Løven distribueres på Mac App Store?

Apple planlegger mest sannsynlig å lansere Mac OS X Lion i løpet av sommeren - kanskje allerede på årets WWDC. Nå kan det se ut til at Apple vil distribuere Mac OS X Lion i Mac App Store og at prisen dermed kan bli lavere enn normalt.

Det er nettstedet Apple Insider som hevder at Apple har planer om å distribuere Mac OS X Lion til via Mac App Store når systemet lanseres i sommer. Alle som har Snow Leopard vil dermed kunne installere Mac OS X Lion over nettet uten å måtte gå til butikken for å få DVDer.

Dette vil ikke bare kunne gjøre Lion billigere (Apple priser sine Mac App Store-programvare lavere enn fysisk), men også gjøre det lett for MacBook Air-brukere uten DVD-spiller å oppgradere enkelt.

Løven distribueres på Mac App Store?

Ifølge AppleInsider har Apple tenkt å tilby en eller annen form for leveranse av Mac OS X Lion på DVD eller et annet lagringsmedie, men at Mac App Store distribusjon skal være hovedsatsningen. Dette er relativt trolig ettersom Apple allerede distribuerer utviklerutgavene av Mac OS X Lion gjennom Mac App Store og at dette har fungert relativt godt.

Vi vet sannsynligvis mer på WWDC den 6. juni

bvborges bilde

bvborge

Er det bare meg eller høres dette litt snodig ut?

Joda, sikkert fint om man kan få Lion via MAS men hva med de som ønsker å kjøre en fresh install? Mulig jeg er old fashioned men jeg like nå best å kunne "ta" på OSet før jeg installerer :)

larlunda

Vil det være mulig og oppdatere via app store uten å innstallere hele osx på nytt? Hadde vært veldig praktisk med tanke på å beholde filer og programvare!

bvborges bilde

bvborge

Er vel mulig at ei ISO-fil av Lion kan distribueres via MAS slik at man selv kan brenne den ut.
Av og til gjør det seg med en reinstallasjon – selv en Mac har godt av det av og til..

Wavelengths bilde

Wavelength

Preview to ble jo distribuert på denne måten.

Er forresten fullt mulig å oppgradere os, og beholde filer.

Nikoraisans bilde

Nikoraisan

JHHolen: Lion har alltid blitt distribuert gjennom App Store. Ikke bare Preview 2.

Personlig har jeg troen på at Lion også vil bli distribuert via fysisk medie, men at de da dropper DVD og heller går for minnepinnevarianten som følger med dagens Air.

bekiils bilde

bekiil

Er det bare meg eller høres dette litt snodig ut?

Joda, sikkert fint om man kan få Lion via MAS men hva med de som ønsker å kjøre en fresh install? Mulig jeg er old fashioned men jeg like nå best å kunne "ta" på OSet før jeg installerer :)
Helt enig med deg. En ren installasjon er best av og till. Håper forresten at det kommer på minnepinner istedenfor dvd.

Hemo

Kanskje får vi velga mellom premium-utgåve for pengar og ei gratis utgåve med reklame ;-)

ddybings bilde

ddybing

Håper jeg virkelig ikke. Da betaler jeg heller de hundrelappene, enn å sitte med en gratisversjon full av reklame. Hva er det du tenker på, mann?

KBiPhones bilde

KBiPhone

Og dette er en overraskende nyhet? Har vel ligget i kortene hele tiden at Apple vil bruke sin egen Appstore til å få ut programvare? Ganske merkelig om de ikke hadde gjort det spør du meg... Blir garantert mulig å få den i "fysisk form" også.

Maccas bilde

Macca

Det er ikke bare MacBook air som ikke har optisk drev. Min Mac mini server har heller ikke dette.

@PowermacG4: Jeg er ganske sikker på at det var en spøk ;)

Staales bilde

Staale

@KBiPhone enig i at dette ikke var overraskende. Når alle developer previewene og nye programmer fra Apple kommer via MAS var det vel få som forventet noe annet. Greit nok å skrive en liten artikkel om det likevel.

@PowermacG4: du forstår at Hemo tuller? Han har vel som alle oss andre sett seg lei av premium og lite utgaver av programmene på App store.

kajac2

Skal jeg ha lion, kjøper jeg det på fysisk media. Aldri om jeg bruker App Store til å installere et operativsystem (eller til noe annet for den saks skyld).

Og som jeg har sagt før, jeg liker virkelig ikke utviklingen.

F.eks. Krasjer harddisken din og du må installere alt på nytt, må du først inn med Snow Leopard (ca en time), så må du oppgradere denne til den støtter App Store (ca 1/2 time/45 minutter avhengig av netthastighet), så må du laste ned et operativsystem på mange (8,6?) gigabyte, noe som med mitt nett vil ta 4 timer med gode forhold. Så må du installere Lion (1 time). Så må oppdateringene til Lion på plass (1/2 time)

Kort sagt det som kunne tatt 1 til 1,5 timer, vil nå ta 7 til 7,25 timer. Det må da være et steg i gal retning?

Mistahh

Ja til valgfrihet. Gi oss i pose og sekk. OSX fra MAS og mulighet til å kjøpe en OSX-CD.

bekiils bilde

bekiil

Et kjøp av Lion via appstore burde inkludere fysisk media.

Tkima1s bilde

Tkima1

Jeg vil faktisk heller se iWork på WWDC i stedet for Lion... :P

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

Dette liker jeg veldig godt!
Jeg gleder meg til den dagen alt kommer i en appstore.
Fatter ikke hva folk er redd for her. Hvis maskinen din skulle kræsje totalt, så finner du en annen maskin (mest sannsynlig i huset ditt) hvor du kan logge deg inn på appstore og laste ned og putte over på en USB. Lettere enn å huske hvor man har en dvd.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

kajac2: alternativt, så laster du ned fra App Store og legger ut på minnepinne med en gang (vi vasser i minnepinner alle sammen etter hvert). Blam! Fysisk medie! ;)

dundee

Skeptisk er kanskje ikke ordet, men dersom Lion kommer til en hyggelig pris på App Store bør det inkludere muligheten til å ta vare på installasjonsprogrammet.
Både i forhold til å gjøre en clean install, og ved behov for reinstallering. Min egen linje vil bruke natten og litt på å hente ned en såpass stor installasjon, og jeg vil gjerne slippe å gjøre det flere ganger.

@MacLovin ++: Det forutsetter muligheten for å legge OS ut på et installasjonsmedium. Enten det er USB eller DVD. Kan du ikke legge den ut hjelper det lite med flere maskiner...

pacem

Hvis apple er smart (noe de som regel er) så vil de nok legge til et program som gjør at du enkelt kan brenne en sikkerhetskopi på dvd eller lage en usb-stikk med boot-partisjon...

gvalstad

@kristian1238
Finn deg ett annet sted du kan spamme!

SimonChens bilde

SimonChen

@kristian1238
Enig med @gvalstad. Eller lær deg å betale ;)

ITsams bilde

ITsam

vet noen prisen på osx lion ?? når den kommer ?

mvh ITsam

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Det er rett og slett ingen grunn til å gjøre «clean install» på Mac.

Men det er jo av og til likevel behov for å kunne starte Mac'en fra en disk; f.eks. for å finne/løse problemer.

kajac2

T.B.Hansen: Du tror altså at mac-systemet er helt ufeilbart? At ingenting kan bli hengende igjen og ødelegge systemet? At harddisker i Mac ikke kan krasje?

jpsalvesen

T.B.Hansen, det er teorien. I praksis boota mac'en min dobbelt så raskt etter at jeg re-installerte OSX. Det hører med til historien at det var oppgradert Tiger -> Leopard -> Snow Leopard, men det er jo realiteten for mange av oss.

EinarJ

TBHansen har delvis rett, det er veldig få grunner til å ta en ren formatering på en Mac, og enda færre for å velge "Slett og Installer".

Men, det finnes et par:
* Lange oppgraderingsløyper medfører at ting fases ut underveis, hvis man f.eks. oppgraderte fra Panter til Leopard, ble ikke launchd satt opp 100% på samme måte som ved clean install*, dette med vilje, siden det var masse programvare som eksisterte til Panter som ikke visste om launchd. Lignende situasjoner samler seg gjerne opp hvis mang følger hele oppgraderingsløypa.

* Fragmentering - Nei, disken din blir ikke LETT fragmentert, men HFS+ får faktisk litt vondt i seg om du regelmessig fyller disken, dette kan stort sett ikke fikses HELT uten å formatere partisjonen det gjelder (dog, det holder forsåvidt å ta en CarbonCopyCloner-kopi, formatere, og føre tilbake data). Husker ikke i farten hva Amith Singh skrev om det der, men det var noe med strukturen på filtabellen som ble litt morsom etter x antall runder med fylling av disk.

* "Clean install" referer her til Både Arkiver og Installer, og Slett og Installer, begge er likeverdige for det problemet.

Men, siden tiden vår ikke er verdiløs, og det er et generelt ork å legge inn igjen alt mulig rart, ser jeg absolutt ingen grunn i verden (utenom fragmenteringspunktet over) for å velge Slett og Installer, når man har Arkiver og Installer tilgjengelig, som i bunn og grunn gjør akkurat det samme, uten å slette brukermappa di (og forsåvidt tas det gamle systemet vare på i Previous Systems, så du kan slette det når du selv føler for).

Wavelengths bilde

Wavelength

Noen problemer løser seg også lettere ved en clean install. Greit nok at de aller fleste problemer kan løses uten å slette disken, men ikke alle har kunnskapen til å fikse problemet (eller i det hele tatt forstå hva som er problemet). Da er clean install en enkel løsning som fungerer.

Selv tar jeg clean install kanskje annenhvert år, rett og slett fordi jeg ikke er flink nok til å slette filer underveis. Deilig med ny, rask maskin også.

proximitys bilde

proximity

Hvis et problem med en Mac på jobb tar mer enn 15 minutter å løse, gjør vi clean install. Ofte raskere enn å løse problemet, og minimerer risikoen for at problemet blir liggende igjen.

Tkima1s bilde

Tkima1

Personelig tar jeg Clean Install ca hvert halve år (1/2 år) :) Det er jo så enkelt! Legg alle filene du vil ha på Harddisk å bare sett i gang :) Ny Mac følelse hver gang, da jeg også tar en grundig shining på macen (med vasking av skjerm, tastatur og resten av MACen)

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Hvis et problem med en Mac på jobb tar mer enn 15 minutter å løse, gjør vi clean install. Ofte raskere enn å løse problemet, og minimerer risikoen for at problemet blir liggende igjen.
Nei.

Om du tar «clean install» og deretter gjenoppretter fra backup, er sjansen stor for at du også gjenoppretter feilene.

«Clean Install», med nyinstallering av all programvare, gjenoppretting av brukerinnstillinger o.l., tar i praksis mange timer.

Feilene er som regel knyttet til eldre, inkompatibel programvare. Om man tar «clean install» og deretter reinstallerer de samme, gamle programversjonene, har man ikke oppnådd noe som helst.

De momentene EinarJ nevner, er mer teoretiske, enn praktisk reelle. Det er sjelden noe brukeren merker — har man en «oppgraderingsløype» som er lang nok til at det skulle ha praktisk betydning, er sjansen likevel mye større for at Mac'en sliter fordi programvaren er blitt for krevende for maskinvaren. M.a.o. er den opplagte løsningen enten å slutte å oppgradere OS og programvare når Mac'en har nådd grensen for akseptabel ytelse, eller å kjøpe en ny maskin...

De merkbare problemene er nesten alltid ting som kan unngås ved enkelt, regelmessig vedlikehold. Og selv feilsøking og -retting av akutte problemer, tar — om man er noenlunde systematisk og vet hva man skal se etter — mye kortere tid enn en «clean install» med reinstallering av programvare, gjenoppretting av brukerinnstillinger o.s.v.

japasus bilde

japasu

Artig at et innlegg om distribusjon av software via Mac App Store tar av i en diskusjon om grunner til å ta en clean install...
Jeg er Apple fan, men tror kritikerene at Apple har tenkt til å distribuere et operativ system og ikke gjøre det mulig å gjenopprette det eller installere det på nytt?

Lion Developer Preview blir distribuert via Mac Apple Store. For meg har det fungert helt knirkefritt (men det er alltid noen som har problemer med alle typer løsninger). Det er selvsagt mulig å ta ut installasjonsfila på USB stick eller ekstern harddisk i tillegg opprettes en restore partisjon som kan benyttes ved trøbbel med boot fra primær partisjonen.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Det er fullt mulig å tenke seg at Apple vil selge Lion billig over Mac App Store — og eventuelt tilby en dyrere DVD-versjon for de som av en eller annen grunn skulle ha behov for å installere fra scratch.

Selv kan jeg utmerket godt klare meg uten installasjons-DVD. Jeg har alltid en klone av harddisken på en ekstern harddisk, og kan starte fra denne om det skulle være behov for det.

iBjorns bilde

iBjorn

Joda, det er nok mange som har det, men hvis du ser det fra Apples ståsted er det innlysende at de ikke kan basere seg på at majoriteten av de som vil oppgradere til Lion har kloner av harddiskene sine på eksterne disker. Hvis de skal bryte med det innarbeidede systemet for installasjon og gjenoppretting av OS X må de ha en metode for dette som er minst like enkel og effektiv som DVD-installasjonsplatene har vært. Hvis man på en enkel måte kan lage en "installasjonsdisk" gjennom nedlasting fra App Store og en USB minnepinne med tilstrekkelig lagringsplass vil det kanskje kunne kvalifisere.

btorbo

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Du tok ikke poenget mitt her.

Apple vet at majoriteten av brukere ikke trenger en DVD. De lager til og med datamaskiner uten DVD-spiller.

Derfor er det svært sannsynlig at de vil komme til å tilby Mac OS fra App Store.

Grunnen til at jeg nevnte klonet disk, er at denne rimelige og enkle forholdsregelen overflødiggjør en installasjons-DVD helt — også i de sjeldne tilfellene da den interne disken plutselig skulle svikte, eller når man måtte ønske å bytte disken av andre grunner.

iBjorns bilde

iBjorn

Vel, jeg er selvsagt delvis enig, men akkurat det at en klonet disk fullstendig overflødiggjør en installasjons-DVD (eller ekvivalent USB-løsning) er jeg ikke helt med på. Selvsagt vil en klonet disk være saliggjørende i de aller fleste tilfeller, men siden det er flere ulike maskintyper og ditto måter "å ordne seg på" mht gjenoppretting/reinstallasjon (som av og til vil være å foretrekke framfor å bruke klonen) må Apple ha et idiotsikkert opplegg for dette som ikke krever all verden av tredjeparts maskinvare. En eller annen gang i framtiden kan man sikkert gjøre dette fra "skyen" via sin Apple ID, men vi er ikke helt der ennå.

Dessuten skal "bestemor" kunne gjøre dette uten å gå på kurs først. Noe av kjernetanken bak OS X er at inngangsterskelen skal være lav. Dermed må man ha en løsning som enten er like enkel eller helst enklere enn det er å putte inn en plate og velge språk.

For å ta utsagnet "Apple vet at majoriteten av brukere ikke trenger en DVD" så stemmer kanskje det, men det du ikke skriver da er at "Apple vet at majoriteten av brukere trenger et eller annet i stedet". Dessuten er begrepet "majoriteten" veldig ullent. Det kan dreie seg om så lite som 51%. Med en sånn kundebase som Apple skal betjene kan man ikke ta seg råd til å være så arrogant at man kun borger for majoriteten på et så fundamentalt viktig område. Man kan ikke bruke MacBook Airs vingeklippede tilkoblingsfunksjonalitet som utgangspunkt for hele brukerbasen. Det finnes Macer i land med übertregt internett også.

Så jo, jeg tok poenget ditt, men jeg er som sagt bare delvis enig. Apple kommer sannsynligvis til å tilby Lion gjennom Mac App Store, men mest sannsynlig ikke eksklusivt (man vil nokså sikkert kunne kjøpe DVD eller minnepinne i butikk, på "Amazon" og via Apple Store også). Nedlastingen fra Mac App Store vil da sannsynligvis enkelt kunne brennes til en dual layer DVD, kjøres fra ekstern disk eller settes opp på en USB-minnepinne. Det vil være rimelig at Mac App Store versjonen er noe billigere siden kostnader til frakt, produksjon og fysisk medium utgjør en besparing for Apple.

:-)

btorbo

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Nå er jo grunnlaget for Apples suksess de siste 10 årene nettopp at de ikke tar utgangspunkt i hva de vet at brukerne forventer, men i hva de utfra nøye analyser mener at brukerne vil bli mest fornøyd med. Som regel har de fått rett.

Jeg regner med at Lion kommer på App Store, og at det inntil videre blir også blir solgt en DVD-versjon. Men jeg regner også med at OS-salg over nettet vil endre brukervanene, slik at DVD-salget etterhvert forsvinner.

iBjorns bilde

iBjorn

Ja, det skal jeg være enig med deg i (begge poenger).

btorbo

Cybbe

Så vidt jeg vet kan Lion-installeringen lage en installerings- og recovery partisjon som muliggjør clean installs. Om dette blir mulig i utgaven som lanseres til sommeren vet jeg selvsagt ikke, men det er åpenbart teknisk mulig å installere fra scratch selv uten fysisk media (dvd/usb) gitt ledig plass osv. Dette vil heller ikke kreve noen klonet drive. Recovery-partisjoner har for øvrig vært standard på de fleste Windows-pcer en stund, og fungerer stort sett bra til formålet.

Jeg ville ikke uroet meg for mye.

iBjorns bilde

iBjorn

Men det er jo (unnskyld uttrykket) helt molbo hvis selve harddisken ryker. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må legges til rette for å på en enkel måte kunne lage seg en eller annen form for "emergency kit".

btorbo

kajac2

Cybbe: Når harddisken ryker da? Det skjer som regel helt uventet. Harddisken i MacBooken min røk en dag jeg satt i bilen og skulle skrive noe. Bare flaks jeg hadde tatt backup for første gang på 6 måneder tre dager tidligere.

Ryker harddisken har en recovery-partisjon ingen effekt. Og jeg vil heller ha en DVD å installere OSX fra enn at 10 gb av disken min skal være utilgjengelig til en hver tid.

Wavelengths bilde

Wavelength

Jeg er helt sikker på at nye maskiner selges med install DVD. Og det er jo alt en trenger!

Cybbe

Jeg kommenterte først og fremst muligheten til en clean install selv uten DVD eller klonet disk. Jeg antar nye maskiner fortsatt kommer med en DVD eller muligens USB-disk som gir mulighet for å reinstallere om det er noen problemer med HDD.

Nå beveger Apple seg mer og mer vekk fra utbyttbare deler inklusive HDD (som på siste iMac), så du skal ikke ser bortifra at Apple om ikke altfor lenge ønsker at du skal sende maskinen til dem om HDD ryker. Da hjelper det ikke med en installerings-DVD.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai