Apple lanserer Final Cut Pro X

Apple lanserer Final Cut Pro XApple lanserte som forventet i dag sin største oppdatering av Final Cut Pro. Oppdateringen, som Apple allerede har vist fram til Pro-brukere av programvaren, er en total omskriving og mye er endret fra de tidligere versjonene.

Den hyggeligste endringen er kanskje prisen - nå koster Final Cut Pro X kun NOK 1699,- i Mac App Store.

Final Cut Pro har lenge vært forbeholdt proffene, mye på grunn av en svært høy prislapp. I dag har Apple lansert neste generasjon av dette verktøyet for profesjonell videoredigering og fra og med i dag blir nok markedet for denne typen programvare snudd på hodet. Apple har nemlig redusert prisen kraftig. Final Cut Pro X koster kun NOK 1699,- i Mac App Store. Tidligere kostet Final Cut Studio NOK 8990,-

I hjertet av nye Final Cut Pro finner vi Magnetic Timeline, en sporløs tilnærming til å redigere opptakene som lar deg legge til og arrangere klipp der du vil ha dem.

Hele verktøyet er mer eller mindre skrevet om fra bunnen av og har et helt nytt grensesnitt. Dette vil nok definitivt være en utfordring for erfarne brukere, men samtidig skal terskelen for iMovie-brukere som ønsker å oppgradere være mindre.

Final Cut Pro X er det største fremskrittet i Pro videoredigering siden det originale Final Cut Pro. Vi har vist den fram til mange av verdens beste Pro-brukere og de har blitt svært imponert

sier Apples Philip Schiller i en pressemelding.

Final Cut Pro X er også endelig en 64-bit app, noe som betyr at applikasjonen endelig tar full nytte av den nyeste Mac-hardware. Final Cut Pro X bruker også multi-threaded prosessering og GPUen på grafikkortet ditt for bakgrunnsrendering og sanntidsavspilling. Final Cut Pro X inneholder også verktøy for lydredigering og fargekorreksjon, og suppleres av Motion 5 og Compressor 4. Begge disse applikasjonene er tilgjengelig i Mac App Store for NOK 279,- hver.

Final Cut Pro X

Final Cut Pro X

Final Cut Pro X

Final Cut Pro X er tilgjenglig for NOK 1699,- i Mac App Store. Du kan også lese mer om Final Cut Pro X, Motion 5 og Compressor 4 hos Apple.

CMarker

Kanskje top gear får seg ett nytt redigeringsprogram :p

Herman1

Håper ingen som kjøpte Final Cut Studio i går for den gamle prisen ble skuffet i dag..! Personlig ble jeg glad. Trur eg...

Hilsen

Dag N

Hva tenker dere om seriøs fargeredigering i X utgaven? I studio følger programmet Color med. Er det bare en ny utgave av Final Cut Express?

Macoldis (ikke bekreftet)

Hei

Dag N
Hva med å lese artikkelen før kommentering!!
====Final Cut Pro X inneholder også verktøy for lydredigering og fargekorreksjon, og suppleres av Motion 5 og Compressor 4.======

--------------
Den er allerede lastet ned + Motion og Compressor
Kjører den nå på en 8 core Mac Pro
Den fungerer fint med multi-threaded prosessering og gir full blås på alle 16 thread
Det var et stort fremskritt
Maskinen er boota i 64 bit og kjører Final Cut Pro som en drøm

Macoldis

alekstef

Det er ikke noe seriøst med dette programmet. Med all funksjonaliteten den mangler, blir det ikke noe mer enn iMovie Premium :P Den har ikke engang baklengs kompatibilitet med FCP7! Ingen XML-støtte, ingen multicam, ingen Color eller Soundtrack Pro. Jeg holder meg til FCP7 til de slipper et skikkelig program.

admins bilde

admin

@alekstef

Som proffe FCP-brukere nok har innsett så starter Apple på nytt. Programvaren er helt ny - alt er skrevet på nytt. Funksjonene som du etterspør kommer garantert etterhvert.

Amishen

Så hva er det FCP 7 har som ikke FCP X har? Kan du fortelle meg det? FCP støtter jo eksterne programmer. Så du kan vel bare bruke Soundtrack sammen med FCP X?

alekstef

Ja, jeg håper at det kommer etter hvert, som du sier, men det ser jo ikke direkte lyst ut for det.

Amishen: Det blir en mye tyngre arbeidsflyt å bruke Soundtrack Pro og Color helt separat fra FCP. I FCPX finnes det ingen integrasjon mellom disse. Jeg jobber daglig med dette, og da er det greit å ha støtte for diverse. Systemer som f.eks. CatDV er avhengig av XML-støtte - dette, og et utall andre programmer får man ikke brukt med FCPX.

Jeg tviler ikke på at FCPX ser lekkert ut for folk som ikke jobber profesjonelt med dette, og jeg respekterer at FCPX er nok for deg som det er, men det blir unødvendig å påstå at det ikke er noe problem. FCPX er greit for lek, men egner seg ikke i den profesjonelle verden (enda?).

magnus99

Hvis du kjøper dette via App Store. Kan du installere det på flere maskiner?
F.eks macbook pro og en macpro?

Amishen

@alekstef Sant nok, jeg får de verktøyene jeg bruker, som er FCP og Motion. Linken mellom de er fremdeles der. Og redigeringsverktøy for lyd får jeg via FCP X. Jeg ser poenget ditt, men FCP X er fremdeles ikke like håpløst som alle vil ha det til. Jeg tipper det er mange som bruker FCP profesjonelt som synes FCP X er bra. Men noen får muligens en bumpy ride.

Men bare one more thing: Ettersom jeg vet så er vel ikke Soundtrack Pro det "beste" verktøyet i verden innenfor lyd? Dersom man benytter et annet program, som ikke er i FCP Studio-pakken, er det ikke da ett fett om man benytter FCP 7 eller X? Eller har flere eksterne programmer like gode integrasjoner med FCP som FCP Studio-programmene?

@magnus99 Ja for privatpersoner, men det er ikke samme vilkår for bedrifter

Herman1

Spørsmål: Gjelder fremdeles klausulen om at man kan laste ned en tilleggskopi av programmet til sin bærbare når man i utgangspunktet kjøper og laster ned til stasjonær maskin?

Hilsen

Amishen

Kjøper man et program i App store så skal man vel kunne det.

"Individual users can purchase a single license to use on multiple machines that they own, while business users will need to purchase one license per machine. Volume education pricing is available for purchase by institutions only."

http://www.engadget.com/2011/06/21/apple-final-cut-pro-x-now-available-on-mac-app-store/

naturviten

Betyr dette at det ikke vil være mulighet - eller noe poeng - å oppgradere fra tidligere studio-versjoner? Beklager at jeg ikke er helt med her, men jeg har FCP studio 2 og er litt usikker på hvordan jeg skal forholde meg til den nye versjonen.

Amishen

Tror ikke du kan bare "oppgradere" prosjektet ditt til FCP X nei. Må isåfall start from the beginning, ettersom jeg har skjønt dette.

palegolas

Viss Color Board i FCPX er basert på algoritmer frå Color kan det bli veldig triveleg. Color held ganske sofistikert kvalitet, spør du meg. Viss det er basert på det tullet Color Corrector 3-way frå FCP7 så vill det garantert bli veldig ille.

SoundTrack Pro har eg aldri likt så det blir herleg å slippe å sjå det ;)

For meg personleg er det store nye native H.264 DSLR redigering. Wohoo! (Og den timelinen ser flott ut.. Har egentleg alltid hata den gamle ;)

Firestones bilde

Firestone

Hva med eksportering til DVD....? Og ikke minst editering av DVD-menyer og slikt?

Konvertitt

Har ventet på denne utgivelse. Jeg er amatør helt igjennom og har bare brukt imovie. Men bruken er dappet av da jeg ikke er helt fornøyd med imovie.
Når jeg importerer film fra mitt DV kamera ( ja jeg vet det er gammeldags nå) så komprimerer imovie filen såpass at jeg egentlig ikke har lyst å vise den endelige filmen på tven min.

Hvordan er final cut pro x i forhold til dette. Vil jeg her ha et akseptabel sluttprodukt uten denne komprimeringen? Noen komentarer?

Macoldis (ikke bekreftet)

Hei

Har nå lasted ned final Cut Pro X, Motion og Compressor på 4 maskiner fra samme konto

Vær litt OBS på at FCPX ikke går på alt av maskiner
http://support.apple.com/kb/HT4664

Ellers litt om de nye prog for dem som lurer
http://www.apple.com/no/finalcutpro/

http://www.apple.com/no/finalcutpro/compressor/

http://www.apple.com/no/finalcutpro/motion/

http://www.apple.com/no/finalcutpro/top-features/

Macoldis

Macoldis (ikke bekreftet)

Hei

Tittet litt rundt før jeg fant manualer i PDF format
Er manualen i PDF av interesse så er linken her
http://support.apple.com/kb/HT4664

For Motion og Compressor så er det bare å klikke (etter at du er inne på manual siden) øverst til venstre på PDF symbolet og med skriften User Manual for å få opp PDF filen
....Linje rett over "Welcome to Compressor"--- "Motion".......
For Final Cut Pro X må du klikke på printer symbolet oppe til høyre og velge "book" så kan du velge "save som PDF"

Håper det ikke ble bare rot men var forståelig

Macoldis

FinalCut

Jobber mest med flerkameraproduksjoner, så foreløpig er FCPX ikke brukbart.

Har for så vidt kjøpt det, og liker hvor effektivt programmet bruker maskinens CPU og GPU, presisjonseditoren og "Synchronize clips"-kommandoen for DSLR-arbeidsflyt, men det er store mangler foreløpig. Eksempelvis muligheten til å eksportere audio som OMF/AAF for etterarbeid i Pro Tools og EDL for de som har med telecine-selskaper å gjøre. (Ja, det er faktisk de som fortsatt jobber med fysisk 16 og 35mm. film.) Dette er ikke et program som enkelt kan implementeres i produksjoner med profesjonell arbeidsflyt.

Ryktene skal ha det til at Apple kommer til å slippe små oppdateringer ofte, så vi får håpe at funksjonaliteten vi savner kommer ganske snart. Men foreløpig er det FCP 7 som gjelder!

Gautiss bilde

Gautis

Hm. Tok ikke mange sekundene fra jeg så på Mac1 via Facebook at FCPX var kommet, til jeg kjøpte den. Ser DRITSPENNENDE ut. Men, jeg opplever bugs. Den kræsjer litt, den har problemer med import av filene fra iMovie, og funksjonen Reveal in Finder virker ikke. Det skjer ikke noe.

Andre som har fått teste ut?

tomplas bilde

tompla

Dette burde være interessant lesning for de med interesse for FCPX. Postet av Larry Jordan i går.

http://www.larryjordan.biz/app_bin/wordpress/archives/1505

Audioslave

Det er vel bare meg som har oversett noe, eller er det kun mulig å sette clip speed til 2000 %?

appsdings

Macoldis:
finner ingen manual her jeg" http://support.apple.com/kb/HT4664" ???

Janniz

Har brukt Final Cut Pro i mange år nå, og driver med proff/semi proff videoredigering. Lastet ned Final Cut X bare for å prøve, og ble sværet skuffet. For oss som bruker Mac til prosfesjonell video/bilde og musikkbehandling ser det desverre ut som at vi blir skviset ut av Mac's softwaresegmenter.
Uten å ta særlig for mye i, vil jeg si at Final Cut X ikke fortjener navnet sitt engang, det burde hett iMovie Pro. Dette programmet er myntet på at hvem som helst skal lage video uten noen som helst forkunnskaper, og jeg tror desverre at det slik vi kommer til å oppleve apple i fremtiden. Dette er nok ikke uten grunn, ettersom apple garantert tjener mere på at amatører også skal få prøve seg som "digitale kunsnere" og vi som tilhører de som driver med dette på ett proft plan er ikke lenger med.
Alt skal være like enkelt som iOS, se bare på Lion.
Lion skimter med at alt er enkelt og overgangen fra iOS til Mac skal være sømløs. Greit nok, men la i allefall ikke vi som bruker Macene våre til proffe ting bli satt i skyggen.
Jaja, vi får se hva fremtiden bringer.
Til alle dere som bruker macen til proff videoredigering kommer jeg med ett godt råd: IKKE LAST NED FINAL CUT X!

hen9ngs bilde

hen9ng

Er jeg den eneste som opplever at det kræsjer når jeg prøver å legge til overganger?

hen9ng

ggt667s bilde

ggt667

Nå som det kan se ut som Apple har forlatt proffmarkedet, blir NovaCUT, det neste for proffe på video? http://www.youtube.com/watch?v=CVrnKRQVsoE

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai