4 timers batteribrukstid i MacBook Pro?

Etter fanfaren hadde lagt seg for Apples nye MacBook Pro og follk begynte å se på spesifikasjonene for maskinen fant man fort ut at et tall manglet fra MacBookens spesifikasjoner, nemlig batteribrukstiden. Apple har ikke oppgitt noe estimat for hvor lenge en MacBook Pro kan kjøre på batteri og Apple har så langt heller ikke kommentert. Grunnen til dette skal i følge noen Apple ansatte være at MacBook Proene enda er prototyper og at de ikke slippes før i februar og testingen derfor ikke er ferdig. Noen har dog tatt saken i sine egne hender og sett hvor lang brukstid modellene som var utstilt på Expoen hadde.

Chuck Toporek fra O'Reilly var tilstede på MacWorld Expo og fikk etter 20 minutters kø prøve en av de nye MacBook Pro maskinene. Uten at Apple-ansatte merket det endret han batterimåleren til å vise hvor mye tid som var igjen og deretter trakk han ut den nye MagSafe strømadapteren for å undersøke denne. Toporek avledet Apple-ansatte med spørsmål rundt MagSafe tilkoblingen og fikk etterhvert opp informasjonen om hvor lang brukstid batteriet hadde. I følge batteriindikatoren i OS X hadde maskinen 4 timer igjen, fra et fulladet batteri. Toporek spurte en av de Apple-ansatte om dette tallet stemte, men svaret var at dette var prototypemodeller og at batteribrukstiden ikke kunne kommenteres.

4 timer tilsvarer omtrent 30 minutter mindre det man får ut av dagens Powerbook modeller, men den nye MacBook Proen har teknisk sett et kraftigere batteri en Powerbooken. Som Apples ansatte opplyste var MacBook Proen en prototype og ikke den endelige maskinen som kommer i salg. Det blir spennende å se om Apple greier å klemme ut en time til eller mer av batteriet før maskinene kommer i salg.

Mye tyder på at Apple har hatt svært dårlig tid når det gjelder å få klar noen demonstrasjons versjoner av den nye MacBook Proen. Flere har nemlig oppdaget at mange av bildene på Apples nettsider kun er retusjerte utgaver av Powerbook G4. Tydeligvis har ikke den grafiskeavdelingen i Apple hatt noen endelige eksemplarer av maskinen som kunne fotograferes og har derfor retusjert allerede eksisterende bilder av Powerbooken.

Kilde: O'Reilly

Tags:
Jons bilde

Jon

Det kan virke som om apple har sluppet denne MacBook Pro som en "hurtigmodell" for stagge brukerenes stadig økende krav om oppgradering på laptopsiden. Jeg syns den virker litt halv-ferdig, så jeg kommer i allefall jeg venter til neste apple-happening før jeg bestiller noenting. Så sant jeg ikke vinner i lotto eller noe.

Synspunkter?

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

admins bilde

admin

Forundrer meg ikke om Apple lanserer en 13" MacBook Pro og en 17" MacBook Pro. Evt også en MacBook Pro Extreme eller no. Jeg synes ikke maskinen virker halvferdig, men jeg tror at Apple kanskje kommer til å lansere noe som er enda bedre i 17" versjonen. En 2GHz Core Duo prosessor, Dual Layer DVD, Firewire800 (selv om det mer eller mindre er dødt) etc.

12/13" er jeg sikker på kommer tilbake.

Robbiedeluxes bilde

Robbiedeluxe

Når tror folket dette kommer da? Nå er det liiike før jeg bestiller en 15" - men har litt lyst til å se hva som skjer fremover.

åttitre

Trur ikke det kommer noe FW800 på intel plattformen. :/ Men jeg trur også at det kommer noen andre modeller rundt april-mai mnd. 15" med 2.2 og dual etc. En ting jeg la merke til var at det ikke var utgang for s-video på nye modellen. Stemmer dette?

themacman

ærlig talt, hvem her på mac1.no som har powerbook får 4 timer eller mer ut av den? min og alle andre jeg har snakket med får 2 eller max 2,5 timer ut av den, ved vanlig bruk, dvs. høre på musikk, sjekke mail.

hvis MacBook faktisk GIR oss 4 timer så er jo det en klar forbedring,

EinarJ

Jeg fikk 4 timer ut av min det første året, nå ligger det mellom 3 og 4, skru ned lysstyrken, og sett strømsparingsalternativene riktig, genialt til skolebruk.

Bill

Min Powerbook gir ikke 4 timers arbeidstid - snarere ligger dette på +- 2 timer; så her er det noen som overdriver. Hvis Intelmaskinen gir 4 timer - noe vi ikke vet ennå - er dette etter mitt skjønn en meget klar forbedring.

2x ytelsesfobedring + 2x batterilevetidøkning

Velkommen til PC-verdene sier nå jeg ave Intel

Åsmunds bilde

Åsmund

Hvis demomaskinene hadde full lysstyrke, maks psosessorhastiget og krevende programmer under demonstrasjonen, er 4 timer brukstid ikke ille. Jeg tipper derfor at den endelige batteribrukstiden bil bli omtrent den samme som for PowerBook.

Batteriet i MacBook Pro er også av en litt anderledes type, enn det som sitter i PowerBook. MacBook Pro bruker Lithium-polymer, mens PowerBooken bruker Lithium-ion. Lithium-polymertypen trenger ikke sylinderformede battericeller eller metallkropp, og kan derfor pakkes tettere sammen i batteripakken, i tillegg til å veie mindre – det burde derfor være potensiale til ett kraftigere batteri, uten økt vekt og størrelse.

(Tillot meg å endre til "batteribrukstid" i artikkelen over, ettersom batterilevetiden egentlig er livslengden på et batteri totalt, altså 2-5 år.) Brukstiden er den tiden det tar å lade ut et helt oppladet batteri.

tactus

Vi vet heller ikke om testeksemplarets batterier var kalibrerte eller ikke. Dessuten vet vi heller ikke hvor stort utslag ukalibrerte batterier kan gi på batteribrukstid-beregningen.

Jons bilde

Jon

Jeg får fint tyna 4 timer ut av mine 12" powerbook, men da selvfølgelig med strømsparingsting på og lavere lysstyrke.

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

Macern

4 timer er latterlig lite uansett spør du meg...

nasty0nes bilde

nasty0ne

er lite, men forstårlig at batteriet kun varer så lenge. Nå skal LiPo batteriene kunne holde på mer, men de nye maskinene bruker også mer. Så da er det status quo.

Jons bilde

Jon

Gleder meg uansett til det kommer brenselsceller... nam!

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

pr0nin

Om du synes 4 timer er latterlig lite, da bør du ikke kjøpe deg en PC basert laptop. Der skal du være heldig om du kommer over 3timers merket (2-2.5timer er vanligst). Dette var en av hovedgrunnene tli at jeg gikk for en 12" ibook, siden den faktisk har 4timer++ uten strøm i veggen.

Men jeg så litt på den der power pr watt greia. Om man sier at power er kraften de hevder MacBook Pro har (4 ganger raskere enn powerbook) og ser på hvor mye kraft du får pr watt så er det på 1. G4 cpuen hadde 0.25 altså 1/4 av MacBook Pro.

Så om en G4 har 4 timer med batteri på sitt "power pr watt" så vil en MacBook pro ha fire ganger så lang utnyttelse av batteriet, men samtidig så er den 4 ganger så kraftig. Ergo så vil en MacBook Pro ha like lang batteritid som G4 laptop har idag.

Rotete ja, men jeg tolker altså tallene fra Keynoten til at det vil bli ca like lange batteritid på MacBook Pro som på på PowerBook (og om man drømmer en ibook). Dette med forutsettningen at tallene som ble levert på Keynoten var helt korrekt og ikke sminket for å se bedre ut (som jo er tvilsomt)

Åsmunds bilde

Åsmund

Det var en interessant måte å regne på må jeg si.

Husk på at det i keynoten var snakke om prosessoren, og bare den. Maskinen består av mye mer enn prosessoren, så å regne utifra hvor mye prosessorene bruker gjør blir veldig unøyaktig.

pr0nin

Vel, de snakket jo om kraft pr watt. Sånn bortsett fra cpu så er det jo ikke så utrolig store forandringer, så ja, det er ikke eksakt vitenskap, det er gjetting. Det blir spennende å se hvordan de presterer i praksis, men det er det vel minst en måned til vi får vite.

nasty0nes bilde

nasty0ne

Ifølge *mannen selv blir det samme batteri kapasitet som på PowerBook g4.. så det er ikke så mye å lure på egentlig.

Åsmunds bilde

Åsmund

nastyOne skrev: "Ifølge *mannen selv blir det samme batteri kapasitet som på PowerBook g4.. så det er ikke så mye å lure på egentlig."

Hvor har du det fra? Kilder?

bufodill

Altså, nå må du huske at det finnes et sykt antall forskjellige modeller av intelbaserte laptoper. Eller som du skrev "PC basert laptop". Jeg hadde 12" pb før, og klarte fint å få fire timer ut av den, men ikke særlig mer. Men min "PC baserte laptop" nå, klarer opp mot 7 timer så lenge jeg bare bruker den til tekstbehandling og web. Det finnes modeller nå som holder enda lengre også (og ja, det er kun ett batteri).

Jons bilde

Jon

Men, batteriet er vel gjerne ganske stort og da?

// Jon (aka nle) // Støtt Mac1

bufodill

Nei det batteriet er adskillig mindre enn det jeg hadde på min første laptop som også brukte en pentium mobile. I forhold til det som satt på powerbooken er det litt vanskelig å sammenligne, de har en helt forskjellig form. Sony er gode på batterikapasitet da, ingen ting å legge under en stol det. 7650 mAh på 7,4 Volt dette batteriet, og når cpu klokker seg ned og skjermen er på det mørkeste (noe som er fullt lesbart i de fleste lysforhold for min del) klarer den altså rundt 7 timer. Hele maskinen MED standardbatteriet veier 1,38 kg...

Åsmunds bilde

Åsmund

Nå er det vel stort sett ikke batteriet det kommer ann på, for de fleste batteribrukende produkter i dag, benytter de samme typene batterier, og de har en viss mengde strøm og levere. Det er vel heller hvor mye strøm maskinen krever, som gjør at man for lang eller kort batteritid. PowerBooker er kraftige maskiner med lyssterke skjermer og en prosessor som krever veldig mye – derfor blir batteritiden kort.

iFUN

Heisan!
Ny her jeg - men etter å ha lest en del kommentarer
og ny i mac-verden, leser jeg mye skepsis om den nye
MacBook PRO. Jeg gleder meg til å lage fotobøker, til
å bruke nye iLife `06, til å bruke nye spennende Widgets,
til å sende forvridde bilder av meg selv til mutter`n,
til å redigere nye videoer av min sønn, til å bruke
synten min sammen med mac for problemfri musikkproduksjon,
til å kose meg sammen med familien forran en virusfri, rask,
elegant og windows-fri lap-top uten tusen ledninger.

Hvor mange av dere sitter i skauen i 4 timer med en lap-top
uten nettstrøm og brenner DVD`r med et F800 tilkoblet
videokamera ?? Skjønner ikke hva dere syter over.

Ydmyk hilsen nybegynner...
_________________________________________________________________
MacBook PRO (on order)/ iPod / Roland XP-50 / EOS 20D / V3

bufodill

Jeg sitter ofte i forelesningssal i mange timer i strekk, og synes det er helt greit å kunne sette meg hvor jeg vil, i stedet for å gjøre meg asosial og måtte sitte nærmest en stikkontakt.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai