Hvor stor markedsandel har Mac i Norge?

Hvor stor markedsandel har Mac i Norge?Hvis du har noen år på baken som Mac-bruker, husker du sannsynligvis tiden hvor det å se andre Mac-brukere var en sjeldenhet - både i Norge og utlandet. De siste 10 årene har Mac hatt en enorm vekst, men hvor stor markedsandel har egentlig Mac i Norge?

Den enkleste måten å få et overblikk hva gjelder markedsandeler er å ta en titt på nettleserstatistikk. Det svenske selskapet Pingdom har gått igjennom slik statistikk og utbarbeidet en liste over de mest Mac-vennlige landene i verden.

Pingdom har brukt tall fra Statcounter, en tjeneste som måler nettleserestatistikk fra mer enn 3 millioner nettsider, for å samle sine data. Tallene er fra februar 2011 og utifra disse har Pingdom konkludert med at Sveits er det mest Mac-vennlige landet i verden med mer enn 17% markedsandel av nettleserene i tallmaterialet. Norge kommer på en hederlig 8. plass med 12.14%, før våre venner i Danmark og Sverige. Ikke overraskende scorer også USA høyt.

Tall fra Pingdom

Disse tallene støttes også opp av en av Norges største nettsider - Finn.no. Hver eneste måned legger de nemlig ut nettleserstatistikk fra sine brukere på deres blogg labs.finn.no. Tar vi en titt på tallene for januar 2011 (de nyeste) ser vi at Mac står 10% av trafikken - kun 2% unna tallene til Statcounter. I tillegg står iPhone for 2.73% og iPad for 1.54% av den totale trafikken på Finn.no

Tall fra Finn.no

Både Statcounter og Finn.no sin nettleserstatistikk har feilkilder og er ikke et representativt utvalg. For opplysningensskyld kan vi jo nevne at Mac1.no har hele 77% Mac-brukere i samme måned, men det overrasker vel ingen.

Wavelengths bilde

Wavelength

Tror Win XP kommer øverst fordi det er mest vanlig i mange bedrifter.

Chriistoffer

Er disse tallene tatt rett ut? Eller er de veid opp mot antall innbyggere for å faktisk finne det landet som har flest mac. Ville trodd % ble annerledes da, og man finner vel også en mer nøyaktighet?

Wavelengths bilde

Wavelength

Det er markedandelene i hvert land, så er i fht. antall innbyggere ja.

Chriistoffer

Okei. Hadde vært morsomt å faktisk sett de fysiske tallene og ikke bare %

oyoys bilde

oyoy

Hva menes med en "Mac-bruker"?
Er det en som sitter på en Apple-PC, eller er det en som kjører OS X?
Hva med de som kjører andre OS på PC'er fra Apple, skal de regnes? Ditto for de som kjører OS X på HW produsert av andre (såkalt "haciktosh")
Med andre ord, menes det HW eller SW i denne målingen?
(og nei, jeg gadd ikke følge lenker i artikkelen) :(

offshore kokkens bilde

offshore kokken

Slik ser det ut i min nettbutikk på www.comfortline.no

Windows XP 30646 21.8 %
Windows NT 48164 34.3 %
Windows Vista 25081 17.8 %
Windows 98 1 0 %
Windows 2003 2005 1.4 %
Windows 2000 4 0 %
Linux 628 0.4 %  
Ubuntu 388 0.2 %
Suse 2 0 %
Fedora 59 0 %
GNU Linux (Unknown or unspecified distribution) 179 0.1 %
Macintosh 32565 23.2 %  
Mac OS X 32565 23.2 %
Others 1156 0.8 %  
Unknown 1072 0.7 %
Symbian OS 84 0 %

nils.js bilde

nils.j

På min lille webside - www.golfregler.no - har Internet Explorer ca 49% av trafikken, mens Firefox og Safari har hver ca 18 %.
Jeg antar at i alle fall brukere av Safari er Mac-brukere.

Ikke veldig vitenskapelig, men kanskje indikativt?

Hall11

Dette forteller meg én ting: At Apples aksjer vil fortsette å stige i fremtiden. Her er det fremdeles mye marked å erobre...

EinarJ

nils.j: Sånn i det store og hele, kan du nok anta det, selv om Safari _finnes_ for Windows (har selv brukt det som fallback for Opera i enkelte tilfeller, siden jeg ikke orker å installere Firefox).

Hva angår Hackintosher, og Boot-Campere, så tror jeg de er forsvinnende få i den store sammenhengen. Dog er den store nyheten JEG leser utifra disse grafene at XP fortsatt er ENORM, og at Win 7 ligger BAK Vista i utbredning, og relativt likt med OS X, helt til man kikker litt nærmere, og ser at Windows 7 er delt opp i 64 og 32-bits versjoner der, hvorpå Windows 7 plutselig blir en mye større andel av kaka, med et overraskende lite forsprang på Vista.

TheEdge24s bilde

TheEdge24

Det jeg ikke sjønner er hvor United Kindom er på den lista. De burde jo være der :P

iBjorns bilde

iBjorn

Ikke det at det nødvendigvis har så mye å si, men man kan jo sette for eksempel Safari til å identifisere seg som Firefox (Win), Opera (Win) eller Internet Explorer. Neppe veldig utbredt, men fremdeles en feilkilde.

btorbo

nesten_nerd

Om en går mer enn 20 år tilbake var Mac forbehold de som drev med grafisk design etc. Prisenforskjellen i forhold til pc var enda større enn i dag.
Heldigvis har det gått fremover 8-)

nerdegutts bilde

nerdegutt

Vi (FINN labs) legger ut denne statistikken hver måned, siste utgave er for februar.

Det nevnes at vi har feilkilder, men i dette tilfellet tror jeg ikke feilkildene er spesielt store målemessig. Feilkilden ligger i så fall i utvalget mennesker som bruker FINN.no. Dersom Mac-brukere bruker FINN oftere/mer sjeldent enn andre kan tallene være skjeve. Men vi har praktisk talt hele Norges surfende befolkning innom i løpet av en måned, så gut feeling er at tallene holder vann.

Vår erfaring med Statcounter er at de tidvis er ganske svake på statistikk for Norge. Det er ikke så mange av de store nettstedene som lar seg måle med SC.

Si pip på labs om det er statistikktall dere har ønsker om, så skal vi se hva vi kan hoste opp.

Erlend

MatsEikemo

Bare en kjapp kommentar, dere må skille mellom prosent og prosentpoeng.

Tar vi en titt på tallene for januar 2011 (de nyeste) ser vi at Mac står 10% av trafikken - kun 2% unna tallene til Statcounter.

Dette er dessverre feil. Statistikken for Macbruk hos er 2,78 prosentpoeng lavere enn hos Statcounter. I prosent er Finn sin macbruk faktisk 21,65 prosent lavere.

Eller en velskrevet og informativ artikkel.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai