Gjenopprette OS X på nye Macer

Gjenopprette OS X på nye MacerSom Mac1 tidligere har rapportert vil nye Macer ikke leveres med en reinstallerings-DVD. Det er nå også klart at de ikke vil bli levert med noen reinstallerings-USB, men man kan kjøpe en for $69 i August. Apple har derfor introdusert et par nye gjenopprettingsmuligheter i OS X 10.7.

Gjenopprette fra disk

Mac OX X 10.7 lager automatisk en skjult gjenopprettingspartisjon på din harddisk. Om man har behov for å reinstallere OS X kan man holde Command-R inne ved oppstart, og man tas til ulike gjenopprettingsverktøy. Disse kan man bruke til å reinstallere OS X, eller gjenopprette fra en TimeMachine backup.

Gjenopprette fra internett

Om man har behov for å reinstallere OS X på en helt ny harddisk uten en eksisterende gjenopprettingspartisjon støtter Macer lansert etter at Lion kom på markedet gjenoppretting fra internett. Man kjører da gjenoppretting direkte fra Apples servere, og kan reinstallere OS X selv på en helt ny harddisk. Man holder igjen Command-R inne ved oppstart, og maskinen vil automatisk koble seg opp mot Apples servere, og laste ned nødvendige filer.

For detaljerte instruksjoner kan man følge Apples supportdokument.

Oppretting fra internett er foreløpig ikke støttet for andre modeller enn nyeste Macbook Air og Mac Mini. Om man f.eks. ønsker å installere OS X på en helt ny Macbook Pro må man enten anskaffe en USB-gjenopprettingsnøkkel fra Apple, klone en fungerende OS X installering på en ekstern harddisk med tredjeparts programvare, eller lage en egen USB-key fra en Lion installerings-dmg. Merk at sistnevnte metode ikke er aktuell med mindre man har tilgang til en Mac App Store versjon av OS X.

Master_Gismos bilde

Master_Gismo

Syns det virker rart at dem ikke har laget en ferdig fil, som du bare kan legge på en minnepenn. Kan jo kjøpe en minne penn selv, dem koster jo bare noen få kroner.

Koster ikke 370 kroner for en minne penn på 8GB. Det er jo helt sykt.

Da ble Windows plutselig mye bedre igjen nå da... Dette var ikke bra

-Sig. Master_Gismo

macsams bilde

macsam

Hvordan kan maskinen koble seg opp mot (Apples) servere når den er helt tom? Må den ikke ha internett tilgang til det? Og hvordan få internett tilgang når den er helt tom?? Don´t get it.

petrus764s bilde

petrus764

På min air 2010 kan man velge å boote fra et trådløst nettverk i bootmenyen (holde inn alt ved oppstart). Det er EFIen som styrer den biten, før noe OS er lastet inn.

Cybbe

Dette ligger i firmware. Og du har rett i at dette er en endring som jeg ikke kan forstå er det beste for brukerne. Gjenoppretting på ny disk vil nå kreve at man tar forhåndsregler (klone disk) eller at man har en relativt hurtig nettilgang tilgjengelig.

macsams bilde

macsam

@petrus764 Får man da velge nettverk og taste inn passordet? Da blir i så fall HD/SSD aldri HELT tom iom at dette er en mulighet. Hadde den vært helt tom kunne man ikke fått dette til for å si det litt forsiktig.

Meows bilde

Meow

@macsam
EFI ligger i en kontrollenhet på hovedkortet, og har ingenting med HDD/SSD å gjøre.
Booting mot nett har vel eksistert fra sent på 1990-tallet, og er ingen ny teknikk i så måte.

macsams bilde

macsam

@meow Ny for meg, i så fall.

macsams bilde

macsam

@Meow Du har vel ikke en guide på hvordan man gjør dette her da?

Pëtr

Den som eier en datamaskin, må ha sikkerhet for å kunne re-installere på eventuell ny harddisk eller etter formattering - uten å være avhengig av tilgang til internett for å kunne få maskinen i gang og i brukbar stand.

Det eneste riktige er at hver maskin leveres med et lagringsmedium hvor en fullstendig versjon av operativsystemet ligger.

artikallj

Det er det nå, etter at Apple endret dette, ingen datamaskiner som blir levert med. Windows maskiner har ikke blitt levert med dette siden 2005 eller tidligere. Der har man måtte ha en DVD og lage en sikkerhetskopi/installsjonsdisk når man får maskinen.

Master_Gismos bilde

Master_Gismo

Hvordan kan maskinen koble seg opp mot (Apples) servere når den er helt tom? Må den ikke ha internett tilgang til det? Og hvordan få internett tilgang når den er helt tom?? Don´t get it.
Maskinen er ikke tom, selv om harddisken er tom.
Det første som starter en maskin er bios, ikke harddisken.

petrus764s bilde

petrus764

EFI i apples tilfelle, UEFI i de fleste Sandy Bridge-tilfeller på PC. BIOS er på vei ut, funksjonaliteten er derimot den samme, bare mer fancy grensesnitt.

Clonemac

Denne kommandoen Command-R funker ikke på min nye MBP?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai