Fem tips til Lion

Fem tips til LionLion inneholder over 250 nye funksjoner, men ikke alle er like tydelige eller markedsført stort av Apple.

Denne guiden viser deg fem smarte funksjoner som Apple ikke har pratet stort om, men som allikevel er nyttige for både nye og gamle Mac-brukere.

Flytt filer med tastaturet

Flytt filer med tastaturetDet er nå mulig å ikke bare duplisere filer rett i Finder med tastaturet, men også flytte dem.

Dette er noe tidligere Windows-brukere har grått over tidligere. Og med Lion kommer nå den enkle, lille funksjonen. Istedenfor den «vanlige» metoden med å CMD-C og CMD-V så bruk heller CMD-C for så å ta CMD-ALT-V for å flytte filen uten å duplisere den.

Få tilbake gamle Dashboard

Selv om vi i utgangspunktet mener at å endre tilbake nye metoder og utseendeendringer i OSet er en uting ettersom disse endringene mest sannsynlig er kommet for å bli - og at det ofte har en praktisk grunn til at de skjer - er det noen som vil ha ting tilbake til slik det en gang var. Hvis du er en av de som ikke liker at Dashboard har fått sin egen dedikerte plass i Lion, kan du åpne Mission Control-innstillingene i Systemvalg og kryss vekk «Vis Dashboard som arbeidsområde».

Tilpasse systemvalg

Tilpasse systemvalgDu kan tilpasse hvilke ikoner du vil se i Systemvalg ved å gå til Vis i menylinjen og velge Tilpass, eller holde nede «Vis alle» og velge Tilpass.

Dermed kan du krysse vekk hvilke ikoner du ikke vil se i Systemvalg. Du kan fremdeles komme til de gamle ikonene ved å holde nede «Vis alle», og med søkefunksjonen som fungerer bra, er det ikke noe galt i å fjerne det man bruker aller minst.

Aksenter iOS-style

AkesenterHvis du holder en tegntast nede i Lion vil du, som i iOS, få opp denne kjekke menyen som lar deg velge mellom forskjellige aksenter. Ønsker du f.eks. å skrive tegnet «Ö» slipper du å lete tastaturet rundt.

Du holder enkelt og greit inne i «O» og deretter velger du korrekt tegn fra menyen. Du kan også bruke piltaster eller tall for å velge riktig aksent.

Endre navn på flaggene i Mail.app

Mail var et av programmene som fikk de største endringene i Lion. En av de nye funksjonene er noe Outlook-brukere har dratt nytte av: Forskjellige flaggfarger man kan markere e-poster med. Det er likhet med Finder syv farger man kan velge mellom, og disse er i utgangspunktet fått navn etter fargene de viser. Rød, oransje, gul og så videre.

Utvikleren Matt Legend Gemmell har skrevet en fin gjennomgang om hvordan man kan endre disse navnene til noe mer forklarende: Renaming flags in Mail on Lion.

Samme person har også skrevet om de små endringene i lagringsdialogene i Lion:
Save sheet shortcuts in Lion.

Tags:
danibo77s bilde

danibo77

Endelig "klipp ut" i Finder :)

FastBrings bilde

FastBring

Takk for tipsene, men ser ut mine funksjoner på min maskin med Lion er litt forskjellige en denn du lastet opp bildene, er det mulig? Programvare Mac OS X Lion 10.7 (11A511) jeg har.

takk

artikallj

Har aldri savnet klipp ut i Finder. Det jeg derimot har savnet litt er mer flagging i Mail. Dette er noe jeg har brukt FlagiT til i SL og tidligere. Nå fungerte faktisk ikke denne pluginen i Lion, men så har Lion fått litt bedre system for flagging så det er nesten like bra. Må bare sette meg litt mer inn i hvordan.

svanos bilde

svano

Fin implementering av "klipp ut". Filen ligger aldri i "limbo" siden det ikke er før man limer den inn man velger om man vil flytte den eller lage en kopi. Tror heller ikke Windows mister filen om du ikke limer den inn etter å ha klipt den ut (?), men dette virker ryddigere uansett.

FastBrings bilde

FastBring

jeg markert 2 objekter men ser ikke flytt objeketet hit, noe forslag?
[url=http://bildr.no/view/934593">

andywit

har ikke noe "flytt objektet hit". hvorfor?

dcsis bilde

dcsi

Dere som ikke får opp "flytt objekter hit/move items here", hold nede ALT-tasten når dere trykker på Edit-menyen. ALT-tasten kan trykkes ned både før og etter man trykker på Edit-menyen.

FastBrings bilde

FastBring

Takk det fungera, men er det noe forslag som viser funksjonen uten å holde ned ALT knappen hvergang?

dcsis bilde

dcsi

@dylan: Jeg tror ikke det. Dette har vært mulig tidligere også via "drag'n'drop". Når man drar filene med muspekeren så er det slik at om man ikke ser en et grønt pluss-ikon så vil den flytte filene, trykker man ned ALT-tasten (slik at pluss-ikonet kommer frem) så flytter den de istede. Men om pluss-ikonet vises så blir oppførselen motsatt.

Onizuka89

Den aksent greia virker ikke om man bruker dvorak layout :( kun hvis man bruker offisielle tastatur layouter fra Apple tydeligvis :(

Fuzzywolfs bilde

Fuzzywolf

Klipp og lim funksjonen har jeg hatt lenge.
Takker for totalfinder=) cmd+c og cmd+v er bare nydelig=)

Laner80

Nå begynner Mail å bli bra!
Den shortcutbaren som finnes under toolbaren kan man endre på. Da er det bare å dra dine nye flagg opp dit. Legge til egen shortcut via (systemvalg->tastatur) for å flagge de mailene du måtte ønske eller bare flytte dem med eple-ctrl og tallet på favoritt mailboxen. Mailbox->move to favorit mailbox

Moro!

golo

Likte ikke nye Dashboard, ofte ønsker jeg å bruke konverter til å konvertere priser på nettsider. Da er det greit å kunne se tallene i bakgrunnen.

byfixar

Men enda ingen "merge folder" :(

bambinis bilde

bambini

Er ikke så veldig happy med nye mail.app. At meldingene står "åpne" i visningsvinduet til høyre er etter min mening en uting. En ting er at andre lett ser hva som står i mailen du har markert, en annen ting er at når du blar nedover i listen av 180 mail etter noen dagers fravær, så markeres alle mail du passerer på din vei nedover som åpnet (selv om du ikke har "lest" dem ennå). Dermed må du begynne jobben å markere de som ulest fordi du skal lese dem senere.

Noen som har en løsning på dette (f.eks. å fjerne visningsvinduet på høyre side)?

bambinis bilde

bambini

Fant det ut :)) Dobbeltklikket på på den vertikale skillelinjen mellom visningsvinduet og listen over mailer og vips så forsvant vinduet :)))

Er litt usikker på hvordan jeg får det tilbake, men finner det vel ut etter hvert ;)

danibo77s bilde

danibo77

@bambini Apple har ikke endre seg. Dobbeltklikk av skillelinjer for å "fjerne" disse, slik som den vertikale i mail, har eksistert i flere år. Den fjernes derimot ikke. Den kollapses mot høyre. Om du beveger markøren (musepekeren) over høyre kant av mail-vinduet så vil du se at denne kanten er tykkere enn den venstre.

Dra denne kanten til venstre og voilà: den er tilbake. Fungerer også i flere andre programmer.

jonaskg

Noen som har funnet ut hvordan man kan få brukt zsnes emulator i Lion enda? I need my zelda fix!

ozimoze

Er det mulig å slå av at iCal automatisk oppretter nye hendelser som heldagshendelser når jeg bare klikker i kalenderen for å opprette en?

bambinis bilde

bambini

@bambini Apple har ikke endre seg. Dobbeltklikk av skillelinjer for å "fjerne" disse, slik som den vertikale i mail, har eksistert i flere år. Den fjernes derimot ikke. Den kollapses mot høyre. Om du beveger markøren (musepekeren) over høyre kant av mail-vinduet så vil du se at denne kanten er tykkere enn den venstre.

Dra denne kanten til venstre og voilà: den er tilbake. Fungerer også i flere andre programmer.

Det burde jeg jo ha skjønt ;) Ble nok bare så opptatt av at utsendet hadde endret seg at jeg ikke "så" at de fortsatt holdt fast på den gamle gode funksjonaliteten. Merci!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai