Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Innleggav admin » ons 30.07.2014 16:31

iCloud Drive

Om et par måneder lanserer Apple iCloud Drive og tar dermed for alvor opp konkurransen med Dropbox, Google Drive og Microsofts OneDrive. Prisene på skylagring har falt som en stein de siste månedene og Apples iCloud Drive er konkurransedyktig også på pris. Her er oversikten over hva skylagring koster deg og fordeler og ulemper med de forskjellige leverandørene.

I denne oversikten har vi valgt å titte på skylagringstjenester som er tett integrert i OS X og iOS - både på systemnivå og i applikasjoner. Vi har dermed utelatt glimrende tjenester som norske Jottacloud, Amazon Cloud Drive og Box.

iCloud Drive


For oss Mac-brukere ser Apples iCloud Drive raskt til å kunne bli den mest attraktive skylagringsløsningen. iCloud Drive lanseres sammen med iOS 8 og OS X Yosemite senere i år og er en fullstendig skylagringstjeneste som skal konkurrere med Dropbox, Google Drive og OneDrive.

iCloud Drive er integrert rett inn i Yosemite og iOS 8 og lar deg lagre filer slik du selv vil og er vant til. Filer fra applikasjoner i iOS 8 lagres i egne «applikasjons mapper» og du kan organisere mappestrukturen slik du selv vil. Apples kommende iPhoto-erstatter vil også la deg lagre hele ditt bildebiblotek rett i iCloud Drive og et hvert bilde du tar med din iPhone vil lagres i iCloud Drive automatisk. iCloud Drive blir tilgjengelig for OS X Yosemite, iOS 8 og Windows 8. Det er foreløpig ikke bekreftet om filer også er tilgjengelig gjennom et webgrensesnitt.

Pris for iCloud Drive


Norske priser for iCloud Drive er enda ikke annonsert, men med utgangspunkt i Apples prissetting i App Store kan vi anta hva de norske prisene blir. Apple har foreløpig kun fire nivåer og mangler i våre øyne et nivå mellom 20GB og 200GB.


 • 5GB - gratis

 • 20GB - $0.99/mnd - antageligvis NOK 9,- i måneden

 • 200GB - $3.99/mnd - antageligvis NOK 28,- i måneden

 • 1TB - pris ikke annonsertDropbox


Dropbox er per dags dato den mest populære skylagringstjenesten for de fleste Mac-brukere og de har en glimrende klient til OS X og iOS. Dropbox er også integrert inn i en rekke applikasjoner for både iOS og OS X. Dropbox har for meg sålangt vist seg å være den skytjenesten som teknisk ser ut til å fungere best, men er også de dyreste.

Pris for Dropbox


Dropbox har ingen norske priser og er de dyreste i denne sammenligningen. Dropbox har fem forskjellige nivåer, men har et veldig stort gap mellom gratis og versjonen for betaling.


 • 2GB - gratis

 • 100GB - $9.99/mnd

 • 200GB - $19.99/mnd

 • 500GB - $49.99/mnd

 • Ubegrenset - kun for bedrifter og krever minimum 5 brukere som betaler $15/mndGoogle Drive


Google Drive er Googles Dropbox-kopi og tjenesten fungerer i stor grad på samme måte. De har en god klient på OS X og iOS som synkroniserer filer. Lagringen deles mellom alle Google sine tjenester og du kan dermed også bruke plassen i Google sine kontorapplikasjoner, Gmail og bildelagringen i Google+. Det er dog verdt å få med seg at data lagret hos Google vil kunne bli brukt til målrettet annonsering. Man må ikke glemme at Google først og fremst er et annonseselskap, ikke en «uavhengig» teknologileverandør. Hvis du benytter Android-telefoner eller tablets kan den tette integrasjonen mot Drive være en ekstra fordel for deg.

Pris for Google Drive


Google Drive har ingen norske priser, men de har svært gode priser og gir bort mye gratis i bytte mot annonser og datamining. Hos Google kan du lagre hele 1TB med data for prisen av en norsk halvliter i måneden. Det er billig.


 • 15GB - gratis

 • 100GB - $1.99/mnd

 • 1TB - $9.99/mnd

 • 10TB - $99.99/mnd
Microsoft OneDrive


Microsoft har også kastet seg på skylagringstjenesten og tilbyr gjennom tjenesten Microsoft OneDrive like mye gratis lagringskapasitet som Google Drive og svært aggresiv prising. Microsoft knytter også OneDrive tett opp mot Office og Windows og hvis du er er Office 365-kunde blir prisen enda mer fordelaktig. OneDrive kan også være et smart valg hvis du benytter Windows 8 eller Windows Phone i ditt oppsett. Minuset til OneDrive er foreløpig at deres Mac-programvare ikke overbeviser, men her har Microsoft lovet bot og bedring.

Pris for Microsoft OneDrive


Microsoft satte nylig ned prisen dramatisk for OneDrive og integrerte dette tett med Office 365-tjenesten. Med Microsoft OneDrive kan du nå faktisk få tilgang på Office 365 på en Mac, en iPad og hele 1TB med lagringskapasitet i skyen til Microsoft for NOK 54,- i måneden. Det er en svært, svært god pris hvis du bruker Microsoft sine produkter.


 • 15GB - gratis

 • 100GB - NOK 14,-/mnd

 • 200GB - NOK 28,-/mnd

 • 1TB - NOK 54,- /mnd (Office 365 Personal)
Mye å velge i, små forskjeller


Det er mye å velge i når det kommer til skytjenester og Drobpox, Google Drive og Microsoft OneDrive har vist seg å være stabile og gode tjenester. Apple har enda ikke lansert sin iCloud Drive og har så langt ikke overbevist på skytjenester, men dette er noe Apple må få til for å kunne konkurrere med andre lignende tjenester. Til forskjell fra tidligere er dette nå en åpenbar storsatsning hos Apple.

Prisene har rast nedover hos både Google og Microsoft, mens Dropbox er dyrest i klassen. Apple sine priser er konkurransedyktige og lavere enn Dropbox. Så langt har min erfaring vært at Dropbox har levert den beste tjenesten og som iOS bruker er tjenesten også tett integrert i svært mange applikasjoner. Google og Microsoft har begge sine egne mobile operativsystemer og hvis du bruker Android eller Windows Phone, vil løsningene til produsenten ofte være det smarteste valget.

Apples iCloud Drive er den eneste av disse som ikke har integrasjoner på andre mobile systemer enn sitt eget - iOS. Det er mulig Apple vil tilby applikasjoner for disse systemene, men sannsynligvis vil iOS og OS X prioriteres fremfor alt annet.

For Mac-brukere med OS X på datamaskinen og iOS på tablet og mobiltelefon er sannsynligvis iCloud Drive den beste løsningen - hvis tjenesten leverer. Det vet vi ikke før om et par måneder.

Hva synes du er fordelen med de ulike leverandørene?

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 221 måneder
 

Re: Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Innleggav Valotunk » ons 30.07.2014 17:42

Kanskje Jottacloud også burde vært nevnt i artikkelen?

Med en pris på kr. 59,- i måneden (590,- dersom en betaler for et år av gangen) for "ubegrenset" datamengde og antall enheter komme de svært bra ut i pris.

Har benyttet Jotta nå i 2 år både på OS X, IOS og Windows og det har fungert svært bra.
medlem i 192 måneder
 

Enig med Valotunk.

Innleggav bekiil » ons 30.07.2014 19:22

Enig med Valotunk. Jottacloud burde vært nevnt. Meget hyggelige priser.

Brukerens avatar
medlem i 163 måneder
 

Re: Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Innleggav tiddylicious » ons 30.07.2014 20:50

Setter opp selv (superenkelt med f. eks owncloud eller sparkleshare) og unngå overvåkningen og :) Evt er superoak det eneste jeg ville turt å legge mine data på.

Drobox med Condoleeza Rice i styret og avslørt av Snowden, meh!

Brukerens avatar
medlem i 160 måneder
 

Jottacloud er nevn i

Innleggav admin » tor 31.07.2014 0:05

Jottacloud er nevn i starten. Vi fokuserte på skytjenester som er tett integrert i OS X, iOS og apps. Der når dessverre ikke glimerende tjenster som Jottacloud, Box eller Amazon opp.

@tiddylicious
Alternativt kan du kjøre dette med BitTorrent Sync og få både kontroll over dine egne data, et enkelt grensesnitt og iOS/Android-apps, men det får bli en annen artikkel.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 221 måneder
 

Re: Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Innleggav Valotunk » tor 31.07.2014 0:09

Jeg var litt for rask på tastaturet. Like etter at jeg hadde postet innlegget mitt leste jeg igjennom artikkelen for andre gang og oppdaget da selvfølgelig at Jotta var nevnt.

My blame.

Prøvde å redigere eller svare på mitt eget innlegg, men det viste seg ikke å være mulig.
medlem i 192 måneder
 

Jeg har gått fra Dropbox

Innleggav Stereo Mac » tor 31.07.2014 0:54

Jeg har gått fra Dropbox til Box.
Kommer sannsynligvis til å gå over til iCloud Drive.

Hva er det Box er så mye dårligere på en Dropbox?
Føler ikke at jeg mangler noe eller at forskjellen er så stor, men meget mulig jeg har oversett noe.

An apple a day keeps the doctor away

Brukerens avatar
medlem i 149 måneder
 

Strengt tatt skal vel

Innleggav blagger » tor 31.07.2014 1:00

Strengt tatt skal vel skylagring for å være en ekte skylagringstjeneste være plattformuavhengig. Dvs Dropbox og Google Drive er milevis forran brorparten av alle seriøse skylagringstjenester, inkludert microsoft og apple da dropbox og google drive begge støtter både ios, osx, windows, linux, windows mobile og android.

Poenget med en skytjeneste er at den skal være så plattformuavhengig som mulig og at en dermed får tak i filene sine på hvilken som helst elektronisk dings, det være en pc eller telefon eller nettbrett hvor som helst. I hvertfall er dette den viktigste egenskapen.

Det skal også være lett å dele disse filene med andre som eventuellt vil se på eller redigere i filene også.

Det finnes bare to reelle skytjenester p.t. Dropbox og Google Drive. Personlig lener jeg meg mest mot google drive da docs programmene de tilbyr kostnadsfritt er så enkelt og platformuavhengig tilgjengelig at det gjør det hele til en stor lek.
Sist endret av blagger den tor 31.07.2014 1:02, endret 2 ganger.
medlem i 110 måneder
 

Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Innleggav Ugland » tor 31.07.2014 2:05

Jeg skifter nå fra Dropbox til Jotta da Samsung bonusen for 2 år siden går ut.

Jotta er billigere og foreløpig ikke dårligere.

Funksjonsmessig er det heller ikke dårligere enn Dropbox på hverken Mac os eller pc..
medlem i 118 måneder
 

Re: Strengt tatt skal vel

Innleggav hanharal » tor 31.07.2014 5:54

blagger skrev:Strengt tatt skal vel skylagring for å være en ekte skylagringstjeneste være plattformuavhengig.


Ekte skylagring er det det samme som ekte multitasking?

Eneste kravet til en skylagringstjeneste er at den befinner seg i skyen, dvs. ikke lokalt hos brukeren og tilgjengelig via Internet, og at du kan lagre data der.

Hver gang du må bruke ordet "ekte" i dataverdenen er du sannsynligvis på ville veier.
medlem i 152 måneder
 

Avventer og ser om iCloud

Innleggav danibo77 » tor 31.07.2014 11:00

Avventer og ser om iCloud vil støtte kryptering like godt som Dropbox gjør.

Bruker Dropbox i kombinasjon med BoxCryptor i en liten bedrift. Veldig enkel, men solid og god løsning.

Noe som har andre, bedre alternativer?

Brukerens avatar
medlem i 220 måneder
 

@danibo77 Bittorrent Sync

Innleggav admin » tor 31.07.2014 12:18

@danibo77

Bittorrent Sync kan være en god løsning for en liten bedrift. Vi bruker det og er veldig fornøyd.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 221 måneder
 

Notorisk upålitelig

Innleggav jpm » fre 01.08.2014 23:47

Med både Apples og Googles frynsete historikk hvor de legger ned tjenester like fort som de lanserer dem, melder jeg ikke flytting fra dropbox før tidligst om noen år når skytjenestene kanskje har blitt permanente og ikke bare et blaff. Jeg har Mac og Android, samt 1password og andre ting som syncer via dropbox, og det fungerer utmerket. Går ikke bort fra det med det første, tror jeg.
medlem i 232 måneder
 

Re: Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Innleggav LCD » lør 02.08.2014 3:17

jpm
Der er jeg enig med deg
Jeg har fått mer og mer det med å holde "avstand" fra Appel på soft siden, selv for privat bruk.
De starter og legger ned tjenester fortere enn man kan si aaa
Får si som en kamerat sa om Appel
Appel har vært veldig bra for både amatører og pro bransjen i mange, mange år, men nå er det blitt mest "only for det kids"
medlem i 141 måneder
 

Re: Hvilken skylagring skal jeg velge og hva koster det?

Innleggav Valotunk » lør 02.08.2014 3:20

Appel..?
medlem i 192 måneder
 

Neste

Returner til Artikler (Mac1)Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]cron