Apple oppdaterer App Store

Mac App StoreApple sendte i dag ut en e-post om en ikke forhåndsannonsert vedlikeholdsjobb på Mac App Store til alle sine utviklere. Apple vil i dag utføre vedlikehold på iTunes Connect, inngangsporten for utviklere for å legge ut applikasjoner på Mac App Store og App Store.

Det antas at vedlikeholdet er ytterligere et steg for å klargjøre det som blir Apples største programvaredistribusjon noensinne - lanseringen av Lion.

Apple pleier normalt å informere om vedlikeholdsarbeid på iTunes Connect lenge før vedlikeholdsarbeidet skal foregå, men i natt sendte Apple ut en mail om at iTunes Connect vil undergå vedlikehold i dag.

I går opplevede mange at både Mac App Store og App Store var ustabil. Mange ble kastet ut av butikken og greide ikke å gjennomføre oppdateringer eller kjøp. Årsakene til denne ustabiliteten er foreløpig ukjent, men kort tid etter annonserte Apple vedlikehold.

En slik ustabilitet vil være svært uheldig skulle den oppstå ved lanseringen av Lion. Lion selges som kjent kun gjennom Mac App Store og distribusjonen er en skikkelig styrkeprøve for Apple, deres nye datasenter og ikke minst iCloud. I e-posten som Apple sendte ut til utviklere spesifiserte de at salg i Mexico, Australia, Sveits, Japan, Storbritania og Norge vil kunne rammes. Brukere vil med andre ord kunne oppleve problemer med kjøp i Mac App Store i dag.

Moms i App Store?

At Norge spesifiseres har også fått oss til å lure på om Apple vil innføre den nye momsordningen på digitale produkter som ble innført 1. juli. I såfall vil produktene i Mac App Store og App Store bli 25% dyrere i løpet av dagen.

Her er e-posten Apple sendte til utviklere:

iTunes Connect will be undergoing scheduled maintenance on Wednesday, July 13 from 9 a.m. to 4 p.m. PDT.

During this time, iTunes Connect will still be available. However, pricing changes made between 9 a.m. and 4 p.m. PDT will cause the app to become unavailable for purchase until maintenance is complete, at which point the app will become available at the new price. To avoid interruptions to the availability of your apps, do not make price changes during this time.

Lastly, customers may not be able to purchase apps in the Mexico, U.K., Australia, Switzerland, Japan or Norway storefronts during the scheduled maintenance.

Regards,

The App Store team

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Får ikke lasta ned en dritt igjennom app store på iPaden, trodde det var pga jailbreaken, så dette var jo "bra"

Dersom moms på digitale-produkter kommer i dag er det tak og farvel til norke App Store.
Da legger jeg inn kreditinfo på den amerikanske me/iClound kontoen min.
Jeg bateler ikke 30% til apple og 25% ekstra av denne totalsummen til staten, det får holde med 30% til Apple...
Eller vil det fungere og bare sette opp en VPN tilkobling til utlandet for å unngå det?

Wavelengths bilde

Wavelength

Norsk konto = Norske avgifter. VPN vil ikke ende noe på dette. En VPN ville uansett blitt mye dyrere enn å betale de få kronene ekstra.

Ser egentlig ikke på det som et stort problem at det blir noen små kroner dyrere. Vi har det så godt i Norge at vi alle burde bli med å gi her og der.

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Det hjelper nok ikke med VPN nei, du må nok bruke amerikansk konto. Da betaler du riktignok moms til den amerikanske staten, så jeg skjønner ikke helt hva som er greia. Moms betaler du okke som, men så lenge det ikke går til den norske stat så er det greit?

svanos bilde

svano

Du må også styre med US gavekort for å få handle i US App Store. De godtar ikke norsk kort.

torbjoerns bilde

torbjoern

Norsk konto = Norske avgifter. VPN vil ikke ende noe på dette. En VPN ville uansett blitt mye dyrere enn å betale de få kronene ekstra.

Ser egentlig ikke på det som et stort problem at det blir noen små kroner dyrere. Vi har det så godt i Norge at vi alle burde bli med å gi her og der.
Jeg er Dritt Lei av å betale for dyre biler, dyre bøker, dyr bensin, dyre medisiner, dyr mat, osv - bare fordi en eller annen har fått det for seg at jeg har mer penger enn jeg trenger.

Noen som vet hvordan man skaffer seg amerikansk konto selv om man bor i Norge?

Wavelengths bilde

Wavelength

Google finner det for deg.

torbjoerns bilde

torbjoern

Google finner det for deg.
Kjempesnilt at du gadd å skrive det. Tusen hjertelig takk.

kah96s bilde

kah96

Se her, har gjort det enda enklere for deg: http://tinyurl.com/6del3hv

torbjoerns bilde

torbjoern

Se her, har gjort det enda enklere for deg: http://tinyurl.com/6del3hv
Den der var genial. Utrolig grei måte å både finne svar og besvare spørsmål på. Skal ha den i bakhodet.

danibo77s bilde

danibo77

Se her, har gjort det enda enklere for deg: http://tinyurl.com/6del3hv

Fantastisk bra :)

Alfred.Woodden

Ja, gratulerer Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg for nok en god jobb. Det var visst ikke nok med høye skatter ellers, nå får jeg også den hjertelig etterlengtede muligheten til å betale 23% ekstra for programvare / apps til iPhonen min.

F.eks. et av mine favorittprogram - gjøremåls/ ærendsliste-programmet Things pleide å koste 55kr for nye kjøpere. Nå koster det 70. iPad versjonen kostet 109,- men nå koster den 140,-.

Et av bildebehandlingsprogrammene jeg skulle kjøpe til iPad-en, kostet 11kr for bare to dager siden. Nå koster det 14,-

Blir fort penger av slikt når en kjøper en god del programvare.

Tusen hjertelig takk Jens for at dere fant ut at det var ekstra penger å tjene på iPhone-brukere. Regner med at disse pengene går til utbygging av motorveier og flere barnehager? Ikke det, nei? hmmm....

torbjoerns bilde

torbjoern

Dette skal Jens og Kristin bruke pengene til: http://tinyurl.com/6fb2wzl

kometen

I er da nogle brok-røve. Rejs til USA, betal Jeres egen sygeforsikring, og find ud af, at I betaler så meget på den, at det svarer til hvad I betaler I skat her. Ja, man kan være uenig i prioritering osv. Men I har de politikere I fortjener.

Jeg læser Jeres indlæg som "jeg vil gerne tage del i de goder som samfundet tilbyder, men jeg har så smalle skuldre, at jeg ikke magter at betale noget tilbage".

Derudover ser det ud til at prisændringer ikke har at gøre med moms, men valutajusteringer: http://www.macrumors.com/2011/07/13/apple-adjusts-international-app-store-prices/

Hilsen
Claus

Jensrasks bilde

Jensrask

Dette var det siste vi trengte, hva er egentlig grunnlaget til regjeringen?

torbjoerns bilde

torbjoern

Jeg tror jeg er glad for at jeg ikke vet hva "brok-røve" betyr. Og jeg har IKKE tenkt å google det heller.

Sykeforsikring kan umulig koste det samme i USA som hva jeg betaler i skatt her. Dette gjelder sammenlagt for inntektsskatt, moms og andre avgifter, naturligvis. Ellers er jeg klar over at det er et høyere skattenivå i Danmark enn i Norge.

kometen

Jeg synes det er dårlig håndværk I redaktører på mac1 lægger for dagen, når I hævder at prisjusteringerne skyldes moms på 25 %.

Hvordan kan det være at Final Cut Pro X koster 1.680 kr. når den ved introduktionen kostede 1.699 kr.? Dvs. at den er *faldet* med ca. 1 %.

http://mac1.no/artikkel/9861/apple-lanserer-final-cut-pro-x

Hilsen
Claus

torbjoerns bilde

torbjoern

Først har prisen blitt kuttet som følge av valuta-korreksjon. Deretter har det blitt lagt på moms.

kometen

Har du en link til dette? Valutajusteringerne kan umulig udgøre det der svarer til moms på 25 %.

Hilsen
Claus

amigaguys bilde

amigaguy

For moro skyld kan jeg jo nevne litt om moms på Apps:

For norske utviklere har det vært moms på salg av apps i Norge hele tiden, uten påslag på 25% i prisen.

En norskutviklet app koster dermed 6 kr inkl. moms, mens for en utenlandsk selger vil beløpet være 6 kr eksl. moms. Den norske utvikleren er ansvarlig for å betale hele momsbeløpet (også på de 30% som Apple tar. Apple slipper dermed å betale moms på salget).

Eksempelvis:

Av 6 kr er 1/5 moms: 1kr og 20 øre.
Apple tar 30% av 6 kr: 1 kr og 80 øre.
Av 6 kr sitter den norske utvikleren igjen med 3 kr før skatt.

torbjoerns bilde

torbjoern

Har du en link til dette? Valutajusteringerne kan umulig udgøre det der svarer til moms på 25 %.

Hilsen
Claus

Det gjør de heller ikke. Valutajusteringene utgjør ikke mer enn 10 prosent. Om de skulle utgjøre det som tilsvarer norsk moms på 25 %, måtte det være 20 prosent reduksjon først. Dette tyder på at ca. halve momspåslaget dekkes av Apple, mens sluttleddet betaler resten.

amigaguys bilde

amigaguy

Apple regner ikke App Store som en butikk, og de definerer seg selv dermed bare et slags mellomledd.

I og med at Apple selv ikke betaler moms på applikasjonene de selger (verken norske eller utenlandske), så er det vel lite trolig at de legger på prisene også.

Det vil sannsynligvis være opp til hver enkelt utenlandsk utvikler å melde inn e-momsen på salgene av applikasjonene til den norske stat.

admins bilde

admin

Det stemmer ikke helt - Apples iTunes-avtale er klar på at prisen inkluderer merverdiavgift:

"Din totalpris vil inkludere prisen for produktet pluss merverdiavgift (som gjeldende på nedlastingsdagen). "

Tidligere har det, etter hva jeg har fått høre, blitt innkrevd 15% moms fra iTunes Luxembourg jamfør EU-lovgiving. Dette er den gjeldende momsen i Luxembourg. Den nye norske momsen kommer dermed i stedet for Luxembourg-moms som vi tydeligvis har betalt tidligere.

Prisendringene vi ser nå er antageligvis da -15% Luxembourg-moms, valutajustering (reduksjon i pris - sterk norsk krone) + 25% norsk moms. Alternativt valutajustering + 25% moms.

svanos bilde

svano

Sykeforsikring kan umulig koste det samme i USA som hva jeg betaler i skatt her. Dette gjelder sammenlagt for inntektsskatt, moms og andre avgifter, naturligvis.

Prøv å lev i USA uten sykeforsikring dekt via jobben du. Tro meg, man kommer bedre ut med systemet som det er i Norge.

Torros bilde

Torro

Er det tilfelle at Apple nå vurdurer 1 US Dollar som 7 Norske, selv om kursen er nærmere 5.50?

I tillegg til pålagt MVA, skal da Norske fanboys melkes for ytterligere..

admins bilde

admin

@torro

Nei, Apple har satt prisen ned til NOK 5,60. Applikasjonene som tidligere kostet NOK 6,- koster nå NOK 5,60 + 25% moms = NOK 7,-

Apple har dermed satt prisen ned, men samtidig innført lovpålagt moms. Resultatet for sluttbruker er dyrere apps.

Chropss bilde

Chrops

@Torro m/fler:

*Tidligere app store pris:
$0,99 = 6 NOK

*Justert pris pr 14. juli 2011:
$0,99 = 5,6 NOK [size=85">(f.eks FaceTime i Mac App Store)

*Justert pris + norsk mva (25%):
$0,99 = 5,6 NOK x 1,25 = 7 NOK
$1,99 = 11,2 NOK x 1,25 = 14 NOK
$2,99 = 16,8 NOK x 1,25 = 21 NOK

osv…

Det virker som Apple ikke belaster bruker/kunde for mva på sine egne apps.
Dog ser man også visse 3.parts apps som har riktig prisjustering, men ikke mva på toppen.. noe som er merkverdig

Sebbe

Så, en utvikler får nå 45% av fortjenesten på ting de lager til appstore, men så skal vel de pengene igjen skattes for hvis jeg ikke tar feil (altså, skattes som lønn)? En utvikler vil jo ikke få noe igjen med mindre prisen er satt veldig høyt :/

torbjoerns bilde

torbjoern

Så, en utvikler får nå 45% av fortjenesten på ting de lager til appstore, men så skal vel de pengene igjen skattes for hvis jeg ikke tar feil (altså, skattes som lønn)? En utvikler vil jo ikke få noe igjen med mindre prisen er satt veldig høyt :/
Det stemmer. Når utvikleren sitter igjen med 45 kr etter at det har blitt omsatt apps for 100 kr, så er trekkes det kr 12,60 (28 %) i skatt fra dette. Dermed sitter utvikleren igjen med kr 32,40 - som tilsvarer like under 1/3 av prisen.

Staten tar hva den vil ha.

kometen

Prisen på fcpx er justerert op til 2.100 kr. i App Store. 1.680 * 1,25 ≈ 2.100 kr.

Hilsen
Claus

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Så, en utvikler får nå 45% av fortjenesten på ting de lager til appstore, men så skal vel de pengene igjen skattes for hvis jeg ikke tar feil (altså, skattes som lønn)? En utvikler vil jo ikke få noe igjen med mindre prisen er satt veldig høyt :/

Nei, utvikler sitter igjen med 56% av fortjenesten.

100/1,25*0,7 = 56. Etter lønnsskatt, så sitter han igjen med 56*0,64 ≈ 36, gitt et skattetrekk på 36%.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai