Apple blokkerer Flash-trojaner

Apple blokkerer Flash-trojanerTidligere denne uken rapporterte vi om en trojansk hest som skjulte seg som Flash-avspiller. Installerte du den falske Flash-avspilleren fikk du ikke Flash, men du ga ondsinnede muligheten til å lure deg skikkelig ved å sende deg til falske nettsider.

I dag oppdaterte Apple sin automatiske sikkerhetssjekk i Snow Leopard og Lion og blokkerte denne programvaren fra å kunne installere seg på OS X.

Helt siden Mac OS X Snow Leopard har Apple hatt en innebygd mulighet i OS X for å blokkere programvare som er skadelig for Macen. Dette gjøres gjennom en skjult funksjon som Apple kaller for «XProtect» eller «File Quarantine». Systemet kan blokkere enkelte applikasjoner fra å kunne kjøre og fler av de kjente trojanerne til Mac OS X har blitt lagt inn i dette systemet for å hindre spredning. I Lion og seneste Snow Leopard-oppdateringen vil OS X daglig sjekke med Apple om det finnes skadelig programvare som skal blokkeres.

Denne funksjonen er slått på som standard i Snow Leopard og Lion, men kan slås av i sikkerhetsinnstillingene på Macen. Valget «Automatically update safe downloads list» er det som avgjør om denne funksjonen er av eller på.

MacDefender

Siden trojaneren MacDefender gjorde sitt inntog på vår plattform har ikke Apple oppdatert XProtect/File Quarantine, men i dag gjorde Apple det. Den nye falske Flash-avspilleren har sannsynligvis vekket Apples oppmerksomhet og selskapet har valgt å blokkere denne fra å kunne installeres på din maskin ved å oppdatere innstillingene.

Flash

Hvis du ikke bruker Lion eller nylig oppdatert Snow Leopard vil denne funksjonen ikke være tilgjengelig i din OS X-installasjon og du vil fortsatt kunne installere denne skadelige trojaneren.

Bruker du Snow Leopard eller Lion vil oppdaterignen skje automatisk og du trenger ikke foreta deg noe.

Via MacRumors

Chiang Mai 1963s bilde

Chiang Mai 1963

Hvorfor finnes ikke dette valget på min MB Pro med Lion, tro?

admins bilde

admin

På Lion finner du det under «Security & Privacy» > General og valget «Automatically update safe downloads list» nest nederst.

ddybings bilde

ddybing

Er dette skadelig for eldre versjoner som Leopard og Tiger også?

Chiang Mai 1963s bilde

Chiang Mai 1963

Mine is Norwegian. Men jeg fant det, og det var selvsagt haket av. :)

rsped

Hvordan vet man om man har fått denne? Når jeg tenker meg om så installerte jeg Flash på Mac Mini'en mni for et par dager siden. Kan dette være trojaneren?

ddybings bilde

ddybing

Så lenge du lastet ned fra Adobe sin side skal du være trygg :-)

TTI

Jeg er ganske sikker på at jeg lastet ned denne (Leopard) i forrige uke (den bare dukket opp - trodde det var en automatisk programvareoppdatering).

Hva gjør jeg for å bli kvitt problemet? antar at det ikke er nok å avinstallere flash?

Mr_MacBookPro17

Er enig med noen her, står veldig mye om hvordan du får det og den slags men ingenting om hva man gjør hvis man har fått den på maskinen. Eller i det hele tatt hvordan man finner ut om det ligger noe på maskinen.

Så etter litt leting fant jeg noe for de som lurer

http://support.apple.com/kb/HT4650

mac_31

På de siste oppdateringene av Flash så har jo CPU-bruken blitt kraftig redusert, så er det egentlig så veldig stor forskjell lengre på Flash vs. HTML5 nå? Det er vel fremdeles en forskjell, men er det egentlig verdt det? (Man har tross alt et bedre interface på flash-spilleren.. (NB: Jeg bruker Snow Leopard, ikke Lion.)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai