Intel lanserer på Light Peak på torsdag

Intel lanserer på Light Peak på torsdagPå torsdag er det forventet at Apple vil lansere nye MacBook Pro-modeller og et av ryktene rundt oppdateringen har vært at maskinene får Intels nye a Light Peak.

Mange har ment det er usannsynlig, men det er neppe en tilfeldighet at Intel har invitert til en pressekonferanse for å lansere Light Peak samme dag som Apple er ryktet å oppdatere MacBook Pro.

Det var under Intel Developer Forum (IDF) i 2009 at Intel først presenterte Light Peak som en ny teknologi for overføring av data som potensielt kan rydde opp i kabelrotet bak våre datamaskiner. Light Peak skal gjøre det mulig å overføre store mengder med data fra en rekke forskjellige enheter i en og samme kabel.

Man kan forestille seg at tilkoblinger som skjermer, harddisker og ekstrautstyr alle kan kobles opp over en og samme kabel. Light Peak kan i teorien dermed erstatte bruk av Firewire, USB og DisplayPort. Det er noe usikkert hvor stor båndbredde Light Peak vil få ettersom Intel i 2010 uttalte Intel at den første generasjonen av Light Peak ikke vil benytte fiberoptikk - men kobber.

Light Peak tilkobling

Bilde fra PCPro

Kontakten på Light Peak har ifølge Intel ikke blitt definert, men nettstedet PCPro hadde en nylig en gjennomgang med Intel og ble der vist en Light Peak-kontakt som er en variant av USB3. Intel spesifiserte at dette ikke var den endelige kontakten og at det ikke var sikkert den endte opp i dette formatet.

Det er Intel som har utviklet Light Peak-teknologien, men det mest spennende er kanskje at ideen bak løsningene har kommet fra Apple. Skal vi tro Engadget så introduserte Apple teknologien for Intel, slik at Intel kunne videreutvikle og introdusere dette som en fremtidig standard. Allerede i 2007 skal Apple ha vært i dialog med Intel omrking planer om en felles standard som kan håndtere store mengder data og erstatte «kontaktvirvarret» (FireWire, USB, DVI, DisplayPort, Ethernet) med en enkel tilkobling.

Diskusjonen skal ha vært helt på toppnivå hos både Apple og Intel og både Steve Jobs ogs Paul Otellini har vært sentrale. Intel har mer informasjon om Light Peak på sine nettsider.

nicho

Jeg gleder meg til denne standarden får fotfeste! Tenk så deilig å koble på eksterne disker og raidbokser med super overføringshastighet :)

En kabel fra minien til en LP-hub hvor alt annet er koblet på og i :)

absent

Går drømmen i oppfyllelse? Skal vi endelig få redusere kabelrotet på databordet?
Neppe. Så lenge det fins konkurrenter og penger tror jeg kabelrotet vil bestå...

Noe jeg kom til å tenke på: vil Light Peak gjøre at man slipper strømforsyninga på ekstern hdd?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai