Slik blir Mac OS X 10.7 Lion

Apple forventes å lansere Mac OS X Lion til sommeren og for kort tid siden slapp Apple en utviklerutgave av systemet. Noen har brutt sin NDA (Non Disclosure Agreement) og gjennom en video dokumentert mer eller mindre alle nye funksjoner i Lion. 16 minutter det er verdt å se hvis du interesserer deg for Mac OS X.

svanos bilde

svano

Blæ! Skal sidebaren i Finder også bli monochrome? Fryktet jo at iTunes pekte på hva som var i vente, men hva er galt med litt farge for å lettere kunne skille ting fra hverandre ved et øyekast?

Ellers når man først er i det kritiske hjørnet: den nye adresseboken ser ut som en leke og quicklook sin nye hud som om den kommer fra kde anno 2001 ;)

LeifTore

Jeg gleder meg veldig. Tror det er smart grep av Apple og gjøre ting mer iOS-lignende.

elosos bilde

eloso

Ny på Mac og lurer på hva det koster å oppgradere, dersom det blir interessant.

Ttigers bilde

Ttiger

Det blir sikkert ikke store summen.
Fin video. Gleder meg.

LeifTore

Prisen er vel ikke satt enda, men hvis jeg ikke tar helt feil (blir sikkert arrestert om jeg tar feil) så koster det tre hundrelapper eller noe deromkring. Snow Leopard koster nå 269 kr i Apple Store.

Wavelengths bilde

Wavelength

Tusenlapp er bra tips. Var det Leopard kostet i allefall.

Snow Leopard koster 300 siden det "kun" er en oppgradering av Leopard, og ikke et helt nytt operativsystem.

LeifTore

@JHHolen Jeg skrev faktisk 1000 kroner først, så tenke jeg at jeg kunne sjekke Apple Store, og rettet posten :-)

Joachimsts bilde

Joachimst

Dette er godt tenkt av Apple. I fremtiden vil det bli slik at de som har vært borti OSX synes at det å prøve iPad og andre iOS enheter blir deja vu fordi systemene er blitt så like og lett gjenkjennelige. Sitter man på Windows 7 og skal bruke en mobil som bruker Windows Mobile 7 som OS så føler man ikke at dette er to produkter som hører sammen.

Etter å ha sett videoen med følelsen av at dette var prikken over i'en for OSX, så lurer jeg på hva de skal gjøre til den neste store, 10.8. WebOS?

krsk0

Ser veldig pent ut! :)

matsjs bilde

matsj

Kommer nok til å droppe Lion.. Fortsetter det sånn her så blir det fort Windows igjen ja.

petrus764s bilde

petrus764

Enig, Lion virker mer som OSX og iOS hadde sex og fikk et handicappet barn.

Octavar1um

har brukt mac i over to år, og for et par uker siden fant jeg ut noe kult noe.

Hvis du bruker Spaces og har f.eks stilt inn slik at hvis du tar musepekeren øverst til høyre, så får du oversikt over alle "spaces"ene du har.

I tillegg har jeg stilt inn(eller så er det default), at fire fingre nedover på touchpaden gir oversikt over alle vinduene jeg har.

Altså det jeg fant ut var at det gikk an å kombinere disse. Altså oversikt over alle spacene, og så bruke fire fingre nedover.. så får man se alle vinduene i alle spacene. I tillegg vises video osv live. Pent!

Jeg vet ikke om det er barnekunnskap, men jeg ville bare dele det :)

EinarJ

Ocatavar1um, Spaces og Exposé kan kombineres ja, i tillegg kan Exposé også kombineres med eple-tab, og et par andre småting, for å veksle mellom hvilket program du ser alle vinduene fra. For ekstra wow-effekt, finnes fortsatt funksjonen som ble brukt da de demonstrerte Exposé back in the day, prøv å holde shift nede mens du trigger Exposé, eller minimerer et vindu, så går ting supersakte. (Samme fungerer vel også med Spaces).

Personlig kastet jeg Spaces etter noen uker med Leopard, siden det ikke passer arbeidsflyten min i det hele tatt. (Jeg trengte isåfall å ha samme vindu på flere spaces, og en noe mer konsekvent håndtering av hvor nye vinduer åpner seg, hvis samme program har flere vinduer i flere spaces). Har ingen aning om dette har blitt bedre siden 10.5.1, siden jeg fortsatt ikke helt liker virtuelle skrivebord. (Multi-MONITOR on the other hand...).

Mishkins bilde

Mishkin

hmm, sorry ass, men mitt inntrykk er at det ser rotete og uferdig ut. Som en god ide, som ikke fungerte helt i praksis. En mislykket bastard, verken fugl eller fisk.

Nå synes jeg faktisk windows7 gjorde det riktige, laget et ryddig og "clean" system, mens mac os nå ser rotete, kaotisk ut. Fikk vondt i hodet bare av å forestille meg alle de "spaces" greiene, veldig fancy, men kommer ikke til å bruke det i praksis.

Vil ha, i alle fall en option for, et system som er enkelt, clean, og lett forståelig, og ikke i veien, ikke overfyller arbeidsminnet med dilldall og fancy grafikk.

Det er en god tanke med fullscreen da, så pluss for det.

Håpløst at de fortsatt holder på med den stygge alu/grafittdesignen, os x ser gammeldags ut nå, og i Lion ser det rotete/sammenrasket ut også, men all blandingen av stiler og moduser.

Poenget med et godt operativsystem er at det skal være så lite synlig som mulig, sette produktiveitet og programmene i fokus. Her har os x ligget foran windows (håpløse windows update, drivere, dårlige wizards etc), men nå synes jeg at windows 7 har gått forbi os x på det som er viktig, og jeg vurderer "re-switche" tilbake til windows igjen.

Mishkins bilde

Mishkin

Dette virket kanskje overmåte negativt, de har jo mange nye "godbiter" som versjonslagring, fullscreen, etc, men sorry ass, det ble totalt overskygget av skuffelsenav det overnevnte.

Og en annen ting, jeg er ikke så gira på de "gestures" tingene i grunn, blir i praksis til at jeg må lene meg over til macbook proen (har ekstern skjerm) for å bruke det, fordi jeg har mus og tastatur. Og har ikke tenkt å kjøpe den pekeplata til apple, vil ha mus som jeg er vant med og også bruker til spill.

nesten_nerd

Uten at jeg har satt meg inn i det så regner jeg med at en kan slå av og på mange funksjoner i 10.7 og skreddersy OS et slik at passer for den enkelte bruker.
Dette kan en i windows 7 og det er ingen tvil om at windows 7 er en stor konkurent til Mac OS om en ser bort fra virusproblematikken.
Regner med at Mac OS X 10.7 Lion kan brukes på min snow leopard og mac mini kanskje ?

tacomodo

Ble nesten litt deppa, jeg. Er det alle de nye funksjonene.. ?

Launchpad virker totalt meningsløst. Hva er poenget med å få alle applikasjonene på skrivebordet ved å trykke på en knapp først? Det må da være 100x så bra å bare trykke APPLICATIONS og at de kommer opp som vanlig, over annet du har oppe?

Mission Control virker også fryktelig rotete.

Omtrent det eneste jeg likte var muligheten for fullscreen apps og en smooth måte å swipe mellom de på.

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Uten at jeg har satt meg inn i det så regner jeg med at en kan slå av og på mange funksjoner i 10.7 og skreddersy OS et slik at passer for den enkelte bruker.
Dette kan en i windows 7 og det er ingen tvil om at windows 7 er en stor konkurent til Mac OS om en ser bort fra virusproblematikken.
Regner med at Mac OS X 10.7 Lion kan brukes på min snow leopard og mac mini kanskje ?

Ja, man kan aktivere eller deaktivere som man kan også i dag med en del funksjoner.
Nå er det vel kanskje bedre å snu det til at Mac OS X er en konkurrent til Win 7?
Og en trenger Intel prosessor for å kjøre Lion, som man også må ha for å kjøre SL.

Lurer forresten litt på hvilke gestures man velger å slå av i Win 7?

T0M

Jeg må i utgangspunktet si meg enig med mye av kritikken. Jeg fikk en følelse av at dette var rotete og ga meg lite nytt. Jeg skeptisk til å "blande" iOs og Mac OS for mye. Mine krav til en godt operativsystem på mac er et ganske annet enn på iPhone/iPad.

Det blir spennende å se hvordan den endelig versjonen blir. Trøsten er i alle fall at det sikkert vil bli mulig å skreddersy funksjonene etter eget ønske.

YellowSnows bilde

YellowSnow

Personlig ser jeg ikke helt nytten av mission control, siden jeg har de programmene jeg bruker oftest i docken. Og er det noe annet jeg behøver fungerer Spotlight utmerket. Men jeg er spent på hvordan Lion blir til slutt :)
Akkurat nå er jeg svært fornøyd med SL, og det eneste de kunne gjort er å gjøre det enda enklere, noe som kan virke vanskelig hvis det ikke blir en clone av iOS.
Mitt inntrykk av Lion så langt, er SL med ekstra funksjoner som jeg ikke ser helt nytteverdien av enda. Men det er slik med mye, man ser ikke sine egne behov før noen har laget de:)

nesten_nerd

Kanskje Lion blir som Windows Vista nemlig lite populær.
Synes Lion så bra ut jeg, men om jeg iler til butikken for å kjøpe den er en annen sak !!!

jacos bilde

jaco

Hvorfor er alle så sykt negative her? Det er kunn en preview release! Det vil si at dette ikke er et ferdig produkt!!

Man kan ikke sammenligne Windows 7 med OSX, for windows 7 er noe av det dårligste OS jeg har prøvd til dags dato.

Jeg tipper Mac OSX Lion blir bra når det er ferdig, venter spent på en beta versjon.

sjonasses bilde

sjonasse

Jeg kan være enig i at dette ser rotete ut, men føler det også var litt av poenget; å vise fram så mange funksjoner som mulig.

For min egen del vet jeg hvilke funksjoner jeg foretrekker per dags dato på SL (jeg elsker f.eks. spaces), og ser ingen grunn i å måtte ta i bruk alt dette nye med mindre jeg vil prøve meg fram og leke litt.

Siden prisen for å oppgradere til Lion antageligvis vil ligge på samme nivå som tidligere, skal jeg definitivt kjøpe Lion, så man holder seg oppdatert.

Wavelengths bilde

Wavelength

Siden prisen for å oppgradere til Lion antageligvis vil ligge på samme nivå som tidligere, skal jeg definitivt kjøpe Lion, så man holder seg oppdatert.

Merk at OSX oppgraderinger normalt har kostet rundt 1000,-.
Det er kun SL som har kostet ~300,- siden det ikke var en stor oppgradering rent funksjonsmessig i fht. Leopard.

djxfades bilde

djxfade

Uff, nei! Spar meg for alle disse iOS dilldall UI elementene. Jeg vil ha Mac OS X, ikke iOS :)

mac_31

Hmmm.. vet ikke helt jeg. Virker som Apple kjører på med helt unødvendige og "fancy" funksjoner. Mission control og launchpad, ..hva er vitsen? Finder og applications holder lenge for meg. Og hvem bruker 16 spaces på en gang..?

Hva med bedre openGL og generell grafikksupport, og selvfølgelig TRIM for alle SDD-merker, ikke kun Apple-modeller?

Slik som OSX er nå, så funker alt egentlig helt greit. Don't fix what ain't broken. Ikke gjør et enkelt og intuitivt operativsystem kronglete og rotete bare for å rettferdiggjøre en ny versjon med nye "liksom"-funksjoner. Akkurat denne feilen gjorde Microsoft med Windows, håper ikke Apple går i samme fella.
Hva med en bedre finder med nye funksjoner, hvor man kan se diverse oversikter over antall filer i ulike mappestrukturer. Dette er ting som jeg tok for gitt på windows for mange år siden, men som fremdeles (!!) mangler på mac.
Er redd for at OSX blir får mye overfladisk fjolleri nå som skal imponere data-ignoranter, i stedet for å satse på gode og reelle funksjonelle oppgraderinger.

nesten_nerd

Når du Jaco hevder at Windows 7 er dårlig så har du ikke peiling. Det er det beste Microsoft har laget og helt på høyde med og kanskje bedre enn OSX.
Nå er det utrolig mye negativt her om Lion som ikke er ferdig utviklet.
Er det negativt med flere funksjoner og muligheter så grav dere ned.
Nb.Jeg har spade.
Vi har alle forskjellige ønsker.

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Jeg skjønner ikke helt hvorfor enkelte hyler og skriker.
Det vi ser er nye funksjoner som man kan aktivisere om man vil, man må ikke bruke de om man ikke vil. Man kan ha det akkurat som i dag.

Jeg trodde det var greit med litt ekstra valg, men det er ikke sikkert alle vil ha det.
Jeg vil i alle fall ha muligheten til å velge selv. Sånn er det i dag, og sånn vil det forhåpentligvis fortsette å være.

I dag har jeg OS X 10.6.6, Win 7 HP, Win XP Pro og Linux Mint på min iMac i7 og trives med å kunne velte meg i valgmuligheter.

ddybings bilde

ddybing

Ser bra ut, men kanskje litt rotete med alle funksjonene?
Ble også rett og slett KVALM av å se på bakrunnen, bra man kan bytte 8-)

Nå kommer Apple til å bli sure :P

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Enif bakgrunnen er stygg.
Den de viste i Back to Mac ser mye bedere ut. Håper den blir standar istede får det fjellet men jeg kan vel bare drøme om det. Er vel dette som blir standar bakgrunnen

Wavelengths bilde

Wavelength

Who cares?

Det er faktisk VELDIG lett å bytte til akkurat hvilken bakgrunn du vil.

nesten_nerd

At det nå klages på bakgrunnen forteller nå på hvilket lavmål Lion diskusjonen har kommet ned på.
En skulle tro at bakgrunnen på Lion i denne filmsnutten var limt på, som om det var utsiden av skjermen og ikke var mulig å gjøre noe med.
Selv bruker jeg egne bilder som bakgrunn for de er unike. Har også egne filmer som skjermsparer.

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Hehe. Jeg må få skrattle litt her jeg sitter. Synes det er bittelitt lavmål over denne tråden etterhvert.
Vi får vente å se når Lion kommer, jeg kommer til å skaffe meg den med en gang. Om jeg ikke er fornøyd, så går jeg bare tilbake til SL. Det er ikke noe stress å bare installere Lion på en ekstern disk til å begynne med heller, om man ønsker å teste den ut uten å overskrive det man allerede har på sin maskin. Da starter man bare fra den eksterne disken ved å holde ned ALT-tasten når man starter maskinen og velger oppstartsdisk, som da selvfølgelig er den eksterne.

kjetilp

"Gledermeg! Justere vindu fra flere sider.. Gratulerer Apple!

kjetilp

I.flg videoer på YouTube skal dette virke i alle?(de fleste) programmer

Mishkins bilde

Mishkin

Pointet dere "evangelister" som blir såret av kritikken ikke skjønner, er at vi ville heller at apple skulle polert OSet slik at det funket (luket bort de åpenbare manglene ved OSet f eks),heller enn å pøse på med gimmickfunksjoner. Dont fix what aint broken, og få OS x opp til par med Windows på en del basisting (cut and paste anyone?). Finder er dritstygg og dårlig. Docken er bare teit, mye bedre med gammeldags linje ala windows der man kan se åpne dokumenter direkte. Det fjåseikonet med lys eller ikke, sier meg ingen verdens ting. Skulle gått an å aksessere dokumenter direkte på noen måte, uten å måtte bruke expose/mission control for det. Et eksempel er da word med to dokumenter oppe. Eneste man ser på docken da er dobbelt-w`en til wordikonet. Jippi.
Mye bra med osx, men de burde heller gjort ting mer simpelt og fiksa basisfunksjonene sine.
For ikke å snakke om hvor latterlig den ios-greia er. Nei, gidder ikke bruke trackpaden til alt mulig. Fint som option, for all del.
Dette ser ut til å bli hverken fugl eller fisk, og alt for "fjongt".
Og trimstøtte på ikke-apple disker? Come on apple? Kjipere enn kjipest å drive på sånn. Synes også de trafikklysene de har er teite ift windowsknappene.

Det er jo mye bra med OSX. For eksempel: Updatefunksjonen i osx: nydelig. Driverstøtten: perfekt. Mye bra, men hold det heller enkelt og funksjonelt, med programmene og produktivitet i fokus.

Det er ikke OSet som skal være i rampelyset, det skal bare hjelpe til med å utføre ting så effektivt og oversiktlig som mulig.

DeeWox

Har du prøvd Lion, Mishkin?

danibo77s bilde

danibo77

Hehe

Må le litt av diskusjonen. De som var på Mac før OS X, gjerne på OS 8 eller 9, likte ikke helt det de så mtp Aqua...

Jeg personlig brukte OS 9 helt frem til 10.2. Da gjorde jeg et alvorlig forsøk og likte det jeg så, og på 10.3 så kastet jeg ut det gamle...

Slik vil det være her også, regardless of evolusjon eller revolusjon.

Jeg skal ikke nekte noen å gå over til win7, men det skal mer til for meg enn noen små endringer som en IKKE trenger å bruke ;)

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Jeg vet det er enkelt og skifte bakgrunn, men bortsett fra den er jeg veldig fornøgd med Lion, har nyinstallert SL og Lion på en ekstern disk og hva var raskest?
Lion. Raskere oppstart av programmer raskere avslåing, raskere oppstart og de nye gesturene er helt fantastiske. Samme med launchpad. Skrivebordet er får midlertidige filer og skjermbilder mener jeg. Syntes launchpad er smart og Exposé for individuelle programmer er forbedret. På SL må du holde ikonet nede i 2s. I Lion kan du bare dra fingeren oppover over ikonet og Exposé får det individuelle programmet dukker opp. Nå kan du i tillegg se sist brukte dokumenter i Exposé og bakgrunnen blir ikke mørkere.
Dette gjør at jeg igjen foretrekker Exposé framfor Hyperdock sin minipreview.

Vil anbefalle alle å installer Lion

Jupiter-Pete

Sorry for OT her, men vet noen hva den første låta i videoen heter?

Wavelengths bilde

Wavelength

Shawshank Prison (Stoic Theme) heter den, tror det er Thomas Newman som har laget den.

Jupiter-Pete

Takk skal du ha. Hører på nå.

nesten_nerd

Om det er noe som er spesielt negativt med OS X så er det manglende Trim støtte. Her befinner Appl seg i steinalderen. Om de nå ikke klarer å få dette med på Lion så er det virkelig dårlig. Flere og flere går over til SSD, men det har tydligvis ikke Apple fått med seg eller så gir de blaffen.
SSD vil bli større, raksere og billigere og Mac OS vil fortsatt ikke ha Trim støtte om 1 år ? 2 år ? 5 år ? Aldri ?

Wavelengths bilde

Wavelength

Les deg opp først!

http://mac1.no/artikkel/9689/mac-os-x-1067-snart-her

TRIM finnes allerede i de nyeste MBP.

i-Simens bilde

i-Simen

Jeg vet det er enkelt og skifte bakgrunn, men bortsett fra den er jeg veldig fornøgd med Lion, har nyinstallert SL og Lion på en ekstern disk og hva var raskest?
Lion. Raskere oppstart av programmer raskere avslåing, raskere oppstart og de nye gesturene er helt fantastiske. Samme med launchpad. Skrivebordet er får midlertidige filer og skjermbilder mener jeg. Syntes launchpad er smart og Exposé for individuelle programmer er forbedret. På SL må du holde ikonet nede i 2s. I Lion kan du bare dra fingeren oppover over ikonet og Exposé får det individuelle programmet dukker opp. Nå kan du i tillegg se sist brukte dokumenter i Exposé og bakgrunnen blir ikke mørkere.
Dette gjør at jeg igjen foretrekker Exposé framfor Hyperdock sin minipreview.

Vil anbefalle alle å installer Lion

Helt enig med KlodrikMcKr synes egentlig Mission Control, Lunchpad og Dashboard gesturene er fine og brukervennlige. Synes det egentlig er en veldig fin oppdatering, og bare det å ha apps i fullskjerm er helt fantastisk og da kommer software veldig i fokus mtp OSet (tenk å ha flere apper i fullskjerm hvor du bare bytter mellom dem). Og så har man pinch og multitouch som fungerer perfekt i safari, Aperture, iPhoto osv. Det føles som samme følsomhet som på iDevicene. Man har jo også Versions, Resume (som du kan slå av hvis du vil) og Airdrop. Det er også endel raskere og kvikkere. Og ja jeg har prøvd Lion.

Cheers

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai