Lion med norske stemmer

Lion med norske stemmer?Ryktene rundt Apples iOS 5 har lenge inkludert teknologien stemmegjenkjenningsselskapet Nuance som tilbyr en rekke avanserte stemme-til-tekst og tekst-til-stemme-løsninger. Nå ser det ut til at Nuance sin teknologi også blir en del av Mac OS X Lion og vi nordmenn får også ta del i gleden.

I siste utviklerutgave av Mac OS X Lion, som ble sluppet i går, dukket det opp en rekke ny funksjonalitet. En av disse var en åpenbar integrasjon av Nuance avanserte tekst-til-stemmeteknologi som kalles RealTalk. Denne teknlogien er en vesentlig forbedret tekst-til-stemmeteknologi enn hva som allerede inkluderes i dagens Mac OS X.

Lion leveres med norske stemmer?

Det beste av det hele med Apples integrasjon av Nuance og RealTalk er at vi nordmenn også får del av gleden. RealTalk har nemlig allerede støtte for de skandinaviske språkene og vi får danske, svenske og norske stemmer. De norske stemmene representeres av Nora og Stine.

Norske stemmer i Lion - hør stemmeprøvene:

Nuance sin tekst-til-stemmeteknologi gjør det dermed mulig å få lest opp tekst på nettsider, dokumenter osv. på norsk og med relativt god norsk uttalelse. En vesentlig forbedring fra dagens stemmeteknologi inkludert i Mac OS X.

Mac OS X Lion forventes lansert i løpet av sommeren, kanskje allerede under årets WWDC-messe i juni. Nuance blir da en integrert del av systemet og skal vi tro ryktene finner den også veien til iOS 5 og Siri-teknologien som Apple kjøpte opp i fjor.

Via 9to5Mac

DeeWox

Stine klarar ikkje eingong å uttale namnet sitt riktig... det går forresten ikkje an å laste dei ned endå.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Får vi en norsk stavekontroll som faktisk kan brukes også?

DeeWox

Nei, det er ikkje stavekontroll på Norsk i Lion. Dei har stavekontroll på Dansk og Svensk though...

Du kan derimot legge til dine eigne ordbøker, men eg har ikkje fått den til å rette norsk endå. Kanskje ein bug i betaen.

Cybbe

Blir ikke akkurat slått i bakken av disse stemmene

DjChris

Er dette en stemmeprøve hentet fra Lion? I så fall, er den betraktelig dårligere enn den de leverer med iPhone. Som synshemma er det helt ubeskrivelig digg å få Stine på telefonen til å lese opp mail og artikler, mens jeg bruker synet på å følge med på fortauet i stede. At det også blir tilgjengelig på Macen er helt fantastisk, men håper nå virkelig at dette er hentet fra andre steder og rett fra Lion.

DeeWox

Den norske stemma i Lion får eg ikkje lasta ned. Det står at den for tida er utilgjengelig, men eg får ein liten stemmeprøve av Stine (det er einaste ho som står lista opp som norsk stemme) og ho høyres betre ut i Lion enn det klippet som er i artikkelen her. Merkeleg nok klarar ho ikkje å sei namnet sitt skikkeleg... Ho seier Stien.

idags bilde

idag

Jeg nøyer meg ikke med stemmene før de er perfekte. Da er disse relativt dårlig. Man må kunne kreve mer i disse dager.

mats506

Hva vil stemme-til-tekst si da?

sverremacs bilde

sverremac

Jeg kjøpte for mindre enn et år siden en meget dyr plug-in for norsk tale, nærmere 2000,-. Da var det nesten en lettelse at Nuance ikke er i nærheten i kvalitet foreløpig, men det kommer seg sikkert. Ser fram til flere stemmer å velge mellom en gang i fremtiden.

Så lenge lever jeg godt med Infovox sin "Olav". Han leser naturlig, og har til og med innlevelse. ;) Har ikke vært bort i noe i nærheten i kvalitet. I tillegg er det mulig å gå inn og permanent rette på uttalefeil med lydskrift, men har ikke forsøkt det.

http://www.assistiveware.com/ivoxsamples.php?voice=Olav_iVox_HQ

Vær også obs på rimelige apper for iphone som leser tekst, også på norsk. "Voice Reader" gjør det ganske bra, men jeg likte den norske stemmen mindre enn den danske, og bruker den. ;) Stemmene leser kortere tekster online, og kan lastes ned for lesing av lengre tekster. Greit for gjennomgang av tekster "on the go". Men ellers legger jeg iphonen i taleopptak på mac'en, mens den leser, og tar så Olav med ut på tur ved behov.....

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai