Løvetemming - Gi løven litt snø i pelsen

Lion tilfører mye nytt og interessant til Mac OS X, men ikke alt er nødvendigvis så velkomment blant alle brukere.

Hvordan får vi stilt Lion til å oppføre seg litt mer som Snow Leopard?

Først av alt må det selvfølgelig nevnes at alt her inne er en smakssak, og at jeg nok er en tanke konservativ hva gjelder nyere funksjonalitet, jeg har knapt brukt Spaces, men er en kjempefan av Exposé (som dessverre har blitt litt mindre nyttig i Lion), så, mye av det jeg går gjennom her er kanskje kjempenyttig for mange av dere, allikevel, vil jeg vise dere hvordan man skrur av disse nyvinningene. Forøvrig har jeg kanskje gått glipp av noen justeringer, siden jeg oppgraderte fra Snow Leopard, istedenfor å ta en Clean Install.

Så, la oss starte med justeringene.

Scrolling
Apple har bestemt seg for at scrolling trengte en overhaling, og har derfor gjort to store grep, begge fisket direkte fra iOS, for det første er nå scrollefeltene klin like de i iOS, og stort sett usynlige når de ikke er i bruk. Dette er en uting, siden man ikke ved raskt overblikk over vinduene på skjermen ser om man ser alt, eller om det er mer (og heller ikke hvor MYE mer det er), heldigvis kan vi tvinge disse scrollefeltene til å forbli synlige.

Gå til Systemvalg->Generelt, og se under "vis rullefelt", denne vil vi gjerne ha på "Alltid":

"Automatisk basert på input-enhet" er egentlig ikke så interessert hvis man ønsker å være i stand til å se hvorvidt dokumentet er scrollbart uansett hva man scroller med.

Den andre store endringen, er at scrolleretningen har byttet, dette er forsåvidt kanskje nyttig på touchpads, men med mus er det relativt horribelt (som John Siracusa sa i sin anmeldelse, er nedover er den mest populære retningen å scrolle i, og å bøye innover er den mest praktiske fingerbevegelsen). Hvis ikke dette er overbevisning nok, skulle jeg tro at irritasjonen når man vender seg til det, og innimellom skal bruke Windows/Linux/Hva-som-helst-egentlig, burde holde som motivasjon til å endre denne instillingen:

Gå til Systemvalg->Mus, og fjern krysset for "Flytt innholdet i samme retning som fingerbevegelsene når du ruller eller navigerer"

Ønskeliste til Apple: en mulighet for å la dette gjelde kun touchpads.

Docken
Lion tilfører ikke all verdens nytt i Docken, men i bakkant, har Lion endret på hvordan prosesser fungerer, og når de kjører (Lion kan la være å avslutte prosesser helt, og kan også drepe prosesser på eget initiativ hvis ressursene trengs, alt i alt veldig lurt og effektivt). Kombiner dette med auto-save og resume, så, gir det lite mening å skille mellom kjørende og ikke-kjørende programmer, når den eneste reelle forskjellen er at ikke-kjørende programmer KAN bruke litt lengre tid på å dukke opp.

MEN, hvis du vil ha tilbake kjøresymbolene kan du gjøre følgende: Systemvalg->Dock, slå på "Vis indikatorlys for åpne programmer"

Dashboard
I Lion har Apple flyttet Dashboard til et eget space, dette er helt klart en smakssak, men undertegnede pleier f.eks. å bruke kalkulatoren og valutakalkulatoren der, og leser da gjerne av ting gjennom den gjennomsiktige bakgrunnen, så det er praktisk at Apple har gjort det mulig å få tilbake den gamle løsningen her.

Gå til Systemvalg->Mission Control, fjern krysset for "Vis Dashboard som arbeidsområde"
[Bilde: Systemvalg Mission Control]
Når du først er her inne, kan du kikke på om tastene og eventuelle musknapper du hadde fra før passer til den nye Mission Control-stilen.

Finder
Er det ett program som virkelig har fått overhaling, er det Finder, her er det én ting som er tydelig med en gang, mengden ledig plass er ikke lenger synlig, så, la oss fikse det først som sist:

Enten ved å gå til "Vis" i menylinjen, og velge "Vis statuslinje" eller ved å trykke CMD-SHIFT-7

Videre har Finder kvittet seg med hjemmemappa i sidelinjen, hvis du vil ha den tilbake, kan du gå til: Finder i menylinjen->Valg->Sidepanel, og krysse av for hjemmemappa di der.

Spaces
Undertegnede er ingen stor fan av spaces (expose passer arbeidsflyten min langt bedre), så jeg ble overrasket da det ikke lenger var mulig å slå av Spaces lenger, MEN, det er mulig å fjerne spaces fra Mission Control (og for den del legge dem til, ved å holde musa over dem, og trykke på X-en som dukker opp. Det er dog litt synd at Mission Control insisterer på å vise lista selv om du bare har ett space, men jeg regner med at det ville vært kronglete å slå det på igjen uten at den var der.

Stavekontroll
Det er ikke alltid like artig at stavekontrollen retter på ting man skriver, spesielt ikke hvis man ikke legger merke til det, Lion introduserer automatisk stavekontroll ala iOS, og akkurat som på iOS, kan den slås av. (En spesielt god grunn til å vurdere dette, er mangelen på norsk ordbok)

Systemvalg->Språk og Tekst->Tekst
Fjern krysset for "Korriger stavemåte automatisk"

For spesielt interesserte
To ting til har vakt litt interesse hos meg, men er ellers for detaljer å regne:

* Bibliotek-mappa er nå usynlig, dette byr på litt merarbeid, siden det ofte er ting der som trenger en justering når man driver og koder, eventuelt har jeg også måttet slette .prefs-filer fra vrange programmer manuelt et par ganger, og å bruke "Gå til" funksjonen i Finder er ingen løsning, det er en work-around. Men, det finnes en løsning, gå til terminalen (Programmer->Verktøy->Terminal)
og skriv:

chflags nohidden ~/Library

Så er Bibliotekmappa igjen synlig, hvis du også vil gjøre det samme for den globale, fjerner du bare ~-tegnet.

Alternativt kan du gå til "Gå" på menylinja, og holde tilvalgstasten nede, så dukker Biblioteket opp, uten at du trenger å bruke noe terminalmagi.

* SSH ser ut til å sende ut feil tegnsettvalg, dette er litt irriterende hvis man skal bruke norske tegn på maskiner man logger seg inn på, denne kan fikses ved å kommentere ut en linje i /etc/ssh_config. Bytt ut:

SendEnv LANG LC_*

med:
#SendEnv LANG LC_*

(For å gjøre dette må du typisk bruke terminalen, og f.eks. pico ved å skrive "sudo pico /etc/ssh_config") Dette gjøres på eget ansvar. (Som all annen bruk av sudo)

Til slutt
Det var det, nå kan du selv velge i hvilket tempo du vil tilpasse deg endringene som Apple har lagt til i Lion, og får forhåpentligvis på den måten en mer behagelig arbeidsdag.

Er det noe jeg har glemt, som også kan stilles tilbake, si ifra i kommentarfeltet.

Kilder
ArsTechnica: John Siracusa's Lion-Review
MacFixit - How to unhide your Library
Mod 16 - SSH LANG LC* issues (kommentar 10)

(Oppdatert: La til deaktivering av automatisk stavekontroll)

unk1nds bilde

unk1nd

Har problem med at han ikke vil vise nederste filen i findervinduet ??

Gunsmokes bilde

Gunsmoke

I Snow Leopard hadde Finder muligheten til å gå tilbake til forrige vindu ved å dra 2 fingre sidelengs over tracpad'en, dette må du nå gjøre fysisk ved å klikke på tilbake knappen oppe til venstre.
Noen som kan hjelpe meg med å finne tilbake til denne metoden?

SgtAlexxs bilde

SgtAlexx

Brukes ikke tre fingre til det nå?

SgtAlexx
www.molotow.no

andreasbks bilde

andreasbk

@Gunsmoke: I Snow Leopard må du bruke TRE fingre til dette, regner met at det samme gjelder i Lion, som Sgt Alexx skriver.

markushr

Noe jeg STERKT missliker er at man ikke har muligheten for å ta pilen opp i hjernene for å få handlinger frem(skrivebord, alle vinduer, skjermsparer osv.). Noen som vet hvordan man kan få tilbake dette?

EinarJ

markushr: Det er der fortsatt, Systemvalg->Mission Control, nederst i venstre hjørne har du en knapp "Aktive hjørner"

amigaguys bilde

amigaguy

Lurte faktisk på hvor Library mappa var blitt av :-)

edds

var veldig fornøyd med å dra fire fingre ned for å vise skrivebordet. dette har jeg sålangt ikke klart å "slå på" i Lion. Noen andre som har funnet ut av dette?

EinarJ

La til en snutt om å slå av autokorrekturen.

mtefre

Gå-menyen i Finder + holde tilvalgstasten nede, Da dukker biblioteket opp når jeg trenger det. Og det er veldig sjeldent!

EinarJ

mtefre: Nice catch, la det til.

markushr

EinarJ: Der følte jeg meg dum. Takker for svar!

mtefre

Litt off topic: Liker at man nå endelig kan flytte filer med "klipp og lim": Kopiér filen (cmd+c), hold tilvalgstasten nede når du limer inn (alt+cmd+v). Da forsvinner filen fra sin opprinnelige mappe.

EinarJ

Ja, jeg håper virkelig ikke artikkelen gir inntrykk av at jeg avskyr Lion, jeg fokuserte bare på de tingene jeg ikke likte, siden det kan gjøres noe med mesteparten (foruten Mission Control da, jeg vil ha tilbake Exposé...)

mtefre

Enig. Lion er helt sikkert enklere for de som ikke orker å forholde seg til minnebruk, mappestruktur, lagringsalternativer etc. Men litt blanda drops for erfarne brukere.

EinarJ

Heh, bak fasaden, har Apple faktisk lagt til en del snacks hva angår lagringssystemer, det ser faktisk ut til at de jobber med noe LVM-greier der.

Minnehåndteringsmessig, har det stort sett vært hands-off ganske lenge, men den nye modellen burde vel optimalisere minnebruken enda mer.

Mappestrukturen er litt svada, jeg savner en global "vis skjulte filer" løsning (men så gjemmer jo Apple filsystemkritiske filer i rotmappa, så jeg vet ikke om det er så lurt å gi folk tilgang til å se dem grafisk uten videre).

Gunsmokes bilde

Gunsmoke

3 fingre fungerer ikke i Finder til å komme tilbake til forrige mappe på min maskin.
Ellers så er jeg super fornøyd med Løven.

ColdFusions bilde

ColdFusion

Litt off topic: Liker at man nå endelig kan flytte filer med "klipp og lim": Kopiér filen (cmd+c), hold tilvalgstasten nede når du limer inn (alt+cmd+v).
Er det MULIG??? Dette har vært mulig i Windows siden 3.11 eller før det sikkert! Uansett, svært glad for at dette nå virker i Finder.

Har lastet ned Lion, men ikke installert enda, da min Synology DS1010 NAS kun har en beta som støtter Time Machine (de som har testet betaen sier det fungerer finfint...).

caprisonne11

I Snow Leopard hadde Finder muligheten til å gå tilbake til forrige vindu ved å dra 2 fingre sidelengs over tracpad'en, dette må du nå gjøre fysisk ved å klikke på tilbake knappen oppe til venstre. samme problemet gjelder med nettleser firefox og safari, går ikke lenger å gå tilbake til forrige side med å swipe med to/tre fingre på trackpaden.
Noen som kan hjelpe meg med å finne tilbake til denne metoden?

palelnans bilde

palelnan

Jeg har lenge brukt 4 fingre opp for å vise skrivebordet, hva gjør man nå?

Nå kommer jo Mission Control.

palelnans bilde

palelnan

Ah, fant det jo bare jeg lette på rett sted. "Spre tommel og 3 fingre".

Holymans bilde

Holyman

Noen løsning på hvordan man kan få tilbake at 4-finger swipe viser CMD+tab-interfacet slik osm i SL?

Jarl

Hei, mange av disse gesturene folk mangler kan redigeres i BetterTouchTool.

Ah, fant det jo bare jeg lette på rett sted. "Spre tommel og 3 fingre".

Jeg skrudde av gesturen i systemvalg og opprettet en gesture i BTT der jeg definerer "four finger swipe down" til å være "cmd+F3" dette gir deg muligheten til å bruke tilnærmet samme gesture for å vise skrivebordet.

Noen løsning på hvordan man kan få tilbake at 4-finger swipe viser CMD+tab-interfacet slik osm i SL?

Jeg foreslår at du prøver BTT til dette. Hvis du ikke har tilegnet gesturen "fire fingre til høyre/venstre" til noen funksjon, så kan du definere dette i BTT: "four finger swipe Left/Right" "cmd+tab".

Håper det hjalp litt ihvertfall ;)

Jarl

Zaft

Lion fjerner Rosetta og FrontRow og reintroduserer "whole screen apps" alla MultiFinder fra System 6, "App launcher" alla AtEase fra tidlig 90-tall, Finder er nedgradert til gråtoner og man må nå stille om Finder for å se at det er flere filer i et vindu enn de man ser. Det eneste positive er en forbedret Exposé og Spaces og noen gester for touchpaden på MacBøker (og Air og Pro). Alt i allt er det en nedgradering av Mac-brukergrensesnittet og definitivt ikke verd å betale for.

EinarJ

Tja, SÅ pessimistisk vil jeg ikke være, MEN, Exposé er definitivt ikke forbedret, Mission Control er en blek etterligning, og LANGT mindre nyttig enn gode gamle Exposé.

Zaft

Jeg tok kanskje litt hardt i. Det er visst noe greier med autolagring og oppstart tilbake dit man var og noe sånt som sikkert kan være festlig og kanskje til og med nyttig. Men foreløpig holder jeg meg til Snow Leopard. Kanskje når alle bøggene er funnet og man ikke lenger får oppdatert programvare for SL...

sonter

Noen som vet om det er mulig å bytte rekkefølgen i side panelet ? før var enheter, så delt og med steder(favoritter) tilslutt, vil gjerne ha den rekkefølgen tilbake

karlojs bilde

karloj

Vet noen hvordan man definerer trykk med scroll hjulet på en vanlig mus. Før brukte jeg denne funksjonen til å få frem expose og prøver å få til det samme i Lion. De har definert 32 museknapper, men jeg får ikke noen til å virke med knappen på scroll hjulet.

gotto

noen som har problemer med å få til systemoppdatering, komme inn på appstore og enkelte apps? får beskjed om at det er nettverksproblemer, men har ingen problem med å surfe på nett.. .

pushits bilde

pushit

Stemmer med sonter. Ønsker "Devices" øverst. Det virker som en mer logisk, hierarkisk oppbygning av maskinens elementer. Forøvrig syns jeg de grå ikonene er triste. Men dette kan man jo endre selv.

Avslutningsvis opplever jeg en litt tregere og varmere maskin med Lion.

monken

Er det bare meg som syns at skriftstørrelsen i finder sin venstrepanel er blitt større. er det noen måte å justere dette tilbake på?

RogerR

Skriftstørrelsen in venstre panel i Finder kan forandres i system settingene under General -
Sidebar icon size (jeg har engelsk system): tre valg er tilgjengelig: small - medium - large
Dette påvirker også størrelsen på teksten, ikke bare ikonene.

hendelsesløysa

Har første gen. Intel iMac.

Når jeg åpner mission control ser jeg ingen spaces, men om jeg klikker der som spaces skulle ha vært bytter den space. Klikker jeg f.eks. litt til venstre åpner dashboarden. Grafisk feil altså.

Andre som har hørt om dette?

Fuzzywolfs bilde

Fuzzywolf

For de som er avhengig av SMB støtte for NAS disker / Media streamer osv. Stopp....
OSX Lion er veldig lite kompatibelt med slikt utstyr...
Da de har fullstendig kuttet ut støtte for "eldre" SMB.

Så om man oppgraderer til Lion så forvent ett makkverk uten like for å få dette opp å gå igjen.. NFS er jo ett alternativ men som er tungvindt å sette opp skikkelig.

Hilsen forbannet Lion bruker=P

ColdFusions bilde

ColdFusion

For de som er avhengig av SMB støtte for NAS disker / Media streamer osv. Stopp....
OSX Lion er veldig lite kompatibelt med slikt utstyr...Hilsen forbannet Lion bruker=P

Jeg venter på endelig firmware til Synology DS1010+, den er i beta og de som har testet betaen sier det virker fint med både SMB og TimeMachine. Jeg venter med Lion til NAS'en har en fw som ikke er beta. Takk for tilbakemeldingen.

Splitzch

Hei, Vet ikke om det bare er meg, men jeg savner linjen nederst i finder som viser hvor mye plass osv det er igjen på disken. Jeg har bare en 256gb SSD disk som stadig blir full så liker og vite hvor mye som er ledig osv.
Hvordan ser jeg hvor mye plass det er igjen på en enkel måte er det evt mulig og linjen tilbake?

EDIT: Fant det :)

Løsningen var og hente opp en mappe i finder gå opp og velge"VIS" for så og trykke på " Vis Status linje"

svanos bilde

svano

@hendelsesløysa Første gen. intel-iMac har vel ikke core2duo som er del av kravene for å kjøre Lion. Om det likevel lar seg installere kan det vel være snakk om problemer med drivere til grafikkortet kanskje?

joss

Skriver man et dokument skal dette lagres kontinuerlig og med historie á la Time Maskin.
Finner ikke noe som likne i Pages for ex. Har intel imac 2008.
joss

hendelsesløysa

svano: Ok, mulig jeg tar feil da - at jeg ikke har første generasjon Intel.

Jeg har Inte Core 2 Duo prosessor.

carandage

Jeg brukte både Exposé og Spaces tidligere, og er veldig fornøyd med Mission Control. For de som ikke brukte Spaces, kan jeg tro at Mission Control føles litt amputert.

nils.js bilde

nils.j

Spaces var bedre tidligere! Da var raskt og enkelt å trekke et dokument fra et skjermbilde itl det ved siden av. Eller å ha ett program åpent i skjermbilde til venstre, mens et annet program "lå ved siden av" i et annet skjermbilde. så var det bare med Alt og pil å bla frem og tilbake.
Ikke like enkelt i dag. Det er nesten så jeg angrer.

markus9797

noen som vet hvordan jeg får det slik at hvis jeg tar tre fingre mot venstre (trackpad) i browseren min gikk jeg tilbake en side? sikkert den funksjonen jeg brukte mest. sykt irriterende hvis de fjernet denne.

Egset

@markus9797 hvis du skrur "dra mellom sider" på og velger "dra sideveis med tre fingre" i systemvalg skal det fungere.

Fuzzywolfs bilde

Fuzzywolf

noen som vet hvordan jeg får det slik at hvis jeg tar tre fingre mot venstre (trackpad) i browseren min gikk jeg tilbake en side? sikkert den funksjonen jeg brukte mest. sykt irriterende hvis de fjernet denne.

Trefinger grepet sideveien gjør at du hurtigskifter mellom
Desktopene, man kan ha flere desktoper ved å dra tre fingrer oppover
(expose) og legge til flere desktopper øverst til høyre.

Kjekt om man jobber med mange ting samtidig.
Eksempelvis surfer på ene desktopen og spotify på andre

nils.js bilde

nils.j

@markus 9797:
Hvis du mener å gå fra skjermbilde til skjermbilde, kan du prøve det jeg selv har gjort:
Systemvalg>Styreflate>Pek og Klikk.
Her klikker du vekk "Dra med tre fingre".
Nå skal du være i stand til å gå "sideveis" til de ulike skjermbildene du har åpne ved å benytte tre fingre.

Splitzch

Sliter med en ting til, har ikke funnet noe i innstillingene.

Skjermen går liksom videre slik at musa forsvinner ut til sidene og ned under dock dette gjør jeg selv på stoppe musen hvis jeg henter ut et bilde fra nettet feks.
jeg vil ha en "ramme" som musa ikke går utenfor hvis dere skjønner.. Det var slik før

xxpytt

får man ikke sån elastic scrolling når man ikke har multitouch trackpad,, har hvit macbook fra 2008????

JohnIsvik

gjør man i Lion ved å "swipe" 4 fingre over trackpad'en.

jonaskg

Noen som har funnet ut hvordan man kan få brukt zsnes emulator i Lion enda? I need my zelda fix!

Docs bilde

Doc

Skjønner ikke hvorfor Apple kun byr på kommunegrå kjedelige iconer for mapper etc. i sidepanelet i Finder? Har lett litt på nettet etter mulige løsninger for customizing, men finner ingen. (Muligens CandyBar, men ikke sikkert at det fungerer for Løven). Derimot mange som irriterer seg over det samme. Noen på forumet som har oppdaget en snag her?

oisann

1. Savner fire fingre horisontal swipe for og få opp Cmd+TAB.. Noen som har noen løsning?

2. Har noen funnet ut hvordan man endrer rekkefølgen på innholdet i venstremargen i Finder-vinduer? Enheter og Delt MÅÅÅÅ øverst...!! (Med 3 disker i maskinen, iDisk, 3 serverkoblinger, diskimages og flere eksterne disker håper jeg virkelig dette kan endres, ellers blir jeg gal av å måtte scrolle ned for å finne stedene mine..)

Zaft

Hvorfor oppgradere når egentlig Snow Leoard funker vel så bra? I alle fall lurt å vente noen måneder så bøggene er vekk. For ikke å snakke om å gi utviklerne tid til å oppgradere sin programvare så man faktisk får utnytta de nye funksjonene i Lion som gir mening (versjoner, fortsett der du slapp, autolagring)

EinarJ

... utviklerne har fått masse tid allerede.

Neqel

Jeg brukte Spaces veldig mye i SL og der kunne jeg velge hvilke arbeidsområder forskjellige programmer skulle åpnes i. Ettersom jeg oppgraderte fungerer det fortsatt slik jeg satte det opp i SL, men nå som jeg skal legge inn en clean install av Lion vil dette sikkert bli borte. Noen som vet om det er mulig å fikse dette i Lion?

steffenz

Takk for gode tips. Spesielt nyttig for meg var den med å få tilbake Library mappen. Har lenge brukt "Gå til mappe" funksjonen for å få adgang til mappen. Og det var egentlig det som irriterte meg aller mest. Takk :)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai