Guide: Lydbøker (Diskusjon)

Diskuter iTunes for Mac

Guide: Lydbøker (Diskusjon)

Innleggav kolby » lør 09.12.2006 18:55

Denne tråden skal brukes til å diskutere fram den beste måten å lage lydbøker fra en CD på. Dere får si hva dere synes og hva dere pleier. Jeg skal gjøre mitt beste til å tilpasse guiden til hva folket ønsker.

<a href="http://mac1.no/node/4126">Guide: Lydbøker</a>

«Jeg har ikke gjort dette siden iTunes 5 eller lenger tilbake, og det kom en del endringer siden det. Slik som Album Artist, kapitler og diverse. Derfor vil jeg gjerne ha tilbakemeldinger og argumenter for hvordan framgangsmåten for å lage lydbøker burde være. Jeg lagde dette som et utgangspunkt. Jeg har også sett enkelte programmer som gjør dette, men de fleste er utdaterte eller fungerer heller dårlig.
Når vi blir enige om hva som er best, vil guiden bli nylansert. Takk for alle tilbakemeldinger.»

(Dette er min første tråd på godt over et år, tror jeg.)

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 250 måneder
 

Innleggav dk » lør 09.12.2006 19:27

linken i guiden linker bare tilbake til seg selv.. hvertfall gjorde den det når jeg forsøkte å trykke på linken.
medlem i 215 måneder
 

Innleggav kolby » lør 09.12.2006 19:30

Fikset. Jeg hadde glemt å fylle ut adressen; ikke så viktig med takk for at du sa ifra.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 250 måneder
 

Innleggav ANdersBB » lør 09.12.2006 20:56

Samtlige av mine lydbøker er på mer enn en cd. Hvordan får man en sammenhengenen fil da?
medlem i 208 måneder
 

Innleggav kolby » lør 09.12.2006 21:03

For å slå sammen filer kan man bruke scriptet Join Together v5.1, mens for å lage chapters bruker man Apples Chapter Tool Beta (dmg, 7.9MB).

Jeg skal inkludere dette.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 250 måneder
 

Innleggav smacmac » søn 10.12.2006 11:14

Vil disse lydbøkene bli veldig dårlige for iPodens batteri eller hva vil skje om om man setter på en "bok" på et par timer? På gamle iPoder husker jeg i hvert fall at batteriet døde hen ganske fort om man satte på noe så langt.

Moderator
Brukerens avatar
medlem i 247 måneder
 

Annen løsning

Innleggav piri » søn 10.12.2006 13:11

Jeg er uenig i å slå sammen alle sporene til én stor fil. Det er en grunn til at det er delt inn i spor på en lydbok. Det er som oftest når det er nye kapitler eller andre klare skiller i teksten. Det er det fint å forholde seg til når man lytter. Jeg klarer i alle fall ikke å høre en hel bok igjennom i ett. Da er bedre å stoppe ved nye kapitler/spor. Derimot krysser jeg av for "Album uten opphold".

Når det gjelder feltene i Info-vinduet har jeg det slik:
Komponist: Bokens forfatter (det er da mer logisk)
Albumartist: Personen som leser
Sjanger: Books & Spoken (da er det kompatibelt med CDDB)

Til slutt lurer jeg på hva vitsen er med å endre filendelsen til .m4b? Det fører ikke til at filene dukker opp under Lydbøker i venstre kolonne i iTunes.

Brukerens avatar
medlem i 243 måneder
 

Innleggav kolby » søn 10.12.2006 14:14

Alt dette er mest på grunn av at iTunes har forandret seg en del siden sist jeg holdt på med lydbøker, det er nettopp derfor jeg ville høre med dere. :)

Den største fordelen som har kommet er funksjonen «Album uten opphold». Dette gjør det aktuelt å ta vare på alle sporene i egne filer. Det er synd at «Chapter Tool» fremdeles er i beta og såpass avansert å bruke, ellers hadde det vært interessant å lage kapitlene slik de er naturlig.
Jeg kan skrive inn i guiden at de som vil ta vare på hvert spor på hver CD må hoppe over et par punkter, så kan de som vil ha kun så mange filer som antall CDer også få det.

«Albumartist» er også noe som har kommet siden sist. Jeg kom på det mens jeg holdt på med screenshots til guiden. Jeg er enig med at slik du har gjort det der gir mer mening, så det skal forandres.

Ligger «Books and Spoken» fra før av i iTunes? Selv om man har norsk? Jeg vet ihvertfall at «Bøker og Tale» gjør det, og vil regne med at det er samme sjanger bare oversatt. Jeg ville tro at en person som har satt «Bøker og Tale» på en fil i norsk iTunes vil få opp «Books and Spoken» på samme fil på en engelsk iTunes. Eller er ikke dette kompatibelt med hverandre? Det er mulig at «Sjanger» kun styres av fysiske navn.

Grunnen til å endre til .m4b var for å få iTunes og iPod til å kjenne igjen filen som en lydbok, men jeg ser nå at det også er forandret siden sist. Jeg er derfor litt usikker på om eldre iPods vil kjenne igjen en .m4a som lydbok bare ved å se på sjanger. Jeg liker å endre det til .m4b for å kunne sette et skille på musikk og bøker (slikt er ikke alltid lett når alt er digitalt), men om folk bare vil la være får de heller gjøre det.

Audio book and podcast files, which also contain metadata including chapter markers, images, and hyperlinks, can use the extension .m4a, but more commonly use the .m4b extension.


Så det er vel smak og behag når det kommer til akkurat det der.

Takk for tilbakemeldingen.

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 250 måneder
 

Innleggav Gaijin » søn 10.12.2006 14:54

Jeg hører mye på lydbøker på iPod'en min, og synes det er greit å bare importere som .aac i iTunes i 80 kbps format. Itunes lagrer dem som track 1 osv og hver cd gir jeg et nummer.
Synes det er mye bedre enn en stor fil. For da kan jeg avlutte lyttinga når jeg vil, og gjøre noe annet. Etterpå husker jeg at det var Are Kalvøs Syden cd 1 track nummer 14. Akkurat som å høre på en musikk cd.
Kan knapt gjøres enklere enn det.
Jeg har vel en 20-25 lydbøker på iPod'en min for tiden.

Brukerens avatar
medlem i 208 måneder
 

Innleggav kolby » søn 10.12.2006 15:00

Tanken var at du skal kun ha én eller fem filer å holde styr på, og med «Husk avspillingsposisjon» slipper du å starte på nytt eller spole, den vil alltid huske hvor du sist var selv om du har hørt på mange sanger i mellomtiden.
Personlig synes jeg det er enklere enn å ha hvert kapittel i hver fil. Man hører oftere på en sang flere ganger enn et kapittel i en bok flere ganger.

Men som sagt får de som allerede har funnet ut hvordan de vil gjøre det fortsette med det, så kan de som er på utkikk etter å samle en bok i én eller få filer og likevel ha det enkelt få et alternativ. :)

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 250 måneder
 

Innleggav piri » søn 10.12.2006 20:19

kolby skrev:Ligger «Books and Spoken» fra før av i iTunes? Selv om man har norsk?


Det gjorde i alle fall det tidligere, så jeg regner med at det er slik fortsatt.

De gangene jeg har sendt inn info om lydbøker/hørespill til Gracenote CDDB så ville de ikke ha Bøker og tale. Men jeg har ikke prøvd etter at iTunes 7 ble utgitt.

kolby skrev:Man hører oftere på en sang flere ganger enn et kapittel i en bok flere ganger


Du har helt rett. Derfor har jeg opprettet en smart spilleliste som bare inneholder uspilte spor fra lydbøker og hørespill. Da er det lett å følge med hvor mye man har hørt, eller rettere sagt: hvor mye man har igjen. Nederst i iTunes-vinduet står det info om hvor mange timer og minutter som er i spillelisten som vises. Ved å bruke bla-visning slik at bare den aktuelle boken vises, er det lett å vite om man har tid til å høre på resten av boka.

OBS. Spillelisten må settes til å oppdateres automatisk.

Brukerens avatar
medlem i 243 måneder
 

Innleggav scottoiler » søn 10.12.2006 22:40

Greier ikke å sette sammen sporene (er grået ut). Filene er inndelt i 6 cder, med spornummer 1-26 på hver cd. Hjelper ikke om jeg prøver med 1 cd eller noen filer

Lydbøker på hardisken allerede

Brukerens avatar
medlem i 215 måneder
 

Innleggav smacmac » søn 10.12.2006 23:17

Nå regner jeg med at du har lest guiden nøye før du spurte, og at den fiksen for det problemet som sto i den ikke funket, men jeg må like vel foreslå den fiksen den nevner:

Guiden skrev:Hvis «Sett sammen CD-spor»-valget er grået ut, må du huske på å sortere sporene til CDen etter spornummer.

Moderator
Brukerens avatar
medlem i 247 måneder
 

Innleggav scottoiler » søn 10.12.2006 23:36

Skulle være grei den.....
Bilde
Greier altså ikke å sette sammen dette;
*alle cdene
*en cd med aktuelle spor
*eller ved å merke f. eks to filer

Antar at filene må merkes før jeg velger slå sammen, og gjentar at disse er allerede lagt inn på hardisk (ikke en cd som må importeres)

Brukerens avatar
medlem i 215 måneder
 

Innleggav williamsjoes » tor 14.12.2006 16:13

Men hvordan får jeg opp katorien "lydbøker" mellom podcaster og radio i iTunes slik som på eksempelet i guiden?

Brukerens avatar
medlem i 227 måneder
 

Neste

Returner til iTunes Mac



Hvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]