Slik tilpasser du «Spaces» i Mission Control

Mission ControlI Snow Leopard var vi vant med muligheten til å ha flere forskjellige skrivebord med «Spaces»-funksjonen. I Lion har denne funksjonen blitt integrert i det Apple kaller «Mission Control» og en av de absolutt smarteste funksjonene har dessverre blitt gjemt litt bort. Spaces lot deg nemlig spesifere hvilket skrivebord en gitt applikasjon skulle åpnes i.

Slik gjør du dette i Mission Control og Lion.

Funksjonen er der heldigvis fortsatt, men Apple har gjort den litt mindre åpenbar enn tidligere. I Snow Leopard lå denne funksjonen i innstillingene til Spaces, men i Lion finner man ikke et lignende valg.

Det som er smart med funksjonen er at den kan hjelpe deg å holde din Mac mer ryddig og oversiktig. Noen programmer kan du utelukkende be Macen om å åpne i et annet skrivebord og du kan dermed lett skifte mellom for eksempel forskjellige arbeidsmoduser. Driver du med fotoredigering vil du kanskje ha alle dine verktøy på ett skrivebord og ikke være forstyrret av nettleser, chat og e-post når du befinner deg i dette skrivebordet. Med Mission Control kan du sette opp flere forskjellige skrivebord og dedikere de til utvalgte applikasjoner.

I dette eksemplet har vi laget et dedikert skrivebord til iTunes.

Det første du må gjøre er å starte Mission Control, enten ved å trykke på Mission Control-ikonet i Docken/Finder, eller ved å trykke på Mission Control/Expose-knappen på tastaturet. Du vil da se et skjermbilde omtrent som under.

Mission Control

I den øverste raden i dette skjermbildet har du dine «skrivebord». Her kan du legge til flere ved å holde musen opp i høyre hjørne og trykke på «+» som kommer opp. I dette tilfellet legger vi til et nytt dedikert skrivebord for iTunes. Trykk deretter på dette skrivebordet i toppen og aktiver det. Du skal da være ute av Mission Control og se et tomt skrivebord uten applikasjoner.

Neste steg er nå å finne applikasjonen du ønsker å tvinge til å starte i ditt nye skrivebord. I vårt tilfelle er dette iTunes og denne ligger allerede i docken. Et høyreklikk på iTunes-ikonet i docken vil bringe opp en meny og valget «Options». Under «Options» vil du finne et nytt valg som sier «Assign to» og undervalgene «All desktops», «This desktop» og «None». Her velger du «This desktop» og programmet vil nå utelukkende starte i ditt nye og tomme skrivebord som vi lagde i steg en.

Mission Control

Programmet du ønsker å tvinge til å starte i et utvalgt skrivebord, trenger ikke å ligge fast i docken. Det holder at du starter applikasjonen og deretter velger høyreklikker på ikonet i docken og gjør dine valg.

Denne muligheten til å ha dedikerte skrivebord til forskjellige arbeidsoppgaver er en god måte å holde orden på skrivebord, din datamaskin og samtidig kanskje greie å fokusere på en arbeidsoppgave av gangen uten å bli distrahert av andre applikasjoner.

GoldenHymn90

Denne funksjonen har jeg brukt lenge, og den skaper mer orden hvis man har mange programmer åpne samtidig. Men er det mulig å endre navn på de forskjellige skrivebordene?

Infinite

@GoldenHymn90:
Nei, men det går an å endre bakgrunnene uavhengig av hverandre for å bedre kunne skille dem fra hverandre.
Bare åpne et nytt skrivebord og velg bakgrunnen på vanlig måte. Dessverre blir ikke bakgrunnen lagret dersom du lukker skrivebordet for så å åpne det igjen.

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Virker ikke på min, Safari starter alltid på siste desktop. Uansett!

pushits bilde

pushit

Tankeløst at det ikke går an å tilordne navn til skrivebordene. SL FTW! :)

Herman1

Sett at du vil ha Mail i ett skrivebord, og Safari i et annet. Klikk på +tegnet og få et tomt skrivebord til, deretter bare drar du Safari (eller Mail), opp og på plass i skrivebord nr to. Så har du ett skrivebord pr program.

Hilsen

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

I Beta 1 og to var det bare og ta musa over et ikon og fra 2 fingre oppover, da fik du Exposé for det bestemte vinduet uavhengig av Mission Control, det gjore min arbeidsflyt veldig enkel da man før måtte holde iconet inne i to sekunder eller aktivere fugsjonen via en knapp. Dette kunne for meg erstatte HyperDock 100% så er det noen som vet hvordan man får tilbake denne fungsjonen?
Jeg kan godt venne meg til å bare bruke Mission Control men jeg tror det blir hatt for faren min og jeg vil helst unngå å legge in for mye dritt hvis det kan løses på en enkel måte. :)

petrus764s bilde

petrus764

Du kan aktivere Expose for enkeltprogram i Systemvalg - Styreflate - flere bevegelser - app-expose.

kaada

Det eneste programmet jeg får til å åpne i fullskjermsmodus er iTunes.. De andre åpner seg som vanlig og etter at jeg trykker på fullskjermsknappen, legger eksempelvis Safari seg i et nytt space og det som var tilordnet Safari er tomt..

Og vet noen hvordan en forandrer rekkefølgen på spaces?

Dr.Peppers bilde

Dr.Pepper

Det er det jeg også sliter med. Tviler på at man kan gjøre noe med det. Kanskje apple endrer det med 10.7.x…vi får se.

Kloksi

Vet ikke om jeg har fotstått riktig men...
hvis du drar fra deg tre fingre , får du alle skrivebord. drar du musa litt til høyre , klikk på pluss og du få enda et nytt skrivebord. Forandre rekker på skrivebord ? Er ikke det da bare åpne programmer på nytt i diverse skrivebord og etter eget rekkefølge?

internetts bilde

internett

Dette funker ikke i Photoshop CS5.. Den åpner alltid i samme vindu. Ahh, litt lei småbugs i Lion nå, håper ikke det er veldig lenge til det kommer en oppdatering.

artikallj

Svar på spørsmålet ditt er nok nei.
Men du kan kjøpe Pages i App Store som er et minst like bra program og her støtte for Word-dokumenter.

petrus764s bilde

petrus764

Nei, du må laste ned hele Office-pakken. AppStore er heller ikke særlig innlysende, det er MS-programvare vi snakker om. Dermed er det naturlig å anta at de ikke er villig til å gi fra seg 30% av inntektene til Apple, når de uansett har markedsdominans, distribusjonskanaler og eget lisenssystem. Du får lastet ned Office fra MS sine sider eller kjøpt fysisk i butikk.

Pages er heller ikke like bra hvis man har behov for avanserte funksjoner eller norsk stavekontroll som fungerer like godt som MS sin. Du kan heller velge OpenOffice som er gratis foran å kjøpe Pages.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai