Nedgradert Thunderbolt i ny MacBook Air

MacBook AirApple oppdaterte nylig sin MacBook Air, hvor de største nyhetene var kraftigere prosessorer, OS X Lion og Thunderbolt. Hittil har maskinene høstet inn god kritikk og de fleste mener oppgraderingen til SandyBridge-prosessorer og Thunderbolt gir mye ytelse i forhold til bærbarhet.

Men når det kommer til Thunderbolt er derimot ikke alle like fornøyd. MacBook Air sin Thunderbolt er nemlig ikke sammenlignbar med sine storebror i MacBook Pro.

Apple har holdt kortene tett til brystet angående dens ytelse. Det har seg nemlig slik at ikke alle Thunderbolt-portene er laget og oppbygd på nøyaktig samme måte. Akkurat dette er siste generasjons MacBook Air et eksempel på. For det sitter nemlig ikke samme Thunderbolt-brikke i MacBook Air som i MacBook Pro, iMac og Mac mini. Den brikken som sitter i Air er svakere sammenlignet med de ovennevnte modellene.

Nedgradert Thunderbolt i ny MacBook Air

Thunderbolt-brikken vi kjenner fra de kraftigere Mac-ene støtter hele fire 10 Gbps-kanaler og to DisplayPort-skjermer. Mens Thunderbolt-arkitekturen i MacBook Air takler bare to 10 Gbps-kanaler og én DisplayPort-skjerm. Det skal også sies at Thunderbolt er en toveis-teknologi, et faktum som gjør den i stand til ha full overføring i begge retninger samtidig.

Du kan dermed ikke kjedekoble to Thunderbolt Display – som Apple har reklamert så mye for – med en MacBook Air. Storebror MacBook Pro, på sin side, støtter kjedekobling av Thunderbolt Display, som igjen er utstyrt med tre USB-porter, én FireWire-port, Gigabit Ethernet, og enda en Thunderbolt-port.

Via TechCruch og iFixit

T0MMYs bilde

T0MMY

...dersom man ønsker "pro" funksjonalitet, så kan man jo altids kjøpe en.... pro..? :-o

Chriistoffer

Dette syntes jeg er helt greit. De betaler for en maskin som er mindre enn pro serien. Og de får forsatt utrolig stor hastighet samt muligheter for en skjerm noe som burde være nok.

Ttigers bilde

Ttiger

Det er ok, men da må de jo fortelle hva som er forskjellen på de, så folk får bestemme det.

edo

Helt utrolig at ikke Bjørn Erik Thon har kastet seg over denne saken. Det MÅ jo være ulovlig markedsføring av Apple dette her!

Nagel

Så vidt jeg har forstått, oppfyller MBA-ene den foreløpige definisjoen av Thunderbolt. Den har 2x10Gbps, hvorav den ene brukes til lyd/bilde. De andre Mac-ene som er sluppet i år, har 4x10Gbps. På Apples sider står det at TB har to 10Gbps-kanaler, jf. feks. den norske versjonen her: http://www.apple.com/no/thunderbolt/

Den praktiske konsekvensen av at MBA-ene ikke har samme brikke som de andre Mac-ene som er sluppet i år, er at du ikke kan kjøre to eksterne skjermer fra MBA-ene. Men Apple hevder heller ikke på at du kan gjøre det. Så hvis EDO leser Apples hjemmesider, slipper han å ringe Thon.

Anandtech var for øvrig kilden til informasjonen til begge de to "kildene" artikkelforfatteren viser til, så det ville kanskje være mer riktig å linke dit. http://www.anandtech.com/show/4542/eagle-ridge-the-cheaper-optionally-smaller-thunderbolt-controller

devo

En «normal» Thunderbolt-brikke ville ikke endret noe som helst. Man trenger fortsatt et mye bedre skjermkort for å drive to 27" med en bærbar som nesten er mindre enn dagens spill-skjermkort...

Det er også verdt å merke seg at en såkalt fullverdig Thunderbolt-brikke bare består av to av brikkene som er i Air. En brikke per port. Siden det bare er en port—en brikke.

Apple gjør bare et klokt valg, de sparer plass og strøm, produktet blir totalt sett bedre.
Dessuten er disse ment som entry-level for Apples bærbare, vent heller med å klage hvis Pro-maskinene kommer i Air-utførelse og bare 1 Thunderbolt-port.

jurgemaister

@edo Du mener dette er en sak for Datatilsynet? Utdyp.

edo

Det var vel mer en ironisk spøk mtp hans tid i forbrukerombudet og hans sak mot drmløsningen i iTunes. Han vant jo fram, kanskje han fikser dette også?

danibo77s bilde

danibo77

@edo Det er ingenting å fikse.. :)

@GoldenHymn90 Noe misvisende å skrive nedgradert thunderbolt, når der som @devo sier er en normal brikke :)

Bare Ban

Bruk riktig bilde i det minste av Macbook Air.. Bilde av forrige gen kan forvirre nye kjøpere

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai