Lion Diskmaker lager Lion DVD/USB

Lion Diskmaker lager Lion DVDDet har vært mye snakk om Lion og hvordan Apple kun har distribuert det nye systemet via Mac App Store og ikke fysiske medier. Apple skal selge Lion på USB i løpet av august, men med programvaren Lion Diskmaker kan du hvis du har kjøpt Lion enkelt lage en slik USB helt gratis i dag.

Prosessen er egentlig lekende lett hvis du har lastet ned Lion fra Mac App Store, men den blir enda lettere med gratisprogramvaren Lion Diskmaker.

Slik lager du en Lion USB-oppstartsdisk

  1. Last ned Lion Diskmaker
  2. Gå til Mac App Store, trykk på «Purchased» mens du holder ALT-nede
  3. Trykk install på OS X Lion (du må ha kjøpt Lion tidligere)
  4. OS X Lion vil nå lastes ned i bakgrunnen
  5. Når Lion er ferdig lastet ned, vil installeringsprogrammet automatisk åpne. Avslutt dette med CMD+Q
  6. Start deretter Lion Diskmaker. Programmet skal automatisk finne Lion-installeringsfilen
  7. Velg hvilken USB-disk du vil gjøre om til en Lion-USB
  8. Vent til programmet sier fra at det er ferdig og du har dermed en Lion USB-disk som du kan starte maskinen med

Haakosu

Men hvordan funker det når/om den maskinen som lion så blir installert på brukes med en annen appstore-konto? Er dette problemfritt.

akan86

@Haakosu Det er helt problemfritt.

aasbakks bilde

aasbakk

Får følgende feilmelding etter at jeg har valgt USB (Kingston Datatraveler 8GB):
Error: -69888: Couldn`t unmount disk

USB sticken er formatert med MAC OS Extended - Case sensitive + journal.

sfhawks bilde

sfhawk

Er da minst like greit å gjøre det uten dette programmet:

http://mac.downloadatoz.com/tutorial/12948,how-to-clean-install-mac-os-x-lion-10-7-by-dvd-or-usb-stick.html

EinarJ

aasbakk: Case-sensitive er tradisjonelt litt herk å jobbe mot, og delvis ustøttet av en del programvare, jeg brukte det selv en periode, men så til slutt ingen fordeler, og et par ulemper (om jeg husker riktig, så funker ikke Steam på CS-disker, og Office hadde vel også noen issues). Case-insensitive disker bevarer alltids case, så så lenge man ikke har behov for både "FUBAR.txt" og "fubar.TXT" i samme mappe, holder Non-CS greit (til de formålene hvor CS eventuelt trengs, kan man alltids bruke dmger med CS-format).

Lang tekst aside, formater den USB-pinnen din som case-insensitive og prøv igjen du.

(Og sånn ellers, så funker seff disk-image-trikset antageligvis ok andre veien også, altså non-cs-image på en cs-partisjon, for de programmene som ikke liker case-sensitive) Og, bare for å ha sagt det, så ser jeg selvfølgelig at CS er nyttig for å f.eks. luke ut case-issues når man skal utvikle e.l. mot f.eks. Linux, som vel bryr seg litt mer om Case.

aasbakks bilde

aasbakk

Takk for svar.

Jeg forsøkte først løsningen som sfhawk linket til, og den funket.
Skal legge på minnet det du skriver om EinarJ.

tosemy

Om det er problemfritt å legge inn Lion på diverse maskiner uavhengig av iTunes-konto (mtp oppdateringer osv) er det ikke da MYE lettere å f eks på den maskinen man vil legge inn Lions på, logge inn med en iTunes-konto man allerede har kjøpt Lion på, trykke på purchased, og så bare laste ned hele programmet, så slipper man tuller med USB.sticks osv...?

Pëtr

- Nei, selvsagt ikke!

Hele poenget med USB-pinner og/eller DVD-plater er at eieren av maskinen skal være uavhengig av nett-tilgang, oppkoplinger og avhengighet av at en programvaretjeneste skal være tilgjengelige for å kunne re-installere sitt system.

Det er langt mer tull med en avhengighet av nettet for å installere nødvendig programvare på sin maskin - når tjenesten som leverer programvaren er utilgjengelig er det umulig å få maskinen i drift.

Har man et lagringsmedium som inneholder den fullstendige versjonen av operativsystemet, så kan systemet installeres når som helst ved behov etter reformattering eller bytte av disk - helt uavhengig av nettbaserte tjenester og tilgjengeligheten av disse.

Men det krever at man må ha mulighet til å lagre en fullstendig versjon av programvaren en gang for alle. Dette er svært viktig.

mrlenno

Har forstått det at det må være GUID partisjonstabell på USB stick? Når jeg kjører denne så gjør den om til MBR. Skal det være slik?

Raymond Mortensen

Jeg har nylig kjøpt MBP med OSX 10.6.7, og har krav på gratis nedlasting av Lion. Av altfor mange årsaker kan jeg ikke ta i bruk OS etter 10.6.7 på en stund. Men jeg vil selvsagt gjerne ha en gratis kopi av Lion for eventuell senere installering, betalkopien kommer på markedet først etter at "gratisfristen" er utløpt, så den regner jeg ikke med å kunne gjøre krav på. Det ser ut til at de kopieringsmulighetene som er skissert flere steder på nettet først krever en nedlastning av Lion fra AppStore. Dette kan jeg ikke ta sjansen på dersom AppStore BÅDE laster ned OG setter igang med installeringen automatisk, slik jeg synes å huske har skjedd ved tidligere kjøp/oppdateringer fra AppStore. Jeg kan nok fixe kopieringen av operativsystemet til DL DVD eller en USBstick rimelig greit, men kan jeg være 100% sikker på at nedlastingen fra AppStore ikke setter igang en eller annen form for automatisk installering eller spredning av løvesmitte til maskina underveis til målet, oppgradering til 10.6.8 vil forøvrig være like ille..?
Noen som VET svaret?

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Ja.

Når App Store har lastet ned Lion og startet installasjonsassistenten så trykker du bare cmd+q i stedet for å trykke «Ja, jeg vil installere Lion». ;)

Raymond Mortensen

Takk for svar HenrikWL. Bare et par snags, om du tillater: 1 Hvordan vet jeg nøyaktig når nedlastingen er ferdig / installasjonsassistenten starter, og 2 kan jeg være HELT sikker på at eventuelle startprosedyrer stoppes / slettes når jeg trykker cmd + Q (altså ikke cmd + "esc")? Beklager maset, jeg er helt skjelven...
RM

HenrikWLs bilde

HenrikWL

1. Når det dukker opp et vindu på skjermen din som sier noe slikt som «Velkommen til OS X Lion installasjonsassistent» så vet du at installasjonsassistenten har startet. ;)

2. Ingenting har blitt startet eller lagret, så det er ingenting å stoppe eller slette. Det eneste som blir liggende igjen er Lion installasjonspakken, og den vil du jo ha for å lage en USB-stick av.

alexo89s bilde

alexo89

Hvor stor er Lion partisjonen. Altså hvor stor minnepenn trenger jeg :)

joheris bilde

joheri

den får jeg ikke bootet med. Jeg fikk ingen feilmeldinger underveis. Er det flere som har opplevd det?

aasbakks bilde

aasbakk

Hvor stor er Lion partisjonen. Altså hvor stor minnepenn trenger jeg :)

Det sies at minnepennen må være på minimum 4GB.
Selv har jeg lagt inn på en 8GB stick, og på denne er det nå ledig 3,78 GB
Derfor ser det ut til at minimumskravet på 4 GB betyr at du må ha over 4 GB.

kamp

Kanskje et dumt spørsmål men er litt forvirret.. Vist jeg gjør dette på min maskin (med Lion) kan jeg ta putte minnepennen inn i søster sin maskin og oppgradere den til Lion?
Eller må hun også kjøpe det?
har lest så mye forskjellig..

DeeWox

Du kan bruke den overalt.

Zaft

Sier ikke dette noe om at Apple har undervurdert folks behov for å vite at de kan gjenopprette systemet sitt uten nettforbindelse. Syns det virker som de tror hele verden har god nettforbindelse 24/7. Jeg vet det kommer en mulighet til å kjøpe en USB-dings i august, men er det ikke litt latterlig at man skal betale mer for den? Det må da koste Apple mye mer å ha serverparken gående kontinuerlig enn å produsere en USB-dongle?

Jeg kan forstå behovet for å gå videre i forhold til Rosetta, men det burde være mulig å innstallere det om man vil, sånn som Rosetta var i Snow Leopard. Å gi fingern til alle de som har brukt Mac lenge nok til å ha et og annet program de bruker av og til som ikke fins i Intel-versjon er ikke akkurat veien å gå for å få fornøyde brukere.

FrontRow gir det ingen mening å fjerne, bortsett fra at de kanskje heller vil at folk skal kjøpe en AppleTV enn å bruke sine Macer med FrontRow. Det er ikke mer enn et år siden man kunne kjøpe med en fjernkontroll til alle nye Macer. Lurer på hva man skal med den uten FrontRow?

Det virker som alt Apple tenker med lommeboka og driter i kundene. iOS-syksessen har gjort de mye griskere enn de var før, virker det som. Mac App Store handler vel strengt tatt også om at de skal ha noen prosent av andre folks salg. Så vansklig var det aldri å laste ned programvare fra nettet at vi egentlig trengte en App Store...

Kloksi

har den faktisk på USB. Installerte den på pro-en først. Funker greit men skjønner ikke hva skal det være så nytt og sååååå digg da. tror noen må vise det til meg. prøvde den på den gamle airen. Første generasjon. Ingen vits. Det ble som om å kjøre xp på gamle dx og sx PC-er :-) .
Så.. tja mye mas og reklame ... ikke så mye bra som en trodde og håpet på. For oss som kjører begge deler, kan sammenliknes som overgang fra xp til vista.

hhtjo

Hei, hvis jeg har installert lion og gjenoppretter fra en gammel time machine backup vil eg da få tilbake snow leopard, eller bare få filene eg hadde fra før? og hvis det siste skjer vil den da være like treg som en vanlig oppdatering?

HenrikWLs bilde

HenrikWL

Dette programmet er vel overflødig nå når Apple har sluppet [url=http://support.apple.com/kb/DL1433">«Lion Recovery Disk Assistant».

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Det gikk sabla treigt å Loade innstalasjonen via DVD vs innstalere det via minnepinne på Betaene.

Men et spørsmål, jeg skal innstalere Lion, har SL innstalert fra før, jeg skal trykke "innstaler Mac OS X Lion på nytt, Selv om jeg ikke har lion?

W3p

Har ikke lest alle kommentarene, usikker på om dette allerede er belyst.

Jeg vil anbefale folk som skal ta en clean install, om å oppgradere fra SL til Lion først. Under oppgraderingsprosessen opprettes en gjenopprettingspartisjon på hardisken. Nå Lion er installert (etter oppgradering fra SL) start maskinen på nytt. Hold inne options/alt rett etter du har trykket på on/off knappen. Velg Gjenopprettingspartisjonen, og derfra "ny installasjon" eller lignende. Da får man clean install uten USB eller DVD.

Ser absolutt fordelene med å ha Lion på en usb eller dvd, men dette sparer folk for litt tid om de ikke absolutt trenger denne fysiske versjonen av Lion.

Hubros bilde

Hubro

...Jeg vil anbefale folk som skal ta en clean install, om å oppgradere fra SL til Lion først. Under oppgraderingsprosessen opprettes en gjenopprettingspartisjon på hardisken. Nå Lion er installert (etter oppgradering fra SL) start maskinen på nytt. Hold inne options/alt rett etter du har trykket på on/off knappen. Velg Gjenopprettingspartisjonen, og derfra "ny installasjon" eller lignende. Da får man clean install uten USB eller DVD...

Nei dette mener jeg ikke er riktig.

Ved kun å kjøre ”Installere Lion på nytt” får en ikke clean install, slik som her beskrives. Da bevares alt av gamle innstillinger, programmer osv. Får å få clean install må en først innom diskverktøyet og formatere harddisken. For å komme i gang igjen da, kan en benytte den nye recovery partisonen eller den siste recovery løsningen fra Apple som kom her om dagen, men begge løsingene krever nett-tilgang. Ingen dårlig løsning, men en må innom diskverktøy for å formatere HD og en må ha nett-tilgang.

Med Lion Diskmaker må man ikke ha nett-tilgang, da alt ligger på DVD/USB-stikken. Men også her må en innom diskverktøy for å formatere HD.

Enkelte er opptatt av og ikke ”måtte ha” nett-tilgang. Dette finner jeg underlig i dag og kan kun gjelde i enkelte tilfeller. I dag føler jeg vi er helt avhengig av å få lastet ned siste versjoner, enten det være seg OS eller programvare for at alt skal være funksjonssikkert. Det kan en like eller ikke like, og helt uavhengig av om det er Mac eller Windows, må en stadig laste ned programvareoppdateringer.

hhtjo

som jeg skrev tidligere: Hei, hvis jeg har installert lion og gjenoppretter fra en gammel time machine backup vil eg da få tilbake snow leopard, eller bare få filene eg hadde fra før? og hvis det siste skjer vil den da være like treg som en vanlig oppdatering?
fordi jeg lurte på om noen visste noe?

Hubros bilde

Hubro

Nei, gjør du en gjenoppretting fra en backup, i ditt tilfelle fra TM, installeres ikke SL igjen, men du får tilbake alle brukerfilene dine, programmer, mailer, snarveier, avtaler, kontakter, innstillinger mv. Hvis du ikke kan kontrollere hva som legges tilbake, kommer selvfølgelig også saker du ikke ønsker også tilbake.

Hvis du opplever maskinen din som treg, og du tror en clean install vil hjelpe kan du se innlegget mitt over. Men en treg maskin kan skyldes andre ting også - som f.eks litt lite RAM. Anbefaler at du har 4GB eller mer.

hhtjo

Men jeg ville gjøre dette fordi at jeg har sett at det kan bli problemer med å installere både pse 8 og office 2008, så er det noe jeg kan gjøre da?

Kloksi

ta 8 GB og da er du sikra.

min ser slikt ut

[url=http://bildr.no/view/949579">

Arceez

Hva gjør man om man har kjøpt mac med OSX Lion på, og vil ta en clean install? Lion ligger jo ikke i purchased..

Wavelengths bilde

Wavelength

Hold inne CMD + R under oppstart. Da kommer du inn på installasjonspartisjonen. Der kan du slette og reinstallere Lion.

Arceez

Takk, JHHolen! Finnes det flere slike kommandoer?

Wavelengths bilde

Wavelength

Ja, en hel drøss. Søk på Google.

Pëtr

Jeg ser det er noen som stiller spørsmål ved hvorvidt uavhengighet av nett-tilgang er hensiktsmessig eller nødvendig.

Her må vi huske på at en datamaskin er noe annet enn en telefon. Selvfølgelig, kan man si. Men dessverre fører nettets tilgjengelighet med seg at mange tenker kortsiktig, og overser hvor sårbart det hele blir hvis nettet erstatter lokale kopier og lokalt administrert programvare.

En datamaskin har mange flere mulige funksjoner enn internett-kommunikasjon. En datamaskin, hva enten den har Mac, Linux eller Windows som programvareplattform, er et arbeidsverktøy som kan brukes til alt fra å skrive brev, produsere lydfiler og musikk til å lage bilder og film, dokumenter og bøker. Dette materialet, disse dataene, må vi kunne ha tilgang til uten unødvendig avhengighet av tjenester som kan forsvinne i morgen eller være utilgjengelig for kortere eller lengre tid. Det er bare hva vi har tilgjengelig på egne systemer som vi kan ha tilnærmet sikkerhet for å få tilgang til.

Derfor er det viktig å kunne ha sikkerhet for at den enkelte bruker kan få maskinen i gang - uten å være avhengig av nett-oppkoplinger, lisenskontrollsystemer som "produktaktivering" eller annet som hindrer brukeren å installere sitt system når som helst etter eget ønske. Når det er snakk om maskinvare som er kompatibel med den programvaren man ønsker å installere, må det være et krav at denne programvaren eksisterer i en lokal kopi som kan installeres når som helst - det betyr helt uten avhengighet av oppkoplinger eller nett-tilgang.

Om man så i neste øyeblikk, i morgen eller neste uke vil gå på nettet for å få tak i flere programmer eller oppgraderinger er en annen problemstilling. Det viktige er at man i utgangspunktet skal ha lokalt tilgjengelig alt som kreves for å få datamaskinen i gang og tilgang til dataene. - Like viktig og nødvendig er det å ha flere kopier av alle viktige data, enten dette er bilder, tekster eller annet.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai