Hvilken MacBook skal jeg velge?

Hvilken MacBook skal jeg velge?

«Skal jeg kjøpe MacBook Air eller skal jeg gå for MacBook Pro?» er gjenganger blant de som skal kjøpe seg en ny Mac, enten det nå er en førstegangkjøper eller en erfaren bruker. Svaret blir som andre produkter flest: Hva skal du bruke den til?

MacBook Air og MacBook Pro er som kjent to vidt forskjellige produkter. Mens Air er laget med fokus på å være mest mulig portabel, er Pro laget for kraft og ytelse. Det vil si at du ikke velger en MacBook Air hvis ditt PC-bruk medfører tunge redigeringsoppgaver, slik som bruk av Adobe-programmene. Du vil selvsagt kunne småredigere bildene dine i Photoshop på en Air, men når det kommer til tyngre oppgaver – og spesielt videoredigering – er det ingen tvil om at du hadde gjort et bedre valg ved å gå for en Pro.

De fleste har vel fått med seg ryktene om en ny MacBook Air-lansering i juli, som blir levert med Apples nye operativsystem, OS X Lion. Oppdateringen innebærer (ifølge ryktene) at Sandy Bridge-prosessorer er på plass, samt at Thunderbolt også er å finne. Dette er oppgraderinger som går i retning MacBook Pro, og som derfor får folk til å tvile enda mer på valget mellom en Air og en Pro.

Per dags dato får du en 13-tommers Air med 128 GB SSD-lagring, 2 GB RAM og en utdatert Intel Core 2 Duo-prosessor på 1,86 GHz til en prislapp på hele 10 990,–. Til gjengjeld får du den rimeligste MacBook Pro med 13-tommers skjerm, 320 GB HDD, 4 GB RAM og nyeste generasjons Intel Core i5 (Sandy Bridge) på 2,3 GHz. Og dette for en tusenlapp mindre enn den nevnte MacBook Air; altså 9990,–.

En MacBook Pro gir derfor mye ytelse for prisen. Men hvis vi skal sammenligne en 13-tommers Pro med tilsvarende Air, så har sistnevnte en mye høyere oppløsning på skjermen: 1440 x 900 (Air) kontra 1280 x 800 (Pro). Men på en annen side, får du ikke bakgrunnsbelyst tastatur, ingen CD-/DVD-driver, ingen mulighet for Ethernet og heller ingen mulighet for oppgradering senere. For mange kan dette være avgjørende egenskaper når en skal velge seg ny maskin, og det kan derfor være smart å ha dette i tankene når man skal velge modell.

For å ta en kort oppsummering, så lister vi opp fordelene og ulempene med hver modell, med utgangspunkt i 13-tommerne:

MacBook Air

Fordeler

 • tynn og lett
 • utrolig portabel
 • SSD, som innebærer vesentlig raskere lese/skrivehastigheter
 • høy skjermoppløsning
 • bedre batterilevetid

Ulemper

 • lite ytelse for pengene (1000,– dyrere enn 13-tommers Pro)
 • ingen Ethernet eller CD-/DVD-stasjon
 • ikke bakgrunnsbelyst tastatur
 • ingen muligheter for senere oppgradering

MacBook Pro

Fordeler

 • mye ytelse for pengene
 • bakgrunnbelyst tastatur
 • gode muligheter til senere oppgradering
 • Ethernet og CD-/DVD

Ulemper

 • ikke like portabel som Air
 • dårligere skjermoppløsning enn Air

Hvis du bare skal ha en PC til å surfe, sjekke mail, chatte, høre på musikk og diverse lettere oppgaver, er både en 13-tommers MacBook Air og en 13-tommers MacBook Pro gode valg. Men hvis du reiser ekstra mye og krever en ekstra tynn og lett modell, er MacBook Air å foretrekke. Men hvis du krever mye kraft for pengene, og holder på med enten bilde- eller filmredigering, er det ingen tvil om at du skal gå for en MacBook Pro. Og vil du ha mest for pengene, er det heller ingen spørsmål at du skal velge en Pro. Det er også verdt å merke seg at en 13-tommers Air leveres med bare 2 GB RAm for 10 990,–. Vil du oppgradere til 4 GB RAM, så må du betale 820,– ekstra, ergo blir prisen 11 810,–.

Og som tidligere nevnt blir MacBook Air oppdatert i løpet av denne måneden til blant annet kraftigere prosessorer, men den vil høyst sannsynlig fortsatt holde sine priser.

freddie92

kan dere gjøre en sånn for imac også?. jeg vil veldig gjerne kjøpe en imac før skolestart, jeg trenger en som er litt rask. og som jeg av og til kan teste noen nye spill før jeg kjøper dem (til konsoll) og er hobbyfotograf. men vet ikke om jeg heller skal vente til de oppgraderer imacene, (er det i november?)

takk på forhånd til de som vil svare :)

freddie92

kan dere gjøre en sånn for imac også?. jeg vil veldig gjerne kjøpe en imac før skolestart, jeg trenger en som er litt rask. og som jeg av og til kan teste noen nye spill før jeg kjøper dem (til konsoll) og er hobbyfotograf. men vet ikke om jeg heller skal vente til de oppgraderer imacene, (er det i november?)

takk på forhånd til de som vil svare :)

freddie92

sorry for dobbelkommentar ;)

SRD

Det burde også stå som ulempe på Macbook Pro at det er dyrt å bli kvitt den veldig glossye skjermen og at det er umulig å bli kvitt det på 13-tommeren.

pman3003s bilde

pman3003

En definitv ulempe med macbook air er det begredelige innsynsvinkelen. Skjermen er vesentlig dårligere enn på macbook pro. For meg var det det som gjorde utslaget mellom en 13" 256GB air og en 13" MBP med 256GB ssd.

FT

minner meg om "skal jeg kjøpe sykkel med demper forran eller skal jeg også ha demper bak" når 90% av syklingen foregår på asfalt er det ikke behov for særlig mye demping.

Jeg har en MacBook Air 11" som fungerer utmerket; har den med overalt fordi den er lett og søt. De gangene Mathematica krever litt ekstra regnekapasitet og litt lengre tenketid enn akseptabelt hadde det vært kjekt med en MacBook Pro, men da hadde jeg nok heller ikke fått gjort særlig mye utenfor leiligheten.

bønnen

Det er mulig å oppgradere Macbook Air:

http://eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Aura_Pro_Express

Ove

Det er noe som heter bare MacBook. Noe nytt om den?

Her har anbefalingen omtrent hele år 2011 vært: "Don't Buy - Updates soon":

http://buyersguide.macrumors.com/#MacBook

RadioRadio

Skjønner ikke helt hvorfor dere skriver "ingen Ethernet", med USB adapter (219,-) er jo dette løst(?)

matre

Forstår ikke kritikken av Macbook air skjermen ovenfor her. Airen har høyere oppløsning og mindre gjenskinn enn Pro. Dessuten høyere kontrast, men dårligere gamut. Alt i alt en bra skjerm.

http://www.anandtech.com/show/3991/apples-2010-macbook-air-11-13inch-reviewed/5

ddybings bilde

ddybing

@RadioRadio Hvis man ikke har trådløst nett, og nettopp har betalt nesten 11 000 kr for en ny maskin, er det kjipt å måtte punge ut 200 til for å komme seg på nett. Sånn hadde jeg følt det.

bhegnas bilde

bhegna

Gjør som meg. Ha både en Macbook Air 11" og en Macbook Alu/Pro. Da får man det beste fra begge verdener. Ikke ment flåsete. Jeg kjøpte Macbook Alu for en god stund siden. Da jeg hadde tenkt å oppgradere så hadde jeg tenkt en ny macbook pro men gikk for Air fordi den er lett å ha med seg. Merker at jeg bruker den mye mer enn Macbooken. Den er kjapp som bare det. Men når jeg skal konventere filer så bruker jeg Macbook Aluen.

Arild Holtet

Med en vekt på 2,04 kg, så burde de fleste greie å få 13" MacBook Pro med seg. At MacBook Air er mye lettere er jo greit, men er dette så vesentlig for folk? Litt vekthysteri efter min mening, vi er da ikke alle fysiske vrak. Har alltid klart å få med meg 15" MacBook Pro, pluss fotoutsyr i samme sekken. Kan ikke på noen måte, si jeg var totalt utslitt.

bhegnas bilde

bhegna

@Arild Holtet. Jeg er forsåvidt enig med deg i det men 11" er da litt mindre enn en 13". Jeg byttet ut iPad med en Macbook Air 11" fordi den har tastatur men nesten samme størrelse som en iPad.

Arild Holtet

Vi har ikke samme behovet alle, så den kjøper jeg helt greit. For meg er det egentlig enkelt. En stasjonær Mac Pro, en 15" Macbook Pro, samt en helt enkel mobil til å ringe med. Iphone og iPad er ikke noe jeg trenger, men sikkert helt greie produkter til sitt bruk.

torbjoerns bilde

torbjoern

@Arild Holtet: Det du skriver om at du uten problem kan ta med deg din 15-tommer i sekken (sammen med annet teknisk utstyr), skulle jeg ønske at flere hadde lest - spesielt om de hadde visst alderen din i tillegg. Har hørt universitetsstudenter i USA klage over hvor tung 15-tommeren er å dra rundt på.

Nå er jeg riktignok MacBook Air-fan, men det er mest fordi 13-tommeren til Air er liten og kompakt samtidig som den har samme skjermoppløsning som MacBook Pro 15. Og i tillegg er SSD standard, hvilket gjør at maskinen er lynkjapp til de fleste oppgaver. At den er vesentlig lettere enn andre maskiner, tar jeg bare som en bonus.

X

affas

Vurderer å kjøpe nye 15" PRO og lurer på om noen vet omtrentlig når det kommer oppdatert versjoner der. Sist var det vel 13" som fikk en vesentlig oppgradering mens 15" henger litt igjen minnes jeg??

mvh
Alf

SRD

15-tommeren fikk minst like stor oppgradering. Dobbelt så rask prosessor som forrige modell, thunderbolt, og hvis du går får de dyrere modellen får du også 3 ganger så raskt skjermkort som forrige generasjon.

svanos bilde

svano

@Arild Holtet og @torbjørn Det er ikke alltid man har lyst å dra på en sekk. En 13" mba mye mer behagelig i skulderveske (og ikke minst 11"ern). 0,7 til 1kg utgjør en del her. Det hele kommer an på hvor mye man er på farta med laptopen og hvordan man reiser.

torbjoerns bilde

torbjoern

@affas: Det er MB Pro 13" som "henger igjen". En liten nedgradering av skjermkortet, og skjermen er fortsatt bare 1280x800 piksler (akkurat som plast-macbook'en). MB Air har til sammenligning 1440x900 piksler.

@svano: Stemmer. En MB Pro 13" veier ca 700 gram mer enn en MB Air 13". Og en MB Pro 15" veier 1.2 kg mer. Dette gjør betydelig utslag når man bruker skulderveske - det skal jeg være den første til å skrive under på. Men siden jeg er MANN så holder jeg meg vanligvis til ryggsekk (sorry - jeg måtte bare si det, hehe).

X

GeoTrails bilde

GeoTrail

Hva mener Dere med at MacBook Pro har dårligere oppløsning enn MacBook Air?
Toppmodellen på MacBook Air har oppløsning på 1440x900 og det er oppløsningen på standard utgaven på den minste MacBook Pro 13".

Min MacBook Pro 17" har oppløsning på 1920x1200.

torbjoerns bilde

torbjoern

@GeoTrail: MB Air 13" har 1440x900 som oppløsning, det er korrekt. Det samme gjelder for MB Pro 15" (kan oppgraderes til 1680x1050). Derimot har MB Pro 13" bare 1280x800 piksler, det samme som MB White - og oppløsningen kan heller ikke oppgraderes på noen av disse to. Jeg vet at det høres merkelig ut, men slik er det faktisk.

X

svanos bilde

svano

@torbjorn Skulderveske var et forsøk på å fornorske messenger bag, maskulint nok for deg? ;)

torbjoerns bilde

torbjoern

@svano: Bare så vidt ;) Jeg vet at du mente det som heter "messenger bag" på engelsk, men jeg holder fortsatt en knapp på ryggsekken. Vi kan vel konkludere med at når man får vondt i skulderen av å bære med seg en 2.5-kilos datamaskin i en "messenger bag", så er det forfengelighetens pris man betaler.

X

Padeey

Jeg trenger litt veiledning angående hvilken macbook jeg skal kjøpe. skal begynne studie til høsten. Økonomi er retningen, og skal kjøpe meg en ny macbook pro 15 tommer. Er bare veldig usikker på hvilken av de to modellene jeg skal kjøpe.. Vil jo ikke ha bruk for macen til noe form for bilde og video behandling, men lurer på om den billigste 15 tommeren fort kan bli gammel kontra den dyreste? For hvilket behov bør man legge inn 4000 ekstra for den dyreste? Jeg skal ha høyoppløselig skjerm uansett. Håper noen kloke hoder kan gi meg råd og at dette ikke er helt off topic;)

torbjoerns bilde

torbjoern

@Padeey: Hvis du skal studere økonomi og bruke maskinen til regneark, nettsurfing og oppgaveskriving, så blir selve maskinkraften til MacBook Pro 15" overkill. Dette gjelder selv for den billigste modellen. Man trenger ikke firekjerners-prosessor til slike oppgaver.

Å betale ekstra for høyere spesifikasjoner enn man trenger, og dermed "utsette aldringen", kalles future-proofing. Dette er sjelden økonomisk lønnsomt pga du betaler et betydelig beløp for marginalt bedre maskin. Gå for den billigste modellen som fyller dine behov, og selg maskinen når det blir på tide å oppgradere. Mac'er holder seg godt i verdi.

Dersom det er veldig viktig for deg å ha 1440x900 eller høyere oppløsning, så bør du forresten vurdere MacBook Air til ditt bruk. Nye modeller er like rundt hjørnet, og det spekuleres i at disse vil komme ut denne måneden samtidig med OS X Lion.

X

Padeey

@ torbjoern
Takk for ekstremt klargjørende hjelp. Der klarte du å svare på det som eplehuset og humac ikke klarte å gi meg ett godt svar på! fantastisk!!

torbjoerns bilde

torbjoern

@Padeey
Bare hyggelig, det. Selv er jeg midt i et informatikkstudium, og Air holder i massevis for min del. Slik sett kunne det vært tilstrekkelig med en MB White eller Pro 13" til mitt bruk hva prosessorkraft og grafikkort angår, men jeg liker skjermen på Air - pluss at Air er lynkjapp pga SSD.

Jeg er noe overrasket over å høre at ikke en gang Eplehuset kunne gi deg et godt svar på dette, for det er en rimelig straightforward vurdering som ligger til grunn. Spesielt når du sier at du ikke skal bruke den til redigering av bilder eller video.

Hva Humac angår, så har jeg såpass mange dårlige erfaringer med dem at jeg ikke forventer noe bedre uansett.

X

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai