Disse applikasjonene forsvinner i Lion

Disse applikasjonene forsvinner i LionMac OS X Lion nærmer seg med stormskritt og noen rykter hevder at den neste versjonen av Mac OS X vil bli lansert under årets WWDC. Mye er nytt, mye er beholdt og noe er rett og slett vekk. Her er listen over applikasjonene du ikke finner i Mac OS X Lion.

En hver større oppgradering av et system som Mac OS X medfører mange store endringer og med den kommende Mac OS X Lion-oppdateringen er det også tilfellet. Vi får en rekke nye funksjoner og noen applikasjoner fases også ut av systemet.

Følgende applikasjoner er ikke å finne i Mac OS X Lion og blir sannsynligvis ikke å finne i den endelige versjonen heller:

  • iSync
  • Front Row
  • Java (kan installeres i etterkant)
  • Flash (kan installeres i etterkant)
  • Rosetta

Hvis du er svært avhengig av å kjøre gamle PPC-programmer på en nyere Intel-Mac er Snow Leopard dermed det siste systemet du kan ha. Rosetta, emulatoren som gjør det mulig å kjøre PPC-kode på Intel-Macer, forsvinner nemlig fra Mac OS X Lion. Det samme gjør Front Row og iSync. Har du en eldre mobil som kun lar seg synkronisere med iSync er heller ikke Mac OS X Lion noe for deg.

Verken Flash eller Java vil være en del av standard installasjonen til Mac OS X Lion, men begge disse kan lastes ned i etterkant og installeres på Macen uavhengig av system.

Onizuka89

At Rosetta ble fjernet overrasket meg ikke, jeg spekulerte på om det kom til å skje etter å ha lest litt i Snow Leopard the Missing Manual, og fant ut at de hadde droppet Classic i Leopard, og ppc-arkitektur støtte i Snow Leopard, så da var det eneste lett synlige igjen Rosetta, og da var det en enkel konklusjon å nå.

Mye av det synes jeg var fornuftig, Flash fra starten var litt risky fordi man fort ventet at Apple selv skulle komme med oppdateringer på Flash, noe som det så ut til at det var dårlig med, og at Apple hadde lagd litt egen Java har lagd litt små komplikasjoner så vidt jeg har forstått, så greit at det går tilbake til å være utviklet av Oracle det også uten at Apple tamprer med det før det blir gitt ut.

Front Row tror jeg ikke har sett noen som har benyttet seg av, så ikke mye å satse på, selv om det godt kan være mange som bruker det andre steder enn der jeg bor :P

iSync er vel mer fordi at flere og flere Mac brukere også bruker iPhones, så logisk grunn for dem til å bytte, og dermed også presse flere over til å kjøpe iPhone.

Gautiss bilde

Gautis

Kjipt da. Bruker jo den hver kveld.. Ser jo filmer på min iMac 27". Men må kanskje over til Plex da....

Dorkfishs bilde

Dorkfish

Front Row blir borte? Håper at det kommer en ny løsning da ellers vil nok min Mac Mini beholde Snow Leopard.

therock

@Dorkfish: Da er det på høy tid at du bytter til Plex, som er en helt annen liga en FrontRow. Kjører selv Plex på min Mac mini, funker suverent, og kan spille av mye flere formater en FrontRow, samt laste ned info fra imdb etc.

gutisuperman

Hvis iSync forsvinner, vil det da ikke bli mulig å synce kontakter og mail med gmail i Mail og Contacts-appen?

Stham

Synd FrontRow forsvinner, selv om det ikke er uventet etter at en måtte skaffe seg f.eks. Airfoil for å spille av fra ekstern høyttaler, etter Tiger. Greit at det finnes andre og bedre program, men det er en av de fine tingene som har fulgt med Mac'ene. Men få har vært klar over FrontRow fordi den i Leopard/SL nærmest har vært hemmelig.

Skjønner ikke det med Java... hvorfor fjerne det? De fleste nettbanker krever vel Java for å funke? Hvor mange brukere vet i det hele tatt hva Java er, og vil bare oppdage at nettbanken ikke funker. Men har vel noe me at Apple blir hengende etter med Java-oppdateringer - men det hadde jo vært greit at det var installert, så kunne heller brukeren sørge for oppdateringene selv.

sinatra

Hvorfor fjerne iSync? Da får jeg jo ikke oppdatert adresselista via bluetooth til bilen som står i garasjen.
Da får de jaggu legge inn rSAP støtte i iPhone

axentrix

iSync
- Hvis man faktisk IKKE har iPhone, så har iSync vært helt genialt å synce med, har syncet 3-4 telefoner med macen oppgjennom, og alltid brukt iSync. Det er også mange andre tilfeller hvor iSync er fint, feks bluetoothenheter.

Front Row
- Dette kan man forsåvidt fjerne, men er XBMC / PLEX i mac app store? Front Row er jo omtrent bare et skin til, som passer for store skjermer.

Java
- Dette BURDE man ha som standard, da 99% bruker nettbank. (Ikke at det finnes én god grunn til at BankID må bruke java, men...)

Flash
- Ja vel, men da må det bli super-enkelt å installere for nybegynnere.

Rosetta
- Kan fjernes...

Apple pusher VEL mye på HTML 5 og ny teknologi nå synes jeg. Det går på bekostning av brukervennlighet, og det er ikke bra.

St Anders

Java kommer ikke forehåndsinstallert ved installasjon av Windows heller, så ser ikke problemet med at en må installere dette selv.(om en trenger dette).

Exchange løsninger har kommet i stor grad til smarttelefoner og dermed er behovet for andre former for synkronisering mindre, selv om noen forsatt foretrekker mindre avanserte telefoner, som ofte var det enn brukte iSync til. (Sync fra Apple mot iPhone via MobileMe, ellers støtter Google og Hotmail exchange sync).

palelnans bilde

palelnan

Bruker Front Row HVER dag, og må ha det fortsatt på min iMac.

Har prøvd Plex, men det er rett og slett ikke slik jeg vil ha det.

Stham

Dersom du trenger oppdatering e.a. av Java som Windows-bruker, styrer nettbanken deg til en adresse der du kan laste ned Java/oppdatering.
Da Java for min gamle Mac G5 ikke lenger funket, kom det opp en link fra nettbanken der jeg kunne laste ned Java/oppdatering. Den var til Windows. Måtte lete endel for å finne ut adressen til Java for Mac, (før jeg ble opplyst om at det ikke fantes oppdateringsmulighet lenger på power-pc/G5).
Kan hende er det en Java-link også til Mac-brukere nå; dette var for et år eller to siden, og bankene er jo nå litt mer oppdatert på at det finnes noe annet enn Windows.

Onizuka89

@Stham:
Det blir nok lettere nå, grunnen til at det ikke var noen klar måte å få det fra (den gang) Sun var at Apple selv stod for å gjøre de siste endringene på Java før release gjennom en Apple oppdatering, så da hadde de ingen grunn til å gi link til det selv, men nå er det ansvarlige for det, så da blir det støtte for å laste det ned rett fra dem. (Kan bli litt spennende å se om det blir noen komplikasjoner med java Apps lagd for OS X nå men)

@axentrix
Flash er ikke vanskelig å installere på noen som helst plattform som flash støtter, og brukere som synes det er vanskelig å installere ting, vil ikke klare å installere noen ting med mindre du bare klikker på fila også er det gjort, noe som vanligvis ikke skjer med unntak av skadelig programvare.

Plex og XBMC finnes ikke i App store nei, men det gjør ikke så mye, tror de fleste som brukte Front Row klarer å finne og legge inn Plex uten alt for mye rot, uten å måtte bruke app store.

luredan

What? Fjerne iSync?? Høres ut som et dårlig forsøk på å få folk over på iPhone. De andre kuttene kan jo enten lastes ned eller erstattes, men for iSync finnes det vel ikke noe fornuftig alternativ? (annet enn å starte Windows virtuelt...?)

petrus764s bilde

petrus764

Like greit, spesielt at java og flash forsvinner. Apple er trege med å levere oppdateringer til førstnevnte, og fra et sikkerhetsperspektiv er det mye bedre å kunne oppdatere til nyeste java med en gang, i stedet for å vente 4mnd på at apple skal gi ut oppdateringen.

hkjels

iSync: Doubletwist fungerer på gamle telefoner selv om det ikke er sterkt annonsert.
Frontrow: Plex er vel neppe noen god erstatning spør du meg, men boxee derimot (y).
Java, Flash, Rosetta: På tide. Får bare håpe det også skjer noe med bank-id

ddybings bilde

ddybing

Det jeg synes er rart er at de fjerner Java.

Var ikke Java bygd inn i OS X ?
I så fall svært rart hvis de fjerner det :-/

Ellers er jeg enig med Dorkfish at jeg synes det er dumt de fjerner Front Row, og jeg håper også de kommer med en annen løsning!

petrus764s bilde

petrus764

Java er ikke mer bygd inn i OSX, enn det er på Windows. Eneste forskjellen er at Apple har valgt å distribuere det via Programvareoppdateringer, hvor de selv gjør små endringer for å sikre kompatibilitet med OSX. I praksis har dog dette skapt presedens for trege oppdateringer, noe som har ført til enda dårligere sikkerhet for OSX-brukere.

ddybings bilde

ddybing

Hmm...

Kan det med at Apple gjør endringer i Java`n og sånt, gjøre at f.eks internett-spill basert på Java kjører tregere?

Har f.eks prøvd å kjøre Powder Game på min G5, men det hakker litt.

petrus764s bilde

petrus764

Vel, en G5 har gammel PPC-arkitektur, så det er nok heller det at Java-appleten og java i seg selv ikke er særlig godt optimalisert for så gamle maskiner. Man vil nok også se at nyere Java-versjoner ikke vil bli tilgjengelig for PPC, slik flash 10.3 ble.

el-nico

Dang!

Jeg liker virkelig Front Row.
Virkelig, virkelig, virkelig liker Front Row.

Regner med Apple har gode grunner.
Men hva sier ryktene videre? Dukker det opp noe tilsvarende/nytt/sammenslåing som kombinerer/gir noe ala Front Row?

Har slått meg at Front Row streeeeeengt tatt kan flettes inn som en ekstra liten programbit i iTunes.

iBoy

I flere år har jeg ventet på en oppdatering av Front Row. Og så bare fjerner de hele greia? Eller har de noe annet på lur? Jeg bruker Front Row hver dag i mitt Mac Mini mediesenter, men er ganske frustrert over manglende funksjoner. Dessverre har jeg ikke funnet noe annet som kan erstatte det slik jeg bruker det (synkronisering av flere DVDpedia-bibliotek via Dropbox).

ddybings bilde

ddybing

Java er ikke mer bygd inn i OSX

Kanskje PDF jeg forveksler med?

Mittis

Fejrn alt, behold Java. Gleder meg til å bli kvitt all den blinkende reklamen (siden jeg ikke veit åssen man skrur av flash(enlighten me))

ddybings bilde

ddybing

Da kan du jo glede deg til du skal se YouTube videoer, spille Internett spill etc.

luredan

Funker det å synce adresseboka med Doubletwist da?

ColdFusions bilde

ColdFusion

Da kommer det vel en egen sync for address book, slik at man kan benytte gmail kontakter.

kimikos bilde

kimiko

Siden Front Row blir borte kan man vel bare bruke iTunes Remote vel (iPad og iPhone/iPod Touch program)... og skal vel ikke så alt for mye arbeid til for å få til en Android løsning (som kommuniserer via http/applescript)

Andreas Ss bilde

Andreas S

Min gamle iMac vil nok beholde SL. FrontRoww noe eg bruker mye. Dessuten blir vel Lion kansje litt heavy på en 5 år gammel maskin.

Lukass bilde

Lukas

Plex er ingen god erstatning for Frontrow, ikke for alle. Hvis du bare vil ha en enkel mobil som du kan ringe og sende meldinger med, er ikke en smarttelefon med tusen funksjoner et godt alternativ. Frontrow er enkle saker, ja, men det er slik mange vil ha det.

djhalleus bilde

djhalleu

Blir noen av funksjonene i iSync overført til Kontrollpanel eller adressebok ? Kommer det til å bli innkorporert i andre programmer eller nye programmer?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai