Guide: Fjerning av Powerbook G4 lyssensorer (tastaturlys)

Denne instruksen er blitt utført på en 15" Powerbook G4 (1.67GHz, 1440x960 display og bakggrunnsbelyst tastatur). Den passer muligens også for andre maskiner med bakgrunnsbelyst tastatur uten at jeg kan si noe om det.

Utkobling av lyssensorene
Hvor mange ganger har du ikke irritert deg over at bakgrunnsbelysningen på tastaturet slår seg uavbrutt av/på bare fordi maskinen ikke er sikker på om det er mørkt eller lyst?
Jeg har prøvd mange løsninger ved hjelp av programvare samt tildekking av sensorene for å kunne manuelt slå på bakgrunnsbelysningen uten å finne noen tilfredsstillende løsning.

Det eneste som har vist seg å fungere er å fysisk koble fra begge sensorene.
Når det er gjort vil du når som helst (uansett om det er mørkt eller lyst) kunne slå av/på belysningen ved hjelp av F8. F9 og F10 stiller intensiteten som før.

1) start med å ta fra hverandre maskinen, slik at du kommer til de to lyssensorene.

2) Venstre lyssensor er grei. Her er det bare å koble fra kontakten som vist her (bilde lånt fra iFixit):
86588.jpeg

3) Høyre lyssensor derimot er loddet til hovedkortet.
Først skrur du av delen av plast (som inneholder høyre høyttaler samt linse for lyssensoren).
Den er festet med en skrue øverst.
86586.jpeg
Du vil da se selve lyssensoren på hovedkortet.

4) Deretter må lyssensoren fysisk kobles fra hovedkortet.
Dette gjøres ved å avlodde den (svært vanskelig viste det seg), eller klipp av det ene beinet med en passende avbitertang (merk: klipp det ene beinet av midt på og bøy det til side. Om du noen gang skulle ønske å koble til sensoren igjen er det bare å bøye det på plass igjen og lodde det avklippede punktet sammen).
Legg så noe elektrisk isolerende (f.eks. elektrisk tape) under, slik at det avkuttede beinet ikke kommer i kontakt med hovedkortet).
86587.jpeg

5) Nå er det bare å skru plastikkfestet for høyttaleren/sensorlinsa tilbake.
86589.jpeg

6) Begge sensorene er nå frakoblet og du kan sette sammen maskinen igjen ved å følge instruksene fra iFixit (i reversert rekkefølge så klart).
.... Om det ikke er flere ting du skulle ha ordnet inni maskinen med det samme (f.eks. rengjøre tastaturet osv.)

7) Fjerning av sensorene medfører at maskinen tror det er mørkt hele tiden. Du kan fritt velge om du ønsker at maskinen starter med eller uten tastaturbelysning...

Oppstart UTEN tastaturbelysning:
* Gå til Eplemenyen (eplesymbolet øverst til venstre på skjermen)
* Deretter går du til Systemvalg og videre velger du Tastatur & mus.
* Øverst i dette vinduet finner du flere faner. Trykk på der det står Tastatur.
* Pass på at det IKKE er huket av for "Illuminate keyboard in low light conditions":
86592.jpeg

Oppstart MED tastaturbelysning:
* Gå til Eplemenyen (eplesymbolet øverst til venstre på skjermen)
* Deretter går du til Systemvalg og videre velger du Tastatur & mus.
* Øverst i dette vinduet finner du flere faner. Trykk på der det står Tastatur.
* Pass på at det er huket av for "Illuminate keyboard in low light conditions":
86593.jpeg

lilminime

Ikke det at jeg har powerbook, men den guiden din var utrolig gjennomført og bra!
Thumbs up!

iBoy

Jeg slår bare av bakgrunnsbelysningen med F8-knappen. Det synes jeg er en mye enklere fremgangsmåte ;-)

magnus

Hadde det ikke vært bedre og dekket til lyssensorene på en måte? teip f.eks. Ser for meg at det er en drittjobb å lodde fast det "beinet".

RogerF

en glitrende løsning, men det er mulig jeg har gått glipp av poenget.

jerk

Jeg slår av min bakgrunnsbelysning med F8 jeg og. Da er det AV, og slår seg ikke på med mindre jeg trykker F9 eller F10. Så uansett hvor god denne guiden er, så er det jo ikke noe poeng i den... muligens det er annerledes på MBP?

Les bloggen min! www.kaffejoakim.blogspot.com

sidenone

Poenget er vel at hvis man skrur på tastaturlyset fordi man føler at det er litt dårlig lys, så kan maskina etterhvert finne på å skru det av igjen automatisk. Slik at man, hvis man ønsker å bruke bakgrunnsbelysningen, må sitte å skru den på igjen med gjevne mellomrom hvis ikke det er "mørkt nok". Maskina er rett og slett ikke alltid enig med deg om hvor mye lys du trenger for å se ordentlig :)

F8 vil nok fortsatt fungere etter denne mod'en (uten at jeg leste igjennom alt). Forskjellen med en mod vil bli at man har full kontroll over å styre belysningen manuelt uten at maskina "finner ut av det" for deg.

Personlig bruker jeg ikke denne funksjonen nok til å gidde å operere maskina mi :)

Aphelion

Eh, man ser da vitterlig på skjermen når man skriver, og ikke på tastene? :)

Mars

...at det finnes mer enn én måte å skrive på... For min del ser jeg mer på tastene enn skjermen da jeg skriver...

casablanca

Ser at flere mener guiden min er bortkastet og at det finnes enklere måter å løse problemet på. Jeg mener jeg har forklart alt svært grundig i starten av guiden (jeg foreslår dere leser gjennom på nytt), men her er en oppsummering:

- problemet er at på PowerBook G4 (jeg kjenner ikke hvordan det er med Macbook Pro) så er det to lyssensorer som bestemmer om du får lov til å bakgrunnsbelyse tastaturet eller ei. F8 slår riktignok av/på tastaturlyset, men kun om maskinen mener det er mørkt nok.

Hvis man ligger i "grenseland" (f.eks. at rommet er for lyst for lyset til å slå seg på) og mens man bruker tastaturet dekker man for sensorene og dermed gjør det mørkt nok for at det skal slå seg på, vil man oppleve at lyset slår seg av og på ustanselig, alt etter hvor hen på tastaturet man holder hendene. Meget irriterende!
Løsningen (for meg) ble da å koble ut lyssensorene slik at jeg selv kan fortelle maskinen når jeg vil ha på lyset eller ei.

- Etter at modifikasjonen er gjort kan man bruke F8 som før til å slå av og på lyset (det er altså brukeren selv og ikke maskinen som helt fritt bestemmer når lyset skal slås på eller av)

- akkurat som før fungerer F9 for å dempe lysstyrken og F10 for å heve den

Jerk: du sier at du kan slå av/på lyset ved hjelp av F8, men jeg vil tro at dette kun gjelder om rommet er mørkt nok for maskinen å tillate deg det. Ellers er lyssensoren allerede koblet ut eller fungerer ikke som den skal. Ang. MacBook Pro kan jeg ikke uttale meg. Guiden er for PowerBook G4 (1.67GHz modellen).

Magnus: tape var det første jeg prøvde, men det fungerte heller dårlig. Sensorene er tydeligvis veldig følsomme, og uansett hvor bra jeg trodde jeg gjorde jobben greide jeg ikke å dekke til sensorene helt.
Skal man dekke til sensorene (innvendig i maskinen vel å merke) er det jo ikke stort mer jobb å koble fra den ene sensoren og lodde fra (klippe av benet) til den andre sensoren. Og da vet man med 100% sikkerhet at de ikke får noen innvirkning, ulikt om f.eks. tape som dekker til løsner og slipper til litt lys.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai