Apple lanserer Xcode 4

Xcode 4 er nå i lansert - i Mac App StoreApple oppdaterer mye programvare i kveld og Apple har benyttet anledningen til å lansere Xcode 4. Xcode er utviklerverktøyet som utviklere benytter for å skape programvare til Mac OS X og iOS og i den fjerde versjonen er det mye som er nytt - blant annet at applikasjonen nå er tilgjengelig i Mac App Store.

Xcode 4 har et helt nytt grensesnitt som skal gjøre det mulig å bedrive UI-design, koding, testing og feilretting i ett og samme vindu. Tidligere har dette vært en relativt rotete opplevelse. Xcode 4 er gjort tilgjengelig for alle registrerte utviklere på Apples utviklernettsider etter en lengre åpen beta-periode.

Tidligere har du også måtte være en registrert utvikler hos Apple for å kunne laste ned Xcode, men det har også blitt endret med Xcode. Apple ser ut til å flytte stort sett all distribusjon av programvare til Mac App Store

Xcode 4 er intet unntak og programmet kan nå lastes ned for den nette sum av NOK 29,- i Mac App Store. Er du en registrert utvikler trenger du ikke betale og får programmet gratis gjennom Apples-utviklernettside.

Xcode 4

Xcode 4

Xcode koster NOK 29,- i Mac App Store

dexterM

Får Access Denied når jeg prøver å laste fra developer-kontoen =/

Update:
Hadde bare ikke godtatt den siste license of agreement

4matics bilde

4matic

Laster ned fra dev sidene nå!

Br

SimonChens bilde

SimonChen

Kan jeg kjøpe denne på App Store å lage apps uten å være i en dev-konto? Eller er det så man må logge på med brukernavn eller noe etter at den er lastet ned?

EDIT: Leste litt mer på det, å det viser seg at man kan lage apps, men må være medlem i en dev-konto for å få testet på iOS eller mac

EinarJ

Hvis det var slik at du trenger en dev-konto for å få brukt den i det hele tatt, ville det gitt særs lite mening å ta betalt i Mac App Store (all den tid alle betalte devkontoer får gratis XCode 4 uansett).

i XCode 3, var det sånn at du kunne lage så mye du vil, og teste så mye du vil, på macen, du måtte betale hvis du ville teste på iPhone/iPad (men kunne fint teste iOS-programmer i emulator).

Får se når nedlastingen fullfører her.

Forøvrig, leste jeg at det KAN være samme årsak til at XCode 4 koster penger, som at FaceTime/802.11n/iPod Touch firmwaren kostet penger i sin tid, noe med oppfylling av Sarbanes-Oxley-act, som krever at et firma ikke kan introdusere nye features til produkter de allerede har solgt gratis, såvidt jeg forsto. Jeg håper dette er tilfelle, sånn at XCode er fritt tilgjengelig igjen med Lion.

asks bilde

ask

EinarJ: iOS er ikke alt. Ennå.

teedjay

Noen andre som har installasjonsproblemer?

Får "invalid checksum" på DMG filen, lastet den først ned med Speed Download og tenkte kanskje det kunne være en bug i den, men får samme problem med DMG lastet ned direkte med nyeste Safari.

Er det bare hos meg?

EinarJ

ask: Det mente jeg da heller ikke, men jeg skrev det på den måten, siden iOS er spesialtilfellet for XCode, siden "alt annet", som i det tilfellet er OS X, ikke har noen begrensninger på testing/kompilering/koding.

Teedjay: funket fint her.

Macsentials bilde

Macsential

Installeringen via Mac App Store kunne ha vært mer smertefri. Syv krasjer fra Mac App Store (unexpected states) og to i selve Xcode installereren (hadde 4 RC installert fra før).

torsteng

Dette må være en av de mest dramatisk fornyede Xcode på lang tid! Jeg driver enda bare med å laste ned, men jeg har lest presentasjonen på utviklersidene og det ser jo utrolig spennende ut! Gleder meg!

ØyvindM

Etter å ha brukt en hel natt til å laste ned (!), hadde jeg problemer med installeringen. Den installerte helt til det var igjen bittelitt på progressbaren, men så stoppet den. Jeg prøvde flere ganger, men ikke noe annet skjedde. Til slutt viste det seg at jeg Xcode 4 var installert (selv om ikke installeren var ferdig), så da bare slettet jeg installasjonsfilen.

Edit:
Det er visst mange som har det samme problemet etter å ha lastet ned Xcode 4 fra App Store. En løsning på problemet er å gå til Programmer -> sekundærklikk på Install Xcode.app -> velg Vis innholdet i pakken -> Contents -> Resources -> dobbeltklikk på Xcode and iOS SDK.mpkg og kjør installasjonen derfra.

En annen litt rar ting er at filen man laster ned fra App Store er Install Xcode.app (ca. 4 GB), men når man har installert ferdig får man Xcode.app, og da er det jo nærliggende å tro at man kan slette Install Xcode.app. Xcode 4 fungerer helt fint dersom man sletter installasjonsfilen, men da vises det ikke at du har Xcode installert i App Store.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Forøvrig, leste jeg at det KAN være samme årsak til at XCode 4 koster penger, som at FaceTime/802.11n/iPod Touch firmwaren kostet penger i sin tid, noe med oppfylling av Sarbanes-Oxley-act, som krever at et firma ikke kan introdusere nye features til produkter de allerede har solgt gratis, såvidt jeg forsto. Jeg håper dette er tilfelle, sånn at XCode er fritt tilgjengelig igjen med Lion.

Ahh, Sarbanes-Oxley, eller «SOX-krav» som det også kalles. Dette går på at det skal finnes en ubrutt sporingskjede i fra ethvert tall som rapporteres til amerikanske myndigheter, tilbake til kilden(e). Jeg ser ikke umiddelbart hvordan dette skulle påvirke features i en softwarepakke, men så vet jo ikke jeg hvordan Apple rapporterer sine tall.

Hvis det nå skulle være slik, så vil nok XCode være gratis igjen fra og med Lion, ja.

m@r1us

xCode vil ikke innstalere hos meg....
Den innstalasjonstingen stopper når det er en mm. igjen og henger seg
Kjøpte det i AppStore

ØyvindM

Les innlegget mitt over.

espen.mac

Noen andre som har problemer med at xcode stopper nedlastingen når den har kommet til 20 MB, og fortsetter på 10 MB... loop. Blir aldri ferdig, og app store kommer med en feilmeld. "skjekk at internett er koplet til osv."

Espen.mac

PowerBook

@Espen.mac . Ja, jeg har akkurat samme problem.
Den går i loop mellom 10 og 20 MB en håndfull ganger før den spytter ut feilmelding. Samme problem på 3. dagen nå og min internettilkobling fungerer helt strålende til alt annet.

Gir det ett par dager til før jeg ber om å heve kjøpet.

kvasbo

Dersom dere har nedlastingsproblemer kan dere gå i nettverksinnstillingene og endre DNS-server til 8.8.8.8 og 8.8.4.4 (Googles DNS-servere).

Dette løser problemet med avbrutte nedlastinger.

Husk å endre tilbake etterpå, hvis ikke vil dere kunne oppleve tregere nedlastinger fra Youtube o.l.

petrus764s bilde

petrus764

Youtube blir da ikke tregere av å bruke Googles DNS-server. Jeg har brukt den siden den ble lansert, og ikke hatt noen problem. Fungerer mye bedre enn crappy IPS-DNSer og OpenDNS.

EmmernMes bilde

EmmernMe

ELSKER Xcode 4 <3

espen.mac

"...endre DNS-server til 8.8.8.8 og 8.8.4.4"

- Løste mitt problem :)

Espen.mac

brannvesenets bilde

brannvesenet

Jeg er registrert apple developer og får bare invalid checksum når jeg åpner xcode_4_and_ios_sdk_4.3__final.dmg-fila som jeg lastet ned fra http://developer.apple.com/xcode/

Noen som har opplevd dette og har et fix? Har lasta ned fila tre ganger, både i firefox og safari, men som sagt vil ikke dmg'en mounte. Grrr.

torsteng

Har alle unntatt meg et en eller to til download-problemer? Ingen som synes noe om Xcode 4?... Noen som har tatt den skikkelig i bruk? Jeg fikk lastet ned (developer) uten problemer og synes de listede forbedringene er ganske dramatiske! Men jeg har ikke kodet noe siden jeg oppgraderte.

Rubenmannens bilde

Rubenmannen

Skal X-Code trekke så sykt mye resurser når man jobber med verktøyet?
i-Stat Pro viser at X-Code ligger på mellom 98 - 100 % av ressursbruker på prossesoren. Går veldig tregt å jobbe med.
Er det noe initielt oppsett jeg har glemt eller?

Har kun startet et nytt prosjekt og satt 4 knapper i et vindu. Er helt ny med X-Code og vil prøve å lære meg det fremover.

Larsaronen

@Rubenmannen:
XCode bør ikke bruke nope særlig ressurser nei.. Høres ut som om noe er feil uten at jeg vet hva..

@torsteng:
Har brukt XCode4 siden en tidilg beta og syntes det er heeeelt fantastisk.. En drøm å jobbe med! Mye bedre en Xcode 3..

PowerBook

@kvasbo. Takk!
Endret DNS og Xcode lastet ned uten problemer. Litt merkelig, men det løste da problemet.

brannvesenets bilde

brannvesenet

Fikk endelig lasta ned xcode og installert. Virker lovende, bedre plassutnyttelse når man vier hele skjermen til kode. Skulle likt å fått debug-loggen til høyre i vinduet i stedet for nederst, men man vender seg vel sikkert til det. Kompilering virker kjappere, gleder meg til å få jobbe litt mer i det.

Men - er det noen som vet hvordan man får indentert en selection av kode? Hurtigtasten er CMD+[ men på et norsk tastatur ligger jo hakeparantes et helt annet sted. I flash kan man velge en kodesnutt og bare trykke tab for å identere eller shift-tab for å justere tilbake, veldig greit når man prøver å rydde opp i rotete kode (som jeg alltid skriver) :-)

EinarJ

Bare å lage seg nye hurtigtaster det.

brannvesenets bilde

brannvesenet

Har forsøkt, men den sletter bare en selection og erstatter den med en tab selv om denne tasten er satt til Shift Right.

LeifTore

Lastet ned Xcode 4 fra developer portalen i går, og forsøkte å installere det i kveld, men får feil checksum på DMG fila. Hvordan har dere andre fått installert den? Lastet ned fra App Store?

brannvesenets bilde

brannvesenet

Jeg fikk også feil på dmg-fila. Prøvde på nytt i går (eller var det forgårs?), sletta den gamle fila helt først, logga inn og ut av developer connection, og så funka det. Aner ikke hva som var feil.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai