Boot MacBook Pro fra SD-kort

Boot MacBook Pro fra SD-kortMandagens oppdatering av MacBook Pro-serien introduserte en ny SD-kortleser innebygd i maskinen. Apple ofret ExpressCard til fordel for en SD-kortleser, noe ikke alle er like fornøyde med. Heldigvis viser det seg nå at SD-kortleseren kan brukes til mer enn bare å kopiere bilder fra ditt digitalkamera.

Du kan nemlig bruke SD-kortleseren som oppstartsvolum.

SD-kort er små minnebrikker som normalt brukes i digitale foto- og videokameraer, men disse kan også brukes som lagringsmedier. Prisene på SD-kort har falt dramatisk de siste årene og du kan i dag få 32GBs SD-kort til under 800 kroner. Med SD-kortleser i de nye MacBook Proene vil det være svært enkelt å raskt utvide lagringskapasiteten med et par gigabyte.

Ifølge Arstechnica har Apple i et supportdokument gjort det klart at SD-kort som er formatert til Mac OS Extended og har en GUID partition map, kan brukes som oppstartsvolum så lenge Mac OS X Leopard eller senere er installert. Denne muligheten vil gjøre det vesentlig lettere å for eksempel feilsøke Macer med problemer, da man enkelt kan ha en backupinstallasjon av Mac OS X på et SD-kort.

Apple nevner også at SD-kortleseren har en teoretisk maks hastighet på 240 Mbit/s, noe som overstiger hastigheten til det meste av SD-kort.

Via Arstechnica

kknets bilde

kknet

Men det vil altså ikke gå fort nok til at det kan lønne seg rent ytelsesmessig, i stedet for å sette inn en SSD?

nubbizs bilde

nubbiz

Kjekt:)

Dan Aksel

Hmm!! Hadde jeg ikke tenkt på!

Arild Holtet

Hm. Kan bli artig å bruke.

A.H.

nubbizs bilde

nubbiz

Hva vil OSet bruke av plass? ca 6 gb?

Re. Mener da altså Snow Leopard:-)

chrleon

Under keynote sa Bertrand Serlet at OSet ville gi 6 GB tilbake av HDplass bl.a. grunnet filsystemkompresjon. Så kanskje 1-2 GB mer enn idag minus 6 GB. Er jo en del av koden som forsvinner i og med SL kun er for Intel.

Funkaholic

Nice! For oss som daglig fikser på macer er jo dette helt perle :-)

Burrell

Jeg ser for meg å ha TechTool eller DiskWarrior boot disker på SD. Begge disse volumene tar under 2gb.

B.

runens bilde

runen

Mulig å ha Windows XP i BootCamp på et minnekort?

Siggii

Av det jeg vet klarer ikke windows å boote fra annet enn interne disker, hvertfall ikke XP

quadra800s bilde

quadra800

En annen ting det kan brukes til, er å bruke et SD-kort som swap area. Da slipper man at harddisken jobber, som en gal, når det blir lite minne igjen.

devo

SecureDigital i MacBook Pro = WIN! :D

Herman1

Betyr det at man, teoretisk eller praktisk sett, kan bruke en kortleser med USB-utgang som oppstart for en "hvilkensomhelst Mac"? Som en MacBook Alu? Eller gjelder dette bare de nye MacBook Pro'ene og ingen andre.

Hilsen

erlendlh

Hvis SD-kortet er formatert i Mac OS Ext. og GUID part., kan det da brukes i et digital speilrefleks-kamera? Kan man ha ett stort SD-kort som man bruker som oppstartsdisk, reserve- og mobil harddisk og minnekort i kameraet etc., og bytte problemfritt mellom bruken? Eller må man ha flere kort? Noen som har peil?

nubbizs bilde

nubbiz

Er det mulig å partisjonere et SD kort?

gomle69s bilde

gomle69

Her er Apples info om dette: http://support.apple.com/kb/HT3553

jeez

man kan bruke sd for å få ekstra hdd plass?

siljedal

hvem teknikere er det som har et sd kort til problemet når de heller kan ha en usb stick som fungerer på alle macer med usb?

Hastigheten på SD vs USB2 er om mulig til og med noe tregere.(subjektivt, da jeg ikke har satt meg inn i SD spesifikasjonene)

PS.
Jeg har en USB stick med dualboot (xp/Leopard) med alt av verktøy, booter som en drøm på alle macer jeg har prøvd den på.

Men en ting som ikke nevnes er at man faktisk kan bruke SD-slotten til annet en minne, på PDAer er det blitt brukt til blandt annet trådløst nettverks kort.

Edit:
til komentar over... nja om du bruker zfs (ikke sikker på om SL får boot støtte for det)

fuzzy76s bilde

fuzzy76

Til alle som lurer på permanent bruk:

Hastigheten på SD-kort tilsvarer en middels kjapp minnepinne (de kjappeste jeg fant i norge var på litt over 20 megabyte i sekundet). Dette er under en tiendedel av SSD-disker (og under en femtedel av selv de tregeste harddisker), så det er ikke særlig sammenlignbart.

Selvsagt kan den gode søketiden kompensere LITT, men kjappere enn en interndisk blir det neppe, selv til swapdisk.

asdfasdf

Et SD-kort har begrenset antall ganger celler kan overskrives og styringen av dette vil ikke være like god som for en SSD. Man skal også være oppmerksom på at skriveytelsen etter hvert kan bli svært dårlig etter hvert som celler som har vært brukt først må slettes før nytt kan lagres i dem. Som på en del billige SSD-er vil ytelsen kunne være dårlig på håndtering av små filer - type under 0,1 Megabyte/sekund.

asdfasdf

Minnepinner kan klare over 30 MB/sek. Er flere som støtter såpass høye hastigheter. Dette er begrenset av USB-hastigheten.
Dette er også hastighet på større sekvensiell leseoperasjon. Skrivehastigheten er langt lavere, og blir speseielt lav på små filer.

Minnepinner har heller ikke så god håndtering av wearing og spesiell ekstra plass avsatt for å overta for "oppbruke" celler.

KriSkjs bilde

KriSkj

nubbiz: Det fungerer fint å partisjonere SD kort!

jaskat

Hmm, ser ingen bruksområde en å ha boot system vis os i disken failer..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS

Alt om iPad, iPhone og iOS

Nettradio i iTunes

Nettradio i iTunes
130 norske radiokanaler.
Få de mest populære norske, svenske og danske radiokanalene inn i en egen spilleliste i iTunes.
Oppdatert 13. mai