Slik tar du en «Clean Install» av Lion

Slik tar du en Clean Install av LionNår du skal til å installere OS X Lion, så har du to muligheter - oppgradering eller «Clean Install». Oppgradering er satt som standard valg under førstegangsinnstallering fra Mac App Store og du får ikke tilgang til Clean Instal med mindre du gjør et lite triks.

Dette er bevisst gjort fra Apple for å gjøre installeringen av Lion så enkel og «idiotsikker» som mulig for hver eneste Mac-bruker. Slik tar du en «Clean Install» av Lion.

Hva er Clean Install

En Clean Install betyr at du formaterer Macens harddisk, og sletter hele systemet inkludert dokumenter, bilder, musikk, systemfiler osv. Alt forsvinner, for så å installere Lion på et «nytt» og tomt volum.

Hvorfor ta en Clean Install?

Dette er et godt spørsmål som mange lurer på. Det er en del “myter” rundt Clean Install, som for eksemel at det er «overflødig», eller at det ikke har noen innvirkning på Macens ytelse. Dette kan du trygt stole på at er fullstendig feil.
En upgrade, til sammenligning, består kun i å automatisk bytte ut de vesentlige systemfilene med nye, uten at innstalleringsprosessen rører andre filer på Macen som f.eks. Hjem-mappen, Applications eller Library/Bibliotek. I biblioteket kan det bygge seg opp .plist-filer fra gamle programmer m.m. Disse filene kan ha en uheldig virkning på et nytt operativsystem. Det som fungerte raskt og fint under Snow Leopard, kan gjøre det stikk motsatte under Lion, og forårsake at Løven sakner ned til en uutholdelig sinke. Dette kommer av programmer som hver enkelt individuell Mac-bruker installerer / modifiserer under Snow Leopard, og som potensielt sett kan være ukompatibelt med Lion.

Kort fortalt, når en installerer et nytt OS, kan det være lurt å fjerne det gamle, og gjøre plass til det nye. Spesielt hvis man ikke har gjort dette på mange år.

Fremgangsmåte

For enkelthetsskyld, tar vi i denne guiden kun for oss Clean Install fra Lion sin Recovery Partisjon. Hvis du fremdeles kjører Snow Leopard, og ønsker å utføre Clean Install, har du to valg:

  1. Laste ned Lion i Mac App Store, «Oppgradere» til Lion via installeringsassistenten, og deretter følge denne guiden for Clean Install.
  2. Du kan brenne / kopiere Lion-diskbildet over på en DVD eller USB, jamfør med denne guiden

Recovery-partisjonen lages automatisk av Lion, når dette er installert, og ligger gjemt på harddisken din. Recovery-partisjonen inneholder de aller viktigste filene Lion trenger for å reinstallere Lion, skulle det være behov for det, vedlikeholdsverktøy og mulighet for Time Machine-gjenopprettelse av systemet.

1. Backup

Ta en fullstendig BACKUP før du gjør noe som helst videre. Time Machine, SuperDuper, CarbonCopy. Hva enn det er du foretrekker, bare husk å gjøre dette før du går videre. Når du er ferdig med Backupen, mat ut disken, og koble backup-volumet og andre eksterne harddisker / USB minnepinner fra Macen.

2. Recovery Partition

Restart Macen din. Med en gang du hører oppstartslyden, holder du inne «alt»-knappen på tastaturet helt til du får opp dette på skjermen.

Recovery partition

Velg «Recovery HD». Vent til denne partisjonen starter.

Steg 3, Verktøyene tilgjengelig

Verktøy

Velg Disk Utility / Disk Verktøy, og trykk Continue / Fortsett.

Steg 4, Disk Utility

Når partisjonen er startet opp presenteres du med følgende skjermbilde. Her er det viktig at en «holder tunga rett i munnen». Har du ikke koblet fra dine andre eksterne harddisker fra Macen, kan uhellet være ute, og du kan ved en feiltakelse slette alt innholdet ditt, så pass på at det ikke er noen eksterndisker koblet til Macen!

Jeg har numerert de aktuelle valgene som må stilles inn før vi går videre. Pass på at du velger partisjonen markert med rødt, og ikke volumet over den. Gjør du det, kan du muligens miste Recovery partisjonen din, så pass på at du har valgt partisjonen jeg har markert. Dette gjelder også hvis du har BootCamp installert, eller partisjonert HDD-en din inn i flere partisjoner. Velg kun den du ønsker å installere OS X Lion på.

Clean install

Så først, velg riktig partisjon som vist i bildet. Trykk på «Erase» / «Slett» fanen, pass på at «Format» er satt til «Mac OS EXtended (Journaled)» og til sist trykk «Erase» / «Slett».

Dette kan ta alt fra 2 sekunder til et par minutter, så vær tålmodig. Når dette er ferdiggjort har du nå formatert partisjonen, og er klar til å installere OS X Lion på et nytt og friskt volum.

Avslutt Disk Utility enten ved å trykke på den røde knappen oppe til venstre i vinduet, eller via oppgavemenyen.

Steg 5, Clean Install

Clean install

Trykk på «Reinstall Mac OS X», trykk Continue og følg anvisningene på skjermen. Dette kan ta en stund ettersom Lion nå setter i gang med å laste ned ca. 4GB med data fra internett før den kan innstallere OS X 10.7. Dette er det desverre ingen vei utenom, selv om du har brent en Lion DVD / USB.

Håper dette var til hjelp for noen. Ha en fin sommer!

ivarh

Jeg har vært nødt til å reinstallere lion på min mbp etter at deaktivering av macdrive drepte min filevault 2 partisjon. Da jeg prøvde å installere fra recovery partisjonen så trengte den min apple id og startet å laste ned lion fra app store. Jeg slo av maskinen og bootet fra min minnepinne og den trengte værken min apple id eller nettverks tilkopling for å reinstallere lion.

-Ivar

markbr

har opplevd 2 problemer med å overgang til lion . boxee box sliter med å få spillt av filer på macen . seier dei er i bruke eller ikke tiljengelige . måtte legge dei over til usb penn for å spilt dei av.

Haugalending

Etter mange år er det sikkert på tide å gjøre en Clean install. Men når en har fulgt retningslinjene over, hva da?
Jeg antar at en så skal kopiere tilbake brukermappen fra backup-enheten og reinstallere fra originalene alle applikasjonene og tilleggene en ønsker å ta med videre (og for hver applikasjon kjøre alle oppgraderingene som er kommet til etter original-versjonen) ?
Ganske omfattende når en har mange applikasjoner, men sikkert en god ide.

Alfred.Woodden

@ivarh,

Det er blitt rappotert fra mange hold at selv med et disk-image kopiert over på minnepinne fra den orginale install-filen kjøpt i Mac App Store, krever Lion at nyeste systemfiler lastes ned fra Apples servere. Dette er for å kunne laste ned nyeste versjon (f.ex. 10.7.1, 10.7.2 .... 10.7.8 ) når disse blir tilgjengelig, uten å måtte tenke på å oppdatere maskinen etter en clean install.

Spørsmålet er da, hvordan fikk du det til? torrent?

DADDYs bilde

DADDY

Meget bra guide Alfred.

Kommer til og følge den når jeg går løst på dette i løpet av uken.

Takk for årets guide.

Håper forøvrig at "clean-install-dødaren" fra flere andre tråder lar vær og kommentere her.

Alfred.Woodden

Takk for komplimentet DADDY. Håper dette stod til forventningene dine. Du var flink til å motivere. :)

Mac Lovins bilde

Mac Lovin

Men, om den må laste ned hele Lion via apple, hvorfor ha den på USB/DVD, kan man ikke da bare installere den som lastes ned ? Synes det høres genialt ut jeg, da er DVD plater endelig helt unødvendig på mac.

FastBrings bilde

FastBring

Takk for tråden, bra jobba :-)

Pëtr

Er det riktig at en "Clean Install" eller en installasjon på ny harddisk krever nett-oppkopling - selv om man har tatt backup av den filen som heter "InstallESD.dmg"?

Den nevnte filen er jo på 3.74 GB, et disk image som burde inneholde hele operativsystemet OS X Lion.

Så spørsmålet er: Er det nødvendig med nett-tilgang for installasjon fra scratch eller på ny harddisk, eller kan man installere når som helst uten avhengighet av nettet dersom man har denne filen og har laget en installasjonsdisk av den?

Hvis man ikke lenger kan installere på ny harddisk uten avhengighet av nettet, så er det helt uakseptabelt og slett ikke noe fremskritt.

At operativsystemet og annen programvare kan installeres når som helst på kompatibel maskinvare uten avhengighet av eksterne programvaretjenester, er en forutsetning for datasikkerhet og brukerkontroll.

Da må vi som er Apple-kunder nå kjenne vår besøkelsestid, og forlange at det fortsatt produseres fullstendige versjoner av operativsystemet - enten på DVD eller på minnebrikke. Det siste er selvsagt like godt.

DADDYs bilde

DADDY

Alfred, jo guiden din stod absolutt til OVER forventningene.

+

Men jeg lurer på 2 ting:

1. Dette med Apple ID og "heng" - er det bare propaganda eller unngås det ved og følge guiden?

2. Du tok Recovery Disken, betyr det at det er helt likt og at DVD/USB ikke har et poeng?

Igjen takk - fra alle oss som må ha det inn med t-skje! :-D

T.B.Hansens bilde

T.B.Hansen

Dette er et godt spørsmål som mange lurer på. Det er en del “myter” rundt Clean Install, som for eksemel at det er «overflødig», eller at det ikke har noen innvirkning på Macens ytelse. Dette kan du trygt stole på at er fullstendig feil.
Sludder.

De filene du snakker om her, kan du fjerne med vedlikeholdsprogrammer. Mye raskere og like effektivt som en «clean install».

På tide at Mac1 setter noen basiskrav til de som legger ut tekniske artikler og tips her.

DADDYs bilde

DADDY

Ber om at Admin gir denne T. B. Hansen en "pause" og at vi kan ha en mer hyggelig tone her på forumet.

Tråd på tråd har han fått fare frem med sine negative innlegg - spesielt om dette temaet.

Alfred.Woodden

@Petr og @DADDY

Det var noen tidlige rapporter om at det ikke var noe poeng i å brenne ut et disk-bilde, fordi Lion ville laste ned nyeste OS-versjon tilgjengelig uannsett.

Jeg skreiv denne artikkelen faktisk på fredag formiddag, bare to dager etter at Lion ble tilgjengelig.

Siden da viser det seg at flere nettsteder skriver at det faktisk er mulig å installere vha USB uten å måtte laste ned hele 4GB med data fra internett.

Men dette kan ikke jeg bekrefte, ettersom jeg ikke har forsøkt det selv. Kanskje andre her på forumet vet dette med sikkerhet?

@DADDY, Jeg opplevde ikke Apple ID heng, men Bigmind skriver i tråden "Store problemer med installering av Lion/oppdatering av Lion" følgende for å komme rundt Apple ID -heng problemet:

__________________________________________________

Nå kom jeg endelig gjennom!

Der det henger med kommuniserer med Apple.
Ta cmd+q og velg hopp over.
Fullfør registreringen.
Deretter ble jeg sendt tilbake til start igjen.
Gjenta prosessen.
Jeg kunne da skrive et kontonavn. Passord osv.

Og etter det logge inn.

Og nå er jeg inne og alt virker! :-)

__________________________________________________

Men dette var ikke et problem for meg, og jeg har en følelse av at dette var et problem berørt svært få brukere.

Husk, hvis alt virker fint, er det ingen som "klager" på internett. Med andre ord. Følger du oppskriften over (husk BACKUP!) så skal nok alt gå bra ;-)

Wavelengths bilde

Wavelength

På tide at Mac1 setter noen basiskrav til de som legger ut tekniske artikler og tips her.

På tide at du gir deg. Clean Install har en funksjon, og mange velger å benytte seg av den muligheten. Hvis folk velger å formatere, så la de gjøre det. Min erfaring er at ingen person eller vedlikeholdsprogram klarer å rydde opp som en formatering kan.

evvanns bilde

evvann

Jeg holder inne "alt" knappen etter oppstartslyden, får bare opp Macintosh HD og Windows partisjonen min. Ingen recovery HD :S Og ja, har innstalert Lion.

Any ideas?

heisveiss bilde

heisveis

Jeg kjørte en "clean install" på min 2011 mbp og opplevde Apple-ID heng. Partisjonerte disken og kjørte innstalasjonen på nytt for å oppleve samme feil. Måtte da bruke cmd+q for å komme videre. Lurer på hvorfor dette skjer?

Pëtr

Jeg ser at det diskuteres hvorvidt "Clean Install" er nødvendig eller ei.

Det har vel aldri eksistert noe system som har fungert 100% ved hver eneste oppgradering. Min erfaring er at fullstendig reformattering og nyinstallasjon er det sikreste for å få vekk alt som er inkompatibelt eller forstyrrende.

Poenget er imidlertid at dette må være opp til brukeren å avgjøre.

Pëtr

I følge mange nettsteder, skal filen som heter "InstallESD.dmg" inneholde hele operativsystemet.

I så fall må den kunne installeres og være grunnlaget for en fullstendig installasjon, dersom maskinen den installeres på er kompatibel slik at alle komponentene er støttet. Da er det jo ikke nødvendig å laste noe mer ned fra nettet, og det er da opp til brukeren om han/hun vil legge til noe mer da eller siden.

Behovet for å kunne foreta en fullstendig installasjon etter eventuelt bytte av harddisk uten å være avhengig av nett-tilkopling, er reelt. Man skal ikke behøve å være avhengig av en ekstern programvareleverandør for å installere på ny og få en fungerende maskin.

"Recovery partition" er ingen løsing i så måte, da denne krever at Apple-serverne er tilgjengelige for at ny installasjon skal kunne skje.

Derfor trengs en fullstendig versjon av operativsystemet, for at Mac-brukere skal kunne lagre dette og ha muligheten til å re-installere uten avhengighet av nettet.

pushits bilde

pushit

Tror dette må bli løsningen. Aldri opplevd en så dødelig treg Mac i hele mitt liv. Forresten, bør ikke recovery partition være synlig under /Volumes i Finder? Min er i alle fall ikke synlig der, men har ikke testet om den dukker opp ved bruk av alt under boot.

martin.alvaers bilde

martin.alvaer

Har gjort en stor tabbe, har hatt GM av Lion, og tenkte å ta en Clean install, det jeg hadde glemt var jo å kjøpe Lion, så nå sitter jeg med en maskin uten operativsystem, jeg får beskjed at jeg må logge på med en konto som har kjøpt Lion, noen som har noen tips?

Martin

Anonymous

Hei

"martin.alvaer"
Legg in systemet på nytt fra platen som fulgte med maskin da du kjøpte den og ta det videre fra der
Så enkelt er det
Når du har fått in systemet fra installasjonsplaten oppgraderer du til siste versjon før Lion og kjøper Lion så fra Mac App store
Om du har rotet bort installasjonsplaten kan få få ny fra Apple

Macoldis

ivarh

@Alfred.Woodden

Jeg er en registrert mac developer som har hatt tilgang til blandt annet GM seeden som ble sluppet i begynelsen av juli. Da lion ble sluppet forandret navnet seg på GM seeden i purchased seksjonen i appstore til normal lion. Jeg re downloaded den go lagde en minnepinne kopi fra image filen i installeren.

Jeg er 100% sikker på at den installerer fint uten nett tilgang når du booter fra minnepinnen. mbpæen min var ikke tilkoblet nettet under installasjonen go den gikk uten problemer.

-Ivar

petterh96

Hei, i dag da jeg skulle gjøre en clean install, så gjorde jeg akkurat som i guiden, men installeringen fryser der jeg skal logge in på AppStore brukeren, jeg har kjøpt Lion fra appstore og brent det både på DVD og Harddisk.

Jeg har også prøvd og formatere en gang til og installere osx(den cden som kom med) og snow leopard igjenn, men dette også uten hell, det kommer opp: OS X kan ikke installeres på denne maskinen, så står det noe om gjenoppbrettning via TimeMachine under, men jeg har ingen sikkerhetskopiering... noen tips ? nå sitter jeg igjenn med en ubrukbar MacBook Pro 15"

Pëtr

ivarh skrev:

"Jeg er 100% sikker på at den installerer fint uten nett tilgang når du booter fra minnepinnen. mbpæen min var ikke tilkoblet nettet under installasjonen go den gikk uten problemer."

- Tusen takk skal du ha, da vet vi det.

Å ha alt man trenger for å installere både operativsystem og programmer forøvrig uten å være avhengig av at en nettbasert tjeneste skal være tilgjengelig, er meget viktig. Det fysiske lagringsmediet behøver ikke være DVD, en bootbar minnepenn er like greit.

Poenget er at et system må kunne etableres når som helst på ny harddisk eller etter reformattering uten at man skal behøve å være avhengig av en programvaretjeneste for å få maskinen i funksjon med operativsystem og det hele.

Dere som er Mac-developere eller på annen måte har kontakt med Apple, bør understreke dette overfor Apple. Det er greit at ting gjøres enkle for nybegynnere, men enkelheten må aldri bli til en tvangstrøye som begrenser mulighetene for de som etterhvert tilegner seg kunnskaper og vet hva de gjør! At et datasystem kan komme opp og stå uten nett-avhengighet, er sentralt for datasikkerhet - og dette må Apple få klar beskjed om.

Jeg kunne forøvrig også ønske meg større tilgjengelig konfigurerbarhet og rikere funksjonalitet i for eksempel Finder. Det monokrome utseendet i Finder er lite funksjonelt, det ville være bedre om brukeren kunne sette fargekoder slik at ulike komponenter i systemet kunne ha ulikt utseende. Å gjøre "Library" permanent skjult eller synlig, kunne også med fordel vært en lett tilgjengelig opsjon i stedet for å måtte gjøres via kommandolinjen. Dette er bare to eksempler på litt uheldige måter å gjøre ting på fra Apples side, der brukeren burde fått valgmuligheter. Den store styrken ved Mac er den nære tilpasningen mellom program- og maskinvare som resulterer i god funksjon. Men det er viktig at brukerkontroll og brukertilpasning også ivaretas. Ikke alle er interessert i å overlate alle valg til Apple, mange ønsker å tenke selv og foreta egne valg. Det bør Apple ha i tankene, og ta hensyn til.

Nilka

Herregud for et hissig forum. Den eneste som farer med myter her er trådstarter. En slik upgrade gjør som du sier. Den fjerner alle systemfiler som er annerledes eller unødvendig og putter inn de som er nye. Mao sitter du med samme OS. Om du reinstallerer alle programmer med samme versjon som du hadde vil maskinen være identisk etter clean install som ved upgrade.
Når det er sagt er clean install noe jeg gjør selv en gang i blant men ikke pga mytene artikkelforfatter skisserer. Jeg gjør det fordi jeg ikke orker å lete gjennom maskina og kaste alt som er unødvendig og som jeg ikke bruker. Mao etter clean install installerer jeg ikke alt jeg hadde på maskina før clean install.

Og om du skal komme med absolutte sannheter bør du ha dokumentasjon noe du ikke har.

Til deg DADDY vil jeg bare si at du har en langt mer aggresiv og negativ tone enn han du kritiserer. Og før du lirer av deg mer om at du vet best kom med saklig dokumentasjon.

DADDYs bilde

DADDY

Edit: Slettet innlegget, vi bruker ikke tid på hissige troll. Brukeren er lagt til ignorering.

Lykke til med clean install, jeg tar den til helgen.

Steinarklove

Hei!
Du skriver i innlegget ditt at det bygger seg opp noe unødvendige filer osv. Ok, men hva skjer når man gjenoppretter fra Back-up-disken ved hjelp av time machine? Vil ikke disse filene følge med eller? Og hvordan gjenopprette fra time machine etter at man har kjørt en clean innstall?

Steinar

Pëtr

Hei,

Jeg mener at artikkelforfatterens oppfatning om at Clean Install er den sikreste måten å oppnå en funksjonell og stabil installasjon på, er helt riktig og derfor fornuftig. Det finnes ingen oppgraderingsrutine som kan optimalisere alt 100%.

Forøvrig ser jeg ikke noe poeng i å bruke Time Machine.

Dataene lagrer jeg på flere separate lagringsmedier som er tilgjengelige med et hvilket som helst operativsystem, det være seg OS X, Windows eller Linux.

Selve operativsystemet samt programvaren/applikasjonene sørger jeg får å ha lagret og lett tilgjengelig, med alle eventuelle oppdateringsfiler kopiert.

pushits bilde

pushit

Tror dette må bli løsningen. Aldri opplevd en så dødelig treg Mac i hele mitt liv. Forresten, bør ikke recovery partition være synlig under /Volumes i Finder? Min er i alle fall ikke synlig der, men har ikke testet om den dukker opp ved bruk av alt under boot.

Svar til meg selv: nei, Recovery HD vises ikke i /Volumes, men er synlig ved booting med alt.

:)

bjarnearbeids bilde

bjarnearbeid

Hei!

Gikk ut i frå punkt 1. på denne guiden - altså ikkje installere via disc/usb-pinne. Alt fungerte fint fram til installasjonen.

Då eg kom til Overføringsassistent og valde å ikkje overføre noko, stoppa alt opp.

Nokon som kjenner til dette problemet?

MrP

Har samme problem som bjarnearbeid over her...
Kom til punktet jeg skal taste inn apple-id... da står den bare på "kommuniserer med apple".... stått sånn i over 30 minutter nå... har også forsøkt å hoppe over denne delen, slik man angivelig kan.. men det funker dårlig...

tips??

P

macrules

Sitat artikkel:

"Trykk på «Reinstall Mac OS X», trykk Continue og følg anvisningene på skjermen. Dette kan ta en stund ettersom Lion nå setter i gang med å laste ned ca. 4GB med data fra internett før den kan innstallere OS X 10.7. Dette er det desverre ingen vei utenom, selv om du har brent en Lion DVD / USB.

"

chusby

også samme problemet her.. kommer ikke videre etter Apple ID

MrP

trykk cmd+q, så får du tilbud om å hoppe over registreringen-... funka her..

chusby

Men da fikk jeg bare ett alternativ: "start med lion" og da kom jeg bare tilbake til det samme problemet.

hendelsesløysa

Jeg kjører Windows jeg som eneste operativsystem. Mye enklere enn dette.

MrP

BAre prøv et par ganger til... løsna her til slutt... sitter i Lion nå ... :)

bjarnearbeids bilde

bjarnearbeid

Mitt problem har ingenting med AppleID å gjere. Installasjonen berre stopper på dette punktet.

Edit: Det fungerte etter eg kobla meg til WIFI.

Alfred.Woodden

Koble til Wi-fi kan være en god ide, ja. ;-)

Dette skjedde faktisk automatisk for meg, selv med passord på lan-et.

Hmmm....

erikth1

Om jeg tar en siste backup før clean install.

Hva vil skje når jeg da skal hente backupen fra Time Capsule, etter Clean Install
Vil jeg ikke da, få tilbake den uppdate versjonen av Lion som jeg har nå?

Kanskje et dumt spm. men fant ikke noe info om dette.
Og ser ikke poenget med Clean Install om jeg kommer like langt :)

Fin guide Alfred!

artikallj

Jeg kjører Windows jeg som eneste operativsystem. Mye enklere enn dette.
Gjør jeg også 8 til 10 timer hver dag.... Om jeg vil eller ikke.

Chief_R-W

Flott guide for de som ikke vet hvordan man reinstallerer.
Selv oppgraderte jeg fra Snow Leopard til Lion men erfaringsmessig så synes jeg en upgrade blir litt plaster på såret for å slippe å ta backup og fortsatt beholde systemet som det var. Så synes jeg nesten ting gikk raskere i Snow Leopard før jeg oppgraderte. Så da er det alltid fint med clean install så tenker jeg det hjelper på med ytelse.

PFL

Fin guide for en som ikke er ekspert. Men et enkelt spørsmål: Hvordan får jeg inn programmene og filene etterpå? Fra Time Machine? Får jeg ikke i så fall med alle de forstyrrende filene jeg skal bli kvitt?
Og hva med alle mailene som ligger i Mail?
Hadde vært fint med en guide for dette også.
Mvh PFL

Alfred.Woodden

Til de som har problemer med Apple-ID under oppsett av Macen, som ikke kommer seg videre.

Jeg opplevde samme problemet på en iMac.

Hvis ikke cmd+q fungerer, gjør følgende:

1) Restart Mac

2) Trykk deg gjennom oppsettveiviseren

3) Når du kommer til Apple ID, IKKE SKRIV inn noe

4) cmd+q

5) Nå skal du ha muligheten til å skrive inn kontonavn på macens bruker

6) Fiks ferdig, du er inne i Lion ;-)

jenbor

Henter Time Machine også inn tidligere installerte programmer når man gjenoppretter?

zarilion

Jeg gjorde nettopp en "clean install" av Lion på min maskin på en fersk HDD i kveld. Eneste jeg gjorde var å legge inn "InstallESD.dmg" på en USB pinne igjennom "Diskverktøy", boote maskina fra den, formatere den ferske HDD'n til mac og installere. Ingen nett tilgang, ingen nedlasting. 20 min senere var den klar til bruk.

tg

Vet ikke om dette er dumt sprøsmål men...syntes det nesten virker lettere å ta en clean install av snow Leopard fra CDn den kom med, så bare laste ned lion med en gang etterpå? eller blir ikke det det samme?

christoopher16s bilde

christoopher16

Skal selge MacBook proen min, og lurte på om denne metoden funker for meg da?

Wavelengths bilde

Wavelength

Ja, det gjør den. Etter at installasjonen er ferdig lar du også være å starte maskinen. Da vil neste eier gå rett til oppretting av konto.

Husk også å overskrive data minst en gang når du sletter den.

christoopher16s bilde

christoopher16

@Wavelength

Takk for hjelpen.

Lurer da på; hvordan overskriver jeg data? Er litt n00b på akkurat dette :(

Wavelengths bilde

Wavelength

Hvis du ser på det nest nederste bilde i guiden så er det tre bobler. Til venstre for nummer 3 er det en knapp som heter Sikkerhetsvalg. Her velger du hvor mange ganger du skal overskrive. Jo flere ganger du overskriver desto vanskeligere er det å gjenopprette data, men tar også tilsvarende lenger tid.

DADDYs bilde

DADDY

Hei, lørdag skal jeg gjøre dette.

Kona er borte og jeg skal kose meg og være nerd, men lurer på 1 ting ang. den skjulte partisjonen.

Har allerede lagt inn Lion, hvis jeg starter med diskverktøy og sletter hele disken, forsvinner den partisjonen også da?

Og at Lion installasjonen legger den inn igjen?

Vil bare ha det helt rent - og ryddig.

Wavelengths bilde

Wavelength

Ja, det stemmer som du sier.

DADDYs bilde

DADDY

Flott jhh, jeg finner jo ut dette, men får jeg tilgang til diskverktøy fra usb-lion eller må jeg lete frem den originale dvd fra når boxen var ny?

Takk!

Wavelengths bilde

Wavelength

Se bilde to i guiden. ;)

DADDYs bilde

DADDY

Håper at OS 11 får en funksjon for oss med teflon-hjerne...

:rolls eyes: :rolls eyes: :rolls eyes:

Så godt som ingenting vil feste seg til en overflate av PTFE, ettersom overflatespenningen er ekstremt høy.

christoopher16s bilde

christoopher16

3) Når du kommer til Apple ID, IKKE SKRIV inn noe

4) cmd+q

Dette funker ikke for meg... Skal selge macen, og da kan jeg jo ikke selge den med min Apple ID. Er det bare å prøve om og om igjen??

Christoopher16

Wavelengths bilde

Wavelength

Siden Lion selges til din Apple-id og ikke til maskinen, ville jeg solgt maskinen med Snow Leopard.

DADDYs bilde

DADDY

[color=#800000">Done!

[color=#000080">Takk til Alfred.Woodden for en utmerket guide og til JHHolen for positv og kunnskapsrik bistand her i tråden samt på forumet generellt.

Starter 20:00 og 20:38 var 2010 maccmini ferdig, fikk "heng" på Apple ID men CMD+Q fixet det.

Nå står iskald pepsi max og ostepop klart og jeg skal legge inn ca. 30 programmer utover kvelden. Kona er borte og jeg får virkelig "nerdet" mens P1 og Dansefot står på godt volum (snart).

Har hatt et godt system og samlet linker og CD'er, det meste er "gratis" men for Office & Adobe har jeg CD'er fra jobben. For "Master Collection" fikk jeg beskjed om at denne gangen måtte jeg de-aktivisere og ikke re-installere siden den kostet mye og jeg absolutt ikke hadde et dokumentert behov! Skjønner ikke det, hvordan ellers skal jeg beskjære bilder? :-! :-! :-!

Dette var en OK trening for en gammel ingeniør som liker og være litt nerd, men med mindre jeg har problemer med maccen kommer jeg IKKE til og gjøre dette igjen.

Ha en fin kveld!

[size=85">PS: Skrevet fra pc'en siden maccen står og jobber!

hhtjo

Hei, hvis jeg har installert lion og gjenoppretter fra en gammel time machine backup vil eg da få tilbake snow leopard, eller bare få filene eg hadde fra før? og hvis det siste skjer vil den da være like treg som en vanlig oppdatering?

christopher_john

Jeg kjøpte Lion i App Store, men kan ikke finne denne .dmg-filen alle snakker om... Er da min eneste utvei å laste den ned på nytt under clean-install'en?

erlend.

Hei der:)

Takk for en god guide, skal prøve meg på dette i kveld.
Men jeg skulle hatt en ekstra partisjon, så jeg kan ha mulighet til å installere Windows (ved en senere aneldning). Skal dette gjøres samtidig som formatering av harddisken?

Mvh. Erlend

aredbear

hei, jeg prøvde dette, og den begynner å installere, men når den nesten er ferdig så stopper det opp og en boks popper opp med følgende: "ønsker du å avbryte installasjonen?" svar alt. "cancel" eller "cancel installation" når jeg trykker på "cancel" så blir installasjonen avbrutt. Dette har skjedd 2 ganger nå, hva gjør jeg?

Snuppiscnapp

Driver nå med en clean install av Lion i fra recovery partisjonen på maskinen. Men den må hente ned noen tilleggs filer i fra Apple online. Og forventet tid er 107 timer & 47 minutter?!?! Kan da umulig være riktig dette??

Hva er det den skal hente ned? Jeg har jo allerede Lion liggende som engen partisjon på maskina?

Og jeg vil gjerne ha over musikken & programmene mine som jeg hadde liggende inne. Når kan jeg hente disse i fra TM-kopien?? Eller må jeg bruke overføringsassistenten når alt er ferdig??

Rudile

Hei.
Guttungen klarte å kræsje macen sin. Det er ingenting på den,men vi får opp mac os x utilities. men hva gjør jeg når den ber meg om en appel konto hvor jeg har lasstet ned mountain lion. har jo ikke gjort det, da dette var en gave,og kom med os. har funnet ut at man MÅ inn på Mac app store=(
Eller finnes det noen andre mulighter?

Mvh Rudi

jerry.c.bushs bilde

jerry.c.bush

Tastekommando CMD + Q

Maccrell

Tenk at det skal være så kompliser å reinstallere Mac OS at en må ha en uendelig lang diskusjon om hvordan hva hvorfor og når en clean Install må til.
Ved å formatere harddisken og legge inn OS og programmer på ny får en bort ting som renseprogrammer ikke kan fjerne. En trenger ikke diskutere noe som er at fakta.
Å reinstallere Lion på nytt er unødvendig komplisert og gjør at Mac ikke lenger er enkel.
Det som har vært enkelt med Mac er nå komplisert. Det enkle er det beste. Det enkle gjør at en sparer tid og ergelser.
Med snow leopard var det bare å sette inn disken og alt gikk av seg selv.
Heldigvis er det fortsatt like enkelt å reinstallere Windows.

Wavelengths bilde

Wavelength

OSX er akkurat like enkelt som det var før. Faktisk enklere da du ikke trenger DVDen for å gjøre det. Kan du nevne en eneste ting som gjør det mer komplisert enn før?

Du kommer nemlig med påstander uten annen argumentasjon enn "det er mer komplisert".

PS: Med Snow Leopard måtte du inn i diskverktøy, på akkurat samme måte som nå, for å ta en clean install.

Hei.

Guttungen klarte å kræsje macen sin. Det er ingenting på den,men vi får opp mac os x utilities. men hva gjør jeg når den ber meg om en appel konto hvor jeg har lasstet ned mountain lion. har jo ikke gjort det, da dette var en gave,og kom med os. har funnet ut at man MÅ inn på Mac app store=(

Eller finnes det noen andre mulighter?

Løsningen er å logge inn på din konto på en annen maskin, og kjøpe ML gjennom den. Har du den muligheten?

Maccrell

Ja det kan jeg. Du får ingen dvd med OS når du kjøper en ny Mac. Bare det gjør det mer komplisert eller gjør det mer tidkrevende.

Wavelengths bilde

Wavelength

Hvordan gjør det det mer komplisert og tidkrevende?
Du holder inne ALT (eller CMD+R) som før, tar NØYAKTIG like lang tid, og faktisk enklere da du ikke trenger å sette inn DVDen. Du slipper også å miste eller ødelegge DVDen. Du kan også kjøre diskverktøy på ekstern kilde uten å måtte ha med en DVD.

Så jeg kjøper dessverre ikke argumentasjonen din. Det eneste jeg kan gå med på er som i situasjonen over hvor brukeren ikke har lisensen på stell (ubevisst). Har du alt på stell så ser jeg ikke problemet.

Maccrell

Laste ned Lion i Mac App Store, «Oppgradere» til Lion via installeringsassistenten, og deretter følge denne guiden for Clean Install.

Du kan brenne / kopiere Lion-diskbildet over på en DVD eller USB, jamfør med denne guiden

Dersom du gjør som trådstarter har beskrevet ovenfor er det for meg komplett ubegripelig hvordan dette kan være enklere og raskere enn å ha en dvd med OS for hånden ?
Jeg har opplevd at jeg ikke engang kommer inn i App Store og får lastet ned. Og hva med de som har en langsom nettforbindelse ?
Greit nok at du kan brenne OS selv over på en DVD etc. men altså mer tid og mer arbeid.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai