WebGL åpner for 3D i Safari uten plugins

Safari ikonBloggen Wolfire kunne i går kveld avslører at WebGL er på vei til å bli en del av WebKit, kjernen i Safari. WebGL er en standard som kan gi oss maskinvare-akselerert 3D-grafikk i nettleseren uten eksterne plugins, som for eksempel Adobe Flash.

Deler av teknologien er allerede implementert i Opera, Mozilla og Googles programvare, og siden WebGL har muligheten til å utnytte OpenGL åpner dette for f.eks. 3D-spill rett i nettleseren.

Apple har lenge vært negative til Flash og har selv sagt at det er tvilsomt at Flash noensinne finner veien til deres iPhone, men med HTML5, CSS Animation og nå WebGL kan kanskje Flash erstattes med åpne og tilgjengelig teknologier.

WebGL er ikke ennå med i de nattlige kildene av WebKit, og må kompileres selv, men man antar at WebGL havner der i løpet av relativt kort tid. Når Apple vil benytte seg av WebGL er foreløpig uvisst, men så lenge teknologien er støttet i kjernen (WebKit) er dette en relativt smal sak.

I Wolfire-bloggen regner man med at WebGL blir å finne i Safari i løpet av de neste seks månedene.

KDNs bilde

KDN

Spennende. Dette må studeres litt nærmere.

devo

Svært interessant! Ser frem til den dagen man slipper plugins helt.

salamaza

blir det ny krig om kva som skal brukast som default no igjen ?

er ikkje det samme som google's O3d?
http://code.google.com/intl/nb/apis/o3d/

TheodorAnton

@salamaza

http://code.google.com/p/o3d/

Ser ut som det flyter litt over i hverandre:

Welcome to the new O3D Project Hosting site. This is the community website for the WebGL implementation of O3D, an open-source JavaScript API for creating rich, interactive 3D applications in the browser. Originally built as a browser plug-in, this new implementation of O3D is a JavaScript library implemented on top of WebGL.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai