Hva skjer på WWDC?

WWDC RykterKlokken 19.00 i kveld går Steve Jobs på scenen i Moscone Center i San Francisco. Her vil han sammen med flere andre Apple-sjefer presentere fremtiden for Mac OS X , iOS og Apples nye tjeneste iCloud.

Vi vil selvsagt holde deg oppdatert utover kvelden, både med pingLive og oppdateringer her på Mac1.no og iPod1.no. Før alt braker løs er det kanskje på tide med en oppsumering - hva kan vi forvente på WWDC?

Når man skal spekulere og oppsumere rykter før en Apple-konferanse er det først og fremst er det viktig å huske på hva slags konferanse dette er. WWDC står for World Wide Developer Conference og dette er en årlig konferanse som Apple arrangerer for utviklere. Konferansen lar Apple vise fram ny teknologi som er relevant for utviklere og da spesielt programvare og systemene som utviklere skal benytte i sine applikasjoner. Dette vil i all hovedsak si at WWDC 2011 vil handle om Mac OS X Lion, iOS 5 og iCloud.

Det er også verdt å få med seg at årets WWDC er første arrangement hvor Applepå forhånd har avslørt hva WWDC skal handle om eller kanskje ikke handle om? Mange har nemlig forventet ny iPhone, men i år er det ikke ventet noen store nye produktlanseringer under WWDC. Det er mulig Apple benytter anledningen til å introdusere noen mindre oppdateringer på eksisterende maskiner som MacBook Air og Mac Mini.

Mac OS X Lion

Mac OS X LionDet meste rundt Mac OS X Lion er allerede «avslørt» siden Apple i lengre tid har distribuert utviklerutgaver av Mac OS X Lion. Lion er en omfattende oppdatering av Mac OS X og introduserer en rekke nye funksjoner i forhold til Snow Leopard. Se vår gjennomgang av nye funksjoner i Lion.

Det vites lite om nye funksjoner som ikke allerede er vist fram, men en gjenganger er «Find My Mac». I utviklerutgavene av Lion har det nemlig dukket opp flere referanser til «Find My Mac» og det antas at dette er en tjeneste som lar deg finne Macen gjennom Wifi-triangulering og fungerer på samme måte som «Find My iPhone» på iOS. Nye funksjoner uttover dette k

Prisen og lanseringstidspunkt er heller ikke avslørt, men det antas at Apple kommer til å benytte Mac App Store til distribusjon av Lion og prisen dermed vil være vesentlig lavere enn tidligere full versjoner av systemet. Apple har klargjort Mac OS X 10.6.8 for oppdatering til Lion gjennom Mac App Store, men ettersom vi enda ikke har denne versjonen installert på våre Macer antas det at Lion ikke vil lanseres i dag. Utviklere får trolig tilgang til en «Golden Master» av Lion under WWDC og Lion lanseres sannsynligvis derrmed 1-3 uker senere.

iOS

iOS 5iOS 5 vet vi derimot vesentlig mindre om enn Mac OS X Lion. Apple har ikke gitt ut noen utviklerutgaver av iOS 5 og nye funksjoner er dermed foreløpig en hemmelighet. Allikevel ser det ut til at en del av hemmelighetene har lekket og flere kilder hevder at Apple vil introdusere et bedre meldingssystem (notifications) og widgets i iOS 5.

I tillegg antas det at Apple vil gjøre nytte av sitt oppkjøp av «den personlige assistenten» Siri. Det har lenge vært snakket om at Apple vil inkludere denne teknologien rett i iOS og man skal kunne benytte stemmen sin til å gjøre en rekke forskjellige oppgaver på iOS. Videoen under viser litt av muligheten som Siri gir.

En integrasjon av Twitter og muligens Facebook er også noe som har blitt omtalt ved flere anledninger. Begge de sosiale nettverkene skal ha vært i samtaler med Apple om utvidet integrasjon og flere konkrete rykter peker på en dyp integrasjon av Twitter direkte i iOS.

Nøyaktig hva denne integrasjonen går ut på vites ikke, men det har ved flere anledninger blitt avdekket kodereferanser til noe Apple kaller for Media Stream. Dette kan kanskje være bilder fra din Facebook eller Twitter-stream? Kanskje det også sammenfaller med Twitters nylige lansering av en integrert bildetjeneste? Vi husker også en lekket prototype av den hvite iPhone med en dedikert Facebook-instilling.

iOS 5 vil sannsynligvis også inneholde en forbedret Game Center-tjeneste. Spill har blitt veldig viktig for Apple og Game Center fungerer ikke godt nok i dagens utgave. Apple skal ha brukt lang tid på å utvikle en bedre tjeneste, bedre APIer og nye funksjoner i versjon 2 av Game Center.

Sist, men ikke minst, iOS 5 vil bli tett integrert mot Apples nye iCloud-tjeneste.

iCloud

iCloudiCloud er en tjeneste vi vet lite om og som i all hovedsak har blitt omtalt som en streamingtjeneste for musikk. Årsaken er selvsagt at informasjon om avtaler med plateselskaper har en tendens til å lekke og de detaljene vi har fått om iCloud kun dreier seg om musikkstreaming.

Men skal vi tro blant annet John Gruber er iCloud mye mer enn bare musikk. Gruber sammenligner iCloud med iTunes. En sentral hub for synkronisering av applikasjoner, musikk, bøker, innstillinger, dokumenter og alle andre data vi lagrer på våre telefoner og iPads. iCloud blir med andre ord en synkroniseringstjeneste med lagring i skyen. Inkludert i dette er også musikkstreaming av din musikk rett fra skyen.

iCloud blir forehåpentligvis løsningen som gjør det mulig å kutte tråden mellom iTunes og iOS. Trådløs synkronisering, trådløs oppdatering og alltid backup av alle dine data i skyen.

Det foreligger svært lite detaljer rundt iCloud og hva som potensielt skal skje med MobileMe. Det meste er kun spekulasjoner, men Apple drar dette fram som en sentral del av WWDC og det er åpenbart at det er vesentlig mer omfattende enn kun en musikkstreamingstjeneste.

Airport, Time Capsule

Airport Extreme og Time Capsule med A5?

Helt på tampen har det også dukket opp flere relativt troverdige rykter omkring Airport Extreme og Time Capsule. Ifølge Arstechnica vil Airport Extreme og Time Capsule oppgraderes til å kjøre iOS og A4/A5-prosessoren til Apple. Ifølge kilder har Apple testet Time Capsules intern som et mellomledd for programvareoppdateringer for Mac OS X og IOS. Time Capsule kan gjenkjenne hvilke enheter som er koblet til den, og deretter laste ned og lagre oppdateringer for de enhetene på sin integrerte lagring. Siden Time Capsule også fungerer som en ruter, kan den oppdatere iOS-enheter trådløst over det lokale Wifi-nettet med oppdateringene som er lagret på Time Capsule.

Det antas at Apple også kan integrere sin nye iCloud-tjeneste med en oppdatert Time Capsule og Airport Extreme.

Dekning

Steve Jobs kommer på scenen i Moscone Center klokken 19.00 norsk tid. Apple har foreløpig ikke opplyst om noen live-stream og man må anta at det ikke blir tilgjengelig denne gangen.

Vi vil som vanlig holde deg oppdatert med pingLive som starter 18:45. Her blir det chat og løpende dekning av hva som skjer av Arne og Magnus. Vi vil i løpet av kvelden også ta kontakt med Martin som befinner seg på WWDC.

Vi oppdaterer også Mac1.no og iPod1.no utover kvelden. I tillegg vil vi oppdatere med jevne mellomrom på vår Facebook-side og Twitter-konto. Er du ikke i nærheten av en datamaskin, vil vi også denne gangen sende ut tekstmeldinger i løpet av kvelden. Husk å meld deg på eller av denne tjenesten før klokken 19:00.

Vi gleder oss!

Tags:
ddybings bilde

ddybing

Så, det blir PingLive i kveld?

stigzys bilde

stigzy

Se andre avsnitt av artikkelen. Mener det står at det skal være pinglive ;-)

pengwen

Noen som vet om brukbar irc-dekning el. transcript av eventen?

ddybings bilde

ddybing

Ah, beklager. Bare skumleste så la ikke merke til det :rolls eyes:

petrus764s bilde

petrus764

Engadget kommer som vanlig til å ha en utmerket liveblog, men denne gangen skal de faktisk ha to!

http://www.engadget.com/2011/06/05/engadget-will-be-broadcasting-live-from-wwdc/

Forøvrig håper jeg selv på stream i kveld, etter Apple begynte med det igjen har ikke liveblogs blitt det samme. :/

ddybings bilde

ddybing

Håper også Apple skal streame, selv om det ser mørkt ut, gitt.

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Gleder meg. :-)
IOS trenger virkelig en stor opdatering får å slå igjennom hos alle. Widgets som i Lion hadde vert kult men aller mest håper jeg på en norsk stavekontroll som fungerer.

ddybings bilde

ddybing

Kanskje du kan gi oss noen gode argumenter hvorfor vi ikke skal bruke noe som enda ikke annonsert?

Chrish84s bilde

Chrish84

*renew developer program membership*

ddybings bilde

ddybing

Håper iOS 5 kommer ut så fort som mulig, jeg er utrolig spent ;)

Jeg håper også at iCloud, hvis det kommer, blir gratis :-) Selv bruker jeg Google til synkronisering, og synes det fungerer greit, men jeg synes det er litt dårlig kontakt løsning.

jurgemaister

@pengwen:
Har hørt at det kommer til å være mye aktivitet på #mac1 på EFNet i kveld, så du kan jo ta turen dit!

pengwen

@pengwen:
Har hørt at det kommer til å være mye aktivitet på #mac1 på EFNet i kveld, så du kan jo ta turen dit!

Åååå! Kewl!!!! Men blir det live dekning av eventen der? (Og ja, nå må du for pokker sette deg ned å skrive selv!)

ddybings bilde

ddybing

Skulle ønske Mac1 chatten var oppe. Hadde vært kjekt å kunne diskutere live med andre om forskjellig ting. Selvfølgelig til en viss grad.

Jeg hadde ihvertfall vært der hver gang/dag :P

Alfred.Woodden

Har igrunn vært usedvanlig stille på rykte/lekkasje-fronten før WWDC i år.

Ramgad

Huff, gleder meg til å få vite om time capsule blir oppgradert med A5-brikken :) :bitchin:

ddybings bilde

ddybing

Bare rundt 2 1/2 time igjen nå :D

i-Simens bilde

i-Simen

Buhuu, jeg skal spille fotballkamp kl 19.00. Vet noen om de tar opp pingLive og sender det i reprise? Dårligst mulig tid å spille kamp på...

ddybings bilde

ddybing

Var ihvertfall slik sist gang, så tipper at det blir sånn nå også.

sirSnoll

Ta og kom dere inn på appleeventnor på iChat! :)

ddybings bilde

ddybing

I`m in :-)

stigzys bilde

stigzy

Hadde ikke vært feil med ny Airport Extreme nei! Har en nå som jeg har hatt over 2 år, og alltid kjekkt å bestille nye apple produkter :-D Til nå dette året så har det blir iMac og TV2 på meg, og nye iPhone senere på året :bitchin:

G3enohPi

Prøver å gå inn på appleeventnor i iChat, men får følgende beskjed:
"Navnet på rommet er ufullstendig."

Hva skal jeg gjøre?

ZerBoxs bilde

ZerBox

Noen som vet om det blir live videostreaming?

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

I så fall hadde den vært her: http://events.apple.com.edgesuite.net/1103pijanbdvaaj/event/index.html
Men det er ikke noe annet enn eventen fra mars i år.... så det ser dårlig ut med livestreaming dessverre.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Har igrunn vært usedvanlig stille på rykte/lekkasje-fronten før WWDC i år.

Hæ? Tvert imot, det har aldri vært så mye info i forkant. Apple har jo, for første gang i historien, selv gått ut på forhånd og sagt hva det skal handle om.

djxfades bilde

djxfade

Utrolig skuffet over Lion. Og det værste er at det kun blir App Store oppgradering tilgjengelig. Tror de har gjort ett utrolig dumt valg der. Totalt uintressert å kjøre en oppgradering, skal ha clean install

nicho

Nå må du ikke være så pesimistisk. Det er helt sikkert mulig å gjøre en Clean Install, legge over fila på en minnepenn feks?
EDIT:
iOS sin 'reminder'-funksjon er jo genial!!

djxfades bilde

djxfade

Ja, men skal jeg da altså måtte laste ned hele driten på 2-4 GB hver gang jeg ønsker å reinstallere, eller harddisken min tar kvelden? Trist å se at Apple nedprioriterer Mac plattformen. En USB minnepinne som på MacBook Air hadde vært bra nok for meg...

nicho

Nei, du laster da ned "dritten" bare en gang, du trenger jo ikke bruke minnepennen lenger siden du har AirDrop :-)

djxfades bilde

djxfade

Så er det jo heller ikke alle som er så heldig at dem har mer enn en Mac ;)

nicho

Du trenger ikke to Macer for å installere Lion, jeg mente at du trenger ikke bruke minnepennen like ofte som før, så du kan bruke din til OS-installeringen.

-Evens bilde

-Even

Noen som vet når developer-utgaven kommer i App-Store? iWant it!

kontorstol1s bilde

kontorstol1

Er det ikke flere som irriterer seg grønne over at Apple enda ikke har klart å få lagt inn ukenummer i Kalender?

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Ukenummer i kalender er ganske spesielt for våre breddegrader, ikke sikkert Apple ser vitsen i å implementere det (hvis de i det hele tatt er klar over at det er en ønsket feature).

kontorstol1s bilde

kontorstol1

Fortsatt en smule spesielt da alle andre selskaper har dette, og det kan da ikke være vanskeligste å legge inn i Kalender..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai