Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.15

Diskusjon rundt Apples bærbare for profesjonelle.

Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.15

Innleggav Ove » tir 19.11.2019 5:56

Jeg var vant til 750 GB harddisk på min forrige MacBook Pro (Mid 2012). Nå har jeg en 15-tommers (Mid 2015) med 256 GB SSD. Har tatt alt jeg ikke trenger for ofte over på en ekstern Samsung T5 Portable SSD (1 TB), bl.a. har jeg Bilder-biblioteket der.

Den interne disken fylles stadig opp, og jeg plages med å lokalisere store filer som kan flyttes ut. I "Finder > Valg > Sidepanel > Vis følgende objekter i sidepanelet > Favoritter" kunne jeg i tidligere macOS velge en mappe som het "Alle". Denne er ikke der lenger, og jeg savner den meget. Når jeg åpnet den og ordnet etter størrelse kunne jeg raskt velge store filer som kunne legges eksternt.

Forslag til å finne store filer kun ved bruk av finesser i Finder på min Mac?

Eventuelt programmer som raskt og enkelt kan gjøre denne jobben?
medlem i 212 måneder
 


Re: Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.1

Innleggav Ove » ons 20.11.2019 16:26


Mange takk for svar! Jeg er litt skeptisk til softonic.com fordi flere ganger jeg lastet ned derfra så fulgte det med uønsket materiale, malware så vidt jeg husker, og siden har jeg holdt meg unna dem og advart mange og bedt dem heller gå til andre kilder. I dette tilfelle ville det blitt disse:

https://www.omnigroup.com/more
https://www.macupdate.com/app/mac/7402/omnidisksweeper

Jeg prøvde OmniDiskSweeper, men fikk ikke helt skikk på anvendelsen av den.

Det ble DaisyDisk som best hjalp meg å ordne opp. Jeg har ikke brukt den før, men hadde faktisk kjøpt den i en 'bundle' viste det seg, så det var bare å laste ned og aktivere. Nå kommer jeg sikkert til å bruke den minst én gang i uka.

Les mer her, nyttige brukerkommentarer og svar fra utvikleren:

https://www.macupdate.com/app/mac/30689/daisydisk

Takk igjen for råd som ble til en nyttig påminnelse!
medlem i 212 måneder
 

Re: Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.1

Innleggav Morse » ons 20.11.2019 21:55

:-D :-D :-D

Brukerens avatar
medlem i 144 måneder
 

Re: DaisyDisk — Finne store filer på MacBook Pro …

Innleggav Ove » ons 20.11.2019 23:14

Dette er nyttige opplysninger om bruken av DaisyDisk:

https://daisydiskapp.com/manual/2/en/To ... nScan.html

Prisen er ikke avskrekkende, rundt en norsk hundrelapp alt etter hvor man kjøper den, enten via App Store eller hos utvikleren. Jeg foretrekker alltid det siste når det er mulig. I artikkelen ovenfor er det presisert at den finessen ikke gjelder i App Store-versjonen. Les mer her:

https://daisydiskapp.com/manual/2/en/To ... sions.html
medlem i 212 måneder
 

Re: Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.1

Innleggav Morse » søn 24.11.2019 10:44

Og jeg slenger på en påminnelse: Husk å alltid ha omkring 25 % ledig plass på den interne disken, ellers kan ting fort gå i sirup. Og på SSD´er er dette ekstra-ekstra viktig, da "stinn brakke" kan forkorte levetiden på disken ganske dramatisk! Les mer her:

https://www.howtogeek.com/165542/why-so ... l-them-up/

P.S. En trenger ikke ta dette hensynet på en ekstern snurredisk som brukes til lagring, bare på den interne arbeidsdisken, hvor systemet trenger "armslag" for å virke tilfredsstillende. Anbefaler TechTool Drive Scope eller DriveDx (https://binaryfruit.com/drivedx) for jevnlig kontroll av tilstanden på arbeidsdisken.

Brukerens avatar
medlem i 144 måneder
 

Re: Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.1

Innleggav Ove » tor 16.01.2020 3:21

DaisyDisk (versjon 4.8.2) finner en fil på 2 GB: dyld_shared_cache_x86_64h

Denne finner jeg ikke ut hverken hva eller hvor den er. Spotlight finner den ikke, heller ikke HoudahSpot.

DaisyDisk kan slette den, men det våger jeg ikke uten å vite hva det er.

Kan den slettes?
medlem i 212 måneder
 

Re: Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.1

Innleggav Morse » tor 16.01.2020 9:05

Den KAN slettes, men ikke gjør det – la Mac´en gjøre dette selv, ved rett og slett å ta en omstart. For å gjøre det helt riktig tar du en SIKKER oppstart, dvs. at du holder nede shift-tasten med én gang du hører oppstartlyden. Når du ser at oppstartstripa begynner å krype bortover på skjermen, slipper du shifttasten. Oppstarten vil ta litt lenger tid enn normalt, for nå gjør maskinen en del rydding og sjekking på egenhånd – og til sist vil du, når skrivebordet dukker opp, se at det står "Sikker oppstart" eller "Safe boot" med røde bokstaver oppe i høyre hjørne av skjermen. Så kan du ta en vanlig omstart igjen, og alt overflødig grums skulle nå være borte. Les mer her: https://support.apple.com/no-no/HT206996

En lettvint måte å gjøre regelmessig opprydning på, er å laste ned gratisprogrammet OnyX:
https://www.titanium-software.fr/en/onyx.html

Anm: Jeg har brukt dette programmet i mange år, det kan trygt anbefales! Kjør det f.eks. én gang i måneden – "for en renere og tørrere følelse", som det het i en reklame for noen år siden... :-) :-) :-)

Brukerens avatar
medlem i 144 måneder
 

Re: Finne store filer på MacBook Pro med macOS Catalina 10.1

Innleggav Ove » søn 19.01.2020 21:49

Mange takk for dette, Morse! Jeg fulgte ditt råd, og husker at jeg har vært borti "Sikker oppstart" tidligere, men tok det for første gang på denne MBPen, som jeg har hatt vel ett år nå.

Etter et par omstarter var 3-4 GB borte, og det monner også når jeg har bare 250 GB. Men så har det gått et par dager, og DaisyDisk forteller meg nå at dyld_shared_cache_x86_64h er oppe i 2 GB igjen.

Jeg skal prøve ut Onyx, som jeg husker at du har anbefalt til mange medlemmer her, mange ganger i årenes løp. Har du noen meninger om de to andre programmene som Titanium Software tilbyr, nemlig Maintenance og Deeper?

Jeg klarte meg godt og var meget fornøyd med svenske Cocktail, som jeg brukte i mer enn ti år, på to tidligere MacBook/MacBook Pro. Dessverre så ble det bare tull med den og Mojave samt Catalina på min nåværende maskin. Krevde ny registrering hver gang jeg åpnet den, og etter hvert krevdes det ny lisens, til tross for at den opprinnelige var "life time". De siste to-tre måneder har dette vært diskutert her: https://www.macupdate.com/app/mac/10909/cocktail

For øvrig viste du til dette oppsettet:

Svært nyttig! Der fikk jeg svar på mitt første spørsmål:
Forslag til å finne store filer kun ved bruk av finesser i Finder på min Mac?

Here goes:
Finn ut hvor mye tilgjengelig lagringsplass du har på Macen din
Velg Apple-menyen () > Om denne maskinen, og klikk på Lagring. Dette er en oversikt over den tilgjengelige lagringsplassen på Macen din, delt inn forskjellige filkategorier:

Om denne maskinen: Lagring

Klikk på Administrer-knappen for å åpne Lagring-vinduet som er avbildet nedenfor. (Administrer-knappen er bare tilgjengelig i macOS Sierra eller nyere.)

Administrer lagringsplassen på Macen din
Lagring-vinduet gir anbefalinger for optimalisering av lagringsplassen din. Hvis enkelte løsninger allerede er aktivert, får du se færre anbefalinger.
[…]
Rydd opp
Rydd opp hjelper deg med å identifisere store filer og filer du kanskje ikke trenger lenger. Klikk på Se gjennom filer-knappen og velg blant filkategoriene i sidepanelet, f.eks. Programmer, Dokumenter, GarageBand eller Papirkurv.

I enkelte kategorier kan du slette filene direkte. Andre kategorier viser den samlede lagringsplassen som brukes av filene i hvert program. Du kan åpne programmet og velge om du vil slette filer fra programmet.

Her fant jeg bl.a. 15 GB med store filmer som jeg skal legge over på en ekstern harddisk. For hver enkelt av dem kan jeg markere og velge "Vis i Finder".

Men rosinen i pølsa fant jeg i "iOS-filer", nemlig en mappe på 61,15 GB. "Fjern sikkerhetskopierte enheter og programvareoppdateringer permanent for å frigjøre lagringsplass." "Sist brukt 24.07.2019". — Den har et langt navn bestående av tall og bokstaver, og kan ikke vises i Finder, eneste tilbudet er "Slett". Tør jeg det?

Prøvde å søke etter mappenavnet i Spotlight, intet hell. Men denne hjalp meg:

https://support.apple.com/no-no/HT204215
[Finn sikkerhetskopier av iPhone, iPad og iPod touch]

Det er jo fjerdeparten av SSD-disken min. (DaisyDisk ser tydeligvis ikke dette?)

Backup-mappa, som altså er 61,15 GB, inneholder 257 mapper samt disse filene:
Manifest.plist
Manifest.db
Status.plist
Info.plist


Alle mappene samt filene er datert 09.01.2020, som er forrige gang jeg sikkerhetskopierte min iPhone. Men den inneholder kun ca. 20 GB, så jeg begriper ikke hvorfor sikkerhetskopien blir tre ganger så stor? Og tør jeg slette alt og starte fra scratch?
medlem i 212 måneder
 


Returner til MacBook ProHvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]