Oppgrader din Mac mini med to harddisker

Oppgrader din Mac mini med to harddiskerI den nyeste oppdateringen til Mac mini har Apple fjernet SuperDriven og dette er dermed den første ordinære Mac minien uten optisk medie. Dette har gjort plass til en ekstra harddisk i minien, men hvis du ikke har lyst å betale Apple for serverutgaven kan du ikke benytte den ekstra plassen.

Nå finnes det en løsning fra velkjente iFixit.

Løsningen er relativt enkel ettersom Apple mer eller mindre har klargjort maskinen for en ekstra harddisk, men unnlatt å gi deg delene som trengs. iFixit har utviklet en ferdig pakke som koster $69 - omtrent NOK 375,- med dagens kurs.

Pakken inneholder en spesiell Mac mini SATA-kabel til harddisk, støtabsorberende puter, to spesialverktøy for åpning av Mac mini, skruer og skrutrekker med alle nødvendige bits.

Oppgrader din Mac mini med to harddisker

Pakken er kun kompatibel med den nyeste Mac minien og iFixit anbefaler å installere blant annet Seagates Momentus XT 7200 500GB Hybrid harddisk. Dette er en 500GB harddisk med en egen 4GB SSD for optimal hastighet. Hvis du er utelukkende ute etter hastighet, kan en vanlig SSD være et godt alternativ. Denne kan du installere Lion på og bruke Mac miniens eksisterende harddisk som lagring av større filer.

Det er verdt å få med seg at garantien ryker hvis du gjør denne oppgraderingen.

Tags:
IphoneNorways bilde

IphoneNorway

Lurt å nevne at garantien ryker? (Hvis det i etterkant skal skje noe)

admins bilde

admin

Oppdatert :)

Svein_Jarle

Momentus XT fungerer slik at man ikke disponerer ssd-biten, så å installere Lion på den er lettere sagt enn gjort.

Berg

Hvis du leser nermere sier han at dersom du er ute etter hastighet kan du kjøpe en SSD å installere Lion på den. Ikke SSD biten til momentus xt!

Anonymous

Hei

En Mac mini med SSD
http://blog.macsales.com/11248-2011-mac-mini-works-with-owc-6g-ssds
OWC klarte å dra en ny Mac mini i hastigheter på over 1000MB/s
Hiver man samtidig på et bra Thunderbolt raider er det bare og holde seg fast

Macoldis

bhegnas bilde

bhegna

Før ifixit begynte å selge denne så bestilte jeg Mac Mini Intel Server Bottom Hard Drive Flex Cable Mid 2010
Part No. : 922-9560. Noen som vet om det er samme som står i eller om det er rett? Har sett på denne guiden:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1201731

Nils Otto Økern...

Det er riktig at man ikke kan velge hvilke filer som skal skrives til SSD på momentus.

Alle data ligger lagret på den "gammeldagse" delen, men de filene som brukes mest legges i tillegg på SSD-delen. D.v.s. at man har 4 GB SSD med de oftest brukte filene (typisk oppstart, programfiler m.m.).

Dermed blir ikke store sekvensielle leseoperasjonene (ved for eksempel videoredigering eller flytting av større filer) avbrutt av at lesehodet stadig vekk flyttes for å søke opp små, men ofte brukte elementer av programfiler. Jeg merker stor forskjell på FCP på min gamle MBP. Selv om det ikke ar anbefalt, er det ikke noe problem å redigere fra samme harddisk som programmene ligger på. Det er langt mindre hakking.

I tillegg er naturligvis oppstart av maskin og programstart mer "snappy", men ikke like bra som de nyeste SSDene. SSD delen har hovedansvaret for forbedringene, men større kapasitet og kjappere omdreininger gjør jo også mye.

nbgoldin

Har hatt lyst til å bytte ut CD-rommet på Macbook Pro'en min med en til SSD nå en stund :D Hadde vært veldig deilig med en Kingston HyperX, den er så utrolig rask, men klarer bare ikke å kaste pengene mine på den .. :P

Til de som ikke har oppgradert fra HD til SSD ennå så anbefaler jeg det sterkt, en rask SSD er den mest merkbare oppgraderingen man kan gjøre på en Mac eller PC!

KlodrikMcKrs bilde

KlodrikMcKr

Jeg har sykt lyst på Seagates Momentus XT 7200 500GB Hybrid harddisk men lurer på hvor mye det koster å bytte ut den gamle HDD med den på en 21.5" iMac Late 2009.

Se speedtest her, bare så vidt tregere enn SSD men mye billigere.
http://www.youtube.com/watch?v=Kss98VdhSj0

™s bilde

Så Mac Mini kunne egentlig ha vært enda mer mini, hadde det ikke vært for server-versjonen?

bhegnas bilde

bhegna

Har nå satt inn en Corsair SSD Force Series SATA 6 Gb/s (SATA3.0), 550MB/510MB/s read/write. Den fungerer utrolig bra. Når jeg får delen til å koble til gammel HD så setter jeg inne denne også. Men jeg reagerer på at det ikke er TRIM støtte. Noen som har peil? Det er TRIM støtte på min MB Air 11".

petrus764s bilde

petrus764

Det er fordi Apple ikke støtter TRIM på andre disker (apple er gay).

http://www.groths.org/?page_id=322

Den fuker på 10.7 og jeg antar også 10.7.1 fordi driveren er den samme, og kan fint brukes til trim enabler 2.0 kommer med offisiell lion-støtte.

http://www.groths.org/?p=461

cesar

Har nå satt inn en Corsair SSD Force Series SATA 6 Gb/s (SATA3.0), 550MB/510MB/s read/write. Den fungerer utrolig bra. Når jeg får delen til å koble til gammel HD så setter jeg inne denne også. Men jeg reagerer på at det ikke er TRIM støtte. Noen som har peil? Det er TRIM støtte på min MB Air 11".

DIsken er vel Sandforce-basert og "trimmer" seg selv. Da bør det helst ikke være TRIM-support fra OS´et.

bhegnas bilde

bhegna

Det fungerte med linken over. Sikkert ikke nødvendig med TRIM men nå funker det ihvertfall. :-)

Sorry

Noen som vet om det er plass til en SSD og 1TB disk? Disse skal visstnok være litt tykkere enn vanlige 2,5 disker.

petrus764s bilde

petrus764

De fleste SSDer er vel 9.5mm, altså samme som diskene som kommer med Minien fra før, mens noen eldre 1.5TB-disker er 12.5mm høye, og det blir for mye for en del laptoper blant annet.

Men http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=644767 er 9.5mm høy, og det samme er som sagt de fleste SSDer.

Sorry

Flott! Da blir det en slik og en liten SSD.

Tittet såvidt på guiden på ifixit... Dette så jo relativt komplisert ut, men hva sier dere som har gjort denne ombyggingen..?

bhegnas bilde

bhegna

Endelig fått satt inn 500 gig disken i tillegg til 120gig ssd. Helt genialt. :-P

Sorry

....men var det vanskelig??

bhegnas bilde

bhegna

Super enkelt. I aller høyeste grad verdt det. http://www.ifixit.com/Guide/Installing-Mac-Mini-Mid-2011-Dual-Hard-Drive-Kit/6275/1

Sorry

Da har jeg også gjort dette. Bestilte HD-kabelen fra e-bay. Vil nok anbefale å kjøpe kittet til iFixit, men dette er fortsatt utsolg. Jeg hadde ingen skruer til å feste SSDen med da dette er noe komplisert og man trenger noen gummiplugger i tillegg til skruene. Jeg teipet den fast i rammen og tror ikke dette skal bety noe. Jobben tok med ca 1 time pluss reinstallering.

Hastigheten er svært god og det er praktisk med stort musikk og bildebibliotek på interne disker!!

ggt667s bilde

ggt667

Selv foretrekker jeg intern SSD til system/programmer og eksterne disker til media/dokumenter.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai