Hva er egentlig Thunderbolt?

Hva er egentlig Thunderbolt?I disse dager markedsfører Apple aktivt deres nye Macer med Thunderbolt. Helt siden siste generasjons MacBook Pro ble lansert i februar i år har det vært mye snakk om teknologien kalt «Thunderbolt» som i lang tid gikk under navnet «Light Peak».

Siden den gang har Apple oppdatert store deler av produktkatalogen deres. Per dags dato leveres MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac Mini og til og med Apple Thunderbolt Display med denne teknologien. Men hva er nå egentlig Thunderbolt, og hvilken innvirkning har det på oss brukere?

På samme måte som USB, er Thunderbolt en ny standard for å koble PC-er til annet tilbehør, som kombinerer data, video og lyd. Dette skjer via én og samme forbindelse. Men det har vi jo allerede kunne gjort med USB og FireWire i lang tid? Ja, det stemmer for så vidt, men denne gangen kan det skje mye raskere – omtrent tjue ganger raskere enn USB 2.0 og tolv ganger raskere enn FireWire 800, for å være mer presis. I tillegg kan en og sammen kabel fungere opp mot Firewire, Ethernet, USB og andre tilkoblingsteknologier. Dette ser vi i Apples nye Thunderbolt Display som fungerer som en hub for Firewire 800, USB 2.0 og Ethernet alt over en og samme Thunderbolt-kabel.

Thunderbolt kan i teorien oppnå en makshastighet på hele 10 gbps, og til sammenligning takler USB 2.0 maksimalt bare 480 mbps. I teorien vil det si at hvis du har 40 GB med musikk som du skulle ha overført fra den eksterne harddisken til en Thunderbolt-kompatibel enhet, så vil det bare ta 4 sekunder! I praksis blir det tregere, men de første testene imponerer. Det forutsettes selvfølgelig at både harddisken og PC-enheten har støtte for denne teknologien.

Ikke nok med det, for Thunderbolt byr også på to overføringskanaler – en dobbelprotokoll – som kombinerer begge protokollene PCI Express og DisplayPort. I bruk vil det si at du kan bruke Thunderbolt-, PCI Express- og DisplayPort-tilkobling i én og samme port. Du kan også koble til skjermer som bruker MiniDisplay-port direkte til Macen din. På en annen side, må du ha en ekstern adapter hvis du skal koble Macen din til TV-en ved enten DVI, HDMI eller VGA.

Intel viste frem Thunderbolt allerede i 2009, da under navnet «Light Peak». Men det var først i år at det første Thunderbolt-kompatible produktet ble tilgjengelig på markedet: Den allerede nevnte MacBook Pro.

Per dags dato er det enda ikke mange PC-tilbehør som leveres med Thunderbolt-inngang. Men når den tid kommer, vil du så vidt rekke å drikke opp kaffen din før backupen har rukket å bli ferdig...

Kilder: Gizmodo, PC World

dabear

I praksis vil det si at hvis du har 40 GB med musikk som du skulle ha overført fra den eksterne harddisken til en Thunderbolt-kompatibel enhet, så vil det bare ta 4 sekunder!

Dette er både teoretisk og praktisk feil . I teorien kan du overføre [url=http://www.google.no/search?aq=f&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=40+gigabytes%2F+10+gigabit+per+second">40GB med data over en 10 gbps forbindelse på 32 sekunder, ikke 4.
I praksis vil ytelsen være langt mindre pga begrensning av lagringsmediene det overføres mellom. Med enkelte SSD Raid er det nok mulig å komme nært teoretisk ytelse.


og til sammenligning takler USB 2.0 maksimalt bare 480 kbps

usb 2.0 er på 480 mbps, men en god del mindre pga protokoll overhead

karlojs bilde

karloj

Finnes det utvidelseskort til MacPro (PCI express) med Thunderbolt porter.

Bumblebees bilde

Bumblebee

gbps = gigaBIT per second, ikke gigaBYTE.. derav 32 sekunder, og ikke 4 for å overføre 40 GB (teoretisk)

asks bilde

ask

Som dabear påpeker er det forskjell på bit og byte ;) 10 gigabit tilsvarer 1,25 gigabyte. (Kan også gjøre det enda mer komplisert ved å skille mellom giga og gibi...)

Jørnan

For å være helt korrekt så heter det ikke gbps, men Gbps (og Mbps). mbps er millibit per sekund, eller 1/1000 bit per sekund, altså en milliarddel av det artikkelen mener ...

Macoldis (ikke bekreftet)

Hei

PCi express kort til Mac!
Nei... det finnes ikke og det er også rykter om at det heller ikke kommer
Ryktet går på at det har noe med hovedkort/prosessor å gjøre og derfor ikke vil komme i kortutgave men kun i nye maskiner
I en Mac Pro eller en PC er det båndbredde på PCI express slotten så det holder i lange baner for filoverføring og som overgår dagens Thunderbolt
Nå er desverre ikke den båndbredden utnyttet i det hele tatt på filoverføringssiden
PCI express16 2.0 Klarer 64Gb/s
PCI epress8 2.0 Klarer 32Gb/s
PCI express 4 2.0 iKlarer 16Gb/s
Den teoretiske hastigheten på Thunderbolt er i dag 10Gb/s/kanal

Om du sitter på en nyere Mac Pro og ønsker grei hastighet og masse lagring er Mini SAS et nesten like bra alternativ om ikke bedre enn Thunderbolt pga utbredelsen og rimlig pris på tomme raid kabinetter og disker om du ser bort fra at Thunderbolt kan brukes til det meste ...om det da kommer...
6 mnd etter lansering er det minimalt med utstyr å få fra Apple eller 3parts leverandører om man da ikke ser bort fra et par diskkabinetter og en skjerm
Mange er redd Thunderbolt blir en flopp som mangt annet fra Apple på ting som du kobler til maskin om man da ser bort fra USB hvor Apple var tidlig ute.
Ikke så få rare skjermtilkoblinger som er kommet fra Apple de siste årene med ditto problem med å få kjøpt skjermer pga dårlig utvalg og utbredelse
Når markedet har tilvendt seg en skjerm plugg så har Apple byttet til en annen
De som har vært med en stund husker sikkert FW da det kom og hvor tregt det ble adoptert av markedet og hvor det etter en stund hvor alle kameraerskiftet til USB, for ikke å snakke om FW 800 som i det store å hele har vært mest til Mac

Men det er vel derfor vi kjøper Apple fordi det er annerledes

Macoldis

Macoldis (ikke bekreftet)

Hei

For de som lurer
http://en.wikipedia.org/wiki/Data_rate_units

Macoldis

wacz016s bilde

wacz016

Syns dette bare høres mer og mer spennende ut!

oyoys bilde

oyoy

Flott artikkel med masse bra faktaopplysninger!
Føler det mangler litt før det besvarer "hva ER egentlig Thunderbolt?".
Legg til litt fakta og rett opp i enheter, så har vi en bra artikkel her!!
(det ER forskjell på Mega, mini, Giga og gram!!)

steph

Tja. Det har gått ett halvt år siden de første Mac'ene kom med Thunderbolt. Pr. idag finnes det kun en kabel på markedet. Friskt priset er den også, selv om den visstnok inneholder kretskort som kan forsvare prisen.
Neste halvår bør det komme endel produkter (og ikke bare Apple produsert), hvis ikke, tror jeg USB 3.0 drar fra såpass at Thunderbolt blir en parantes etterhvert.
SIkkert flott teknologi, samme var vel også "displayport" som jeg tror de aller fleste kun har brukt som overgang til DVI.

jpsalvesen

Manglende fakta-opplysning: USB 3.0 støtter hastigheter på opptil 5 gigabit/sek.

steph

At Thunderbolt er bedre, tror jeg de fleste har fått med seg.
Tingen er at det nytter ikke med verdens beste teknologi hvis det ikke finnes produkter som kan bruke denne teknologien.
Det vil forøvrig ikke være første gangen en langt dårligere teknologi blir den "vinnende" teknologien.

Prising vil også ha mye å si. Raid skap til 8k tror jeg ikke vil bli en bestselger i privatmarkedet ihvertfall.

andreas 30gb

Helt feil regnestykke ang 4 sekunder på 40 GB, som flere har kommentert!

quadra800s bilde

quadra800

@GoldenHymn90: Her er mitt forslag til revidering av artikkelen. Bare konstruktiv kritikk. http://pastie.org/2296360

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai