
Som Mac-brukere lever vi i den selvgode visshet om at sikkerhet, jo, det fulgte med på kjøpet da vi bestemte oss for Cupertino fremfor Redmond. Ett hull er dog den heller dårlige fantasien til folk flest når det gjelder å finne på passord til de mange online-tjenestene vi melder oss inn i. Mange bruker 1Password, men en annen løsning er LastPass.
LastPass kjører ikke som noen selvstendig applikasjon, men er en online-service og en extension/plugin i nettleseren din. Dette gjør at du ikke er bundet til den ene maskinen du har installert det på. Du har tilgang til alle passordene/medlemskapene dine hvoren du er; både via nettleserens extension og ved å logge deg inn på
lastpass.com.
LastPass bor rett til høyre, evt. rett til venstre for adresselinjen, avhengig av hvilken nettleser du bruker.
Extensionen fungerer ved at den oppdager når du registrerer deg på en ny side. Du får spørsmål om å lagre brukernavn og passord. Hver gang du kommer til en webside du har lagret i LastPass får du opp en gul bar øverst på siden hvor du kan velge å logge deg på automatisk, evt. røde linjer rundt feltene hvor LastPass har data å fylle ut. Ett klikk isteden for å skrive inn brukernavn og passord = spart tid. Ikke mange sekundene kanskje, men litt frustrasjon er unngått, og de 20 cm. fra mus til tastatur man unngår er kjærkomne.
Dessuten er det sikrere enn nettleseren din sin egen passord-lagring. LastPass krypterer selvsagt alle passordene dine og du må logge inn i LastPass før du får tilgang til dem. Her har du valget om du må logge deg inn hver gang du starter nettleseren, om du må logge deg inn igjen etter et valgt antall minutters inaktivitet etc. Slik sikrer man seg om f.eks. laptopen skulle bli stjålet, noe nettlesernes egne løsninger ikke tar høyde for.
Et annet sikkerhetsmoment jeg nevnte innledningsvis er muligheten til å generere sikre passord. De fleste av oss bruker samme passord mange steder. Dette er en sikkerhetsrisiko i.o.m. at om noen skulle få tilgang til f.eks. kontoen din her på mac1 og du bruker samme passord over alt, ja da har de tilgang på nettbank, facebook.. Hele din online-tilværelse.
Klarer du å huske det ene passordet du bruker i LastPass kan du la det generere så kompliserte/sikre passord du vil uten å måtte huske disse.
Andre fine funksjoner er muligheten til å lagre maler for diverse online skjemaer. Felt som navn, adresse, email og til og med Visa kortnr. kan lagres og fylles ut med et par klikk. Kjekt om man til stadighet bestiller ting på nettet.
Løsningen fungerer utmerket, og er ett av de få programmene/tjenestene som faktisk har forandret måten jeg jobber på og bruker internett. Jeg har ikke tall på hvor mange forumer etc. jeg har meldt meg inn i etter at jeg installerte LastPass for å bare svare på, eller stille ett enkelt spørsmål. Før orket jeg ikke fylle ut skjemaene med brukernavn, passord, email, osv., men når det er så enkelt gjort med LastPass, og det i tillegg blir husket for deg, så er det ingen sak.
Gratis og betalversjon
Lastpass har en gratis og en betalversjon. Ønsker du å betale kommer det på hele 1USD/mnd. Det må vel sies å være en av de billigste abonnementene online noen sinne på "feil" side av gratis. Om du betaler får du tilgang til multifaktor autentisering (enkelt forklart; login via passord OG en usb-minnepenn), ingen reklame på siden, og tilgang til de mobile applikasjonene nevnt nedenfor.
De viktigste nettleserne støttes på OS X, Linux og Windows: Safari, Chrome, Firefox og Internet Explorer, og det finnes apps til iPhone, Android, BlackBerry, Windows phone og Symbian.
Les mer på
Lastpass.com.
(tittelen henspiller forøvrig til noen av de mest utbredte, og derfor minst sikre, passordene folk flest bruker)