaremarkedet i historien? Mye kan tyde på det.

dngs bilde

dng

Har store forventninger til Macstore:)

CMarker

Mac App Store kommer til å bli stort og revolusjonere markedet.

josteinliverod

Mener dere ikke: litt under en måned?

SeaLions bilde

SeaLion

I og med at eldre utgaver av Mac OS ikke støttes av Mac App Store betyr dette at mange program ikke lengre blir tilgjengelige for oss som enda ikke har investert i ny og fin nok maskin. Dette blir dermed en snikmetode for å øke salget av nye maskiner. Mange antifanboys spådde tidligere at Mac OS ville bli en mer og mer lukket plattform, slik iOS allerede er, og nå skjer det faktisk. Antifanboyene fikk rett. :(

akan86

SeaLion: du kan jo oppdatere til nyere OS..

svanos bilde

svano

SeaLion: det blir vel et litt konstruert problem? Alle intel-macer takler vel Snow Leopard og ikke er det dyrt å oppgradere.

Har man fortsatt ppc (jeg har 3 som fortsatt er i daglig bruk og jeg syns fortsatt har mye å gi) er man litt kuttet av uansett siden færre og færre nye programmer kommer som universal eller i egne ppc-utgaver.

kajac2

Som dere sikkert forventet, er jeg veldig skeptisk til denne utviklingen. Utviklerne ser ikke at de graver sin egen grav ved å bruke App Store. Ikke bare skal Apple ha 30% av inntektene, men de kan også i en stor grad bestemme hvordan progrmmet skal være, ved hjelp av nazi-rettningslinjene. Og oppå dette tar de et årlig gebyr på over 500 kr for å ha muligheten til å distribuere på App store, selv om det ikke er noen garanti for at programmet blir godkjent.

Et stort problem blir for eksempel oppdateringer. De skal også godkjennes. Må man gi ut en kritisk oppdatering til programmet sitt, tar det glatt 2 uker før den blir tilgjengelig for publikum. Hvis feilen er kritisk nok, kan en slik ventetid bli fatal.

Jeg er etterhvert blitt sikker på at det kun er et tidsspørsmål før O'hellige Jobs sier til disiplene sine fra scenen at "Beginning with Mac OS X Snow Lion, Mac App Store is the sole way to get your apps in Mac OS X. It's the greatest thing we've ever done!"

iamroars bilde

iamroar

Det jeg er mer redd for er at dette også skjer på Windows. Man ser at det skjer veldig mye som f.eks. Steam, Blizzard, man kan ikke installere noe offline til slutt. Det er kanskje enkelt, men det blir mer software as a service, forbrukerne sitter til slutt uten noe makt.

Henkis bilde

Henki

Vet ikke med utviklingen framover, men app store har ihvertfall faatt meg til å laste ned mye mer smaa drittprogram enn jeg ville ha gjort paa "vanlig" maate - mest fordi det er saa lett tilgjengelig. Ender med å slette halvparten, da jeg ikke trenger dem… Saann sett er det ihvertfall et genialt verktoey for utviklere (og apple) å tjene mere penger

Ollas bilde

Olla


Et stort problem blir for eksempel oppdateringer. De skal også godkjennes. Må man gi ut en kritisk oppdatering til programmet sitt, tar det glatt 2 uker før den blir tilgjengelig for publikum. Hvis feilen er kritisk nok, kan en slik ventetid bli fatal.

Akkuratt dette tror jeg ikke stemmer.
På lanseringsdagen av App Store, lastet jeg ned Rapidweaver. I denne utgaven var det en stor feil, som gjorde at jeg ikke fikk brukt programmet i det hele tatt.
Googlet litt rundt og fant ut at flere hadde det samme problemet. Fant også en kommentar fra folka bak programmet, der de skreiv at de var blitt klar over feilen og det ville komme en oppdatering i App Store innen ett par timer.
Og det stemte også. Samme kveld viste App Store at det var en oppdatering tilgjengelig. En liten oppdatering, så virket Rapidweaver akkuratt som det skulle.

Stort raskere enn dette lar det seg vel ikke gjøre?

danibo77s bilde

danibo77

Forsøker å installere dette på min nyinnkjøpte Macintosh SE/30. Kommer ikke ut på internett en gang? Er ikke dette for dårlig av et slikt firma?? Hadde vel forventet mer i grunn.

Tror den ikke er sååå gammel. Egentlig.. på en måte.

EinarJ

kajac2: Ro ned litt, trekk pusten, og tenk to ganger gjennom det du sier.

30% + 500 kr inkluderer ting som IKKE er gratis, nemlig distribusjon, salg og bittelitt markedsføring. Programvarehus kan hoppe bukk over de klassiske distributørene, som tar minst like mye, og bruke App Store direkte.

Sammenlign med Steam, så er det nok neppe gratis å selge spill gjennom Steam heller, så jeg antar at 3.partsleverandørene der, ikke får 100% av salgsprisen. (Det skal tross alt betales for servere, visa-avgifter etc).

Og app store som eneste salgskanal? Tja, jeg gir deg like odds for det, som for verdens undergang i 2012.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

«Ikke bare skal Apple ha 30% av inntektene, men de kan også i en stor grad bestemme hvordan progrmmet skal være, ved hjelp av nazi-rettningslinjene.»

De 30% spares, som EinarJ også påpeker, glatt inn på distribusjon, markedsføring og avanse til vanlige forhandlere.

«Nazi-retningslinjene» består stort sett i kvalitetssikring. Brukerne unngår problemet med programmer som bryter med standardene og tvinger en til å kaste bort tid på å lære ulike fremgangsmåter for de samme operasjonene i ulike programmer. Og ikke minst unngår vi det søppelet man ellers risikerer å kaste bort tid og eventuelt penger på.

Men at Microsoft skulle henge seg på? Vil de gi opp all den kopisikringen de så langt har lagt så mye vekt på?

SeaLions bilde

SeaLion

SeaLion: du kan jo oppdatere til nyere OS..
Jepp, men da må jeg altså først skaffe meg en nyere Mac, en med Intel-prosessor. Det nyeste OS-et som støttes på min PowerBook G4 er Mac OSX 10.5. Da jeg oppdaget dette, at 10.6 ikke støtter ppc, var det allerede for seint å kjøpe 10.5, så jeg sitter med 10.4.

macborrare

Ny? Jeg kjøpte min SE30 brukt 1990 når jeg arbeidet i Singapore. Den hadde 512kB RAM og fantastiske 20MB hårddisk. På Macworld i Singapore samme år, kjøpte jeg 4MB RAM av MacProducts, 2000NOK, møkkabilligt!

Etter et år greide jeg å selge den til en reklameman fra Fillippinene for samme som jeg totalt hadde betalt. Oppgraderte da til en IIci, et monster, (faktisk raskere enn IIfx, da da ci hadde 3,5 MB/sek overføringshastighet, 1 mer enn fx!) som fortfarende står i kjelleren. Kjøpte den fra en som jobbet hos Apple. De ansatte kunne på den tiden kjøpe 2 Mac´er i året som de sålde med god fortjeneste.

svanos bilde

svano

@SeaLion Helt ærlig, med Tiger og PPC er det vel ikke App Store som er ditt største hinder fra å kjøre nyeste programvare? Jeg syns det er helt i orden at Apple måtte si nok er nok for ppc (det er ca 5 år siden de gikk over til intel).

Personlig ser jeg det som en bonus at 5-6 år gamle Macer fortsatt har såpass mye liv i seg som de har.

jpsalvesen

Dette er en jævlig big deal. På samme måte som iPhone åpnet smartmobilfunksjonalitet til hvermannsen, så åpner Mac App Store det å finne og kjøpe applikasjoner for hvermannsen. Selve markedet blir utvidet kraftig.

Ellers er jeg tilhenger av å legge på diverse teknisk begrunnede restriksjoner på applikasjonene. Det sikrer kvaliteten på en ny måte, som også gjør at halvslappe softwaresjapper leverer bedre produkter enn de ellers ville gjort. I teorien.

Men den dagen sjobs lukker døra for å kjøre apps utenfra App Store, så blir jeg med på å lage demo utenfor hovedkontoret til Apple. Foreslår at vi isåfall tar med iUtstyret vårt, legger det i en svær haug, og kjører over med bulldozer. Gjerne iført apple-tskjorte. Det blir tristgøy. Og jeg synser at det er veldig usannsynlig at sjobs tør å stenge OSX fullstendig.

DanTheMan

@SeaLion Samma her... PPC... :(

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai