Flere endringer i siste utgave av Lion

Mac OS X LionMac OS X Lion nærmer seg sakte, men sikkert mot en lansering denne sommeren og som ryktet tidligere denne uka la Apple ut en ny utviklerversjon av løven denne uka. Siste versjon har en rekke interessante oppdateringer.

Tidligere denne uka hevdet Techcrunch at Apple forberedet seg på å slippe en tidlig «Golden Master» til utviklere i løpet av de nærmeste ukene. Allerede onsdag kom en ny versjon av Mac OS X Lion. Om dette var den tidlige «Golden Master» vites ikke, men utviklere som har testet siste versjon mener Apple fortsatt har et stykke igjen til en «Golden Master» og lansering.

Apple har uansett benyttet anledningen til å introdusere flere nye interessante endringer i systemet. Kalenderprogramvaren iCal som følger med alle versjoner av Mac OS X har fått et nytt utseende i den siste versjonen og liker du ikke programmer som har et helt annet design enn alt annet i Mac OS X er dette ikke noe for deg.

iCal blir oppdatert

iCal oppdateres

Utseendet har blitt oppdatert slik at iCal nå ser ut som en «ordentlig» kalender i skinn, ikke ulikt slik vi kjenner igjen iCal på iPad. Apple har tydeligvis brukt god tid på å gjennskape følelsen man har av å ha en vanlig kalender og det er ikke første gang Apple benytter den typen analogier til det virkelige liv. For nye brukere kan dette være en god ide, men avanserte brukere ofte irriterer seg over manglende konsistens mellom forskjellige programmer i Mac OS X. Det mangler i hvert fall ikke på detaljer og iCal-utseendet inkluderer både søm og avrevne papirbiter. Foreløpig ser det ikke ut til å være mulig å skru dette av.

I tillegg til iCal har Apple også gjort noen endringer i iChat. Man skulle kanskje tro Apple ville integrere iChat og Facebook, men det er ikke det som har skjedd i siste utgave av Lion. Her har Apple lært av den glimrende lynmeldingsklienten Adium og laget en integrert og samlet kontaktliste på tvers av alle dine kontoer. Du kan nå ha AIM/iChat og jabberbaserte kontoer som Facebook og GTalk i ett og samme vindu. MSN er derimot lukket og benytter seg ikke av Jabber-protokollen og lar seg dermed ikke integrere inn i iChat.

Mac OS X Lion forventes lansert nærmere sommeren.

ArneArts

Hvis iCal ser sånn ut i Lion, og det ikke er mulig å endre det, må jeg seriøst begynne å vurdere Windows 7 :-S

anders_85

Lattelig at de skal simulere gammeldagse ting for å gjøre de gjenkjennelig... Hvorfor tok de da bort CDen fra iTunes ikonet f.eks? Lite konsist og fremtidsrettet bloatware... Få heller to do lista mi til å virke på iPhone, det fungerer med iSync på den gamle ericsson tlf min...

vekvas bilde

vekva

Det der blir bare for dumt.
Gi meg et UI som er konsistent mellom programmer og hvor fokus ikke ligger på UIet, men på innholdet. Var f.eks. mye bråk/klaging da nye iTunes kom med et mye gråere design, men det gjør at fokuset i større grad rettes mot det som er relevant.

Kommer også til å irritere meg grenseløst om Apple skal begynne å stjele av de vertikale pixelene jeg allerede har for lite av på min 13" til sømmer og annen pynt.

OS X er pent nå, blir mest sannsynlig også det i Lion, men ikke skrinlegg det proffe utseendet til fordel for gimmicker.

Hellbuster

Må bare le når jeg ser folk vurderer å bytte OS pga. design/farge på kalenderen :P

bambinis bilde

bambini

Dette er OSet vi har hørt om i mange år, men som ingen har vært smarte nok til å forutse - som vanlig når ting kommer fra Apple.

Jeg er som de fleste andre skeptisk til for mange endringer, men det jeg har sett til nå synes jeg lukter gull, men det er nå bare min mening da :)

Jeg jubler!

Uluen

Gtalk i iChat? Det blir bra men ikke MSN altså?

idags bilde

idag

Er veldig positiv til et nytt design i iCal. Har ventet på dette. Tror det blir positivt.

bellariss bilde

bellaris

Å bytte OS pga iCal må være en dårlig aprilsnarr...!

el-nico

Den derre kalenderen ser lekker ut.
En slik vil jeg ha.

Har den bare en noe mer avansert form for alarm/alerts enn nåværende, kanskje muligheter for noe mer GTD-lignende funksjoner .... I am SO there!

arokh

Elendig kvalitet på det øverste bildet! På det under ser man jo at designet ikke er så verst, men jeg trodde også Apple var på vei bort fra å ha unik "look" på enkeltapplikasjoner.

Uansett om man liker selve utseendet eller ikke, på dette tidspunktet må vel folk ha skjønt at Apple er flinke å lage GUI-applikasjoner. Funksjonelt kommer dette selvsagt til å bli meget bra, i typisk Apple-stil.

Haters gonna hate. Bytte OS pga ical? LOL.

Hufse

Ingen som har fått med seg hvilken dato det er i dag....?

AnAppleADays bilde

AnAppleADay

Greit for meg så lenge oppdateringa fører til at iCal får vekenummer (!)
Men det får vel ikkje Apple til...?

vlekanger

Ble litt skeptisk når jeg så de første bildene, men etter å ha prøvd det selv synes jeg den nye iCal ser bra ut.

Dessverre ingen ukenummer... foreløbig :(

MagnusXs bilde

MagnusX

Ingen som har fått med seg hvilken dato det er i dag....?
Hehe.. tydligvis ikke.. :-P

Uluen

Om det er en aprilspøk er det vel tidenes dårligste.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Hvilke versjon er dette? beta 2 eller 3?

vlekanger

"Developer preview 2"

Mjøndalens bilde

Mjøndalen

Hvis iCal ser sånn ut i Lion, og det ikke er mulig å endre det, må jeg seriøst begynne å vurdere Windows 7 :-S

Hi hi - ja gjør det du - og opplev Microsofts fortryllende verden av frustrasjon, instillinger, driverproblematikk og sirupoppdateringer.

Da vil du kanskje lære deg å sette pris på delikate løsninger som BARE VIRKER VIRKER VIRKER OG VIRKER.

Hipp hurra - våren er her...

Midtlunds bilde

Midtlund

Dette er helt fantastisk :D

CMarker

Hvis iCal ser sånn ut i Lion, og det ikke er mulig å endre det, må jeg seriøst begynne å vurdere Windows 7 :-S

Hi hi - ja gjør det du - og opplev Microsofts fortryllende verden av frustrasjon, instillinger, driverproblematikk og sirupoppdateringer.

Da vil du kanskje lære deg å sette pris på delikate løsninger som BARE VIRKER VIRKER VIRKER OG VIRKER.

Hipp hurra - våren er her...

+1

mac_31

Tror jeg aner en aprilsnar her...håper det i hvert fall. Det ser jo fint ut, men med stadig flere 16:9 skjermer (f.eks. MBA 11.6), så blir alt av vertikalt grafisk fyllekalk bare i veien. Men som sagt, håper og tror at dette er aprilsnar :)

gunnarmex

Ukenummer har et lite problem da ukene har forskjellig format. På det amerikanske kontinent begynner ukene med søndag, mens man i Europa begynner på mandag. Derfor kan uketallene komme forskjellig ut, alt avhengig av året. Uansett er det veldig enkelt å abonnere på en kalender med europeiske ukenummer og legge den inn i iCal. Lag ikke flere problemer med dette enn det er. Ser frem til ny iCal, synes den ser artig ut.

joakimulseths bilde

joakimulseth

Flere enn meg som er spente i forrhold til det ryktet om ''iMac Touch''?(http://www.macrumors.com/2010/08/23/apple-discloses-methods-for-transitioning-between-mouse-based-and-touch-interfaces/)

Nå som OSX Lion kommer med ''Launchpad'' vil jo det bli ypperlig å bruke en slags iOS multitouch variant til å navigere rundt på den store skjermen. Og som sakt så skal Lion være mer likt iOS enn tidligere, jeg tror dermed at de holder på å peile seg inn på at de med tiden skal lansere en iMac Touch. Trolig nok ikke i år, men kansje neste år....

christer247

Veldig gode nyheter! Den iChat-nyheten likte jeg spesielt godt!
iCal ser jo griselekker ut da. Fått på plass fullskjerm-knapp også, håper dette er noe de satser ordentlig på.. Til nå har det hvert helt random hvilke apps på Macen som _virkelig_ kan gå i fullskjerm.. Nice, Apple! :) Lion blir en herlig oppgradering!

Uluen

Uansett er det veldig enkelt å abonnere på en kalender med europeiske ukenummer og legge den inn i iCal. Lag ikke flere problemer med dette enn det er.Joa, greit nok at det går å legge det til men jeg synes det er rimelig teit av Apple å ikke lage det som et valg i iCal.
Apple lager også noen kjipe ting, det er lov å si det.

Bumblebees bilde

Bumblebee

aprilspøk eller ikke.. bytte til win7 pga dette? jaja.. værsågod. I will not follow!

xclusives bilde

xclusive

Etter å ha brukt utvikler-versjonen av LIon i noen uker og DP 2 siden onsdag, må jeg si jeg aner en retning Apple ønsker å gå. Joda, fint at OS X 7 skal minne mer om håndholdte løsninger, men jeg stiller noen spørsmål til om de selv er med på å undergrave sine egne argumenter for hvorfor man skal kjøpe laptopper? Med en iMac og iPad, ser jeg ikke lengre grunn til å ha en laptop type MBP, MB eller MBA.

Lion er dessverre foreløpig ikke annet enn en liten ansiktsløftning i forhold til Snow Leopard som egentlig burde hatt navnet OSX 10.6.8, siden det er så få oppdateringer. Skal oppdateringene gi noen form for nytenkning, så savner at de ulike enhetene og opperativsystemene fra Apple integreres på en bedre sømløs måte, slik at man egentlig kan forholde seg til en enhet av gangen. Da opptateres alle andre enheter, selv også apps automatisk uavhenig av at ting skal kobles til med kabel hele tiden eller om det er en håndholdt eller stasjonær enhet. Her må Cloud brukes i en mer utbredt grad slik jeg ser det. Skal Apple unngå å havne i samme fella som Microsoft gjorde med Vista, må det helt nye nyvinninger til.

Wavelengths bilde

Wavelength

Lion har flere og større endringer en hva Leopard hadde i forhold til Tiger. Og mye større en hva SL kunne vise til. Skjønner heller ikke hvorfor de skal endre noe som fungerer.

Grunnen til at vista feilet var jo nettopp fordi de prøvde å gjøre store endringer som ikke fungerte.

mac_31

Helt enig. og igjen. Hva med en bedre Finder, hvor man kan få bedre oversikt over mappe-strukturer og antall filer på en lett og grei måte. Dette er et område som Windows er bedre på, og i stedet for vi skinn-grafikk på iCal osv..

Wavelengths bilde

Wavelength

TotalFinder er helt klart noe Apple burde se på og lære av.

xclusives bilde

xclusive

Lion har flere og større endringer en hva Leopard hadde i forhold til Tiger. Og mye større en hva SL kunne vise til. Skjønner heller ikke hvorfor de skal endre noe som fungerer.

Grunnen til at vista feilet var jo nettopp fordi de prøvde å gjøre store endringer som ikke fungerte.

Jeg er også enig at man skal beholde det som fungerer. Det har jo vist seg vært det som gjorde Leopard så bra, og som har gjort SL til en så bra oppgradering. Jeg trenger ikke større strukturelle endringer av hvordan systemet er i dag. Grand Central gjorde en av de store utfordringene ganske små for utviklerne, og så langt har det fungert veldig bra. Nå som Apple har oppgrade en del programvare under SL, og introdusert nye, virker det for meg som om Apple ikke helt har hatt en klar linje om hvordan integreringen av disse skulle foregå. App Store i Mac er for eksempel ikke en løsning jeg er fornøyd med. App Store bør ikke være et eget program slik det er i dag. Det kan integreres slik at man kan søke gjennom Spotlight etter nye programmer, både på tags eller navn dersom man vet hva man leter etter. Da blir App Store på en måte en del av "kjernen" i OSX. Det samme bør gjøre med synkronisering av eksterne enheter som iPhone/iPad, og ikke minst andre stasjonære eller bærbare datamaskiner.

Jeg liker veldig godt den nye funksjonen i Systemvalg, oversikten over internett-kontoene er ganske så god, og jeg ser helt klart hva Apple ønsker å gjøre med å introdusere dette. Og på samme måte ser jeg for meg at man bør skille organiseringen av innhold på håndholdte enheter. Vi har Quicktime, så hvorfor ikke bruke det til hva det er, istedet for å spille av filmer og organisere dette gjennom iTunes. Det samme gjelder med bilder. Bruker man Aperture, og skal overføre bilder til håndholdte, må man inn i iTunes for å få de overført. Her skulle overføringen skjedd direkte fra de ulike programmene.

En ting jeg heller ikke skjønner, er hvorfor notater gjort på en iPad eller iPhone, skal oppdateres mot Mail. Vi har sticky notes i OSX, så hvorfor ikke synke direkte istedet for å gå via et mailprogram.

Jeg har ATV, og må si jeg er litt slapp av å måtte inn i iTunes hver gang jeg skal legge inn nye filer som kan spilles av på TV'n. iTunes har på den måten blitt grei å bruke på mange ting, men ikke sykt bra å bruke på det den skulle vært god på, det å spille av musikk.

Wavelengths bilde

Wavelength

Jeg kan si meg enig at spesielt iTunes har mye ansvar i OSX. Funksjonene i fht iOS og deling av film burde vært integrert i OSX og ikke iTunes.

Problemet ligger nok i at alle disse funksjonene har gradvis blitt implementert i iTunes og Apple har aldri klart å flytte de ut av iTunes igjen.
Windows er også et problem, ved å ha alt i iTunes trengs bare det, og ikke flere programmer som tar seg av håndteringen.

blank

Håper Steve Jobs' sagnomsuste gode smak snart får satt en stopper for all denne anamorphismen som Apple introduserer over alt. Verste eksempelet tror jeg må være kompasset i iOS, men iCal som vist over her er fader ikke langt unna.

T0MMYs bilde

T0MMY

...det står jo strengt tatt ukenummer på min...

ColdFusions bilde

ColdFusion

Problemet ligger nok i at alle disse funksjonene har gradvis blitt implementert i iTunes og Apple har aldri klart å flytte de ut av iTunes igjen.
iTunes er kanskje en av grunnene til at Mac og OS X universet aldri blir tatt godt nok imot av alle. For meg som nå har en MBP, så er fortsatt iTunes helt uaktuelt. Jeg ønsker ikke å låse meg til en plattform for distribusjon av digitalt innhold. Jeg har filmer/musikk etc som jeg ønsker å kjøre via nettverk, om spilleren i dag heter VLC eller Windows Media Player Classic evt et annet "mediasenter", så kan ikke iTunes være med på å sette begrensninger.

Jeg kjører nå igang en test med SqueeceBox mot NAS, for å se om det kan fungere sammen med en squeecebox-radio på kjøkkenet. Hvordan kobler jeg mot iTunes sa du?!!

mac_31

Jeg skjønner skepsisen mot iTunes, men det er nå den beste musikkdatabasen jeg har funnet. Har 2.5TB med musikk og 6150 album, og iTunes funker helt utmerket. Jeg kunne ikke tenkt meg å bruke noe annet alternativ. Kjedelig å konvertere flac-filer hele tiden, men som regel må man fikse taggingen uansett...
Det som er mest kjedelig med ALAC er at relativt få mp3-spillere støtter det formatet, men Cowon har noen modeller med ALAC-støtte.

SRD

Hvorfor ikke bare bruke Fluke? Så slipper du å konvertere FLAC når du skal spille det av i Itunes?

AnAppleADays bilde

AnAppleADay

TOMMY: Korleis fekk du til det!?

gunnarmex: Kan du gje meg ei oppskrift på korleis ein kan implementere Nordisk/Europeisk kalender inn i iCal...?

T0MMYs bilde

T0MMY

har ikke gjort noe som helst... det står "tirsdag 5. april 2011 uke 14" under det store 5-tallet...

sinatra

Har Steve Jobs mistet all innflytelse allerede? Om han har godkjent dette, er han sykere enn vi kan fantasere om. Det er det STYGGESTE jeg noensinne har sett.

4matics bilde

4matic

Min ical viser heller ikke uker....strange

Wavelengths bilde

Wavelength

Det kan være du har egendefinert kalenderen på maskinen.

Hvis en velger tilpass på dato i Systemvalg-> Språk og Tekst -> Formater kan man legge til ukenummer på slutten datovisningen. Altså ikke i iCal.

Facelesss bilde

Faceless

Hva ble det til, var dette kun en dårlig aprilsspøk eller har apple seriøst begått en slik design-tabbe i iCal?

Wavelengths bilde

Wavelength

I Preview 2 ser iCal slik ut. Og den er faktisk ikke så ille.

4matics bilde

4matic

@JHHolen

Nei, kalenderen på maskinen er ikke egendefinert. Står på Norge. Fatter ikke hva som er feil jeg. :-[

Br

Wavelengths bilde

Wavelength

Hvis du ser så er det tre "Tilpass"-knapper på høyre side. På den første av de kan du tilpasse "Dato".

Der kan du dra inn ukenummer i de forskjellige visningsformatene for dato.

TheEdge24s bilde

TheEdge24

Moderert av Wackhy:
1.1 Ulovlig kopiert materiale (piratkopier) er ikke tillatt
Utveksling av, eller forspørsler om utvekslig av, ulovlig kopiert materiale (piratkopier), herunder kopier av rettighetsbeskyttet programvare og musikk, er ikke tillatt. Utveksling av, eller forespørsler om utveksling av, serienummre eller programvare som fremmer urettmessig tilgang til programvare (cracks) er ikke tillatt. Det er ikke tillatt å lenke til sider som formidler eller inneholder piratkopier. Publisering av informasjon fra andre medier, utover allmennt akseptert sitering, er ikke tillatt uten at det foreligger tillatelse fra vedkommende medie.

i1 godtar diskusjoner rundt programvareteknologier som BitTorrent, så lenge denne diskusjonen ikke omhandler utveksling av piratkopiert materiale. BitTorrent brukes i dag til en rekke lovlige formål, som f.eks. distribusjon av en rekke open source distribusjoner.

ddybings bilde

ddybing

En ting jeg ønsker meg er muligheten for å bruke Time Machine sammen med iTunes. Lete tilbake til sanger du har slettet. :-)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai