Er nye MacBook Air en stor suksess?

MacBook AirApples introduksjon av den nye MacBook Air skal være en av Apples største suksesser skal vi tro en analytiker. De nye MacBook Airene står nemlig for hele 40% av salget av Apples bærbare datamaskiner.

MacBook Air har helt siden introduksjonen i 2008 vært et nisjeprodukt som ikke har solgt i veldig store kvanta. En av hovedårsakene kan ha vært den relativt høye prisen og at markedet rett og slett ikke var modent for denne typen datamaskiner.

Dette ser ut til å ha forandret seg etter introduksjonen av den nye MacBook Air-serien i 2010. Maskinene har nå blitt billigere og kommet ut i en enda mindre modell på kun 11". Det var tydeligvis det som skulle til for at MacBook Air skulle gå fra å være en nisje maskin til å bli den modellen som selger best av Apples bærbare.

Porter på MacBook Air

Ifølge analytikeren Ming-Chi Kuo i Concord Securities solgte Apple hele 1.1 millioner MacBook Airs i fjerde kvartal 2010. Apple solgte i dette kvartalet 2.9 millioner bærbare, men selskapet skiller ikke mellom MacBook, MacBook Pro og MacBook Air.

Hvis MacBook Air utgjorde 1.1 millioner av disse 2.9 millioner solgte bærbare maskinene så har den nye modellen stått for 40% av Apples totale salg av bærbare. Relativt imponerende for å være en maskin som tidligere var et nisje produkt.

Hva er det som gjør MacBook Air så mye mer attraktiv nå i forhold til tidligere?

Via Apple Insider

Wavelengths bilde

Wavelength

Prisen er vel viktigste. Før var en dyrere og dårligere enn en MB.
Etter at den nye fikk SSD som standard har det gjort at maskinen er like rask eller raskere enn MB og de billigste MBP 13".

bambinis bilde

bambini

Framtiden er fjærlett :) Derfor blir disse maskinene en suksess.

petrus764s bilde

petrus764

Jeg byttet i alle fall ut klossen av en MBP 15" med 13" air. Beste valget jeg har gjort.

Forths bilde

Forth

Jeg for min del kvittet meg med en MBP 15" og kjøpte en iPad for et års tid tilbake.

Jeg elsket mobiliteten til iPad'en kontra den gamle MBP. Men det tok ikke lenge før jeg begynte å savne funskjonalitet for mitt bruk. iPad var en glimrende konsumerenhet, men så fort man skulle produsere noe falt den imellom to stoler for meg.

Så jeg beholdt iPad'en da den fremdeles var bedre å dra på kontra en stor 15".
Men så ble MBA 11" lansert. Jeg hadde egentlig ventet på et produkt i den klassen fra apple. Så da ble det iPad salg og MBP 11" innkjøp for min del, et valg jeg er meget meget fornøyd med.

Størrelsen, vekten og funskjonaliteten på en 11" air er midt i blinken for mitt behov på farten, nå skal det sies at jeg sitter med en MacPro både hjemme og på jobb, så dette er "på farten" og "i sofaen" maskinen for min del.

Den gamle 13" Air var for "stor" for meg, og etter å ha prøvd den ut syntes jeg heller ikke ytelsesnivået var akseptabelt. Så som dere forstår har jeg falt pladask for den nye 11 tommeren, den gamle 13" air vurderte jeg ikke en gang, den nye hadde jeg virkelig lyst på, antagelig mest grunnet ytelse + størrelse + design

danibo77s bilde

danibo77

Kjøpte MBA 11" så og si med en gang. Solgt iPad'en min? Næhei! Alt har sin plass i min stue :)

luftbaronens bilde

luftbaronen

Sikkert fordi at dette er første maskinen som kan gjøre alle daglidagse oppgaver raskt nok kombinert med en så god mobilitet. Folk flest bruker en PC til å surfe med, se sine digitalfotos og lytte til musikk fra. Alt dette går nå i "knipse" fart med MBA, samt lydløst. Så hvorfor skal man da bruke ytterligere tusenlapper på å feite opp en maskin.

Før var MBA et nisjeprodukt, nå er MBP et nisjeprodukt. Jeg tror fortsatt at mange "jager" bedre prosessorkraft av gammel vane når de kjøper ny maskin og ikke egentlig tenker på hva behovet sitt er. Raskheten er nå på det nivået at det ikke er merkbart med forbedringer lenger ved vanlig bruk. Tror også det er derfor mengden var klar for iPad når den kom.

Det er vel bare et tidsspm før savnet av tastatur slår massene ;)

Jeg har erfaringer med 2,13, 256GB, 4GB, 13" MBA

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

Framtiden er fjærlett :) Derfor blir disse maskinene en suksess.
om det var kriteriet hadde strengt tatt den første blitt det også... :)

åttitre

Er det nå jeg skal skrive, "I told you so..."? ;) Hatt min i 3 år og aldri angret ett sekund. Har man først en Air er det vanskelig å gå til noe større igjen mener jeg hvertfall. (Av erfaring).

Fantastisk mange som var negativ til MBA for 3 år siden, og de fleste hadde aldri tatt i/prøvd maskinen. Men min neste blir også en Air, uten tvil!

Wavelengths bilde

Wavelength

Er det nå jeg skal skrive, "I told you so..."? ;)

Fantastisk mange som var negativ til MBA for 3 år siden, og de fleste hadde aldri tatt i/prøvd maskinen.

Skal sies at første generasjons MBA ikek var veldig bra da. Er enorme forskjeller i ytelse og kvaliteten på konstruksjonen. MBA var i tillegg overpriset i forhold til hva du fikk, det er den ikke i like stor grad nå.

åttitre

Den har ikke hatt en total makeover. Det er ikke noen vannvittige forskjeller. Fortsatt C2D og noe mer ram, ny disk + annen konstruksjon. Argumentene for 3 år siden var fortsatt CPU, grafikkkort + USB port etc. Den har ikke forandret seg betraktelig, utenom prisen og noen komponenter i maskinen.

Geekbench score viser en økning på omtrent 500 poeng. 2700 i 2008 til 3200 i 2010! (ca. tall).

Poenget er at folk mente den var ubrukelig fordi ytelsen og mulighetene ikke var tilstede. At den fortsatt lever er et bevis på det motsatte. At den var dyr når den kom, helt enig! Men at du får så vannvittig mye mer i dag mtp. innmaten er feil påstand i mine øyne.

RissEh

Byttet også ut min 15" fra 2008 (2,5Ghz, 4GB RAM, 512MB VRAM) allikevel føles denne 11" med 128GB ssd, 1,4Ghz, 4GB ram enda raskere enn den gamle. Fra nå av blir det kun kjøpt maskiner med SSD!!

artofdesign

Det er tydelig at dette forumet blir formet mer av Ola Nordman enn Hr Grafiker for tiden. For grafikere er jo air helt ubrukelig, så er bare ut på farten maskin.

Så det er sagt, vil heller ha en Air enn Pad, mye mer ergometisk å bruke.

alter@gooogle.m...

Macbook Air, etter nylanseringen, har nok blitt en liten suksess for Apple. Den kommer nok til å fortsette å være det.
"Spec-hunterene" vil nok kanskje aldri komme til å falle for disse, men så er vel heller ikke maskinene myntet på den kundegruppen heller.

Amishen

Har selv også gått ned fra en 15" MBP (2006 modell) til iPad og 13" MB Air. MBPen brukes som server, ja en MBP som server, hehe. Men MB Air + iPad er en god miks akkurat nå. Håper iOS etterhvert vil bli bedre til produksjon, fordi det har potensiale til det. Bare se på nye iMovie for iPad. Men vet ikke hvordan det er i praktisk bruk vs mac versjonen.

petrus764s bilde

petrus764

Jeg kvittet meg med både MBP og iPad, MBPen var for stor, og iPaden var ubrukelig. MBA er det beste fra to verdener.

sol.22

Min første mac var en 12" PowerBook (vår 2005), elsket den på alle måter ettersom den var liten men likevel innholdsrik og kraftig. Da jeg noe ufrivillig måtte se meg om etter ny maskin våren 2008 falt valget på MBP 15" og jeg ble aldri helt fornøyd med den. Syntes den ble i overkant stor både på fanget og i ryggsekken. Dessuten var den alltid glovarm.
Jeg bestilte en maksoppgradert 11" på lanseringsdagen og er veldig fornøyd. Eneste jeg savner er innebygd dvd (elsker å kjøpe filmer når jeg er på reise) samt at jeg sliter litt med å finne den optimale løsningen med tanke på filer, bilder og musikk. Har en iMac i tillegg som har alt av mediafiler men merker at jeg ikke finner den optimale synken i forhold til MBA, iPad og iPhone når bilder og musikk ligger på iMacen mens alt av info, dokumenter, kalendere osv ligger på Airen.

Oy, langt innlegg dette men oppsummert vil jeg bare si at MBA 11" er den beste maskinen jeg har hatt siden PB 12". Kommer til å bli vanskelig å bruke en større bærbar etter dette.

TheEdge24s bilde

TheEdge24

Jeg hadde kjøpt en Air i tilleg til Proen min om Airen hadde hatt tastaturbelysning. Er blitt ett must etter å ha hatt det på Macbook Proen :P

DeeWox

Eg har lenge likt MacBook Air pga størrelsen og vekta, sjølv om den før 2010 oppdateringa var upopulær hos mange pga pris og ytelse.

Endte opp med ein MacBook Pro 13" sist sommar fordi eg trengte maskinen akkurat på det tidspunktet, viss ikkje så hadde eg nok gått for ein av dei nye 13" MacBook Air, men før oppdateringa synes eg den var for dyr til det du fekk for prisen.

Neste gong blir det ein MacBook Air...

danibo77s bilde

danibo77

Det er tydelig at dette forumet blir formet mer av Ola Nordman enn Hr Grafiker for tiden. For grafikere er jo air helt ubrukelig, så er bare ut på farten maskin.

Javel...

butare

Jeg vurderer for tiden en ny Mac. For mitt behov er Air utgaven perfekt. Det eneste negative er kanskje størrelsen på 13" som for meg kanskje blir litt liten. Må nok ta meg en halv time på nærmeste butikk for å teste dette ut i praksis.

MacFans

Det er vel bortkastet å kjøpe en MacBook Air med SSD når det ikke er TRIM-støtte...

Merkelig at ingen nevner dette i denne artikkelen.

jpsalvesen

11" MBA'en min er superdigg - men prosessoren er akkurat litt plagsomt treig her og der: Store sider rendrer sakte, selv med Chrome, og Lightroom er også treigere enn jeg liker. Og det hender en sjelden gang den fryser om den får stå lenge i fred - Apple har enda ikke fiksa dette 100%. Pytt-pytt, det er ikke veldig farlig når det bare tar 15 sekunder å reboote.

På pluss-siden er den perfekt å ha i fanget, den blir aldri varm, vifta går nesten aldri, og alt starter sykt kjapt.

Og neste generasjon kommer til å bli heeelt perfekt. :)

danielsk

Det er vel bortkastet å kjøpe en MacBook Air med SSD når det ikke er TRIM-støtte...

Merkelig at ingen nevner dette i denne artikkelen.

Nei, det er ikke bortkastet. Man har GC som ordner opp i mye. I tillegg er behovet for slik funksjonalitet mye mindre med HFS+ (filsystemet Apple bruker) da HFS+ faktisk sletter filer og ikke bare nuller ut slik som NTFS.

Bare så det er klart: Jeg sier ikke at TRIM er unødvendig på Mac, men det er MYE mindre nødvendig på Mac enn på Windows. Til tross for manglende TRIM-støtte er degradering i ytelse på SSD et sjeldent problem.

EsspeNs bilde

EsspeN

Jeg også er helt sykt forelsket i min 11". Har den ultimate med 4g og 1.6 cpu.
15 sekunder boot? MIn booter da vesentlig raskere enn det..

Det tyngste jeg gjør er å redigere video i adobe premier elements og imovie.
Merker det er akkurat på kanten i adobe premier elements men det går greit.

Kommer ALDRI til å kjøpe en stasjønær eller bærbar pc igjen uten SSD.
Håper det tar lang tid før de oppgraderer denne 11.6" fordi kjenner jeg meg rett kommer jeg til å kjøpe neste oppgradering tvert - og neste - og neste ..... det blir dyrt.

Maskinen har også tatt over som stasjonær pc. Har kasta ut den gamle maskina som er specca mye bedre.

nesten_nerd

Å sitte å redigere video på en ynkelig liten 11" er et lavmål.
Smått er godt ?
Jeg er forelsket i min snow leopard på 24" for jeg kan med den se hva jeg holder på med.
For noen er det nok slik at de på død og liv må ha med seg maskinen over alt, og da er det så klart en fordel at den er lett og liten.
Men liten og lett er også pyslete og lite synlig og bidrar ikke til at jeg personlig forelsker meg i noe slikt.

EsspeNs bilde

EsspeN

Eneste som er lavmål er innlegget ditt.

jpsalvesen

Sush, EspeNN. Trenger ikke påpeke det åpenbare ;)

thomasfotos bilde

thomasfoto

Bytta ut min 17" MBP 2010 modell med MBA 11" top konfigurert i november. Liker at den er så liten og lett og ha med seg. Og ikke minst gjør seg bra på trange pressetribuner. Fungerer også helt fint til å redigere bilder med (da jeg jobber som fotograf).
Men for et par uker sider hadde jeg med den på jobb til Spania og der skulle jeg lage noen små videosnutter i Premiere, men det gikk altfor tregt. Tok nesten en time for å rendere ut fire minutter MPEG-2 filer. Det blir altfor tregt.

Så til video er den nærmest ubrukelig, i allefall om du har en stram timeplan.
Så da ble det til at jeg kjøpte den nyeste 15" MBP med SSD til videobruk ute på feltet, mens MBA´en fortsatt er med i fotosekken...

DeeWox

Det er tydelig at dette forumet blir formet mer av Ola Nordman enn Hr Grafiker for tiden. For grafikere er jo air helt ubrukelig, så er bare ut på farten maskin.

Så det er sagt, vil heller ha en Air enn Pad, mye mer ergometisk å bruke.
"Å nei, Mac er blitt for mainstream og det er ikke for særinger lenger! Vil tilbake til PowerPC alderen!"

alter@gooogle.m...

Kona har da gått til innkjøp av 13" MBA, den minste varianten. Faktisk helt rått hvor kjapp denne maskinen er.
Aperture, iPhoto, iMovie osv bare fosser avgårde. Alt skjer momentant i systemet når man klikker. Det er kjekt, jeg får vel bare fortsette å kose meg med min gamle PB og synes meget synd på meg selv, for jeg tror jeg har brukt opp kvoten for lånetid allerede. Stakkars meg! :-[

nesten_nerd

Ja stakkars deg som bare har PB.
Personlig Bøtte ? 8-)

butare

Jeg vurderer for tiden en ny Mac. For mitt behov er Air utgaven perfekt. Det eneste negative er kanskje størrelsen på 13" som for meg kanskje blir litt liten. Må nok ta meg en halv time på nærmeste butikk for å teste dette ut i praksis.

Etter en tur på Expert for sjekke ut denne ble jeg overbevist. Bestilte 13" og full pakke. Håper den kommer til fredag kveld.

ggt667s bilde

ggt667

MacBook Air definerer mitt behov for Mac, fortsatt tør jeg ikke benytte en som min maskin, den ser jo så sjør ut. Vidre undres jeg over hvor der er USB på den etter at Thunderbolt er sluppet.

danibo77s bilde

danibo77

Hmm.. kanskje den kom ETTER at thundebolt var lansert?? :-P

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai