Macworld 2008 Keynote - hva kan vi vente oss?

Steve Jobs på Macworld Keynote

Med under 2 uker igjen til Steve Jobs årlige Macworld Expo keynote har ryktebørsen fått fart på seg. Allerede nå begynner Photoshop-bilder og rykter villere enn noensinne å finne veien til nettet. Vi tar en oppsummering på de heteste ryktene og hva man kan forvente seg under Steves keynote.

iPhone

Det er et år siden Apple offentliggjorde iPhone under fjorårets Macworld Keynote og mer enn seks måneder siden telefonen ble lansert i USA. Siden den tid har Apple oppdatert programvaren til telefonen en rekke ganger og nå skjer det nok igjen. Versjon 1.1.3 har lekket og denne oppdateringen bringer støtte for triangulering i Google Maps, SMS til flere personer, redigerbar "Home screen" og bugfikser. I følge MacScoop inneholder oppdateringen flere nye funksjoner enn de avslørt i den første lekasjen. Funksjoner som er etterspurt, men fortsatt ikke å finne på iPhonen er MMS og videoopptak. En oppdatering til iPhone-programvaren antas også å gjøre klart for Apples SDK som muliggjør tredjeparts iPhone-programvare. Mange mener at denne SDKen vil bli lansert/demonstert under Macworld Expo.

Det har vært særdeles stille rundt hardware-oppgraderinger av iPhonen og dette virker heller ikke trolig med det første. At&T har uttalt at en 3G-iPhone blir lansert i 2008, men at en slik telefon kommer allerede nå virker usannsynlig. En 3G-versjon vil kanskje komme når Apple utvider iPhone-lanseringen til å gjelde resten av Europa.

Mini bærbar

Ryktene sier at Apple skal lansere en ny "ultra-portabel" laptop på Macworld San Fransisco i januar. Tidligere rykter om spesifikasjoner foreslår at den nye laptopen vil ha en 13" skjerm med aluminium skall, og være opptil 50% lettere og mye tynnere enn dagens eksisterende 15" MacBook Pros. Dette kan være maskinen som mange profesjonelle brukere har etterspurt helt siden Powerbook 12" ble faset ut ved introduksjonen av MacBook Pro.

Denne mini bærbaremaskinen skal i følge ryktene KUN ha flash-basert harddisk og ingen DVD/CD-spilller. Resultatet av disse to valgene er særdeles tynn og sexy maskin med svært lang batterilevetid.

Dette ryktet har vært omtalt i svært lang tid og blitt "bekreftet" fra flere hold. Vi ser på dette ryktet som svært troverdig. En slik maskin fyller et gap i Apples produktportofølje.

Tablet-Mac

I tillegg til ryktet omkring en mindre MacBook Pro-modell har det i flere år florert med rykter om en tablet-Mac md trykkfølsom skjerm. Disse ryktene skjøt ytterligere fart etter Apples lansering av iPhone med multitouch og en meget funksjonell trykkfølsom skjerm. Tablet-Macen har vært så beryktet at nettstedet Gizmodo for en tid tilbake arrangerte en Photoshop-konkurranse hvor målet var å lage en tablet-Mac. Konkurransen ga oss en masse bilder på hvordan en eventuell tablet-Mac, eller MacBook touch kan ha sett ut.

Macbook Touch

Mange mennesker har ønsket seg en Tablet-Mac, men det er nok heller tvilsomt at Apple produserer en maskin som dekker disse ønskene. Apple har tidligere uttalt at de ikke kan se hvordan Multitouch skal kunne fungere godt på store skjermer, men man skal aldri si aldri og det er ikke første gang Apple har lansert et produkt de tidligere har sagt de ikke har tro på.

Noen har også hevdet at Apple vil introdusere en ny "Newton" - en mini Mac som er større enn iPhone, men mindre enn en MacBook. At disse ryktene har sammenheng med Apples mye omtalte Flash-baserte Mac er svært sannsynlig.

iTunes filmleie

iTunes Movie Store

Ifølge den svært troverdige avisen Financial Times skal Apple lansere en filmutleie-tjeneste i iTunes Store. Financial Times hevder at Apple i lengre tid har arbeidet med filmutleie-tjeneste i iTunes Store. Apple skal ha fått på plass en avtale med Ruport Murdochs NewsCorp, Inc. Dette globale medieselskapet eier 20th Century Fox, en av verdens største filmselskaper. Apple har i lengre tid tilbudt kjøp og nedlastning av filmer fra Walt Disney, Paramount, Metro-Goldwyn-Mayer og Lionsgate, men denne tjenesten har per i dag ikke blitt særlig populær. Mange har hevdet at den jevne forbruker ikke har vært interessert i å kjøpe digitale film, men heller har ønsket å leie dem. Ifølge Financial Times har Apple nå forstått dette bruksmønsteret og videreutvikling sin FairPlay DRM-teknologi til å støtte også utleie av film. En film man leier på iTunes Store vil ifølge ryktene koste rundt 2.99$ og du vil leie den i 30 dager eller 24 timer.

Dette ryktet ser vi på som svært troverdig og ikke minst gjennomførbart. Apple har hatt problemer med å få filmdelen av iTunes Store i gang og en godt gjennomført filmutleietjeneste kan være det som skal til.

Oppdatert Apple TV

I sammenheng med introduksjon av iTunes-filmutleie har det vært mange som har ment at Apple også vil oppdatere Apple TV. Mange har stilt seg spørsmålet om hva som er galt med Apple TV siden den enda ikke har slått helt ann. Svaret på dette spørsmålet kan ligge i en software oppdatering som gjør utleie av HD-film mulig. Mange har også trodd at Apple vil lansere en SDK til Apple TV som gjør det mulig for utviklere å enkelt lage plugins til Apple TVen.

Apple Insider mener også at Apple vil oppgradere Apple TV og eventuelt også gi produktet en etterlengtet TV-tuner.

Vi ser det som svært sannsynlig at Apple TV får seg en eller annen oppdatering. Produktet har ikke vært noen stor suksess og har ikke blitt nevneverdig oppdatert siden lanseringen i fjor. Apple vil mest sannsynlig lansere en programvareoppdatering til Apple TV som gir nye muligheter og funksjoner.

Apple starter plateselskap (med Jay Z)

Et rykte som har kommet og gått er at Apple har hatt planer om å starte et plateselskap som utelukkende distribuerer musikk på iTunes Store. Nå hevder flere kilder tett til hip-hop artisten Jay-Z at Apple skal starte et plateselskap sammen med Jay-Z. Hip-hop legenden trakk seg nylig fra sjefsstolen hos Def Jam Records, et av hip-hop verdens største plateselskaper.

Dette er et svært lite trolig rykte. Det er ikke første gang noen har hevdet at Apple vil starte eller kjøpe opp et plateselskap, men en slik handling er lite trolig. Apple er foreløpig avhengig av gode forhold til plateselskape og det kan bli vanskelig å opprettholde dette forholde hvis man plutselig skal bli en stor konkurrent.

Ny Mac Pro med Blu-Ray

Apple har foreløpig ikke tatt et skikkelig standpunkt i krigen mellom HD-DVD og Blu-Ray, men det er ryktet at Apple under Macworld Expo vil ta steget helt ut og gi sin støtte til Blu-Ray formatet (som så langt ser ut til å vinne HD DVD-krigen) ved å oppdatere Mac Proen. Apple Insider mener at Apple vil lansere en ny Mac Pro, enten under Expoen eller kort tid etter, som inneholder blant annet en Blu-Ray spiller og Intels nyeste prosessorer.

En oppdatering av Mac Pro er ventet. Intel lanserer omtrent samtidig som Expoen en ny serie med prosessorer for maskiner akkurat som Mac Pro. Apple vil mest sannsynlig oppdatere til disse nye prosessorene før eller senere. Om det skjer på Expoen eller etter vites ingen.

Mac1 vil holde deg oppdatert den 15. januar!

mingebretsens bilde

mingebretsen

Jaja, blir spennende å se..

Markus Ingebretsen
www.ingebretsen.org

hendelsesløysa

=====================
Sånn e det, dradd masse damer eg ja ..

Ole Amund

Jeg håper på en minne-oppgradering av iPhone og iPod Nano til 16GB. Burde vel ikke være helt umulig, blant annet for at Nanoen skal matche Creative Zen 16GB.

Truls Waage

Like spennende hvert år :-)

Midtlunds bilde

Midtlund

Fra en skikkelig photoshop-happy side:

Apple Docking Patent Works Perfectly with Ultra-Slim MacBook

TheX

Liten rettelse: Det er en tittel hvor det står "Table-Mac", i stedet for "Tablet-Mac"

// Thomas ~ The X

Jeg ble, den 12 Januar, 2006, offisielt optimist!

KurSivs bilde

KurSiv

Jeg bestillte 3 stk MacPro like før jul men levering ser ut til og ta si tid. I følge leverandør så er det ikke maskiner å oppdrive lengre. Hmm Har Apple tømt lagrene før ny versjon kommer den 15?

martins bilde

martin

Rettet :)

fredarn

Jeg håper virkelig at Apple en gang starter et plateselskap, selv om jeg ikke tror det skjer i år.. Apple med plateselskap som gir inntektene til artistene!

proximitys bilde

proximity

Jeg skal på Expoen! Til og med Keynoten, jeg gleder meg! :D

Koomin

Jeg går og venter på penger og en oppdatering av iMacen. Er det absolutt ingen rykter om den? Den har ikke vært oppdatert på 150 dager, og gjennomsnittet er 185 dager.

devo

Jeg håper Apple slår bena under alle og lanserer en multi-spiller. Jeg er lei dette format-tøvet, ble lei allerede når - og + DVD-ene kom. Det kommer garantert til å fortsette en stund til, men det finnes jo allerede multi-spillere, og teknisk sett er det jo ingen grunn til å nøle.

Men markedsøkonomien slår alltid feil, så vi får se ;)

Arild Holtet

Arild.H
Vel er som skrevet: Det blir spennende. Siden iMac har glossy skjerm kjøpte jeg en MacPro i fjor. Skal bli spennende å se hva vi kan få av "tillpassingas" hardware. Man kan jo ikke altid VENTE på noe nytt. Da sitter man på "gjerdet" og får aldri noe. Alt i dataverden går med en enorm fart, så alt det nyeste kan man aldri ha. En annen ting er at den siste modell av noe, altid er den beste og mest utprøvde. Vi har noe nytt en kort stund, og prøver å tillpasse og oppgradere dety vi har. Men uansett så gleder jeg og mange andre seg til alle nyhetene denne måneden.

Incrediboys bilde

Incrediboy

...mitt ønske er at jeg kan streame musikk gjennom airport express fra min iPod Touch. Det hadde vært totalt fantastisk - og for en kontroll man da har på festmusikk.... :D

nitron

Incrediboy: Evt iPhone;-)

Den som ikke har tatt seg vann over hodet, har bare sett toppen av isfjellet

costeau

Skjermen på iPhone og iPod Touch er berøringsføksom - Ikke trykkfølsom.

For å bruke skjermen som pekeflate må man ha følere som merker hvor du legger fingeren, uansett hvilken av de to løsningene produsenten velger, og disse er innbakt i et lag som sitter på selve skjermen. Samme grunnkonsept for begge deler, så hva er forskjellen?

I en trykkfølsom skjerm er deler av følersystemet utenpå glasset, og det reageres ikke på ren berøring. Du må altså mekanisk/fysisk trykke fingeren litt på flaten for å få produktet til å reagere.

I en berøringsfølsom skjerm sitter ingenting utenpå gasset. Alt sammen av følersystemet er på innsiden. Som regel brukes det her noe som heter kapasitive berøringssensorer, en teknologi vi stiftet bekjentskap med allerede på 90-tallet, nemlig styreflatene til bærbare datamaskiner, etter at bl.a. Apple tok i bruk dette på Powerbooker i stedet for styrekula (trackball, opp-ned mus, kjært barn har mange navn).

Jeg tar ikke dette opp for å kverrulere, men fordi forskjellen kan ha en innvirkning på hvordan folk bruker iPhone, iPod Touch, og evt. framtidige produtkter med berøringsfølsomme skjermer.

Nå er riktignok glasset på iPhone og iPod Touch såpass hardt at det tåler at du trykker fingeren litt, men så lenge du er bevisst på at det å bare berøre er nok, vil du i underbevisstheten ha enda litt mer glede av den.

Staales bilde

Staale

I de forskjellige forlikene Apple Computers (nå Apple) med Apple Records/Music (Beatles' plateselskap), sier at Apple ikke skal drive med musikkvirksomhet (salg av musikk etc.). Apple Computers ble jo i sin tid saksøkt for iPod og iTunes Store.

Dermed blir et Apple plateselskap umulig, kanskje de prøver å komme unna ved å bruke iTunes merkevaren.

oyrist

Mitt heteste tips er at iMac og MacBook kommer med touchteknologien kjent fra iPhone. Det hadde vært noe! :-)

Gleder meg usansett som et lite barn til Steve entrer scenen med sitt velkjente "wooh"!

Boom!

oyrist

Touch comes to iMac...

sidenone

En Mac Pro med BlueRay hadde vært flott :)

thorvildsen

jeg lurer på om det er mulig het får å se keynoten live?
evt. laste ned noen dager etter?

Midtlunds bilde

Midtlund

Kanskje vi kan se noe som ligner på Microsoft surface?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai