Apple svarer på Final Cut Pro X kritikk

Apple svarer på Final Cut Pro X  kritikkI forrige uke lanserte Apple Final Cut Pro X i Mac App Store. Selve lanseringen gikk i og for seg bra, men tilbakemeldingene på programvaren er svært delte. En stor andel av profesjonelle brukere er svært kritiske til utviklingen av Final Cut Pro.

Som vanlig har Apple holdt seg tause, men nå tar de bladet fra munnen og svarer på en del av kritikken.

Kritikken av Final Cut Pro X har ikke vært nådig og tar man en titt på tilbakemeldingene i Mac App Store. Mange av tilbakemeldingene er svært negative og spesielt profesjonelle brukere har vært i harnisk. Klagene har vært såpass store at Apple faktisk har refundert kjøpet av Final Cut Pro X for flere de som har klaget mest høylytt.

Tilbakemeldinger på FCPX

Klagene har stort sett dreid som om manglende muligheter for import fra Final Cut Pro 7, ingen XML eller plugin-støtte og et grensesnitt som ligger nærmere iMovie enn tidligere Final Cut Pro. Profesjonelle brukere hevder at Apple har ødelagt Final Cut Pro med den nye X-versjonen. Også tidligere Apple-ansatte har hevdet at Apple ikke bryr seg om profesjonelle brukere og at Final Cut Pro X er et godt eksempel på dette.

Apple på sin side sier at dette er starten på en ny evolusjon og Final Cut Pro X er versjon 1.0 av et nytt program. Selskapet lover hyppige oppdateringer som skal besvare flere av de mest prekære manglene, deriblant XML og flerkamerastøtte. I går la de også ut en FAQ som besvarer mange spørsmål som profesjonelle brukere har hatt.

Er du fornøyd med Final Cut Pro X?

Wavelengths bilde

Wavelength

Apple går jo en vei:
-> Mot menigmann -> Vekk fra de profesjonelle.

ggt667s bilde

ggt667

Det er bare å se på serverprogramvaren til Apple, den ser ut som en ramp som rekker tunge og viser deg fingern, én gang med hver hånd.

svanos bilde

svano

...eller bruken av glossy skjermer (her har de i det minste gitt valg om matt på laptopene, men for ekstern skjerm vil jeg heller ha en gammel ACD 30").

Firestones bilde

Firestone

Skjønner ikke hvilken verden de har vært i.... de kunne jo like greit ha lansert en ny versjon av iMovie og bare skrapa FCP for alltid..... Jeg kommer i allefall til å be om å få refundert FCP, for dette programmet har ikke jeg bruk for i allefall....

Jeg ønsker et program som jeg om så kan ha FULL manuell kontroll over, og ikke noe automatikk som hele tiden skal gjøre livet lettere for meg..... jeg har fremdeles et hode som fungerer høvelig normalt.

Enig med det som ble skrevet om OS X server ovenfor..... hvorfor skal de hele tiden gå bort fra de profesjonelle, og ikke tilby noe i enterprise-markedet?

En av hovedgrunnene til at jeg kjøpte Mac for mange år siden var nettopp FCP... men nå kan jeg jo like greit kjøpe en hvilken som helst PC for å kjøre Avid eller noe lignende på... synd, synd og atter synd.

BlueWastes bilde

BlueWaste

Jeg likte ikke da de skrapet meningen med "MacBook Pro", og jeg liker heller ikke denne utviklingen. Jeg forstår ikke helt hvorfor de skal gjøre alle produktene sine så "enkle" at Ola Normann kan bruke de. Jeg likte det godt da de delte "Ola Normann"- produkter og profesjonelle produkter. Og jeg er helt sikker på markedet er der for begge to!

Uansett.. Synd å se selskapet gå i denne trenden.

spiffers

Apple is becoming the iCompany. Alt fokuset er mot konsumentsegmentet, det er ikke penger i de få pro-brukerne, mens gjennomsnittspersonen er det jo så mange flere av. Så da er det bedre å selge et gjennomsnittsprodukt til en gjennomsnittspris til en gjennomsnittsperson i et høyt volum enn spesialiserte produkter til en smal nisje.
Det er utrolig trist for "oss" som befinner oss i en slik nisje, men så utrolig bra for den vanlige mann som nå kan lage "pro" filmer i sin Final Cut.
For mange var nok dette The Final Cut, de vil slikke sine sår, og gå over til dem som prioriterer "pro" segmentet. Før ville jeg nok sagt "hei Avid!", men nå ser leketøyet Premiere mer "pro" ut enn iMovie X. Hadde bare Adobe ikke dradd med seg så enormt med bloatware. *sukk*

Firestones bilde

Firestone

Må si jeg er veldig spent på om f.eks NRK noengang kommer til å jobbe med Final Cut Pro X.....

kajac2

Apple har innsett at det å følge Microsoft sin strategi lønner seg. I stedet for å lage produkter for spesiellt intereserte, slik Final Cut Pro er, lager de produkter som vil selge mye. Og denne trenden har økt veldig mye etter lanseringen av iPhone, selv om det så vidt startet med iPod.

La meg presentere "Onkel Skrue-prinsippet": Jo mer man har av noe, jo mer vil man ha. Jo mer penger Apple tjener, jo mer har de lyst å tjene. De vraker gjerne de proffe brukerne, fordi det er mer lønnsomt å lage iPader og MacBook Air-maskiner.

For min del er Apple dødt og har vært det lenge. Når jeg ble interesert i Mac levde Apple for brukerne sine. Nå lever de for å tjene mest penger og bli størst.

Jeg vil anbefale folk å se denne gamle reklamen. Gjett hvem som er big brother nå. Det er faktisk en enorm sannhet i sitatet under.

Ironic that Apple became the most closed, controlling, company of them all with millions of mindless drones ready to scoop up every latest overpriced piece of crap to come out, simply because Big Brother opens His mouth.

ggt667s bilde

ggt667

Hva velger man da? Jeg syns Apple snart er nede på Microsoft nivå.

toreFla

Det var veldig godt å lese kommentaren til Kajac2. Det betyr at jeg ikke er alene om slike tanker.

Deltar forresten i et veddemål om når tid Apple finner ut at en må legge inn kredittkort info når en installerer MacOS. Og for første gang på over 10 år så deler jeg oppfatning med Mac-haterene.

Personlig så har jeg sluttet å anbefale Macmaskiner. Jeg har heller ingen planer om å kjøpe noe Macprodukt.
Men det er som å miste en gammel og kjær venn. Jævlig tungt

Firestones bilde

Firestone

Ja jeg hiver meg faktisk på og synes kajac har et godt poeng i det han skriver.... det begynner å gå for langt nå..
Det var utrolig morro i den tiden rundt lanseringen av MacOS X 10.3 Panther spesielt....Alle husker vel "WOOOOOW" fra salen når Steve introduserte Exposé for første gang? :)

Men etter at det ble så utrolig mye fokus på iPod og iPhone, så har det bare gått nedover synes jeg med mitt forhold til Apple.
Bevares, de har gjort en fantastisk jobb med disse produktene, det skal sies... men jeg liker dårlig den snikinnføringen de driver med nå hvor de skal kontrollere alt gjennom iTunes til syvende og sist.
Til og med MacOS X havner nå der, og gudene vet hva.... plutselig vil vi ikke kunne laste ned programvare fra et vilkårlig nettsted og installere i MacOS X plutselig fordi ALT skal gå gjennom App Store slik som i iOS? Da er det i allefall takk og farvel Apple fra min side også... jeg trodde aldri jeg kom til å skrive det jeg nettopp skrev.

Spørsmålet er bare: Hva i all verden slags platform skal man havne over på når man ikke lenger gidder å holde på med OS X lenger?

Utrolig trist.....

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Dersom navnet hadde vært iMovie pro så hadde det vel vært minst fire stjerne, da hadde nok mange tenkt, endelig en brukbar iMovie.
Jeg er interessert nok i data til og skjønne at iMovie ikke er så bra men at det knuser det Microsoft byr på, Windows movie maker. DET ER NOE DRITT. Jeg aner ikke hva XML er og syntes egentlig at finale cut pro x virker bra. Endelig et program som ikke er altfor dyrt og altfor avansert, med et nytt gransesnitt som er lett og venne seg til hvis du tidligere har brukt iMovie.
Jeg tror på at dette er framtiden, at man vil få mye mere profesjonelle hjemmevideoer uten og bli ruinert. Jeg syntes bare at Apple har blitt bedre og bedre etter iPhone og iPad. Lion syntes jeg er genial og knuser SnowLeopard i hastighet.
Jeg syntes det er bra At de gjør det enda enklere for blandt annet idioter som Mamma og pappa. Pappa er ingen datafreek men han elsker iPhoto forde det gjør det så enkelt og holde styr på bildene og så elegant og vise de fram og så lett og få et godt resultat ved og trykke kun en knapp, forbedre.
Han elsker også hastigheten og stabeliteten til Mac og har ikke angret et sekund på kjøpet av iMacen som jeg overtalte han til. Hadde det ikke vært for meg hadde han fortsatt slit med Windows.

Jeg har også en kompis som alltid har hatet Mac. Han har sakt at det er noe overprisa dritt.
Nå i forie uke hjalp jeg han og legge inn Mac OS X SL på PCen hans og etter tre dager prøvde han igjen Windows for å sammenligne. Nå var ikke lenger Windows 7 hans favoritt. Noe treig ubrukelig laggene dritt.

Jeg skjønner at noen syntes at dette er en dum vei og men jeg tror aldri at OS X vil bli lokka for tredjepartsprogrammer. Det vil føre til et enormt brukertap og da vil det jo ikke gå an og kjøpr Windows eller Linux noe som blir uaktuelt. Hadde dette vært en framtidsplan ville nok Apple aldri gått over til intell.

alekstef

Jeg er også enig med kajac2, og har egentlig sett dette komme på lang avstand. Utrolig kjipt å måtte gi opp noe som fungerer utrolig godt for meg hittil, og det er veldig vanskelig å vite hvor veien videre går. Én ting er helt sikkert, og det er at Microsoft og Avid ikke er alternativer jeg er villige til å utforske. Det greier jeg ikke. Premiere er for umodent.

Hvis ikke Apple tar seg sammen, håper jeg noen ser verdien i dette markedet, og tar over Apple sin rolle her. Jeg betaler gladelig doble Windows-priser for et UNIX-basert OS på nivå med OS X, som fortsetter i den retningen Apple en gang hadde, både med tanke på OS X Server, og profesjonelle programmer (Shake og Color blant annet, som de bestemte seg for å drepe). Jeg er sikker på at det er flere som jobber med dette, som er enig med meg. Hvis noen har løsningen, så blar jeg opp.

kajac2

Når jeg begynte med Mac var operativsystemet "åpent". At kjernen i OSX var Open Source var en av tingene de reklamerte med på siden sin. Det skulle være gratis å utvikle programmer til Mac med Xcode, i motsetning til Windows der Visual Studio kostet penger. Det fantes et betalt medlemskap, men det skulle alltid være mulig å gjøre det gratis også. I dag koster Xcode penger. Enten via App Store eller via ADC. Og jeg kan nesten garantere at om kort tid vil Mac App Store være eneste mulighet til å installere programmer på Mac. Det er svært synd hvis det skjer, men det ligger i kortene. Apple har innsett at de kan kontrollere brukerne, og det ser ut til at de vil utnytte det til fulle også.
Slik det er nå blir nok min MacBook min siste Macintosh, og sansynligvis mitt siste Apple-produkt. Jeg heller anbefaler ikke Mac til folk lenger. Jeg vil ikke anbefale en maskin der et stort, internasjonalt selskap skal bestemme hva du kan bruke den til (satt på spissen). Det er nesten så jeg tenker det ville vært best om Steve Jobs tok seg en "feire" fra Apple, slik at Apple kanskje fikk kontakt med jorden igjen. Steve Jobs er blitt til "Big Brother" fra 1984-reklamen. Men disiplene hans klarer bare ikke å se det.

Apple lager nå produkter for dumme folk som trenger noen som passer på og kontrollerer dem. Apple lager produkter for småunger.

DeeWox

Synsing, synsing, synsing...

Vassago

Hvor mange av dere har egentlig prøvd programmet...? Og da mener jeg ikke at dere har prøvd å bruke det som gamle FCP for så å bli frustrert, gi opp og komme hit for å klage på at det ligner på iMovie?

Jeg har brukt FCP i over 10 år, og kommer ikke til å slette FCP7, men jeg leker litt med FCP X, og synes faktisk det virker interessant (ikke som ferdig produkt i dag, men som potensiale).

hawk0ns bilde

hawk0n

Her var det mange tårevåte øyne. Ok det altså, men dette blir nesten komisk.

La det gå litt tid... se det an... FCPX er versjon 1.0 og vil i kommende oppdateringer bli proppet til randen av funksjonalitet. Utgaver som har vært, vil være minstekravet til sine etterfølgere.

Selv har jeg ikke kjøpt FCPX enda, men sitter på gjerdet og venter. Det kommer omsider dit det skal være. Garantert.

Når det er sagt, er jeg ikke fremmed for stormen av klager og sutring siden lansering. Dette fører til skjerpings og muligens fortgang i allerede eksisterende planer hos moderskipet... så fortsett med det.

- Håkon

alekstef

Jeg ser ikke så lyst på disse fremtidsplanene til Apple. Når de henviser til Automatic Duck for diverse funksjonalitet, så viser det hvor de vil. Jeg betaler ikke $200 for å få muligheten til å eksportere AAF/OMF/EDL. Det bør være integrert i programmet. Og jeg spyr av hele events-browseren. Det er akkurat som iMovie, og jeg klarer virkelig ikke å bruke det på den måten Apple har tenkt. I tidligere versjoner av FCP kunne man gjøre ting på sin egen måte, i hvert fall. Nå får man en arbeidsflyt trykket ned i halsen av Apple.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Dere glemmer at det Apple som lagde produkter for «spesielt interesserte» var nær konkurs, og at markedet for profesjonelle, «kreative» programmer kollapset for snart 10 år siden (se til sammenligning på Adobe, og hva som har skjedd der når det gjelder prisnivå og oppgraderingstakt.)

Apple er på ingen måte «dødt». De siste 10 årene har de revolusjonert måten musikk og video blir distribuert og presentert på. Men man kan si at de har lagt om fokus fra produksjon til presentasjon.

Når det gjelder forbrukerprodukter, har hovedårsaken i suksessen vært at de har gitt beng i IT-bransjens konkvensjoner om hvordan ting skal gjøres, og laget løsninger som fungerer uten at brukeren må sette seg inn i teknologien. Det ser ut til at de nå også forsøker dette overfor profesjonelle brukere. Men profesjonelle brukere er konservative, og de har investert mye i eksklusiv kompetanse. Profesjonelle har alltid motsatt seg nye verktøy som gjør jobben enklere. Noen forfattere bruker fortsatt skrivemaskin, og det har opp gjennom årene vært mange diskusjoner om hvordan elektronisk tekstbehandling har ødelagt litteraturen...

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Her var det jo reneste klagekoret, og nærmest en uniform «ting var så mye bedre før» holdning. Det er trist.

Det er sjelden slik at ting faktisk var mye bedre før, og her tror jeg man lar seg rive med en smule av skuffelsen over forventninger som ikke helt ble innfridd. FCPX er, som det sies, versjon 1.0 av et helt nytt program. Selvfølgelig kommer dette til å utvikle seg på feature-siden. Apple kan være mye rart, men dumme er de ikke. Og, bare fordi man ikke lenger kan jobbe på akkurat samme måte som man gjorde før, så hvorfor ikke dermed ta et skritt tilbake og se om ikke de nye verktøyene muliggjør enda mer effektive arbeidsflyter?

Bekymring og usikkerhet rundt FCPX er jo så klart forståelig, all den tid vi vet forsvinnende lite om hvor Apple tenker seg. Men å gjøre problemet altomfattende for OS X plattformen som helhet og ende opp med en eksistensiell krise («hvor i all verden gjør jeg av meg nå?») blir i overkant dramatisk.

martiiin

Her kan dere jo ta en titt på hvordan TBS sammen med Conan O'Brien syntes nye FCPX var å bruke. Helt toppers!! http://www.youtube.com/watch?v=LxKYuF9pENQ

Herman1

Alt må gå opp, alt må gå ned. Det som går opp vil snart måtte ned, det som er nede må snart reises opp... Så sært kan man si det. Ellers er det veldig interessant å se at etterhvert som Apple blir store og ikke bare henvender seg til det som av andre ble betraktet som eksklusivt interesserte, er nettopp følelsen av eksklusiv ivaretakelse i ferd med å viskes ut til fordel for det man betrakter som det mer vanlige. Jeg tror dette skyldes at vi egentlig er blitt litt bortskjemte her i Apple-kroken, alt er egentlig så bra at det ikke kan bli bedre, samtidig som myten om at Apples produkter er overperfekte har styrket seg. Folk kjører over maskinen sin med bil og spør etterpå om hvorfor den ikke virker lenger eller om det går på garantien. Andre leire vil nådeløst ha det til at "nå finnes det enda en virus/trojaner for Mac" fordi de vil angripe profesjonaliteten i Apples produktinnhold. Apples produkter går hånd i hånd med alle andre produkter i andre leire for den samme prisen. Det er bare det at flere og flere synes at Apple passer for dem.

Hilsen

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Det er forøvrog ikke slik, at Apples produkter tvinger brukerne inn i bestemte bruksmåter mer enn andre IT-produkter. Alle IT-produkter tvinger brukerne inn i bestemte arbeidsmåter. At man har vendt seg til en bestemt arbeidsmåte, betyr ikke nødvendigvis at den er bedre enn den gamle. Ofte vil profesjonelle holde på mindre hensiktsmessige arbeidsmåter og utdaterte verktøy, for å forsvare kulturelle eller økonomiske investeringer i disse arbeidsmåtene og verktøyene.

Jeg driver ikke med videoproduksjon, og kan ikke mene noe konkret om den nye FCP-versjonen. Men argumentene som brukes mot den, er akkurat de samme som blir brukt hver gang Apple (eller andre) forandrer på vante standarder. Med få unntak har disse forandringene, fra Apples side, alltid vist seg å være kloke. Det er selvfølgelig mulig at den nye FCP-versjonen er et slikt unntak — men på meg virker det som om Apple har lært av de feilene selskapet har gjort, og det begynner å bli lenge siden de har gjort en slik feil.

johannesodeg

Det ordner seg etterhvert...

Se på iPhone. Versjon 1 var helt ok, versjon 2 bedre, versjon 3 enda bedre osv. Jeg viste fra første stund at iPhone ville bli bra men jeg ventet til 3gs før jeg kjøpte.

Slik blir det nok med FCP X også. Det vil komme nye og viktige funksjoner etterhvert. I mellomtiden kan FCP7 brukere fortsette med den versjonen de har.

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Et godt eksempel på profesjonell motstand mot nye og enklere løsninger, kan være konkurransen mellom Quark XPress og InDesign. Mange grafiske bedrifter holdt på Quark i årevis, fordi de hadde bygget opp arbeidsflyt rundt dette programmet og investert i plug-ins for avanserte funksjoner. «Vi kan ikke bruke de plug-in'ene vi trenger i InDesign» var et gjennomgående argument — mange profesjonelle så ikke at disse plug-in'ene faktisk lett kunne erstattes av innebygde funksjoner i ID. Om de oppdaget det, var mistroen stor mot funksjoner som ga resultater uten den tekniske kompetansen tilsvarende resultater krevde i Quark.

Idag er InDesign den suverene markedslederen, og Quark har måttet tilpasse seg den standarden InDesign satte. Få fagfolk ser noen grunn til å fikle manuelt for å oppnå ting de kan få automatisk.

thomasjojo

på slutten for apples status som noe BEDRE.
de skyter seg selv i forten, har blitt for grådige.

svanos bilde

svano

Det var da voldsomt til storm i vannglasset her da ;) Joda, Apple har hatt et skifte i fokus, men leverer da fortsatt strålende maskiner (selv om jeg som nevnt tidligere i tråden ikke liker glossy skjerm) og det beste OS-et som er på markedet (for servermarkedet skal jeg ikke mene noe her). Dette er da ikke undergangen.

NorwegianTechCast

Programmet er verdt pengene når du ser tidligere koster rundt 8000kr!
Dette går for Mye billigere!
Ta det med et smil, og bruk det som imovie pro.
Programmet anbefales : Til folk som filmer snutter med Ipod, ipad Etc.
og vil redigere litt kanskje en Ferie film ?
Anbefales ikke : Til proffe. rediferer heller kjøp tidligere programmer.

kajac2

Det er ikke undergangen, men det er en forandring jeg og mange andre Apple-brukere ikke vil være med på. Jeg personlig hater automatiserte oppgaver. Som perfeksjonist må jeg har 100% kontroll over det jeg gjør, og det gjelder de fleste profesjonelle. For semi-professjonelle og avanserte hjemmebrukere er sikker FCPX helt fint, men folk som lager "ordentlige" filmer og TV-programmer trenger nok noe mer avansert enn det FCPX kan tilby.

FCPX støtter ikke EDL, XML, OMF, prosjekter fra tidligere versjoner av FCP, mask én editing sequence pr. prosjekt, ingen support for multicam samt ingen support for tredjepars hardware. Alle disse funksjonene var støttet av FCP7, men det er bare multicam-support Apple planlegger å implentere i FCPX. Kilde

svanos bilde

svano

Bare for ordens skyld: min kommentar gjaldt 'dommedagsprofetiene' for Apple generelt. Video driver jeg ikke med så FCP skal jeg ikke mene noe om. Ellers kjenner jeg igjen behovet for kontroll i profesjonelle bruk. Selv bruker jeg Apple sin hardware og operativsystem. Programvarebehovene mine dekkes i hovedsak av andre.

moslien

Jeg er i kategorien som hadde "vokst fra" iMovie og tenkte å oppgradere til enten FCP7 eller Express. Av tidsmessige årsaker syntes jeg begge var tungvinte å lære seg, men heldigvis annonserte Apple FCPX før jeg kjøpte noen av de. For en "avansert hjemmebruker" som meg er jeg foreløpig veldig fornøyd med FCPX!

Litt ulikt og uprofesjonelt avApple å gi ut et program som kræsjer flere ganger om dagen men. Skal gi dem litt tid, bra start!

Du

Det var faktisk da Final Cut Pro X ble annonsert at jeg tok steget og switchet for første gang. Fra Mac til Windows, altså.

rattata12s bilde

rattata12

@Du, hvorfor det? OSX er 100 ganger bedre enn Windows, og Adobe får man jo på Mac også, så ser ikke helt problemet.

kajac2

Windows 7 er upåklagelig bra, og synes ikke OSX er spesielt mye bedre. Selv om Windows 7 ligner Vista, er 7 langt mer brukervennlig, stabilt, og raskere. Og mens OSX Lion vil kreve minimum Core 2 Duo, vil Windows 8 kreve det samme som Windows 7, som vil si at det vil kjøre godt over brukbart på min gamle PC fra 2001. Slå den, Apple!

Så ja, Windows er blitt et reellt alternativ til Mac. Og for de designbevisste får man PCer nå som ser minst like god ut som Mac.

iBjorns bilde

iBjorn

For ordens skyld, Windows 7 er veldig langt ifra "upåklagelig bra".

btorbo

kajac2

Helt uenig :)
Det er det beste systemet fra MS hittil, og er absolutt en verdig konkurrent til OSX.
Hvis du mener noe annet har du ikke testet det ordentlig :)

iBjorns bilde

iBjorn

Jo. Fortsatt bajs.

btorbo

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Jeg "tester" det hver dag og må nok si meg enig med btorbo her.

Windows 7 og Office 2010 er vel noe av det værste jeg har brukt fra MS pr nå og jeg har arbeidet med MS i alt for mange år. Det er deilig å komme hjem og begynne å jobbe effektivt uten feilmeldinger, programmer som avslutter helt plutselig osv. Om jeg laster ned programmer eller andre ting jeg vil installere så forsvinner plutselig bare installeringsvinduet... jo det er der, men ja det ligger plutselig bak det aktive browservinduet og det er jo selvsagt i fullskjerm....
Kan vel fortsette, men det er sent og jeg er ferdig med jobb for i dag så nå er det senga. (Ja, jeg jobber heller hjemmefra Macen når jeg kan)

DeeWox

Synest det er ironisk at dei kallar det "Windows" når det er det operativsystemet med dårlegast vindubehandling.

iBjorns bilde

iBjorn

For ikke å snakke om slagordet "Life Without Walls"...

[url=http://farm4.static.flickr.com/3102/2869024935_f308172715_o.jpg">

btorbo

appeltje

Hvordan programmet kommer til å bli i fremtiden, det veit ingen. Jeg for min del hopper over denne versjonen. Den mangler for mye. Ikke kan jeg jobbe med gamle prosjekter, plugins virker ikke. Jeg har også lest at jeg ikke selv kan bestemme hvor jeg vil ha filene. Render filer, audio-filer og videofiler er man tvunget til å oppbevare i samme mappe, hvilket betyr at jeg vil måtte ha større arbeidsdisk. Ikke kan jeg stille inn tidslinja etter eget ønske hva gjelder "frame-rate" og "frame-size". Jeg har som sagt ikke prøvd det ennå, men har lest mye de siste dagene. Apple skryter av 64 bits FCP og henviser til compressor for konverteringer. Pussig da at nye compressor bare er 32 bit. Det er mulig at brukersnittet og teknologien er avlegs, men jeg tror mange brukere, deriblandt meg, ville ha foretrukket at Final Cut pro hadde fått en 64 bit oppdatering mer i stil av hva premiere fikk.

danibo77s bilde

danibo77

@toreFla Du må legge inn kredittkortinfo for å installere Lion :)

toreFla

Først så er det å beklage at denne tråden handler om både FCP og en mer generell kritikk mot utviklingen hos Apple. Den generelle kritikken mot Apple burde kanskje ha vært på en egen tråd i forumet slik at en kunne unngå litt av forvirringen. Men....

For meg har Apple gått fra å være de kule guttene (unnskyld til alle damer her på forumet), jfr 1984 reklamen, til å være som en timeshare selger i syden.
Nå er det selvfølgelig Apple sin fulle rett til å utvikle seg sånn som de synes er best. Og så langt så kan en jo si at de har hatt en kommersiell suksess.
Men naturligvis så har denne utviklingen gjort at noen ikke lenger føler seg hjemme i familien. Og det må de jo få lov til å gi uttrykk for.

Jeg synes ikke det er melodramatisk syting av de som spør hvilke OS en nå skal bruke. Har hatt samme følelsen selv i nesten ett år nå. Etter å ha prøvd en 3-4 distroer av Linux, uten å bli frelst, så har jeg også havnet på Windows 7 som det "beste" av de nye OS. Bortsett fra en startmeny som jeg synes er helt på ræva, så er det det beste som har kommet fra Microsoft siden 90-tallet. Men favoritt maskinen er fortsatt en gammel iMac med OSX 10.4.

Jeg er enig i at "alt var mye bedre før" er en farlig og som oftest lite produktiv holdning. Men historien har vel vist at alle "framskritt" ikke nødvendigvis er framskritt. Så av og til så er alt var mye bedre før en korrekt kritikk. Selv om det gjerne går en tid før en får aksept for en slik kritikk.

Så får en bare akseptere at der er noen som ikke forstår at det er en fordel å ha størst mulig kontroll med en maskin. Men på den måten så kan vi sikre oss at maskinen hele tiden er så rask som den kan være, og at en kan jobbe på den måten en selv mener er den beste og mest rasjonelle. Jeg er prinsipielt imot at det er programskaperen som skal bestemme hvor jeg skal lagre en fil, eller på hvilken måte jeg skal jobbe på min egen maskin.
Så får en igjen bare akseptere at der er noen som ikke forstår nytten av slikt.

svanos bilde

svano

Jeg blir litt nysgjerrig her ang alle "avhoperne", hva er det egentlig Win7 tilbyr som dere ikke får i OS X (snakker ikke om ting som snap, men mer avanserte behov det virker som dere har)?

Selv har jeg erfaring med OS X fra Jaguar og bruker nå Tiger, Leopard og Snow Leopard (brukt til foto/illu/grafisk, ikke film). Jeg ser at Apple som selskap har endret seg og jeg ser at Lion har elementer som virker som en "dummet ned" versjon av OS X, men jeg ser ikke noe som hindrer meg i å bruke OS-et som jeg alltid har gjort også.

Trim for de med SSD er det jeg selv kommer på som har vært en mangel..og fortsatt er begrenset til noen få disker?

rattata12s bilde

rattata12

Win 7 er det dårligeste OS som finnes der ute, XP er MYE bedre, Win 7 fungerer jo ikke, idiotisk mappe struktur, søking internt på maskinen er jo elendig. OSX er bedre på alle måter. (Ikke begynn med support av hardware)

Final Cut Pro X er helt ok, ikke noe mer, savner som dere full kontroll over hver sequence, XML, og ikke minst plugins! Men føler alt med Apple skal bli FOR lett nå for tiden, at selv en drittunge kan gjøre ting, det er de som tar intativet med å lære seg f.eks FCP7, som skal belønnes deretter med å mestre det, ikke bli straffet (FCPX) og føle at man jobber på stadiet med vanlige.

Ikke at jeg er noe pr0 eller noe, men har vert interessert i å lære meg det, og blir dermed skuffet over hvordan apple i det hele tatt har snudd om skuta angående "Pro" aps'ene sine. Se på Aperture, Lightroom er helt noe annet.

appeltje

Det er ikke nødvendigvis sånn at de bytter platform. Men en del hopper nok over til Avid eller Adobe's programvare. Det mange har sittet og ventet på forbedringer i forbinnelse med nytt Final Cut Studio, som Premiere allerede tilbyr. Folk har ventet ganske lenge nå på en oppdatering av programvaren de har jobbet med, og denne oppdateringen kom ikke. Isteden har de fått et slags iMovie på steroider, som mangler masse viktige funksjoner som tidligere var en selvfølge. Fungsjoner som er avgjørende for å kunne jobbe med programvaren i post-produksjons sammenheng, som for eksempel og kunnen eksportere lydfiler på en sånn måte at et lydstudio kan gjøre en slutt miks, print til tape etc.. Det har heller ikke kommet noe løfte om når disse tingene vil bli inkludert i programmet. Apple har spredd villedende reklame rundt om produktet, og folk føler seg latt i stikken. Dessuten har apple begynt å trekke tilbake det Final Cut studio 3 ut av hyllene i butikkene, samt og stoppe all videre støtte og utvikling av programmene. Hvis man velger å fortsette og jobbe med FCP studio 3 (final cut pro 7) og trenger lisens til ny maskin så er det blitt vanskelig, da programmet ikke er å få kjøpt fra apple lenger. Når neste generasjon av kameraer kommer på markedet er det ikke lenger sikkert at Final Cut 7 vil støtte disse.

ThomasV

Hvor ble det foresten av DVD Studio Pro? Forsvant det i dragsuget det også?
Fikk heldigvis sikret meg Studio 3 før det ikke var å få tak i lenger, men hva er planen her da, skal alt eksporteres til YouTube? DVD er faktisk ikke SÅ utdødd som Apple vil ha det til enda...

danibo77s bilde

danibo77

Installerte FCP X i dag og fikk meg en overraskelse... jovisst hadde jeg hørt det var en complete rewrite og at det skulle være en iMovie på steroider... men at det skulle føles ut som iLife ´12 hadde jeg ikke trodd.

Skjønner godt alle klagene nå... godt jeg har Studio 3 trygt installert fortsatt.. :)
Der blir den, ihvertfall en liten stund til, til vi ser hva som skjer med FCP X..

-Evens bilde

-Even

Nettopp kjøpt, førsteintrykket var ikke akkurat topp, får en iMoviefølelse med en gang- ikke helt bra når man ønsker noe mer proffessionelt... Men oppgraderer fra Final Cut Express, så jeg får hvertfall en merr opptur enn å gå fra Studiopakken...
Men time will show! En opptur er uansett at jeg slipper rendring på mine DSLR opptak, nesten verdt pengene i seg selv ^^, mange timer spart!

-Evens bilde

-Even

Noen som vet om det er mulig å fjerne denne "flotte" funksjonen med at den spiller av overalt hvor den røde streken befinner seg i timelinen.. MEGET irriterende! Bedre å sette streken der jeg vil spille av og trykke play!

EDIT: Denne såkalte "skimming" funksjonen fikk jeg slått av. Hvis noen andre lurer: Til høyre rett under tidskodeboksen på midten er det en rektangel med en rød strek igjennom, trykk på den- problem solved! :)

stumpyjoe

Pro pleide å bety Professional...

Apple har forsøkt å gjøre to ting samtidig, men havna i en lei spagat:

1) De har lansert FCP X (som de innrømmer er et uferdig produkt).
2) De kutta plutselig (End OF Life) både Final Cut Studio 7 OG Final Cut Server.

Hadde de *bare* lansert FCP X og latt oss beholde de virkelig PRO programmene hadde det vært OK. (De kunne godt kalt den AppleMovie 1.0 - eller hva som helst annet). MEN: Når de kutter FCP7 og Server UTEN AT DE HAR NOE REELT ALTERNATIV blir vi forbanna. Fint hvis de skal "adding features Really Soon Now". Men slik det er nå kan man ikke engang kjøpe en ekstra lisens på FinalCut 7 hvis man trenger det. Bugfixer til EOL-programmer kommer neppe heller. Final Cut Server går ikke på Lion. Vi er føkka.

Final Cut Pro X blir sikkert et strålende program. Om et år eller to. Men da spørs det om det fremdeles er noen PRO brukere som stoler så mye på Apple lenger at de gidder kjøpe noe fra dem.

Alt av Pro ting fra Apple er lagt ned eller er på vei til å legges ned: Xserve, Apple OSX Server (døende), Apple RAID, XSAN (døende), Final Cut Pro, Final Cut Server, Apple Remote Desktop (døende)...

Apple lager glitrende produkter for forbrukere, men de er definitivt ute av proff-markedet.

Firestones bilde

Firestone

Jeg ble faktisk så lei til slutt av FCP X at jeg ba om å få refundert pengene jeg brukte på det i App Store... og det gikk ca 2 dager, så fikk jeg en hyggelig mail fra Apple om at de hadde tilbakeført mine 1699,- kr som jeg brukte i App Store......

Da må jeg vel krype til korset og teste ut Avid og Adobe Premiere ser det ut som... Har heldigvis FCP7 trygt installert fremdeles...

Jeg satt også igjen med denne iLife-følelsen etter å ha brukt programmet. Jeg har sett uendelig mange tutorials om FCP X for å prøve å lære meg den nye måten å jobbe på,men... nei jeg synes bare det er for klønete å bruke, og at programmet skal bestemme altfor mye selv...

DeeWox

Kvifor må du bytte ut FCP7 viss du er fornøgd med det?

Firestones bilde

Firestone

Man kan jo ikke klamre seg fast i programvare for all evig tid som ikke lenger får oppdateringer.... Ting forandrer seg jo. Plutselig blir nyere versjoner av MacOS X ikke kompatibel med FCP7 eller noe slikt.. hvem vet?

Det skjer jo mye i video-verden tross alt, og programvaren vi skal lage video med bør jo henge med i tiden....

ddybings bilde

ddybing

Jeg bruker FC Express, og det holder lenge til mitt bruk.
Men, får håpe jeg en dag kan få "kloa" i FC X :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai