Mac OS X 10.6.8 blir siste Snow Leopard-utgave?

Mac OS X 10.6.8 blir siste Snow Leopard-utgave?Neste versjon av Mac OS X er rett rundt hjørnet og Apple klargjør nå det som sannsynligvis blir siste utgave av Snow Leopard - Mac OS X 10.6.8.

Apple slapp nemlig Mac OS X 10.6.8 til utviklere på fredag og denne versjonen antas å bli den siste utgaven av Snow Leopard før Lion slippes. Mac OS X 10.6.8 skal forbedre og klargjøre Mac App Store til Lion-oppdatering og også fjerne trojaneren MacDefender.

Mac OS X 10.6.8Det var på fredag at utviklere fikk tilgang til Mac OS X 10.6.8 og Apple opplyste om at denne utgaven forbedrer støtten for IPv6, forbedrer VPN, klargjør Mac App Store til Lion-oppdatering og fjerne alle kjente varianter av MacDefender-trojaneren som har gått sine runder på Mac de siste ukene.

Oppdateringen av Mac App Store bekrefter at Apple planlegger å distribuere Mac OS X Lion via Mac App Store. Dette kan gjøre det mulig å oppdatere umiddelbart etter at Apple slipper oppdateringen og du trenger ikke å vente på å få DVDen sendt hjem eller møte opp i butikk.

Utviklerutgavene av Mac OS X Lion som utviklere får tilgang til distribueres også over Mac App Store, men dette har ikke nødvendigvis gått feilfritt. Dette vil være første gang Apple distribuerer en ny versjon av Mac OS X digitalt.

Mac OS X 10.6.8 er ventet offentliggjort snarlig.

ITsams bilde

ITsam

jeg det er da bra vis de distribuerer Lion på Mac App Store. men jeg vil ha det på en plate ;) så jeg skal nok kjøpe den i butikken :D

Gleder meg veldig :D

mvh ITsam

Green

Jo, men eg trur det er slik at dersom du kjøper det på Mac App Store (MAS), så laster du ned ein DVD-image som du kan brenne på DVD...

Slik har hvertfall eg skjønt det.

djxfades bilde

djxfade

Jeg har en bedre teori om hvordan Lion via App Store kommer til å fungere.

Det har tidligere blitt avslørt at Lion lager en "recovery" partisjon på Macen din, denne er bootbar, og har blant annet verktøy som lar deg reinstallere OS X osv.

Det jeg kan tenke meg da, er at nå man installerer Lion via App Store, blir disken utvidet med en ekstra partisjon ("recovery"), og ett bootbart image av Lion blir puttet inn i denne partisjonen. Så blir denne partisjonen satt som oppstartsvalg, og maskinen blir rebootet. Da vil man få opp Lion installasjonen, og kan installere den på hovedpartisjonen. Dermed kan man fortsatt ta en clean install, selv om man ikke har en bootbar disk/usb.

Dette virker for meg som eneste logiske løsningen.
For ellers, vil man jo måtte laste ned Lion fra App Store vær gang man vil reinstallere, og det er ikke "the apple way".
Og i tillegg løser man problemet ved at man ikke trenger å finne fram en disk vær gang man vil reinstallere, man holder bare inne "alt" under oppstart, og booter "recovery" på nytt :)

dundee

Håper for all del de ikke baserer seg på boot-recovery-partisjon opplegget. Min erfaring med disse er at de krever langt mer diskplass enn jeg har lyst til å avse, har en haug "ekstra" som aldri blir brukt og i tillegg mister all mening hvis harddisken ryker eller du skifter den.
Så jeg vil mye heller ha et DVD-image som jeg kan brenne ut.

djxfades bilde

djxfade

Er nesten 110% overbevist om at App Store "Lion" kommer til å benytte seg av en recovery løsning. Men når det er sagt, så er det jo mulig å formatere denne partisjonen tilbake til hovedpartisjonen igjen etter installasjon. Personlig tror jeg også at de kommer til å tilby USB og DVD retail i butikkene i tillegg til App Store.
Jeg selv, som har en MBA med 64 GB SSD, kommer nok ikke til å benytte meg av recovery, da jeg har svært begrenset diskplass

Wavelengths bilde

Wavelength

Det har vært en sånn løsning i Previewene, så er 99% sikker på at den blir en løsning slik djxfade nevner. Og den fungerer fint den. Trenger en plate, ja da får en kjøpe plate da.

devo

Tvilsomt. En harddisk-recoveryløsning er jo langt fra optimal og ikke i nærheten av å være like fleksibel som en minnepinne eller DVD. Hva gjør man når harddisken ryker?

Hvorfor er det ikke sannsynelig at Apple lar deg lage et minnekort/USB-stick med en bootbar OS X som har Mac App Store innebygd? Det er jo lenge siden installeren fikk støtte for trådløst nettverk så det kan umulig være noe problem. Så kan man koble til med kontoen sin og den vil da la deg få laste ned Lion i siste versjon. Heller dette enn en flere GB stor partisjon som samtidig inneholder en gammel versjon av Lion...

Wavelengths bilde

Wavelength

Om harddisken ryker så har du jo DVDen som fulgte med maskinen.

ddybings bilde

ddybing

Vel, det ble 10.5.8, så blir nok 10.6.8 blir nok også noe av det siste vi ser.

10.2.8 ble det også.

dundee

Om harddisken ryker så har du jo DVDen som fulgte med maskinen.

Som er Snow Leopard pre-AppStore. Dermed må jeg installere SL, oppdatere, laste ned Lion og til slutt installere...

Når det er sagt, får jeg ikke mulighet til å laste ned et diskimage via AppStore får jeg ta en tur i butikken og kjøpe plate.

Eggmont Forlags bilde

Eggmont Forlag

Kall meg gjerne gal, men jeg foretrekker heller fysisk DVD.

Wavelengths bilde

Wavelength

Men nå er det vel ingen som har sagt at det ikke blir mulig å lage image.

ddybings bilde

ddybing

Du er nok ikke den eneste :-)

Foretrekker også OS på fysisk plate. Er sikkert mange som også har lyst til å ta clean install. Jeg føler ikke at upgrade blir noe særlig. Prøvde å ta upgrade fra Tiger til Leopard en gang, det ble bare tull og mange funksjoner kom ikke med og slikt. Så, jeg foretrekker plate og clean install :-)

Cybbe

På den nyeste iMac-modellen er det ikke mulig å bytte ut hoveddisken. Da blir tapet av en installerings-DVD om harddisken feiler et noe moot point: maskinen må uansett inn til Apple.

Hard drives fail. It is not a matter of “if” but rather a matter of “when” your hard drive is going to fail. We preach this all the time in regards to having a proper backup strategy in place to prepare from when that failure happens. But it seems now, that when that happens to the main drive on your iMac, you’re left with two options – buy a new drive from Apple and have them install it via one of their Authorized Service Centers, or enjoy the rather large Apple logoed paperweight on your desk. Want a 3.5″ drive larger than 2TB? Too bad – Apple doesn’t offer them.
http://blog.macsales.com/10146-apple-further-restricts-upgrade-options-on-new-imacs

Jeg ser det ikke som spesielt usannsynlig at Apple i økende og økende grad kommer til å velge en slik løsning av ulike grunner. Og selv om man ikke mener Apple har ondsiktige hensikter med dette så er selv [url=http://daringfireball.net/linked/2011/05/13/marco-arment-owc-imac">profesjonelle fanbois enige i at Apple ikke bryr seg et døyt om å ivareta brukerbytte av hardwaredeler om de mener det kan gi en designfordel.

Og i en slik verden trenger man ingen installerings-DVD.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Dette er vel får å få fålk til å oppdatere?
De som har greie på data og vil ta en clean install kjøper seg vel bare en DVD men får den vandlige forbruker er jo dette genialt. Det gjør at alle Mac brukere med SL kan oppgradere fra dag en og utviklere vil derfår starte prosessen med kompabilitet mye raskere. I tilleg så sparer jo apple en formue på leveringer av diskene til butikker og på produksjonskostnadene av DVDene.

Og som de fleste garantert ikke har tenkt på så slipper vi faktisk moms :) Det vil få ned prisen med 70 kr dersom Lion beholder dagens pris. Da vil vi kunne se Lion til 215 kr. Noe alle sikkert setter pris på. Rett meg hvis jeg tar feil men har hentet informasjon fra apple.no: Merverdiavgift kr 69,80

Nå kan man jo selv brenne det på en plate, eller legge det inn på en ekstern harddisk. Jeg kommer selv antagelig til å legge inn en 10gb partisjon med instalasjonsfilene på ThimeMachine backup harddisken og en minnepinne.

ddybings bilde

ddybing

I tilleg så sparer jo apple en formue på leveringer av diskene til butikker og på produksjonskostnadene av DVDene.

Tror du at de deler ut diskene gratis? :-)
De tjener jo selvfølgelig INN de de har brukt, ellers hadde de jo tapt for hver plate de hadde kjøpt.

Wavelengths bilde

Wavelength

Og som de fleste garantert ikke har tenkt på så slipper vi faktisk moms :) Det vil få ned prisen med 70 kr dersom Lion beholder dagens pris. Da vil vi kunne se Lion til 215 kr. Noe alle sikkert setter pris på. Rett meg hvis jeg tar feil men har hentet informasjon fra apple.no: Merverdiavgift kr 69,80

1. Sannsynligvis blir prisen for Lion mer lik Leopard sin pris (og ikke SL sin pris). Så jeg ville beregnet ca 1000,- for Lion. Kommer sikkert an på hvordan det distribueres.
2. Det er forslag om å innføre moms på digitale varer fra utlandet. Dette inkluderer Spotify og App Store. Etter planen skal det komme fra 1. juli 2011. Om det har blitt godkjent i budsjettet vet jeg ikke status på. [url=http://www.statsbudsjettet.no/Statsbudsjettet-2011/Dokumenter/html/Prop-1-LS/48412/48423/">Les mer her.

kajac2

Momsforslaget er etter det jeg vet godkjent i statsbudsjettet, selv om de fleste selskaper sansynligvis ikke kommer til å ha en egen betalingsordning kun for norge. Store selskaper som f.eks. Apple vil derimot sikkert legge på norsk moms.

Ellers er jeg enig i at jeg vil ha Lion på DVD eller Minnepinne fremfor nedlastning. Problemet med å laste ned et diskimage, er at Snow Leopard er over 5 gb stor, og krever derfor Dual-layer dvder. Lion er sansynligvis enda større. Disse platene er vanskelige å få tak i, og flere eldre Macer, deriblandt min macbook, klarer bare å brenne single-layer.

Et annet problem er recovery-partisjon. Dette er et elendig opplegg da det glatt tar opp 10-15 gb av harddisken, og selvsagt ikke har noe for seg hvis harddisken ryker, eller du oppgraderer til en større.
Selvfølgelig, nye Macer kan jo bli levert med en recovery-minnebrikke påloddet på hovedkortet, men det hjelper jo ikke oss med dagens Macer.

Kort sagt er eneste muligheten minnepinne, eller oppstartsdvd. Å kjøpe det på App Store tror jeg vil bli en tilleggsfunksjon.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

I tilleg så sparer jo apple en formue på leveringer av diskene til butikker og på produksjonskostnadene av DVDene.

Tror du at de deler ut diskene gratis? :-)
De tjener jo selvfølgelig INN de de har brukt, ellers hadde de jo tapt for hver plate de hadde kjøpt.

Jeg vet godt at de tjener det inn men dersom det selles over nettet så kan de gjøre det billigere får fårbrukerene, da de slipper disse ekstrakostnaddene.
@ jhholen: Leopard kostet nesten tusen (100$), det var da dollarkursen var ca 7.50? Og med en moms på 25% og kostnaddene til plate er vi oppe i 1000 kr. Dersom vi fjerner moms og avgifter får produksjon av plater+ at dollarkursen nå er nede i 5.45 så kan vi regne med at det vil koste ca 550 kr selv om det i USA fårtsatt vil koste 100$

Moms på digitale produkter, det finnes VPN og Amerikans iTunes Konto.

Leopard er ca 8gb SL ca 6gb og Lion Deweloper preview under 4 gb siden blandt annet skriverstøtter ikke er innebygd og må lastes ned. Dette blir du tilbudt i det du plugger inn skriveren og får derfår nyeste programvare samt at det sparer mye plass.

Wackhys bilde

Wackhy

Prisen i Norge og verden forøvrig justeres helt og holdent etter dollarkurs og tar ikke til hensyn merverdiavgift eller andre kostnader. Kommer Lion til å koste $100 blir den å koste 600 kr i App Store. App Store regner $1 som 6 kr.

Når det er sagt er lisensvilkårene for App Store i seg selv noe begrensende, så Apple kommer nok ikke til å droppe fysiske medium helt, men man kommer nok til å se distribusjon via begge kanaler. Aperture har du f.eks. hele tiden kunne fått til samme pris som i App Store - på fysisk medium, så prisen beror i størst grad på lisens, ikke medium. Det koster ikke Apple mer enn maks et par kroner å lage en DVD med et system på. Logistikken koster så klart noe, men heller ikke dette er nevneverdig mye når man ser på enhetsprisen på produktet.

Cybbe

Det er da direkte feil at prisen på Aperture er den samme i en Apple Store som på App Store. Prisen er mer en halvert i App Store.

Wackhys bilde

Wackhy

Du har hele tiden kunne fått Aperture til samme pris som i App Store gjennom Apple Store. Men begrenset til visse betingelser siden lisensen begrenser bruken. Skal man ha den "fulle" versjonen koster den fremdeles det samme. Les betingelsene til App Store, så ser du hva forskjellene er.

Klart, softwaren er det samme - det er ikke det jeg sier. Men du har hele tiden hatt muligheten til å få Aperture til samme pris som App Store. På samme måte som man har kunne fått iLife og iWork til rundt 200kr. Noe man forøvrig fremdeles kan om man har kjennskap til byråkratiet i Apple.

Cybbe

Mindre kryptisk hadde hjulpet. Om du mener å si at lisensen for Aperture via App Store er mer begrenset, oppgradering, eller annet, så tror jeg ikke det stemmer:

http://aperture.maccreate.com/2011/01/07/dumb-forum-posts-otd-aperture-license-forbids-commercial-use/

DeeWox

Ingen overraskelse. Får Lion som .iso gjennom Mac Developer program.

Tkima1s bilde

Tkima1

Er dere nå egentlig helt sikre på at hvis en installerer(/kjøper) fra App Store så vil en ikke kunne gjøre en Clean Install?

djxfades bilde

djxfade

Ingen som vet det før WWDC. Antageligvia har Apple laget en løsning som lar deg ta clean install via App Store. Men om ikke, er det ikke værre enn å kjøpe DVD/USB istedet :-)

Pëtr

En grunnleggende forutsetning for datasikkerhet er følgende:

Operativsystemet og all annen programvare som brukeren er avhengig av for å få brukt datamaskinen og få tilgang til egne data, må kunne installeres på ny harddisk ubegrenset i tid og antall, og uten avhengighet av nettilgang eller oppkoplinger.

Her kan det ikke gjøres kompromisser, og det betyr at brukeren må kunne gjenskape sitt system inkludert operativsystem og all programvare basert på backup som brukeren har mulighet til å lagre lokalt på egne systemer.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai