Bygg din egen Firewire-disk

Med harddiskpriser i fritt fall er det svært fristende for mange brukere å investere i nye og større harddisker. For oss Macere med bærbare maskiner har eksterne harddisker alltid vært en yndet valg for å få de virkelig store lagringsmulighetene. Vi vil derfor vise deg hvordan du bygger din egen Firewire-disk.

Valg av harddisker og kabinett
Vi har valgt å lage to forskjellige disker. En for ytelse og støynivå, og en for pris.

I harddisken for ytelse har vi valgt en Maxtor 300GB DiamondMAX Plus 10 IDE HD. Denne harddisken er en 7200RPM disk og har hele 16MB cache og en søketid på 9.3ms. Den har et ATA133 interface og er også en relativt stillegående harddisk. For ytterligere å øke ytelsen har denne disken native command queuing (NCQ), dvs. at disken er "intelligent" og legger skrive og lese kommandoer i raskest mulig rekkefølge for å øke ytelsen. Maxtor disken har også et spesielt Shock Protection System™ (SPS) spesielt utvilket av Maxtor for å beskytte harddisken fra feil grunnet støt og fall.

Prisen for denne harddisken er i skrivende stund NOK 1.499,- fra MPX.no.

I harddisken for priskategorien har vi valgt en Hitachi 250GB Deskstar T7K250 IDE HD på 7200RPM og med 8MB cache. Denne disken har også et ATA-133 interface. Harddisken er rimelig og samtidig rask. Den har dog litt mindre cache enn Maxtor disken, bråker noe mer og har ikke de avanserte systemene for støtbeskyttelse (SPS) og ytelseforbedringer (NCQ) som Maxtor disken har. Det er allikevel en svært god harddisk til en rimelig penge.

Prisen for denne harddisken er i skrivende stund NOK 1.024,- fra MPX.no

Når man først har valgt hvilken harddisk man ønsker, vil neste valg være å velge et harddiskkabinett. Man bør tenke gjennom et par ting før man velger kabinett og det viktigste punktet er tilkobling. Alle nye Macer leveres både med USB2 og Firewire. Eldre Macer leveres kun med Firewire og USB1. Enda eldre Macer leveres ikke med noen av delene. Du må med andre ord sjekke hvilke utganger du har på din Mac, før du evt. bestiller harddiskkabinett. Vi har i denne testen valgt et harddiskkabinett som har både Firewire (400) og USB2. Dette fordi det kan være ønskelig for mange å bruke harddisken både på PC og Mac. De fleste PCer har ikke Firewire innebygget, kun USB2. Teoretisk sett skal USB2 yte bedre enn Firewire, men de absolutt fleste tester viser at Firewire yter bedre og det vil derfor være det vi vil bruke på våre Macer. USB2 kan man da bruke når man evt. skal ta med harddisken til en PC-bruker.

Vi har valgt en ICYBOX ekstern 3.5" harddisk kabinett med USB2.0 og FireWire i sølv/børstet stål finish. Harddisken ser rimelig bra ut og har en stor fordel; den har et design som gjør at den ikke trenger ekstra vifter og bråker derfor minimalt sammenlignet med andre eksterne harddisker. Kabinettet leveres med en Firewire (6 til 6pins) kabel samt en USb2 kabel. Prisen for harddiskkabinettet er i skrivende stund NOK 479,- fra MPX.no.

Prismessig vil vi sitte igjen med følgende konfigurasjoner :

Alternativ 1 : Ytelse og støy
Maxtor 300GB DiamondMAX Plus 1.499,-
ICYBOX ekstern 3.5" (USB2+FW) 479,-
Totalt 1978,-

Alternativ 2 : Pris
Hitachi 250GB Deskstar = 1.024,-
ICYBOX ekstern 3.5" (USB2+FW) = 479,-
Totalt = 1.503,-

Den store forskjellen mellom disse forslagene og f.eks. LaCie sine disker er ytelsen til diskene. LaCie bruker i de aller fleste av deres rimelige eksterne disker kun harddisker med 2MB chache. Våre eksempler er det 8MB og 16MB cache, som ytelsesmessig betyr mye.

Installering
Når du har mottatt din harddisk og kabinett trenger du kun en normal Philips skrutrekker samt et håndkle for å sette sammen harddisken på en forsvarlig måte.

Steg 1.
Legg et håndkle ned på et flatt bord eller lignende. Skru så ICYBOX harddisken fra hverandre ved å skru på de fire runde "knottene" på toppen av harddisken (den siden med teksten ICYBOX opp).

Når du får skrudd av disse "knottene" vil du kunne løfte av lokket med ICYBOX teksten på. Du vil da se to kabler En avlang og bred, og en tynn med flere mindre kabler i. Den tynne er strømkablen og den brede er harddiskkablen.

Steg 2.
Koble så harddisken på de to kablene som vist på bildet under. Harddisken skal ligge med "skriften" opp og kablene må dyttes godt inn i koblingene. Ikke vær redd for å ta i litt, de må inn så langt de kommer.

Steg 3.
Snu så kabinettet på hodet samtidig som du holder harddisken på plass inne i kabinettet. På undersiden av kabinettet vil du se to skruehull. Bruk de medfølgende skruene og legg harddisken inne i kabinettet slik at det er mulig å skru disse skruene inn fra underside av kabinettet. Disse skruene skal holde harddisken på plass og det er viktig at du skrur inn alle fire og at de sitter godt fast.

Steg 4.
Når dette er gjort snur du kabinettet rundt og legger på lokket over. Skru så "knottene" på og stram godt etter.

Du har nå laget deg en ferdig ekstern disk. Du kan nå koble den opp på Macen din og formatere den slik at den kan benyttes til lagring av data. Husk å koble inn strømforsyningen, samt å slå på harddisken på baksiden av kabinettet før du kobler den på Macen.

Hardwaren vi brukte i denne guiden kan kjøpes hos vår samarbeidspartner MPX.no. Kjøper du via lenkene nedenfor støtter du samtidig Mac1.no.

Hitachi 250GB Deskstar T7K250 IDE HDD
Maxtor 300GB DiamondMAX Plus 10 IDE HD
ICYBOX ekstern 3,5" harddisk kabinett

Tags:

bep0rz

Flott guide.
Jeg anbefaler å kjøpe en S-ATA-disk siden de er en del raskere.
mvh bep0rz - et menske i mott ord deling's feil.

thomasbs bilde

thomasb

Veldig fin guide. Den dagen jeg trenger enda en ekstern harddisk, kommer jeg ganske sikkert til å gjøre det på denne måten :)

aks bilde

ak

ATA-133 = 1064mbps
S-ATA = 1200mbps
-------------------------------
Firewire = 400mbps
USB 2.0 = 480mbps
Meget rask IDE disk = mindre enn 240mbps

ATA-133 er ingen flaskehals, diskene er som regel identiske.

smacmac

Er det noen grunn til at det virker _veldig_ mye billigere enn å kjøpe en ferdig hardisk? Det er for å si det sånn ingen tvil om hvaslags hardisk jeg skal ha om det virkelig fungerer så bra!

lamoys bilde

lamoy

Tillater meg på gjengi en posting av André Lorentzen fra mac-newsgruppa:

----------------------------------------

Zynet fra Komplet og Icybox fra mpx.no er søppel. Sistnevnte kan blant
annet ikke chaines med tilsvarende kabinetter.
Det eneste som holder er kabinetter med Oxford 911-chip. Disse ligger
dessverre i en noen annen prisklasse enn de jeg har nevnt her.
MAG/Macpower er bra saker. Disse selges i dag kun på Gismoz.no og
Advance.no. 857,- kroner
http://www.gizmoz.no/PartDetail.aspx?q=p:529960;r:pg
http://www.advance.no/PartDetail.aspx?q=p:529960;r:pg
Slik ser de ut:
http://images.gfx.no//12/12083/icecube_400_fw.jpg

----------------------------------------

Frode Lamøy
frode@soundslikeyou.no

admins bilde

admin

Vel, jeg har ingen problemer å koble opp en iPod mot den ekstra firewire bussen på dette kabinettet - ser ikke hvorfor det ikke skulle virke med hvilken som helst annen firewire disk? iPoden er jo ikke noe annet enn en vanlig firewire disk. Skal teste dette i morgen.

ccjensen

Syns dette var en kjempekul guide.. men har kun et spørsmål; hvorfor gidde?
Man får jo en "Maxtor OneTouch II USB2.0/Firewire 300GB 16MB 7200RPM" til 2100kr på komplett. Denne har jo omtrent akkurat samme spesifikasjonene som de du har laget her, men de er designet for å være eksterne og kommer med alt stæsj som kabler.
Ser ikke helt hensikten, bortsett fra kicket man får av å lage noe selv som virker ;)

mammal

Kommentaren fra Lamøy (opprinnelig sitat Lorentsen) støttes.
Har et par kabinetter selv, som har slike "billigløsninger", dvs. ikke Oxford 911-chip. Eneste løsning for å unngå krøll på firewirebussen (som forøvrig består av Apple-monitor, iSight, iPod, m-audio lydboks, div-harddisk-kabinetter) har vært å koble til billigkabinettet via USB2. Etter at jeg gjorde dette forsvant de mystiske problemene med at disker sovnet og aldri våknet, eller at lydboksen plutselig sluttet å virke.
Jeg kjøpte et macpower-kabinett for 4 år siden, det funker utmerket.
--
hisle nChristian

bep0rz

Eh?
Forklar litt.
mvh bep0rz - et menske i mott ord deling's feil.

aks bilde

ak

Produsentene lager ikke egne S-ATA disker. Det de gjør er at de lager en disk og så slenger de på to forskjellige chipper, avhengig av om disken skal kommunisere via S-ATA eller ATA. Søketiden og hastigheten til diskene er derfor praktisk talt identisk.

Hastighetsforskjellen mellom S-ATA og ATA er kun noen få prosent, og merkes bare når de dataene du spør om ligger i diskens cache. Men deretter må de samme dataene uansett gjennom firewire-linken, som er på 400mbps. Tenk på det som at ATA er en motorvei med fire felter og at S-ATA har fem felter. S-ATA kan i teorien pushe litt flere biler gjennom, men dersom det er en bro lenger fremme med bare et felt (firewire) hjelper det lite å ha fem felter lenger bak.

xGrapes bilde

xGrape

Jeg slenger meg på. ICYBOX er et møkkakabinett av dimensjoner, og funker ikke for fem flate øre på Mac. Eneste grunnen til at det er med i denne såkalte guiden er at mac1 får prosenter eller noe sånt for alle salg de refererer til MPX ellerno? Makan til innhabile greier...

admins bilde

admin

Huh?

Kjører en Mac mini med dette Icybox kabinettet uten problemer og har gjort det i et par måneder. Har testet det på en iBook, samt en Power Mac G4. Uten noen som helst problemer. Mac Minien kjører til og med Firewire disken som systempartisjon og oppstartsdisk, uten et eneste problem. Har også uten problemer koblet på iPod og scanner gjennom denne.

Grunnen til at dette kabinettet er valgt i guiden er at det er det billigste kabinettet du får i noen norske nettbutikker vi har sjekket. Vi får som oppgitt i guiden prosenter via salg hos MPX, men hvis vi skulle være så innhabile som du hevder så burde vel vi ha valgt det dyreste kabinettet som fantes for å få mest mulig prosenter?

The AppleBlog har også nylig testet dette kabinettet og var som oss svært fornøyd både med ytelse og kvalitet.
http://www.theappleblog.com/2005/05/09/icybox-hard-drive-caddy/

Les også Toms Hardwares omtale av denne disken.

Mmmarcus

Noen som vet om kabinetter med Firewire 800?
Da blir ikke flaskehalsen så liten...

Åge

Jeg ser ikke det store og positive i denne guiden! En maxtor One Touch 300Gb med 16mb cache koster i skrivende stundt 2090,- hos Komplett. Og den er MYE penere.
9ms søketid, 7200rpm.

kenzo

Kenzo
Devoted film freak with a NICE collection!
I skrivende stund koster en LACIE 300gb, 400 og 800 firewire, USB 2.0, 8mb buffer kr 1880,- hos Nextron i Oslo, og 1990,- hos MPX.

Er det noe jeg har gått glipp av med hensyn til speck?

Har to av disse diskene selv og de er så og si støyfrie, ingen problemer i det hele tatt! Dessuten viser alle tester jeg har lest at Maxtor er noe herk på Mac! Kræsjer i ett sett..

Mener ikke å rakke ned på den som har skrevet innlegget, men når hjemmesnekra er dyrere enn det mest kjøpte og "best i test stort sett overalt" produktet virker det lite hensiktsmessig. Gi meg feedback om jeg har driti meg ut på noe her;)

Dere skriver at Lacie bruker 2mb cache, men de bruker 8mb. Om ikke jeg har misforstått totalt og at det er forskjell på BUFFER og CACHE. Noen som kan gi litt lys over saken?

NilsK

Noen som vet om et godt firewire kabinett som tar s-ata disker?
Noe lignende icybox?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai